Президентът ще прави публични дебати за икономическата среда, медиите и правосъдието

Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев планира да даде начало на три дебата по модела на гражданския диалог, който беше проведен в София от вицепрезидента на Европейската комисия Вивиан Рединг, съобщи "Фокус". 


Пред журналисти в Шабла президентът уточни, че първият дебат е планиран за средата на септември и той ще бъде по темата пазарна икономика, корупция, монополи и действия в защита на гражданските идеи за борба с монополите, корупцията и олигархията.


"Там ще бъдат поканени всички – и тези, които протестират срещу президента, и тези, които подкрепят правителството, и тези, които протестират срещу правителството, и ще им бъде даден глас", уточни Плевнелиев.
Вторият дебат ще бъде посветен на темата за медийна свобода, а третият - на правораздаването.


"Апелирам и към правителството, и към парламента – вместо да се правят тънки сметки и калкулации - кой, сега, срещу кого, ще излезе на власт, кога, кой ще падне - излезте, кажете и обяснете на нацията всички, независимо кой ще бъде на власт, какво ще се свърши конкретно срещу монополите, срещу корупцията, срещу олигархията и срещу неефективната система на правораздаване", заяви Плевнелиев.


"Надявам се правителството да направи публичен отчет за свършеното през първите сто дни, така че не президентът, а обществото да даде своята оценка за случващото се в България", коментира в отговор на въпрос държавният глава, цитиран от прессекретариата си. Той подчерта, че фактите недвусмислено показват, че кабинетът работи в много трудна и динамична среда на постоянни протести, на много ниско доверие на гражданите към всички политически партии, политически лидери и институции.


"Икономическата криза в Европа не си тръгва вече пета година, което означава, че правителството работи и в много тежка икономическа ситуация. Същевременно доверието към институциите е ниско и за съжаление води до това, че някои важни реформи, както и постигането на консенсус по ключови приоритети за държавата, все още не се случват", коментира още Росен Плевнелиев.


Държавният глава призова политическите лидери да постигнат консенсус по отношение на изразходването на средствата от европейските фондове за периода 2014 – 2020 г., както и за споразумението за партньорство с Европейската комисия, за да има легитимност и приемственост в управлението на средствата от ЕС до 2020 г. "Длъжни сме да постигнем консенсус и по решаването на политическата криза, в която нацията се намира", подчерта още Росен Плевнелиев.


Президентът призова парламентарно представените политически партии да постигнат съгласие и да се обединят около обща декларация по националните приоритети. "Не може да сме в толкова тежка икономическа, политическа и демографска ситуация и същевременно да сме разделени и разкъсани за всяко нещо", заяви държавният глава. Росен Плевнелиев отново подчерта, че е готов да подкрепи провеждането на дебат по важни за обществото въпроси като пазарната икономика, свободата на медиите и системата за правораздаване. 


Президентът изрази също така притесненията си от разнопосочните послания от страна на представители на изпълнителната власт по отношение на Оперативна програма "Регионално развитие" и Оперативна програма "Транспорт". "България трябва категорично да заяви своите приоритети в сектор "Транспорт" и специално за изграждането на пътищата. Считам, че има сериозна опасност от забавяне на строежа на автомагистрала "Хемус" ако тепърва започнат да се мислят нови варианти", заяви президентът Плевнелиев.


На зенитния полигон  в Шабла държавният глава присъства на съвместно учение "Шабла" 2013 с войски за реални действия и провеждане на експериментални, зачотни и бойни стрелби с привличане на авиация за обозначаване на въздушния противник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK