Учените спорят как да се става професор

Учените спорят как да се става професор

© Цветелина Белутова
Да има ли отново единни критерии за получаване на научни степени и заемане на академични длъжности е спор, който набира сила в научните среди. Срещат се две мнения: добре е да се въведат общи изисквания, защото само който не е пожелал, той не е станал професор; и по-добре по-лесна защита на научен труд, но да се запази автономията на университетите. 


Минаха три години от закриването на Висшата атестационна комисия /ВАК/, която отговаряше за присъждането на научни степени и беше останала от времената на социалистическия режим. Това стана през 2010 г. с новия Закон за развитие на академичния състав. Тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов смяташе, че в университетите ще се възцари неспокоен и състезателен дух. Тогава той увери, че бум на професори няма да има, защото новата процедура е много трудна.


Сегашният министър Анелия Клисарова обаче се обяви за въвеждането на общи критерии за хабилитиране. Предстои да бъдат въведени национални стандарти по професионални направления, които да се покриват от бъдещите доценти и професори, обяви министърът неотдавна.
По думите й професорите и доцентите са се увеличили близо 10 пъти. Заедно със Съвета на ректорите вече се разработват национални стандарти за присъждане на научни степени. Те ще бъдат съобразени със специфичните изисквания на различните направления и по този начин министерството ще може да следи професорските и доцентските звания да не се раздават безогледно, каза министърът.


Статистика

Колко са хабилитираните в България професори, доценти, асистенти може да се разбере след справка във всеки от 53-те университета у нас. Министерството на образованието не можа да даде на "Дневник" обобщени данни. Националният статистически институт регистрира броя на преподавателите през годините. Впечатление прави, че до съществуването на ВАК  - 2010 г., професорите са около 2300. След закриването на комисията само за две учебни години те са се увеличили с 600. Броят на доцентите се движи в рамките на 7000 - 7100. С повече от 800 са се увеличили асистентите - от близо 9200 през 2010 на 10 045 през 2012 г.


Да се промени Законът за академичния състав


За единни макар и минимални критерии е и председателят на Съвета на ректорите в България и ректор на Медицинския университет в София проф. д-р Ваньо Митев. Според него липсата на минимални задължителни критерии за нов доцент и професор и за доктор и доктор на науките позволява на места да бъдат хабилитирани "на килограм". Той е убеден, че ако има единни критерии, те няма да застрашат автономността на висшите училища.


Очаква се Съветът на ректорите, който не е на единно мнение, да подготви предложения за Закона за академичния състав. В момента ректорите са разделени на две по въпроса за въвеждането на единните стандарти.


Твърде лека процедура


Основният проблем е, че процедурата е твърде лека, коментира ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев, на когото Съветът на ректорите е възложил изработването на предложения за промени в Закона за развитието на академичния състав. Според него законът е бил прокаран въпреки протестите на академичната общност и без никакво съобразяване с мнението на най-сериозните научни институции в страната - Софийския университет, Медицинския университет, Техническия университет.


Трябва да има някакъв контролен орган, смята Илчев. Сега всяко висше училище може да произвежда професори и доценти. За хабилитирането им отговарят 5-членни комисии.


Съветът на ректорите е предлагал да има контролен орган или да се направи национален пул на хабилитираните преподаватели и от тях чрез жребий да се теглят предложенията за членовете на жури. Върху малките журита от петима души лесно можело да бъде оказван натиск.


По думите на проф. Илчев е "логическо недомислие" научният ръководител на дисертацията да е член и на журито - научният ти ръководител по презумпция ще гласува за теб. Много по-разумни били старите научни съвети, състояли се от повече хора – 25-30 души, специалисти по широката проблематика. Според него лесното произвеждане на професори и доценти, позволено от закона, е в интерес на висши училища, които при други обстоятелства не биха могли да покрият критериите на Националната агенция за оценка и акредитация.


Въвеждането на единни критерии не застрашава самостоятелността на университетите, смята Иван Илчев. "Автономията е автономия на мисленето, но когато държавата и обществото дават от данъците си, за да бъдат финансирани университетите, съвсем логично е върху изразходването на тези средства да има някакъв контрол", подчертава ректорът на Софийския университет.


БАН: Не искаме ВАК, а по-високи изисквания


От Българската академия на науките казват, че академичните длъжности и научните степени в момента се присъждат по-лесно. "...но в никакъв случай не бихме желали връщането на Висшата атестационна комисия", заявяват от академията в официалната си позиция. Според академията законът трябва да се подобри, така че да се избегнат възможни злоупотреби с минималните изисквания, залегнали в правилника към него.


Предложенията на БАН са за единни стандарти и по-високи изисквания, защото заради занижените броят на произведените професори, доценти и доктори "расте лавинообразно, без да има необходимата подплата от значими и разпознаваеми от международната научна общност научни резултати".


Системата е добра, важното е как се прилага


Има общо усещане за масовост и лесно и безконтролно израстване, коментира професорът в Софийския университет Нели Огнянова, но нейното лично мнение е, че в момента системата не е лоша, научната експертиза на членовете на журитата е по-адекватна. Тя напомня, че старата система е била критикувана заради бавния и непрозрачен процес.


Новата система на научните журита принципно е за предпочитане. Но има рискове, свързани с прилагането, смята Огнянова. Според нея рискът при децентрализираното формиране на журитата е членовете да се подбират така, че положителният изход да се гарантира. Когато журитата се подбират принципно, както трябва да бъде, решенията са качествени.

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Докато умните се наумуват, лудите се налудуваха и станаха професори.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Вероятно имаме най-много професори на глава от населението.
  Както и неграмотни...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  Професори не знам, но що дървени философи си имаме ... не е истина.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Учените е по добре да спорят, как да се става добър стругар или заварчик. А професори (феодални старци) имаме предостатъчно.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на ШпекСаламНароден
  ШпекСаламНароден
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Като се сетя само що висшисти познавам,дето едно изречение без правописна грешка не могат да напишат...

 6. 6 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Чуден парадокс...ВУЗ-овете никнат като гъби, доцентите и професорите се множат като ромска фамилия, а нацията ни изпростява ежеминутно...неграмотността става един от БРАНД-овете ни...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Весело

  В България няма достатъчно лопати, за да бъдат оринати настоящите професори, професореси и всякакви други нАучни профани...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  Не искат да си погледнат биографиите......

 9. 9 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1430 Любопитно

  "Професор, доцент, асистент." Още ли се размахва такава малформация?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Гневно

  Вак не бива да се връща.
  Нарастналият брой на професори,доценти и асистенти е породено от безразборната акредитация на знайни и незнайни университети,където са събрани "странстващи" професори!
  Излишни специалности,ненужни програми,ненужна изследователска дейност,ненужни "синодални" старци!

  Tony
 11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#3:"ПАВЛА - సటోరి"]Професори не знам, но що дървени философи си имаме ... не е истина. [/quote]
  Преди два месеца дойде във фирмата ни представител на световноизвестна фирма за годишен одит и като видя стотиците дебели папки в офиса ни коментарът му беше - "много хартия".
  Та така, царе сме на разтягането на локуми, ама като се зададе реална работа се изнервяме и викаме мамата на помощ!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#6] от "Γαλλα":

  Много вожд, малко индианец ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 536 Любопитно

  Да има, от много глава не боли ... проблема е, че научната общност живее още в социализма, а реалностите вече са други ... това не значи, че трябва да стане, като на Запад - на 35 години - професор ?!?!

 14. 14 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 835 Весело

  Аз знам!
  Аз знам!

  Трябва да си член на БКП и да вЕрваш на партийната линия!
  Това е!

  Сега сериозно.
  По-важният или поне първият въпрос, струва ми се е - КАК да се премахнат кухите титли на наскоро нароилите се "професори".
  След тройната и ГРОБ всеки с дЕсертация вече е "професор".

  А Перник стана "център" на "нАуката"!

  На всяка "селищна система" по един "университет"

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 15. 15 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Как да се става пропфесор ли? Че то още от Тато е ясно как, по право. Неговото синче Владко нали така стана професор - по право! Какво има повече да се умува тука? И изобщо на Позитано трябва да се решава кой да е професор, кой доцент и кой да рупа сламата! Айде де, аман от празни спорове!

 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  От Българската академия на науките казват, че академичните длъжности и научните степени в момента се присъждат по-лесно. "...но в никакъв случай не бихме желали връщането на Висшата атестационна комисия"

  Това е разумна позиция, но ако усложнят процедурата, ще спечелят тези със заварено положение. Не знам за професорите, но университетите са прекалено много и девалвират висшето образование.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Би трябвало да има общи критерии. И да се спре продажбата на дипломи за висше образование. Включително на мутри и политици.

 18. 18 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 627 Весело

  Какво има да спорят - с плагиатство и гъзолизане се става професор

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#2] от "Питанка":

  Това е защото спорът не е за Научните постижения, а за пенсията, всъщност...

 20. 20 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  ВАК може и да беше закостеняла система, протектираща определени кръгове, но премахването му не доведе до подобряване на положението. Напротив, сега всички измислени т.нар. университети започнаха да бълват доктори, професори и доценти не на килограм, а на тон. Чак да го е срам човек, постигнал званието си с труд и заслуги, да нарече някого "колега".

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Учените спорят как да се става професор? Да питат професор Юлиан Вучков, професор Дайнов - бивш син шаман в политологически план, както и цяла плеада от знайни и незнайни набедени и самонабедени за професори, за учени, за философи и за богослови.

 22. 22 Профил на mithrandir
  mithrandir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-забавното в закона е, че човек сам си избира журито. Това е абсурдно. Всичко останало с малки поправки може да функционира добре.

  Естествено по-важното е да се направи нов закон за висшето образование, който вече 23 години "демокрация" никой не иска да напише.

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  По-добре да се обсъди въпроса как тъй ВУЗ без грам изследователска дейност има акредитация. А като се закрият десетките измислени ВУЗ-ове ще се намали и броя на измислените професори.
  И по интересния въпрос е не с изискванията да се стане професор, а с изискванията след като се стане професор. Че тогава става интересно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Аз предлагам да забравят за немския модел с научен труд на всяка степен, а професор да се става след натрупване на точки от публикации и докторирали се студенти

  Истината е висша ценност
 25. 25 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Висшата атестационна комисия /ВАК/, която отговаряше за присъждането на научни степени и беше останала от времената на социалистическия режим.


  Да им се отнемат титлте на всички от това време защото са нелигитимни и са получени знаем как.

 26. 26 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Трябва да има общонационални критерии, за да няма изпълнения като на Фори светулката (дисертация-речник), серготеп (една публикация) и т.н.

  БАН и СУ все още държат ниво, но и там има конкурси от наши хора за наши хора и калпазански дисертации.

  Системата със журитата не е лоша, но е опорочена. Комисиите трябва да са по жребий от национална листа от експерти и по възможност външни за звеното.

  Другият проблем е, че все още младите учени и асистенти зависят от прекия си началник и при конфликт с него (или ако е некадърник и вижда конкуренция) - хабилитация нанай си.

  Ако се поправи закона и правилника е редно да се преразгледат процедурите и отнемат титлите и степените на некадърниците.

 27. 27 Профил на Kolchev
  Kolchev
  Рейтинг: 426 Весело

  Формулата е една - с подмазване.

 28. 28 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 486 Весело

  Пруфесури иаме да заринем свето.

  Най-много от ВИФ.

  Единствения въпрос е : колко струва ?

 29. 29 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Почти нищо от написаното в статията не е вярно... Процедурата за придобиване на академична длъжност доцент или професор изобщо не е лека... Комисията не е от 5, а от 7 члена (в статията доста некомпетентно са омесени изисквания за получаване на ОНС доктор, с такива за заемане на академична длъжност, а едното няма нищо общо с другото), минималните изисквания са сходни с тези от тези от времето на ВАК, а единствената причина скоро след приемането на новия закон да има бум на новопридобитите академични звания, е че преди приемането на закона, придобиването на такива звания на практика беше стопирано за близо две години, докато бъдат решени и приети новите изисквания и в позиция на изчакване се натрупаха много хора, които вече отговаряха на изискванията. Освен това, от 7-те членове на журитата - поне трима са външни, така че университетите не могат да си създават сами, колкото доценти и професори искат (а и всеки, който е в системата знае, че дори и вътрешните изобщо не гласуват задължително със "за". Жребият, с постоянните комисии, който се предлага, на практика би върнал стария номенклатурен модел, в който едни "богоизбрани" хора решават кои "наши" да направим професори и доценти, кои "чужди" да не правим, за да не ни вземат хляба. Важни са правилата и тях сега ги има! Хората в България само ги опорочават и колкото по-малка е тяхната намеса, толкова по-добре за всички нас.

 30. 30 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Вчера колега цитира откъс от учебника на проф. Бойко Ганчевски със заглавие "Психодиагностика на криминалното поведение". Издателството бе "Албатрос", София, а годината на издаване - 2011. Цитатите бяха изпъстрени с разбирания от средата на 19-ти век (да, от средата на 19-ти, не дори и на 20-ти) и съдържаха не просто неверни, но откровено простодушни съждения.

  Този човек е професор и една бегла справка показва, че той преподава в няколко университета, поне един от които е частен. Също така този човек преподава на прависти, на висши полицейски кадри и на кого ли още не (не се задълбочих с проверката).

  Интересното е, че са се случили поне няколко неща:
  1. Някой е дал на този човек титлата професор.Това не е странно, завършил човека в Москва, явно бил свой човек, произвели го в чин професор, както са го произвели и в офицерски чин. Случваха се такива неща.

  Но потреса продължава:
  2. Някой е поканил този човек поне в няколко университетски програми. И то неотдавна. И ако неговите качества са такива, каквито прозират от учебника му, то какви ли ще да са качествата на хората радушно отворили вратите на университетите си за него?
  3. Някой му е издал учебника - това означава доста работа от страна на научни редактори, редактори, които са го консултирали по езика и кой ли още не. Много интересно и какви са тези хора, които не са спрели издаването на една книга, която допринася единствено за изсичането на гората.
  4. Някой е цитирал въпросните пасажи пред мен, т.е. някой е прочел този учебник... Значи някой се учи от този човек, идентифицира се с неговия възглед за света и ще го пренесе в следващото поколение... Ето това аз вече трудно мога да го разбера и понеса.

 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Комунизъм без ВАК бива ли...Ще върят, ще сучат, накрая ще го възстановят, заедно със стратегическото военно поделение на Враца

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 32. 32 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#29] от "azazel":

  Това хубаво, но пропускате проблема с научното равнище и капацитет на институциите. Искате да кажете, че е все едно доктор от Пернишкия университет и от Софийския или БАН?

 33. 33 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1343 Неутрално


  Учените спорят как да се става професор
  ---
  чете се учЕни... като и нАучни работници
  :)))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  В България , професор, доктор , магистрат и дори двата вида бакалавър / единият вид бакалаври са завършили колеж, а другия вид , дето са с по-ценна степен, университет, или институт/ , се става всякак. Начини:
  -#1 - ПО ЧЕСТЕН НАЧИН
  -#2- По нечестен начин с връзки- аз на мене - ти на тебе ! Родителите ти , или роднините ти са преподаватели във ВУЗ, или във висшите ешелони на властта и ти уреждат дипломата с връзки , без пари.
  -#3 - по нечестен начин - купуваш си дипломата с пари.Пример , депутатите от ДПС , "завършили" за по 6 месеца Бургаския частен университет и шефовете на ТИМ , пазарили си дипломи за магистрати по право от Югозападналия частен университет и архитектура от НАй-най-най- най... новия ЧАСТЕН , варненски университет!!!!!
  -#4- по нечестен начин- купуваш си дипломата , или титлата с помощтта на визията и ... половите си органи - пример , Черната Златка с диплом за магистрат по финанси от Бургаския частен университет.

 35. 35 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  В САЩ от които уж се учим на цивилизация и демокрация, даден индивид, кандидатства за титлата ПРОФЕСОР само в даден Университет... Ако я заслужи , тази му титла важи , само за ТОЗИ УНИВЕРСИТЕТ!!! Така например Джон смит , може да е ПРОФЕСОР в Остин , щата Тексас, но същият няма право да работи като ПРОФЕСОР в Университета "Джорд Вашингтон" , столицата на САЩ , нито пък в Бъкнел Юнивърсети...и обратното... Всеки си е професор САМО в своя Университет!!! В другият университет е ГОСПОДИН НИКОЙ!!!!! Тези фокуси с ПРОФЕСОР навсякъде що има ВУЗ , като в България , в САЩ просто не съществуват...

 36. 36 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#32] от "murttle":

  Всъщност, да, все едно е. Мисля, че и вие, както автора на статията, бъркате ОНС "доктор" и хабилитацията. Доктор е образователно-научна степен и всяка докторска програма, от всеки български университет, трябва да отговаря на определени изисквания, за да получи акредитация от НАОА (Пернишкият университет не ми е известно да предлага акредитирани докторски програми...). После, докторантът, независимо от университета, в който се обучава, покрива едни и същи изисквания, записани в Закона за висшето образование и едва тогава получава ОНС "доктор"... Но, ако се върнем на въпроса за хабилитацията - да - професор или доцент в Пернишкия университет не е като професор и доцент в СУ. Както и професор и доцент в СУ, не е като професор и доцент в Харвард... Научното равнище на всякъде е различно - затова има рейтинги на университетите, студентите могат сами да избират свободно висшето училище, в което желаят да се обучават и т.н. Но и вие, съгласете се, между студенти и студенти също има огромна разлика...

 37. 37 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #5- ШпекСалам Народен- Ми аз лично предпочитам Професор от МЕИ , който може да ми поправи телевизора, хладилника и колата , но пише с грешки , пред Професор по филология , дето не е написал през живота си нещо стойностно поне на 1/1000 , от лесовъда Николай Хайтов, камо ли пък да може , да направи един аламинут , без да го загори!!! С правилно написан пълен член ,нито разваленият ви автомобил ще тръгне , нито фризера и хладилника ви ще почнат да замразяват , нито климатикът , ви ще ви разхлади, нито мониторите на телевизора и компютъра ви ще светнат!!! И за какво, Ви е да знаете , кога се пише пълен член , след като не можете да напишете , това , което е написал , лесовъдът Николай Хайтов , например????

 38. 38 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#29:"azazel"]Процедурата за придобиване на академична длъжност доцент или професор изобщо не е лека... [/quote]

  Процедурата сигурно не е лека, ама работата с критериите е много съмнителна, прилагат се според кандидата. Как може да се става професор, без дори една статия в списание с импакт-фактор. Като нямат статии, няма да стават професори.

 39. 39 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#36] от "azazel":

  [quote#36:"azazel"]Мисля, че и вие, както автора на статията, бъркате ОНС "доктор" и хабилитацията.[/quote]

  Не, не ги бъркам, и не виждам защо да е все едно. Пернишкият го споменах като нарицателно. Той може и да не предлага докторски програми, но други подобни предлагат.
  В този смисъл казвам, че не е все едно. Това, че качеството на докторите, произведени на различни места, е еднакво, наистина ли го вярвате?

 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#38] от "gianni":

  Точно за това говорим. Дори в БАН, където се предполага, че се държи високо ниво има случаи в природоматематически и-тут, в който един от зам. директорите стана професор с 3-4 публикации с ИФ(ИР).

  А в някои и-тути на БАН има асистенти с над 40 публикации в списания с ИФ или ИР с по над 150 цитата.

  И на първо време може само да се промени правилника, законът и доста общ и нещата са залегнали в правилника.

  За природни науки

  доктор: 2 публикации с ИФ + задължително международна конференция

  асистент - 3 + цитати

  гл. асистент - 5 + цитати

  доцент поне 15+ цитати + проекти

  професор - голяма докторска, поне 30 публикации с ИФ и т.н.

 41. 41 Профил на Raf
  Raf
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с Цецо и Азазел.

  Новата система е концептуално много по-добра от тази мумия на съветската наука (ВАК) и много по-близка до американската система, която според мен е най-добрата в света в момента.

  Това, което липсва, са адекватни системи за акредитация на университетите и специалностите. Нека се направи един списък (а то има и готови) на списанията с импакт фактор за всяко, нека акредитацията на университетите да зависи от това дали имат изследвания в достатъчно престижни издания, а не само в "Известия на ВИНС" и разни никому неизвестни списания, и тогава да видим какъв ще е стимулът на университетите да назначават измислени професори и доценти. И какво от това, че е по-лесно да станещ професор в пернишката политехника или в Ботевград, отколкото в СУ? Просто преподавател от такъв университет не може да се премести да преподава в по-престижен университет (не и без сериозен списък с публикации в списания с рейтинг поне 3 звезди). А дали политехниката ще го направи професор - пазар - тя трябва да си прецени на база дали публикациите на този човек помагат за поддържането на акредитацията на университета и за привличане на студенти в него. Студентите си преценят кой университет да отидат според възможностите за последваща реализация. Но вместо да се запълнят пропуските в системата на акредитация на университетите (пази боже политехниката решила да открие и специалност медицина) и връзката й с качеството на изследователската дейност (защото изследователската дейност е това, което отличава университет от техникум), те искат да върнат безумната соц.-реликва. И какво от това, че ВАК одобрил някого за професор, ако този човек от 10-20 години няма публикация, която реално да научен принос? (всички, които сме завършили в България, можем да посочим по някой съмнителен професор, особено в областта на социалните науки)

 42. 42 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 401 Неутрално

  [quote#15:"gibi"]Как да се става пропфесор ли? Че то още от Тато е ясно как, по право. Неговото синче Владко нали така стана професор - по право! [/quote]
  Защо трябва да се спускате до елементарна подлост, уважаеми?

 43. 43 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#39] от "murttle":

  Не, вярвам, че докторите излезли от всяка една акредитирана докторска програма в България отговорят на едни и същи базисни изисквания, които е преценил законодателния орган. Оттам нататък - няма двама еднакви човека, за да говорим за еднакво "качество". Дори докторантите в един университет като СУ, даже в една катедра там, се различават значително по качествата си един от друг, така че изобщо не може да говорим за някакво общо ниво на докторите, излезли от един университет. Но трябва да се има предвид, че доста докторанти са си избрали университета, не заради качеството на образованието му, а заради предлаганата стипендия, заради обявена позиция в област, която ги вълнува, заради възможността за професионално развитие, или просто заради даден професор или доцент. Оттам-нататък - всеки човек е различен - и дали ще е в СУ, БАН или в Пернишкия - все едно. Ако е интелигентен, работи кадърно и направи качествено изследване, което успешно защити и с което получи национално или дори международно признание - не виждам какъв е проблема дали в дипломата му ще пише СУ или Пернишки университет?!

 44. 44 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#35] от "kimba3":
  Преди да пишете, не е лошо да четете. По сега действащият закон у нас положението е точно същото. Асистент, доцент и професор са длъжности, а не звания, и важат само за дадено висше училище.

 45. 45 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#29] от "azazel":
  Като цяло съм напълно съгласен. СНС и ВАК имаха толкова лоша репутация сред академичните среди, че едва ли някой ще иска да ги връща. Има обаче две камъчета, които обръщат колата.
  1. Членовете на журито се канят от висшето училище. Това практичесски елиминира възможността за критичност - ще каниш тези, които няма да ти създадат проблеми.
  2. Преподавателските длъжности наистина важат само за конкретно ВУ, но научните степени по закон се признават на цялата територия на България. Тоест, там точно има резон за единни държавни изисквания.

 46. 46 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#38] от "gianni":

  Всъщност, в закона е записано: "...да са представили публикуван монографичен труд или равностойни публикации в специализирани научни издания или доказателства за съответни на тях художественотворчески постижения в областта на изкуствата...", но това са минималните изисквания. Оттам-нататък, ако университетът (а именно той е работодател и в него ще се водят на щат бъдещите доценти и професори) си държи на името, може да заложи по-високи изисквания. Примерно, в НБУ има изискване за определен брой публикации в издания с хай-импакт фактор, мисля, че и в други университети би трябвало да има.

 47. 47 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#43] от "azazel":

  По принцип съм съгласна, че всеки човек е различен, но равнището на един учен до голяма степен се определя от базовата институция и тук човешките качества нямат нищо общо. Както и буквата на закона. Да се смята, че вчерашен ВУЗ, едва покриващ критериите за акредитация и хабилитиран състав, и в който се вземат за докторанти всякакви роднини и протежета, само и само да се запълни програмата, предоставя същото качество като престижните институти, е несериозно и необективно.

 48. 48 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  [quote#39:"murttle"]В този смисъл казвам, че не е все едно. Това, че качеството на докторите, произведени на различни места, е еднакво, наистина ли го вярвате[/quote]

  До коментар [#39] от "murttle":

  Прав сте колега. Но нали знаете, че и дипломите за бакалавър и магистър са с различна тежест от различните учебни заведения.
  Проблеми с ОНС "Доктор" няма. Всеки университет ще трябва да си работи върху реномето.
  Проблема е с "големия" доктор, т.н. "Доктор на науките", доцент и професор. Заради "старите" доценти и професори (с звания присъдени от ВАК) в закона не е упоменато, че те важат само за университета в който работи дадения професор или доцент.
  Та и за новите такива е закона "хлабав". Ставаш доцент в Перник, а след това се местиш в СУ - работиш си като доцент и после ставаш "професор"(например).

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 49. 49 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Как се става професор най знай Юлиан Вучков щото той е двоен професор.Има написани 20 книги,ако нямате нищо против нали така,дами и господа.

 50. 50 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#34] от "kimba3":

  Много пък ги разбираш ти. Истината е, че ако си глупак, колкото и пари да имаш, няма как да се сдобиеш с диплома, а и няма да имаш полза от нея. Освен това една гола диплома по никакъв начин няма да ти помогне, ако не притежаваш опит, личностни качества, връзки и не на последно място късмет. Друго важно, което трябва да се отбележи е, че няма как да знаем кой как се е сдобил с диплома. Това, че някой не ни допада (примерно депутатите от ДПС), не значи, че хората не са си изкарали висшето по честния начин. Турският им произход не ги прави по-глупави, по-некадърни или по-малко заслужаващи диплома. Със сигурност сред тях има много по-начетени и заслужаващи кетап хора, отколкото някои от пишещите тук.

  bezsmyrten
 51. 51 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#47] от "murttle":

  И аз по принцип съм съгласен, че би трябвало да е така, но уви - у нас и най-"престижните" университети взимат за докторанти основно роднини и протежета, само и само да си запълнят местата и да си вземат хонорарите и заплатите... И все пак, отново искам да уточня - като цяло разните нови и измислени ВУЗ-ове нямат акредитирани докторски програми. Такива имат не повече от половината университети в България и то - не във всички специалности, които преподават.

 52. 52 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До #44- ssg- Четем , четем , именно за това и пишем!!! Не аз съм направил трактора лектор в УНСС , а Вие!!! Не аз съм дал диплом за магистър по финанси на Черната Златка , дето не знае столиците на Белгия, Австрия , Великобритания, Холандия ..., а Вие!!! Не аз съм Дал Китап за Висше по право и архитектура на фатмаците от ТИМ, а Вие...!!!!!!!!

 53. 53 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не са малко случайте, при които хора стават професори срещу пари...... Надявам се професори да стават хора, които наистина имат знания и потенциал за нещо повече в своята област..... Да си професор или доцент в днешно време е като да имаш висше.....демек от кол и въже.....

 54. 54 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#48] от "Чарли":

  [quote#48:"Чарли"]Проблема е с "големия" доктор[/quote]

  Прав сте, но и аз не виждам как по друг начин може да се реши проблема, освен със създаване отново на някакъв център. Нека докторските степени (малки и големи) да си бъдат отделно, пък асистенти, доценти и професори всеки ВУЗ да си прави за себе си и да се знае, че ако някой е доцент в Перник, това не означава, че автоматично може да е такъв и в Габрово, например.
  А "старите" доктори едва ли е редно да бъдат "закрепостявани" със задна дата към някаква институция с докторската си степен, защото те са я получавали на "общо" основание и не са виновни, че законът се е променил.

 55. 55 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#52] от "kimba3":

  Защо пък Черната Златка да няма диплома? Нека всяка Златка да има диплома! Изобщо не й трябва да знае столиците, за да може да смята! Стига си завиждал на хората с дипломи, а седни и завърши най-сетне!

  bezsmyrten
 56. 56 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  А какво е мнението ви за професурата при артисти, художници и музиканти? Тас въобще не става дума за докторски дисертации, публикациии и импакт фактор. И се получават хора като Георги Лозанов, който веднъж се пише доцент, веднъж професор, а като го досрамее, въобще не си пише титла.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 57. 57 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#46:"azazel"]Примерно, в НБУ има изискване за определен брой публикации в издания с хай-импакт фактор, мисля, че и в други университети би трябвало да има.[/quote]

  Приказки от 1001 нощ... НБУ и импакт фактор?!

  я да ни осветлите какъв е ИФ на ментетата от т.н. Департамент "Природни науки"
  проф. д.н. Рангел Гюров, или
  гл. ас. д-р Ралица Берберова (ръководител на въпросния "природен" департамент)

 58. 58 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#46:"azazel"].....монографичен труд или равностойни публикации в специализирани научни издания... [/quote]

  Ето в тези монографии или разни измишльотини уж "равностойни" на статия в списания е измамата. Де да бяха монографии издадени от Шпрингер или други специализирани издателства. Но тук се пробутват какви ли не идиотщини.

  Не напразно в другите страни се изискват публикации в списание в импакт-фактор. В тези списанията статиите са рецензирани от специалисти и ако не друго те са гаранция, че авторът им е сведущ в дадената област.

 59. 59 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#57] от "petrov9":

  Гл. ас. д-р Ралица Берберова (ръководител на въпросния департамент) не е длъжна да има публикации с хай-импакт фактор, защото не е доцент или професор, а проф. Рангел Гюров. д.н., както наскоро разбрахме, е професор от анголски университет и д.н. от УНИБИТ, а не от НБУ. Но както и де, не виждам какво има да се обяснявам с човек, който нито е запознат с това какво е хай-импакт фактор, нито знае къде да провери кой има такъв, кой не, защото точно от НБУ са по-голямата част от българските изследователи с такива публикации и всеки, поне малко запознат с въпроса, е наясно това.

 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Увеличаване броя на професорите е право пропорционално на желанието на младите хора да учат зад граница...
  Това очевидно е и косвена оценка за качеството на академичния състав у нас. И тя никак не е ласкава.

  I Want To Believe
 61. 61 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  [quote#54:"murttle"]всеки ВУЗ да си прави за себе си и да се знае, че ако някой е доцент в Перник, това не означава, че автоматично може да е такъв и в Габрово, например. [/quote]

  Toзи вариант заобикаля откриването на 250 000 нови работни места, от които 250 фуражки в новото поделение за "теоретична подготовка" във Враца и 100 броя член-заседатели във възстановения ВАК

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 62. 62 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Тази степен трябва да се цени,или само няколко да я притежаватно вече е масово сред научните работници

 63. 63 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#59] от "azazel":

  Извинете това виц ли е?!

  Лицето ралица берберова няма нито една публикация с ИФ, има публикуван научен шум.

  Лицето гюров, аналогичен случай. Публикациите му няма да стигнат дори за гл. асистент в най-продуктивният и-тут на БАН от природните науки. Да не говорим за щуротиите, които е публикувал. Точно заради такива като него се искат измененията в закона и правилника.

  И ако дадете за пример медици от НБУ, те наистина публикуват във високоимпактни списания, но колегите им от МА публикуват значително повече.

  ПС пиша ги ги нарочно с малки букви, те си знаят защо.

 64. 64 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#46] от "azazel":

  Вие къде живеете и какво знаете за НБУ? Та точно там е професорът Игнатов с 1 публикация и 1 цитат, там е проф. Рангел Гюров - без НИТО една публикация в нормално научно списание, там е д-р Харизанов, незнайно защо наричащ се "доктор" и т.н.

 65. 65 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1430 Любопитно

  До коментар [#64] от "krokodilat":

  Извинете за вмешателството, а какво трябва да знаем за НБУ? Питам без всякакво заяждане. Наскоро колеги ме попитаха защо в DART-Europe E-theses Portal се качват докторати от един-единствен български университет и дали той е центърът на българската изследователска мисъл. Противно на очакванията ми, ставаше дума не за СУ, а за НБУ.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 66. 66 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#40:"olimpipanov"]професор - голяма докторска, поне 30 публикации с ИФ и т.н.[/quote]Голямата докторска е архаизъм, който го има само в немскоезичните страни и Източна Европа. В англо-саксонската система, която се приема за водеща такъв "висш" докторат има като почетна степен (и то само във Великобритания) и не е условие за израстване и академична кариера.

  Но, цитатите са с все по-голяма тежест. В добър английски университет в областта на биологията се искат поне 1000 цитата на публикации където съответният учен е първи или кореспондиращ автор. В България минимума следва да е поне 100.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 67. 67 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#58:"gianni"]Ето в тези монографии или разни измишльотини уж "равностойни" на статия в списания е измамата. Де да бяха монографии издадени от Шпрингер или други специализирани издателства. Но тук се пробутват какви ли не идиотщини. [/quote]
  Ко погледнете публикации на Клисарова (сегашният министър на просветата) ще видите, че няма нито една публикация с ИФ. А е ректор на Медицинския във Варна.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#67:"Nikolay UK"]Ко погледнете публикации[/quote]"Ко погледнете публикации" да се чете "Ако погледнете публикациите".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 69. 69 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#66:"Nikolay UK"]Голямата докторска е архаизъм, който го има само в немскоезичните страни и Източна Европа.[/quote]


  http://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Science#Austria.2C_Germany.2C_and_Switzerland

  http://en.wikipedia.org/wiki/Habilitation

  Habilitation qualifications exist in France (Habilitation à diriger des recherches, "accreditation to supervise research", abbreviated HDR), Switzerland, Germany (Priv.-Doz. and/or Dr. habil.), Austria (formerly Univ.-Doz., now Priv.-Doz.), Denmark, Bulgaria, Poland (dr hab., doktor habilitowany), Portugal (Agregação), Romania (abilitare), Sweden and Finland (Docent or Doc.), Czech and Slovakia (Docent), Hungary, Latvia (Dr. habil.), Slovenia, Armenia, Azerbaijan, Lithuania (Habil. dr.), Moldova, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Uzbekistan, Ukraine, Belarus, and Russia (Doktor nauk)[citation needed]. A similar qualification known as Livre-docência still exists in some private universities at Brazil, and at a university in the state of São Paulo, but has disappeared in other parts of Brazil[citation needed]. In Spain it is called "acreditación"[4] and it is a requirement for access to some kinds of posts in state-owned universities. Similarly, the so-called Libera docenza existed in Italy until 1970. The habilitation, derived from the Medieval Latin habilitare—"make suitable, fit"—developed in the eighteenth century.

 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#23:"Цецо"]По-добре да се обсъди въпроса как тъй ВУЗ без грам изследователска дейност има акредитация. [/quote]

  [quote#41:"Raf"]нека акредитацията на университетите да зависи от това дали имат изследвания в достатъчно престижни издания, а не само в "Известия на ВИНС" и разни никому неизвестни списания[/quote]

  Съгласен съм - тук е ключът от палатката. Научната дейност трябва да стае част от изискването за акредитация на университетите. Примерно за да поддържа акредитацията си един университет следва да произвежда на година поне 100 публикации с ИФ чрез първи или кореспондиращ автор, който е на щат в университета. В момента може би само СУ отговаря на това условие. Тогава университетите ще се осетят, че с производството на професори-ментета не става тази работа и ще трябва да се отворят към истински учени.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 71. 71 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално
 72. 72 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#71:"petrov9"]Нима ? Ако имате достъп до Scopus, проверете:[/quote]Няма нужда от Скопус, Гугъл Сколар (scholar.google.com) е безплатен и там не видях Клисарова да има публикация като първи автор. Не-първите авторства не ги броя защото много често слагат съ-автори от куртоазия - дори и на Запад го правят това. Изключение е кореспондиращия автор, но той обикновено е последен, а нейното име е някъде в масовката.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 73. 73 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#71] от "petrov9":

  Май ни будалкаш, броят се статиите от списания с импакт-фактор. Не всички статии в Скопус са такива. В случая Клисарова има 6 статии на Запад от Трън. От тях само в една е на трето място, а в другите е някъде в навалицата. В Европа едва ли може да стане доцент, па камо ли професор.

 74. 74 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Ето как се става професор, според Сергей Игнатов.

  "В България има единствено процедура за признаване на получена кандидатска и докторска степен, а за професурите няма". Това обясни днес в кулоарите на парламента образователният министър Сергей Игнатов по повод съмненията за още една "калинка" във властта - Рангел Гюров, председател на Фонд "Научни изследвания" към Министерство на образованието и науката.

  "След като се е върнал в България, е назначен като извънреден професор в университета. Трябва да питате него защо не е искал да има тази процедура. Няма процедура за държавно признаване на професори, дошли от чужбина. Човекът е бил седем години ръководител на департамент в този университет, откъдето идва. В документа пише, че той е бил професор по основни дисциплини, след това е назначен като извънреден професор". Това е цялото пояснение от министъра в коментар на днешна публикация в столичен вестник за съмнения за корупция във Фонда за научни изследвания."
  Интервю за вестник "Преса".


  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 75. 75 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#72] от "Nikolay UK":

  Знаеш ли, в някои области авторите са по азбучен ред. Има и по-сложни варианти: институтите от колаборацията са по азбучен ред, а участниците от всеки институт са също по азбучен ред.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 837 Весело

  Контрол трябва да има, а то професорите ще станат повече от хлебарките и няма да има хляб за всички.....
  Апропо, въведената от герберастите система за хабилитиране беше в сила и до 1974 година...... професорите се равъдиха така яко че Тато се принуди да въведе ВАК....
  Май-нищо ново не е научено, нищо старо не езабравено.....
  Интересно, как ли се е ставало професор по времето на фараоните, Игнатов да светне по въпроса....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#73:"gianni"]
  Май ни будалкаш, броят се статиите от списания с импакт-фактор. Не всички статии в Скопус са такива. [/quote]

  А нима аз твърдя подобно нещо?

  Приведената инфо просто опровергава твърдението:
  "Ако погледнете публикации на Клисарова (сегашният министър на просветата) ще видите, че няма нито една публикация с ИФ."

  Невярно - факт

 78. 78 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#72:"Nikolay UK"]а нейното име е някъде в масовката.[/quote]

  Да, скромни са данните на министърката, но в сравнение с калинката от НБУ, направо си е прогрес

  впрочем, и по-ланшните министри "на науката" Вълчев, Методиев и пр. , хич ги няма с импакт фактора...

 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#75:"stein"]Знаеш ли, в някои области авторите са по азбучен ред. Има и по-сложни варианти: институтите от колаборацията са по азбучен ред, а участниците от всеки институт са също по азбучен ред.[/quote]Не са ми познати такива случаи. Дори и да ги има това са изключения. Редки изключения винаги се използват като аргумент срещу дефинирането на обективни количествени критерии с които да се измерва производителността на труда в науката. Тук във Великобритания номерът вече не минава - критерият дори вече не са публикациите, а цитатите. А тях всеки ги вижда в Гугъл Сколър. Вече няма как посредствеността да се скрие.

  Дай Боже, един ден и в България да започнем да ползваме такива критерии.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 80. 80 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#78:"petrov9"] в сравнение с калинката от НБУ[/quote]

  Не е драги, същата работа е. Онзи господин има една и си е негова, а госпожата е наистина в масовките, в статиите с импакт-фактор (най-предното място е пето).

 81. 81 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#78:"petrov9"]Вълчев, Методиев и пр. , хич ги няма с импакт фактора...[/quote]

  Вълчев и Методиев не са професори, драги. В статията става въпрос "Kак да се става професор", а не министър. Като се вижда какви са постиженията на министърката, ясно е как ще се става професор и занапред.

 82. 82 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#80:"gianni"]Не е драги, същата работа е. Онзи господин има една и си е негова, а госпожата е наистина в масовките, в статиите с импакт-фактор (най-предното място е пето).[/quote]Така е. Средните авторства не ги броя защото няма гаранция как са получени. Дори и на Запад в масовката слагат често шефове и колеги с, общо взето, нулеви заслуги. И във Великобритания процъфтяваше системата "ти на мен - аз на теб", като повсеместно се дописваха автори в масовката, но преди две години се промениха критериите за оценяване на научен персонал и вече се приемат само първи авторства и последни (и то ако са кореспондиращи). Така, че далаверата с масовката умря. В България като гледам още си върви и такива като Клисарова правят кариера и стават шефове.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 83. 83 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#77:"petrov9"]Приведената инфо просто опровергава твърдението: "Ако погледнете публикации на Клисарова (сегашният министър на просветата) ще видите, че няма нито една публикация с ИФ." Невярно - факт [/quote]Опровержението не се приема. Няма собствена публикация. Факт.

  Както писа #73 без първо авторство на Запад не можеш да станеш дори асистент в един нормален университет, а тя професор, че и ректор станала.

  И, апропо, не защитавам Игнатов - за мен той беше едно голямо недоразумение и много посредствен министър.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 84. 84 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#80:"gianni"]Онзи господин има една и си е негова,[/quote]

  "драги", прословутата "една" е 5 странички резюме на кандидатската му дисертация, правена в Ленинград, която
  започва с дълга благодарност към научния му ръководител,
  под чието ръководство е "чел" въпросното древно съчинение..

 85. 85 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#83:"Nikolay UK"]Както писа #73 без първо авторство на Запад не можеш да станеш дори асистент в един нормален университет[/quote]

  явно имаш слабост към глобални твърдения
  но, очевидно, съдиш от собствената си камбанария...

  погледни, например, типичните публикации по експериментална физика от ЦЕРН - стотици автори, стотици цитати

  http://arxiv.org/pdf/1212.3131.pdf

  има си коефициенти, които да отчитат приноса и в такива случаи

  всяка научна (под)област си е със свои правила

 86. 86 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 744 Неутрално

  "Развали къща, направи колиба"- българска поговорка. Имахме изключително добра система за хабилитация по времето на комунизма: кандидат на науките, минимум 50 публикации, положен изпит по специалността, изпит по диалектически материализъм, обявен конкурс за доцентура и ако отговаряш на изискванията ставаш доцент. Утвърждаване от ВАК. За професура ти трябваше докторска дисертация и съответен по- голям брой публикации. Не само в науката, навсякъде развалиха всичко. Демокрацията ни донесе само скръб, мизерия и душевна пустота! Така развалиха системата на здравеопазването, която функционираше безупречно и беше изключително модерна, че вече никой не може да я управи. Така се случи и с образованието, и със селското стопанство, и с индустрията. На мястото на истинските професори и доценти, на стойностните специалисти, които емигрираха в чужбина, дойдоха шарлатаните. Времето на ЦАР ПЛЪХ!?

 87. 87 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#70] от "Nikolay UK":

  100 публикации на година с ИФ или ИР (Скопус) от първи (кореспондиращ) автор е трудно постижимо дори за водещи и-тути на БАН, които имат по-голяма продукция от университетите.

  Така гледам до средата на годината водещият и-тут в БАН има около 40-50 работи с първи автор от и-тута. Голямато общо количество идва от сътрудничество с водещи експерименти, които бълват работа след работа (а там наистина са по азбучен ред).

 88. 88 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#86] от "bobhunter":

  Глупости, за доцент не са се полагали никакви изпити. За сметка на това кандидатите трябваше да има одобрение от РК на Партията за доцент и от ГК за професор. Тъй като критерият за 100 статии от научни сесии в Сурсулево и Горно Нанадолнище бяха проблем, пък да не говорим за докторската дисертация, Партията допускаше да се става професор и с хабилитационен труд. Но само проверени другари, така че имаше професори дори без кандидатска дисертация.

  След промяната, ВАК затвори вратичката с хабилитационните трудове, въпреки че по закон тази възможност остана. В следствие на това изборът на нови професори секна.

 89. 89 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Ти ли ще ми кажеш кое глупост и кое не , запъртък със запъртък. За да защитиш кандидатска дисертация се полагаха изпити по диалектически материализъм и по специалността. Без диплом за кандидат на науките нямаше как да кандидатстваш за доцентура. По онова време имаше правила, закони и норми, които се спазваха стриктно. Това за БКП-то и партията са глупости. Съвсем реални си бяха критериите за научна кариера. Всички научни работници създадени по времето на комунизма се продадоха и продължават да се продават като топъл хляб навсякъде по света. Ако нещо беше конвертируемо на 100% по времето на социализма, това беше науката и образованието. Някои тъпи празноглавци все още продължават да сеят омраза и отричат всичко онова, което беше направено по времето на социализма, ВЪПРЕКИ ПЪЛНИЯ КРАХ НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ДЕМОГРАФСКИЯ СРИВ.

 90. 90 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#86:"bobhunter"] хабилитация по времето на комунизма: кандидат на науките, минимум 50 публикации, положен изпит по специалността, изпит по диалектически материализъм[/quote]

  Хабилитацията не е кандидатска дисертация бре, деменцийо. Та за това не имало и изпити, както си написал. Инак, ако почнеш да изреждаш всички документи искани от кандидата през живота му, ще стигнеш до комсомолските бригади и бележките от кварталното ОФ.

  Да припомня на лъжливи чугуни като теб, че се искаше също мнението на партийната група на катедрата. Комундерите така бяха изпростели, че дори за кандидатите за асистент, кадровия отдел искаше справка за родителите на кандидата от партийната организация по местораждане.
 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#87:"olimpipanov"]100 публикации на година с ИФ или ИР (Скопус) от първи (кореспондиращ) автор е трудно постижимо дори за водещи и-тути на БАН[/quote]Трудно постижимо е защото повечето институти на БАН са посредствени - и това беше констатация на международния одит, която самата БАН поръча. В крайан сметка нямаме нужда от десетки институти на БАН и десетки университети, която не произвеждат никаква или почти никаква наука. По-добре по-малко, но по-качествени звена.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#91:"Nikolay UK"]и това беше констатация на международния одит, [/quote]

  пак излъга ...я вземи първо прочети този одит

 93. 93 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Трябва да има национално жури. И национални критерии. И тези критерии да се приложат и за всички съществуващи звания. Който не отговаря на критериите - му се отнема званието.

 94. 94 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#86] от "bobhunter":

  Е, не беше чак толкова розово, айде. Но това, което е сега, е обратната монета на същото нещо.

 95. 95 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#24] от "raylight":


  "Докторираните студенти" е изискване, което определено трябва да отпадне, защото увеличава неимоверно титли без качество, да не кажем и нещо повече. Изискванията зда професор трябва да включват хабилитационен труд, задължително; определен брой публикации с импакт фактор и цитирания, а също и учебни помагала и учебници. Нищо повече, но нищо по-малко от това, като минимум.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK