Президентът ще прави публични дебати за икономическата среда, медиите и правосъдието

Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев планира да даде начало на три дебата по модела на гражданския диалог, който беше проведен в София от вицепрезидента на Европейската комисия Вивиан Рединг, съобщи "Фокус". 


Пред журналисти в Шабла президентът уточни, че първият дебат е планиран за средата на септември и той ще бъде по темата пазарна икономика, корупция, монополи и действия в защита на гражданските идеи за борба с монополите, корупцията и олигархията.


"Там ще бъдат поканени всички – и тези, които протестират срещу президента, и тези, които подкрепят правителството, и тези, които протестират срещу правителството, и ще им бъде даден глас", уточни Плевнелиев.
Вторият дебат ще бъде посветен на темата за медийна свобода, а третият - на правораздаването.


"Апелирам и към правителството, и към парламента – вместо да се правят тънки сметки и калкулации - кой, сега, срещу кого, ще излезе на власт, кога, кой ще падне - излезте, кажете и обяснете на нацията всички, независимо кой ще бъде на власт, какво ще се свърши конкретно срещу монополите, срещу корупцията, срещу олигархията и срещу неефективната система на правораздаване", заяви Плевнелиев.


"Надявам се правителството да направи публичен отчет за свършеното през първите сто дни, така че не президентът, а обществото да даде своята оценка за случващото се в България", коментира в отговор на въпрос държавният глава, цитиран от прессекретариата си. Той подчерта, че фактите недвусмислено показват, че кабинетът работи в много трудна и динамична среда на постоянни протести, на много ниско доверие на гражданите към всички политически партии, политически лидери и институции.


"Икономическата криза в Европа не си тръгва вече пета година, което означава, че правителството работи и в много тежка икономическа ситуация. Същевременно доверието към институциите е ниско и за съжаление води до това, че някои важни реформи, както и постигането на консенсус по ключови приоритети за държавата, все още не се случват", коментира още Росен Плевнелиев.


Държавният глава призова политическите лидери да постигнат консенсус по отношение на изразходването на средствата от европейските фондове за периода 2014 – 2020 г., както и за споразумението за партньорство с Европейската комисия, за да има легитимност и приемственост в управлението на средствата от ЕС до 2020 г. "Длъжни сме да постигнем консенсус и по решаването на политическата криза, в която нацията се намира", подчерта още Росен Плевнелиев.


Президентът призова парламентарно представените политически партии да постигнат съгласие и да се обединят около обща декларация по националните приоритети. "Не може да сме в толкова тежка икономическа, политическа и демографска ситуация и същевременно да сме разделени и разкъсани за всяко нещо", заяви държавният глава. Росен Плевнелиев отново подчерта, че е готов да подкрепи провеждането на дебат по важни за обществото въпроси като пазарната икономика, свободата на медиите и системата за правораздаване. 


Президентът изрази също така притесненията си от разнопосочните послания от страна на представители на изпълнителната власт по отношение на Оперативна програма "Регионално развитие" и Оперативна програма "Транспорт". "България трябва категорично да заяви своите приоритети в сектор "Транспорт" и специално за изграждането на пътищата. Считам, че има сериозна опасност от забавяне на строежа на автомагистрала "Хемус" ако тепърва започнат да се мислят нови варианти", заяви президентът Плевнелиев.


На зенитния полигон  в Шабла държавният глава присъства на съвместно учение "Шабла" 2013 с войски за реални действия и провеждане на експериментални, зачотни и бойни стрелби с привличане на авиация за обозначаване на въздушния противник.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Президентът, да сяда и да мисли състав на ново служебно правителство, че бандата на Орешко, си заминава след седмица...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  най много властта да прати Петното и Шамара да обяснят на обществото колко е вреден президента

 3. 3 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добра идея за консенсус по национални приоритети. Жалко, че така се изложи с ветото и "иконоомическите" аргументи за него, но пък може би наистина ще си влезе пак в задълженията на обединител на нацията и медиатор на консенсусни политики. Мечти, мечти...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  "Не може да сме в толкова тежка икономическа, политическа и демографска ситуация и същевременно да сме разделени и разкъсани за всяко нещо", заяви държавният глава - Може, може.....След като политиците изобщо не се интересуват от мнението на хората и здравия разум!?

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  [quote#1:"Георги"]бандата на Орешко, си заминава след седмица..[/quote]

  Нема лошо да си замине. Проблема е кой ще дойде? Ако е импотентния бат Боко - мерси!.........

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Президентът на какво конституционно основание ще прави публични дебати за икономическата среда, медиите и правосъдието?

 7. 7 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "...
  Плевнелиев отново подчерта, че е готов да подкрепи провеждането на дебат по важни за обществото въпроси като пазарната икономика, свободата на медиите и системата за правораздаване.
  ..."
  На последната трябва да се обърне най-голямо внимание.
  Ако трябва и тотален рестарт. Както постъпиха грузинците с тяхната полиция.


  Childhood's End
 8. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Какво ще се свърши конкретно срещу монополите, срещу корупцията, срещу олигархията и срещу неефективната система на правораздаване", заяви Плевнелиев.

  Бойко имаше цялата власт и нищо не направи. Затова сега е в четвърта глуха, като не направят нищо и тези и те отиват там.

 9. 10 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Най-добрият президент който сме имали! 1) Състави много добро служебно правителство 2) Не допусна Венета Марковска да стане конституционен съдия 3) Първият който се озъби на Македония 4) Обещанието за Хай-Тек парка се реализира с бързи темпове 5) Вкара в дневният ред на обществото теми като енергийна ефективност, наука и др. 6) Какво направи с магистралите само за 2 г. като министър е друг въпрос...

  До коментар [#1] от "Георги":

  Недей така че като гледам колко са нагли, може и 4 години да изкарат, ако не стане нещо...

 10. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#9:"442"]Бойко имаше цялата власт и нищо не направи. Затова сега е в четвърта глуха, като не направят нищо и тези и те отиват там[/quote]

  Ясно е, че Орешара и сие нищо няма да направят срещу монополите и сие. Важното е, следващите да направят нещо?! Герб не ги броя изобщо като потенциални борци с монополите и олигархията...

 11. 12 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":

  На фона на сегашната коалиция, всеки е по-добър! Не съм гласувал за Бойко, няма и да гласувам за него, но той поне пътища строеше, до като комунистите и Д/п/С, са като скакалците!... от където минат, опоскват всичко до корен! А за Атака, съм написал достатъчно в подписа си

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#11:"dobrich"]Ясно е, че Орешара и сие нищо няма да направят срещу монополите и сие.[/quote]

  А защо да прави? Един депутат каза нещо срещу Хипермаркетите и всички скочиха да го критикуват, обезумели от ярост. Насила добро не става!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 14 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#6:"Гневник"]Президентът на какво конституционно основание ще прави публични дебати [/quote]

  Наи-малко на ето този член от Конституцията:
  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#12:"Георги"]той поне пътища строеше[/quote]

  Строеше или завършваше с европейски пари? А после приписваше всичко на себе си!?

 15. 16 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":


  [quote#5:"dobrich"]Проблема е кой ще дойде? [/quote]
  Как кой?Реформаторскя блок!Но те са умни и не се набиват на очи за да привличат злобата на комунистите.

 16. 17 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Прекрасна идея - политически диалог без монопола на тройната

  подпис
 17. 18 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2946 Весело

  До коментар [#6] от "Гневник":
  Президентът на какво конституционно основание ще прави публични дебати

  Всеки може да прави публични дебати А който иска ще участва

  подпис
 18. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#12:"Георги"]поне пътища строеше,[/quote]

  Пътища строеше, но запази изгодното за монополите и олигархията статукво. Както и диспропорциите на посткомунистическото управление!? НЕ!!!!

 19. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#16] от "Веселин":

  Дано да дойде работещо управление?!

 20. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#10:"Finland"]Най-добрият президент който сме имали![/quote]

  Плевналиев до тука нищо не е направил. Дано в бъдеще се докаже?

 21. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#18:"Иван К"]Президентът на какво конституционно основание ще прави публични дебати

  Всеки може да прави публични дебати А който иска ще участва [/quote]

  До коментар [#18] от "Иван К":Да разбирам ли, че според теб Президента на Република България е всеки? Публичното право е делът от правото, регулиращ обществените отношения, при които правоотношението възниква между държавата и държавните органи, съответно друг публичноправен субект като орган на власт от една страна и гражданите с техните организации от друга. Публичното право се основава на принципа „разрешено е само това, което е изрично предвидено в закона”. Това означава, че публичното право очертава изчерпателно и детайлно компетенциите на всеки отделен държавен и публичен орган осъществяващ властнически правомощия.
  В частното право е в сила обратния принцип – „разрешено е всичко, което не е изрично забранено от закона”.

 22. 23 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  [quote#17:"Иван К"]Прекрасна идея - политически диалог без монопола на тройната [/quote]
  Нямат интерес да му оставят инициативата, това ще е фатално за тях. Очаквам нещо такова :
  [quote#2:"jackdaniels"]най много властта да прати Петното и Шамара да обяснят на обществото колко е вреден президента
  [/quote]

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 23. 24 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Весело

  Само не разбрах какъв глас ще им бъде даден на участниците. Външен или вътрешен ? Или който с какъвто е дошъл - едни с външен (Москва, Вашингтон, Лондон), а други - с вътрешен (ДС, БКП)

 24. 25 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#24:"bluescreen"]Само не разбрах какъв глас ще им бъде даден на участниците. Външен или вътрешен ? Или който с какъвто е дошъл - едни с външен (Москва, Вашингтон, Лондон), а други - с вътрешен (ДС, БКП) [/quote]

  Общо взето, на всички Звездите им го говорят, но трябва от някъде да се тръгне...
  Стискам палци на Президента...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 25. 26 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  От дебати кога ще се приемат закони.Или дебата ще е по телевизията

 26. 27 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално
 27. 28 Профил на milmarcho
  milmarcho
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Въпросът е както и през 1999г. в Косово с "мужиците" или срещу тях?

 28. 29 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Гневно

  [quote#6:"Гневник"]Президентът на какво конституционно основание ще прави ...[/quote]

  А къде е забраната? Що ли се чудя, комунистическо мислене...

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 29. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Апелирам и към правителството, и към парламента – вместо да се правят тънки сметки и калкулации - кой, сега, срещу кого, ще излезе на власт, кога, кой ще падне - излезте, кажете и обяснете на нацията всички, независимо кой ще бъде на власт, какво ще се свърши конкретно срещу монополите, срещу корупцията, срещу олигархията и срещу неефективната система на правораздаване", заяви Плевнелиев..
  подпис: и.ф

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 31 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  "Президентът ще прави публични дебати"
  ...
  То са разбра, ...слагай направо червения фенер на Дондуков 2, ..докато не го обърнеш на публичен дом, нема да мирясаш!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 31. 32 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  [quote#5:"dobrich"]Нема лошо да си замине. Проблема е кой ще дойде? Ако е импотентния бат Боко - мерси![/quote]

  Ами то други, по-импотентни от него едва ли има. Взимай, взимай, че и това няма да има...

 32. 33 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  [quote#28:"milmarcho"]Въпросът е както и през 1999г. в Косово с "мужиците" или срещу тях? [/quote]

  Тогава имаше Костов. Той не се поколеба да се опъне на рашаните, а впоследствие не допусна 50 000 косовари да ни таковат мамата с присъствието си у нас. За което Щатите му го върнаха тъпкано. Ама истинският държавник си носи и отговорностите, и последствията. На кой от днешните палячовци му държи халката да защити националните интереси? Не виждам такива...

 33. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4469 Весело

  [quote#13:"др. Иванов"]Един депутат каза нещо срещу Хипермаркетите и всички скочиха да го критикуват,[/quote]
  Все едно да запалиш юргана заради бълхата !
  Значи хипермаркетите са ОЛИГАРСИ !!! И това доживях !

  klimentm
 34. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4469 Гневно

  Голяма кафа от дебати,кръгли маси,симпозиуми,и прочие глупости
  Сега пак трябва да открием колелото,топлата вода и електричеството
  Отиде пак едно двадесет години

  klimentm
 35. 36 Профил на onlooker
  onlooker
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За да не останем с впечатлението че това е една поредна пиар кампания, ще е добре по време на този дебат Плевнелиев да сподели неговия личен опит като министър в предишното правителство как е допринесъл за борбата с "монополите, корупцията и олигархията". Тези явления не са от вчера и се надявам че вече сме натрупали опит кои идеи работят и кои не.
  Иначе, на мен лично ми се струва много лаишки да се допитваш до общественоста за идеи как да се бориш с корупцията.

 36. 37 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Разбира се, че публичните дебати от неформален характер останаха единствената възможност на Плевнелиев. За кратко време Роската успя да разруши междуинституционалните връзки, взе страна срещу правителството, показа дирник на парламента, а сега се чуди защо никой не ще да пише на президента. Изолацията на Плевнелиев от останалите централни институции е очевидна и е много симптоматично, че президентът е развил остра форма на КСНС-фобия да не би някой сидер пак да му се скара.

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 40 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Надявам се на конструктивно участие на всички. Надявам се да има форма и на дистанционно участие. Надявам се на диалогичност, а не на монолози и тиради, предназначени за лична употреба. Надявам се на качествени резултати, които да започнат да се реализират. Идеи за проекти, цели проекти и най-вече, заличаване на разделителните линии, които раздират нацията. Надявам се общите интереси да бъдат онова свързващо и лекуващо раните вещество, което упорито се крие от управляващите.

  goblenka
 40. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  До коментар [#40] от "goblenka":

  Аз не се надявам! Подобни лакърдийски мероприятия са били организирани не един път. След това не следват никакви мерки....Българската политическа класа е импотентна, страхлива, не желае да предприема важни за страната непопулярни мерки. Защото ги е страх че ще загубят властта. Без която са нищо....

 41. 42 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#41] от "dobrich":

  Прав си. Но, не може да се продължава все така. Надявам се този път народът да си свърши работата. Заради себе си!

  goblenka
 42. 43 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Разделението на нацията е обективен факт
  Едни гледат към Татово време други към пазарна икономика
  Едни гледат на запад други гледат на изток
  Единни бяхме по татово време Гласувахме 100% Ходехме на събрания 100%
  За онова единство мечтаят същите хора които тогава проверяваха по списък кой отсъства от политическото мероприятие
  Или ако вече не са живи - техните деца

  подпис
 43. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#42] от "goblenka":

  Народът, като цяло, дава властта на популисти......

 44. 45 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#40:"goblenka"]Надявам се на [/quote]
  Плевнелиев: Ще се боря НСО да остане под ръководството на президента.
  Плевнелиев:"Няма да се обяснявам, дори да ме обявят за марсианец..."
  http://dnes.dir.bg/news/nso-rosen-plevneliev-14811026?nt=10
  Като най-висша държавна структура, Президентството се очаква да бъде прозрачно, предвидимо, законосъобразно и контролирано в своите действия от върховния суверен – народа и специализираните държавни органи. За него важат общите правила за дейността на държавната администрация, от която и то е част, макар и най-висша. По-конкретно , в чл. 2 ал. 1 от Закона за адмистрацията е казано: „Администрацията осъществява своята дейност при спазване на следните принципи:
  1. законност;
  2. откритост и достъпност;
  3. отговорност и отчетност;
  4. ефективност;
  5. субординация и координация;
  6. предвидимост;
  7. обективност и безпристрастност.
  (2) Администрацията осъществява своята дейност в интерес на обществото и в съответствие с Конституцията и с другите нормативни актове.
  (3) При осъществяване на своята дейност администрацията е длъжна да предоставя информация на гражданите, юридическите лица и органите на държавната власт по ред, определен със закон.
  (4) Администрацията е длъжна да дава отговор на гражданите и юридическите лица на отправени от тях запитвания, молби, жалби, предложения и сигнали по въпроси, които представляват техен законен интерес, по ред, определен със закон.”
  А в чл. 1 ал. 3 от Закона за администрацията е ясно определено, че: „Този закон се прилага, доколкото не е установено друго в специални закони, и за администрацията на другите органи на държавна власт, предвидени в Конституцията, и за органите на местното самоуправление.” Следователно законът важи и за Президентството, защото в никакъв друг специален закон не е забранено то да спазва „законността”, „откритостта и достъпността”, „отговорността и отчетността”, „предвидимостта” и „обективността и безпристрастността”. Следователно няма никаква логика структуратата, съставът и функциите на отделните звена в администрацията и вътрешните правила за работата на Президентството да са скрити от обществото но те са строго охранявана тайна, до която българските избиратели дали власт в преки мажоритарни избори на Президента и Вицепрезидента нямат достъп. Защо? Нали при такива преки избори за държавен глава се предполага, че той трябва да ръководи най-откритата, народна и прозрачна институция в страната? Всъщност е точно обратното. Президентството, поради съществуващото законодателство и особено въведената практика от Президента се е превърнало в най-затворената и секретна институция в страната, за чийто статут и безнаказаност ДАНС може само да мечтае. Нещо повече, самата структура на Президентството е секретна. Вътрешно-административните правила по които администрацията на Президентството работи са тайни. Даже не се знаят числеността, да не говорим за имената на всички служители в Президентството. Какво да се направи за да вкараме Президентството в рамките на закона и да го поставим под обществен контрол? При този анализ се вижда ясно, че Президентството в противоречие с всички демократични принципи стои над законите, извършва непрозрачна, безконтролна и често съмнителна дейност.

 45. 46 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Червените що използват стратегията Сидеров
  Ще се държат скандално за да превърнат дебатите във фарс
  Точно това е основен и единствен проблем на президента - да попречи на стратегията Сидеро

  подпис
 46. 47 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не съм съгласна! Какво точно е тайна за теб? Какви структурни промени е предприел Президента във ведомството и ти не знаеш за тях? Какво те интересува, попитал си и не си получил отговор? Какво от обясненията, които е лесно да бъдат проверени, на Президента сте приели? Всъщност, вие задавате едни и същи въпроси, на които той е отговорил и не ви задоволява отговорът. Какво повече да направи?

  goblenka
 47. 48 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "dobrich":

  За жалост! За това и постът ми е насочен по-скоро към редовите граждани. Топката е в тяхното / нашето / поле!

  goblenka
 48. 49 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#36] от "onlooker":

  А да не говорим, че доколкото си спомням, Лиляна Павлова го обвини, че е сключвал неизгодни за държавата договори или греша?

 49. 50 Профил на Михаил Попов
  Михаил Попов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Президентът ще прави публични дебати, а само преди седмица отказа да прави публични дебати за пътната безопасност... Как да си го обясним това? А това е един от най-големите проблеми в България,след като смена последномясто в Европа по пътна безопасност със средно по двама загинали на денонощие и над 25 ранени, много от които инвалидизирани за цял живот...

 50. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#47] от "goblenka":

  Като бивш министър на Борисов, Плевналиев също носи отговорност за бездействията на правителството.....Когато стана президент, беше обещал да крещи срещу несправедливостите и липсата на положителни промени. Не чуваме крясък?! Можеше поне да даде пример с икономии по време на криза в неговото ведомство веднага след като зае поста? И да поиска същото от Борисов....

 51. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  До коментар [#50] от "mipopov":

  Най големия проблем за страната е, че ние се топим като нация. Образованото и работоспособно българско население напуска страната, неговото место се заема от лумпени. Които не искат да работят или образоват. В същото време държавата финансира тяхното възпроизводство!? Има случаи, когато 13 годишни майки получават детски помощи като деца и за деца!? Какво да говорим повече?

 52. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#51] от "dobrich":

  Не знам какво точно визираш, защото не съм сравнявала бюджетните разходи на президентството преди и след като Плевнелиев стана Президент. Като всеки работещ човек, той също е допускал грешки. Признавал ги е. Опитва се да не ги повтаря. Но, вие натяквате за грешките, повтаряте лъжливите хули и претендирате той да е идеален. Няма идеални хора! И вие не сте такива! Но се опитва хем да бъде активен, хем да греши по-малко, хем да се учи от грешките си. Това е най-хубавото у него. Добрата воля и стремеж към усъвършенстване и активна работа не за партия, не за себе си, не за кръг от олигарси, а за България. Но, вие сте решили да го оплюете и сринете. По-си ви харесва сега управляващата клика, която дори не си крие вампирските зъби! Прощавате постоянно повтарящите се грешки и искате да разкъсате другия грешник. А, той, както знаете, вървя по една пътека, за която има дума: Пътят към ада е постлан с добри намерения! От последните премиери, които са абсолютен провал, предпочитам точно този грешник, защото той поне имаше волята да работи добре, но не съумя. Никой от останалите нямаше такава воля. Но, това не е от значение за вас. За това и ни очаква само лошо! Ако използвам една асоциация с фауната, вие не сте вълци, способни да убиете и да се нахраните, а хиени, които чакат друг да убие и да му вземете плячката. Не сте по-малки хищници! Хиената е призната за страшен хищник. Събрани в една голяма глутница са опасни и за вълци и за лъвове. Но, те са мършояди предимно. Та и вие. Искате да превърнете хищниците или в мърша и да се нахраните с тях, или да им вземете улова, но не ви се удава. Това де, да им вземете улова. За това търсите самотни хищници и се опитвате да ги убиете и изядете!

  goblenka
 53. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#53] от "goblenka":

  Патетична си!?..........От грешки до бездействия има голяма разлика. Никой не иска Орешарски, но ако бъде заменен с Борисов ми е все едно...Страната има нужда от радикални промени, но никой политик не ще да ги прави..... Не може един висшист да започва с 500 лв. заплата, а един келнер на групите в Албена да бъде осигуряван на 430 лв.+ваучери за храна за 50 лв.+безплатна храна, безплатен транспорт или подслон в курорта. И още безброй диспропорции и несправедливости....


 54. 55 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Прав си. Има разлика между действия и бездействия. Прав си. Имаме нужда от радикални промени. както на лицата, така и на политиките. Но, въртейки се между лицата, които вече не са актуални, търсейки отговорност за делата на едни от други - това не е продуктивно. За мен е много важно да се подкрепи добрата воля. не просто с аплодисменти, а с предложения, препоръки, съвети. Това беше възможно само при Борисов и сега - при Плевнелиев! Ние нямаме учебни заведения за политици. Те се учат в крачка. И, ако липсва волята да работят за България и за целия народ, нищо не можеш да направиш. Постоянно ще излъчваш управници, те ще се учат и когато се понаучат, ще ги сменяш! Друг е въпросът кой и на какво ги учи. Те на какво искат да се научат и се научават! Иначе, за патоса, прав си. Но, природата ми е такава. Не съм спокойна река. А, и, при нашият политически релеф, това е невъзможно.

  goblenka
 55. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#55:"goblenka"]За мен е много важно да се подкрепи добрата воля. не просто с аплодисменти, а с предложения, препоръки, съвети. Това беше възможно само при Борисов[/quote]

  хехехехе.....Кое беше възможно при Борисов?! Предизборната му програма пълна с реформаторски намерения няма нищо общо с изпълнението и в края на мандата му!?

 56. 57 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#56] от "dobrich":

  Казах за добрите намерения и ада. Нима не го прочете? Той не се справи , а ние не му помогнахме! Останалите нямат добри намерения! Ще го отречеш ли?

  goblenka
 57. 58 Профил на machinarium
  machinarium
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Президента е пионка в ръцете на енергийните олигарси като Прокопиев и продукт на Лидия Шулева.

 58. 59 Профил на georgi_colov74
  georgi_colov74
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Какви дебати пък ще прави сега президента ? Гражданите го разбраха какъв е - далавераджия. Вече немога да го търпя !

 59. 60 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От моите наблюдения към президента силно впечатление ми направиха факта че ораторските му способности са много добри но когато общува на английски език. Как става така че като заговори на майчиния си език и се зареждат гаф след гаф. Това е недопустимо за един държавен глава.

 60. 61 Профил на Лола
  Лола
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Първанов ще прави дискусионни клубове, Плевнелиев организира публични дебати, Орешарски ни залъгва с някакви измислени работни групи... Въобще в тая държава само се говори и нищо съществено не се случва. Резултати искаме, а не разтягане на локуми.

 61. 62 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2407 Весело

  До коментар [#45] от "Гневник":
  Не виждам как, като спамите едни и същи глупости под различни статии, в които по един или друг повод се споменава Президентът, ще накарате някой друг освен Биг Ша да се почеше по голата глава? Камо ли да се замисли за нещо...
  Любезно ви приканвам да си стоите на пилоните и там, докато раздавате вода на милите и объркани старци, да се засрамите.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 62. 63 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#62] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Няма как да се засрамят! Това не е по сценарий!

  goblenka
 63. 64 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#61] от "Лола":

  Ако искахте резултати, щяхте да ги имате! Вие искате конфронтация и сеир - имате ги!

  goblenka
 64. 65 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#59] от "georgi_colov74":

  Ако всичките ни избраници бяха такива " далавераджии", дългът ни нямаше да е 91%, народът нямаше да е сам срещу себе си и срещу целия свят, а щеше да си гледа работата и живота, България нямаше да запустява не от година на година, а от ден за ден!

  goblenka
 65. 66 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":
  Бойко не е имал цялата власт. Това е пропагандата на ТВ7 & Ко.
  Имаше 116 дупетата, и зависеше силно първо от Болен, после от Яне Янев. Това са фактите. Останалото е политпропаганда. И очевидно е доста успешна, съдейки по писанията на доста имащи се за независими и интелигентни хора. Задавайте си винаги въпроса "Кой печели?" от това положение и състояние на ГЕРБ...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 66. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#57:"goblenka"] ние не му помогнахме! Останалите нямат добри намерения! Ще го отречеш ли? [/quote]

  Как и какво да му помогнем?! Боко чупеше пръсти и хленчеше, че българите не искали реформи. Като че ли чиновниците от разплутата администрация и МВР сами ще поискат да ги съкратят!? За да се прехвърлят парите за други полезни дейности..........Голяма част от политиците искат блатното статукво да продължи. Щото им е изгодно. Боко дойде с намерението да го промени. Нищо не направи? Къш......

 67. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  [quote#61:"Лола"] в тая държава само се говори и нищо съществено не се случва.[/quote]

  За съжаление така е....

 68. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#64:"goblenka"]Ако искахте резултати, щяхте да ги имате![/quote]

  Кога, бе драга?!......фТория мандат, нали?

 69. 70 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#69] от "dobrich":

  Когато спрете да търсите враг сред себеподобните и обедините усилията си около общите интереси!

  goblenka
 70. 71 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#67] от "dobrich":

  Не искам да му ставам адвокат, но вместо да му шушнат разни тайни особи, можехте вие активно да му изпращате посланията си и да настоявате за отговор и за действия. Но, не. Сега и да искате, няма на кого да изпращате послания и настоявания! Ще бъде чуто удобното, ще бъде направено целесъобразното, но то няма да е такова за вас!

  goblenka
 71. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#71:"goblenka"]можехте вие активно да му изпращате посланията си и да настоявате за отговор и за действия[/quote]

  хехехехе.....Знаех си аз, ние сме виновните. Това ми прилича на една случка от миналото - дадох пари в заем на един комарджия, който не ми ги върна с аргумента, че съм знаел, че ще ги потроши на комар.....От 9 реки вода носим за да изкараме бат Боко невиновен и веУик!?

 72. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#70:"goblenka"]обедините усилията си около общите интереси[/quote]

  Общите ни интереси са бат Бойко отново премиер. Нали-да! Тъпоооо, мноого тъпо....

 73. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#72] от "dobrich":

  Добрич, проблемът ти, и не само твой, е, че очакваш някой да ти оправи бакиите, а ти да стоиш в страни и да гледаш. Няма как да стане. Ако ти се повреди колата и я оставиш на сервиз в България, вероятно ще И оберат хубавите части, ще я закрепят, и след кратко време пак ще си на сервиз. Ако седиш / най-малкото/ и гледаш какво прави техникът, колата ти ще бъде ремонтирана добре. Не ми казвай, че не си майстор и бла-бла... Ние, българите, от всичко разбираме, поне до толкова, че да не ни лъжат. Това, че все пак ни лъжат, означава, че просто не се интересуваме от процеса, а от резултата. Естествено, той обикновено не ни харесва, но сами сме си виновни. Контрол му е майката! Не пасивен, а активен!

  goblenka
 74. 75 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#73] от "dobrich":

  Не, друже! Никъде не съм го написала! и, до като не излезеш от въртележката със, или без Бат Бойко, няма да мръднеш напред. Нещата не започват с него и не свършват с него! Да! Сравнявала съм го с останалите премиери и съм му дала положителна оценка по някои части от управлението. По някои. Но това не значи, че го искам за премиер, а че очаквам неговите положителни прояви да ги има и при евентуалния новоизбран. За жалост, посочените от мен добри неща при Борисов не съществуват при останалите минали през премиерското кресло. Това е истината. Остава да внимаваме с новоизбрания, дали той ще е склонен на такива добри неща, или не.

  goblenka
 75. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#75:"goblenka"]посочените от мен добри неща при Борисов не съществуват при останалите минали през премиерското кресло[/quote]

  Любопитно е да научим кои са неговите добри страни, които не съществуват при другите премиери?!

 76. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#74:"goblenka"]очакваш някой да ти оправи бакиите [/quote]

  Ами нали затова е демокрацията - избираме управници, които да оправят нещата!

 77. 78 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#76] от "dobrich":

  Моля те, не ме връщай на стари постове. Просто превърти назад страницата и прочети, с какво съм отличила Борисов и ще ти стане ясно какво очаквам да изисквате от новите премиери.


  До коментар [#77] от "dobrich":

  Избираш управници, за да работиш с тях, за да се разбираш с тях и те да те водят в посока, в която искаш да вървиш. В нашият случай си мислите, че избирате такива, но те ви повеждат в друга посока. Такава, каквато не искате вие, а други избиратели. Активни, властни и могъщи. Ако тяхното могъщество е в парите, вашето е в количеството. Това, че не го използвате, за да направлявате избраните не е проблем на избраните. Ваш е! За жалост, това ме засяга пряко и не ми харесва!
  goblenka
 78. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#78:"goblenka"]прочети, с какво съм отличила Борисов и ще ти стане ясно какво очаквам да изисквате от новите премиери. [/quote]

  Е добре, не искаш да ми отговориш. Или те е страх да не те опровергая? Не е толкова важно....

 79. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#71:"goblenka"], можехте вие активно да му изпращате посланията си и да настоявате за отговор и за действия[/quote]

  Прочетох този абзац отново. Много е смешно - бат Боко е могъщ, отговаря на всекиго и изпълнява всичко. Вие герберите не сте добре....

 80. 81 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#80] от "dobrich":

  Добрич, защо ме дразниш рано сутрин? Нима аз правя това с теб? Колко пъти да обяснявам, че не съм гербер? Не съм и социалист, депесар, атакист... Това ми дава право да похваля доброто и да осъдя лошото! Ако Борисов беше могъщ, нямаше да подаде оставка! Нямаше да се стигне до нея! Нямаше да допусне тази гнусна, ненормална продължаваща прекалено дълго война с компромати. Нямаше да допусне да опере пешкири за всички далавери, вършени през целия период на псевдо демокрация! Но пък, имаше воля да бъде такъв! Опитваше се да бъде! Изискваше от подчинените си да се стараят в тази посока! Беше готов да се съобрази с нуждите на хората, с техните препоръки... Ослушваше се и реагираше. Я, да чуя кой друг кабинет го правеше? Този? Не. Той предизвиква реакции, не се съобразява с тях! На тройната? Те гледаха реакциите, както се гледа представление! От прозорците! Като им писне, пращат полицаите да ги пръсне! Помниш репликата на Орешарски: Айде да пръскаме седянката! Царят ли имаше сетива за гласа на народа? Кой?! Да се връщаме още назад? Струва ли си? Даже Костов, който повтаряше: няма да ви предадем! Няма да ви излъжем! И той слушаше само себе си! Е! И тези, дето му бяха спонсори. Не и народа.

  goblenka
 81. 82 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#79] от "dobrich":

  Напротив! важно е! но, не съм хамстер, да се въртя във въртележка! Нещо съм написала, обяснила, прочети го! не ме карай да го повтарям!

  goblenka
 82. 83 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  [quote#81:"goblenka"] Беше готов да се съобрази с нуждите на хората, с техните препоръки..[/quote]

  Герб изпълниха едва около 15% от своята предизборна програма, ти ми пишеш за съобразяване с нуждите на хората и техните препоръки!? Цялата ни посткомунистическа система е несправедлива, може би най несправедливата от всички останали източно европейски държави - заплати, пенсии, неефективна разплута администрация, кастови привилегии за милиция, която е наричана полиция, лошо образование и т.н.....Борисов излъга хората, че е най големия реформатор, нямаше воля да промени нещата, защото зад бабаитската му стойка и маниери стои един е слаб човек. Който сутрин казваше едно, на обяд нещо ново, вечерта трето!? Олигархията и монополите не бяха пипнати....

 83. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  " Цялата ни посткомунистическа система е несправедлива, може би най несправедливата от всички останали източно европейски държави - заплати, пенсии, неефективна разплута администрация, кастови привилегии за милиция, която е наричана полиция, лошо образование и т.н....." Това е голата истина! А, това, че Борисов е имал добри намерения и е бил диалогичен, пък не е успял... Написала съм го. Нямаме различия, освен в това, че ти бъркаш желанието с резултата. А, нали знаеш: едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш Той имаше желание. Знаеше, че не може и се обгради от хора, които твърдяха, че могат. Той е мнителен. / като мен/ Както се разбра, поослушвал се е доста, дали не играят зад гърба му друга игра. За някои разбра, или послуша народа и ги смени. Други задържа. Той си знае защо. Но, не успя да си изпълни намерението. То не зависеше само от него. Сега го обвиняваш в това, че си сменял решенията. Нормално. Ако едно не работи, или не устройва хората, заради които е взето, сменяш го! И тия си сменят решенията, но по други съображения! И, не сменят драстично неприемливите, а само някои от тях. За пипане на олигархията не си и помислят! Но пък популизмът им извира от всякъде! Популизмът, сам по себе си не е лош, ако е подплатен с нещо. Иначе е просто демагогия и извиване на ръцете на хора и обекти, които все още не са на изкуствено дишане! Замислял ли си се, защо един човек, когото смятате за неук, недодялан и прочие се радва на такава харизма? Ами, защото му пука за целия народ и за държавата. Искрено иска и се старае да направи нещо полезно за тях. Понеже резултатите бях доста по-слаби от намеренията и желанието, много хора го намразиха. Питам, у кой действащ политик я виждаш тази тръпка? Това желание да работи за нацията и страната, а не за себе си и обкръжението? Дай ми име! Име на политик, искрено загрижен за страната и за себе си! Истински съпричастен! Защото и за това беше упрекван! Не бил ползвал авио отряда само за политически лица! Бил возил отбора си, частни лица... Никой не го упрекна, че е возил семейството, любовницата! Защото не е. Бързо се забравиха спасителните, хуманитарни полети... Помнят ги тия, които бяха спасени чрез тях. Аз мога да ти дам едно име. Плевнелиев! Но и срещу него се води продължително, активно мероприятие! Пречи ви. Трябва да го махнете! Да сложите един бат Сали на мястото му! Той има достатъчно акъл да приема рапортите при заря! Може да прочете написаната реч! И... не му пука за хората! В пристъп на основателен гняв, казвам, заслужавате си живота! Не се оплаквайте! Под поста на Лемми, че няма смисъл да спасяваме България, а просто можем да я сменим има плюсове! / България има да страда!/....

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK