Патриарх Неофит за Борис ІІІ: Още приживе заради усилията му за народно единство е наречен "цар-обединител"

патриарх Неофит

© Юлия Лазарова

патриарх НеофитПатриарх Неофит отслужи панихидата за цар Борис Трети в Рилския манастир по повод 70-годишнината от смъртта му. Публикуваме произнесеното от патриарх Неофит слово в края на службата, предоставено от Светия синод.


Събрали сме се днес под покрова на вечния игумен на светата Рилска обител – всебългарския покровител свети Йоан Рилски Чудотворец, за да отдадем своята почит и преклонение пред паметта на блаженопочившия цар на българите Борис III – царя обединител.


Преди 70 години, на 28 август - тогава празника на Богородичното Успение - в трудни дни за Родината ни, Богу било угодно да приеме в небесните си селения обичания български цар.
Вестта за кончината му се разпространява мълниеносно по цялата обединена Българска земя – от Дунав до Бяло море и от Охрид до Черно море. Безмерна скръб бликва от сърцата и душите на милиони българи. Както свидетелства посланието на Св. Синод по този повод – "неудържимо ридание се разнесе по градове и села, което проехтя като молитвен стон в храмовете и възлезе към небесата пред Господа Всевишний. Дълбока горест обхвана българския народ и го приведе в благоговейно преклонение пред смъртния одър на Царя-Обединител".


Цар Борис III е роден на 30 януари 1894 г. в софийския дворец. Още от деня на рождението си той е посрещнат от нашия народ с радост и надежди за мирни дни и благоденствие. Неразривната връзка между Църквата и държавата укрепва допълнително след миропомазването на княз Борис и преминаването му в лоното на светата Православна църква.


По настояване на цар Фердинанд младият княз в юношеските си години е под постоянното духовно наставничество на Доростоло-Червенския митрополит Василий, който разпалва у него ревност към вярата и преданост към св. Църква.


Още от най-ранна възраст младенецът престолонаследник е закърмен и отраства с трепетите и въжделенията на българския народ – обединението на всички български чада в единна българска държава.


По време на войните за национално обединение княз Борис Търновски с безпримерна храброст взема участие в боевете, редом с обикновените български войни. Без страх той ги води в битки и сражения - десетки са разказите за неговата храброст и истинско братолюбие. Дните на войни и скърби, в които хиляди български синове паднали по бойните полета, дават най-големия урок на бъдещия владетел.


През време на 25-годишното си царуване цар Борис III всякога се опира на светостта на Българската църква и мъдростта на нашия народ. В едни от най-тежките дни на противопоставяне и дори на братоубийства царят е този, който възпира, преговаря, опитва се да намери мирен изход за народа, над който Бог му е отредил да царува.


В годините на най-страшната война, когато цяла Европа е залята от ужас и страдание, благодарение на цар Борис ІІІ страната ни остана, възможно най-дълго, един мирен остров на стабилност и просперитет. Без страх, заедно с върховната управа на св. Българска църква, на десетки интелектуалци и общественици, царят устоява на чудовищен натиск и като верен син на БПЦ изпълнява достойно своя християнски дълг, като не позволява 50 хиляди българи от еврейски произход да бъдат погубени в лагерите на смъртта.


Още приживе, заради неговите усилия за народно единство е наречен "цар-обединител".


С целия си живот блаженопочившият цар Борис III доказа, че е предан син на светата ни Църква, ревнител на вярата и благочестието, воден от осъзната християнска любов, надежда на Бога, възвишено човеколюбие и всеотдайност към народ и Родина.


По стечение на историческите обстоятелства скромният му гроб в този храм, посветен на пресветата Владичица Богородица, в който той е пожелал да бъде положен, е унищожен, а тленните му останки са пренесени в парка на двореца "Врана". През 50-те години тленните му останки се загубват завинаги.


Преди две десетилетия приснопаметният наш предшественик патриарх Максим и синодалните архиереи в присъствието на царица Йоанна и княгиня Мария Луиза полагат сърцето на обичания български цар в неговия празен гроб в параклиса, посветен на преподобния Рилски пустиножител.


Възлюбени братя и сестри, родолюбиви българи,


Както в деня на неговата кончина, така и сега, седем десетилетия по-късно, събрани пред скромния гроб на царствения покойник, "с едно сърце и една уста" да отправим молитвен зов към Царя на царете – Бога да прости и помилва българския цар Борис ІІІ – Обединителя, и да го упокои в селенията на праведните – там, където няма болка нито печал, нито въздишка, а вечен и блажен живот. Амин!

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4292 Любопитно

  "..По време на войните за национално обединение княз Борис Търновски с безпримерна храброст взема участие в боевете, редом с обикновените български войни. Без страх той ги води в битки и сражения - десетки са разказите за неговата храброст и истинско братолюбие...."

  Някой да е чул нещо за участието на княз Борис в боевете за национално обединение?
  Не?
  А да се сещате защо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Допадна ми словото на Н. Св. патриарх Неофит - много човешко, без излишен патос обрисувало личността на Борис ІІІ.
  "В едни от най-тежките дни на противопоставяне и дори на братоубийства царят е този, който възпира, преговаря, опитва се да намери мирен изход за народа, над който Бог му е отредил да царува."
  Жалко, че качествата и достойнствата на цар Борис ІІІ не се оказват доминантен признак у сина му Симеон.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 3. 3 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Много хубаво слово на Патриарха. Амин!

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статията"] за да отдадем своята почит и преклонение пред паметта на блаженопочившия цар на българите Борис III – царя обединител [/quote]
  Ние ще я отдадем, но собственият му потомък му срами името.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бог да прости и помилва българския цар Борис ІІІ – Обединителя, и да го упокои в селенията на праведните – там, където няма болка нито печал, нито въздишка, а вечен и блажен живот. Амин!

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 6. 6 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Последният Обединител

  след него - само Разединители

 7. 7 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#1:"Храбър"]Борис в боевете за национално обединение?
  Не?
  А да се сещате защо? [/quote]

  Не се сещаме? Защо?

  Участвал е и е бил ранен.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  [quote#7:"др. Иванов"]Не се сещаме? Защо?[/quote]

  За да не прави пролетариатът сравнение с едни бъдещи управници на България, чиито изтърсани не служеха в казармата и които след Чернобилската катастрофа си докарваха със самолет зеленчуци от Бразилия и месо от Аржентина, за да не им се случайно затрие безценната шумкарска семка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  [quote#8:"Norman Granz"]изтърсани [/quote]

  изтърсаци

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Банкерът Буров: Цар Борис и баща му не се обичаха"
  "Въпрос:

  - Дали цар Борис се е съветвал по политика - по влизането в Тристранния пакт примерно, с всички министри?

  По отношение на царя Буров е рязък:

  - Доколкото познаваме покойния цар, всички хора бяха за него оръдия, много и от министрите му. Той се преструваше, че слуша, че взема съвети. Но фактически доста зле третираше министрите. И едва ли по големите въпроси е чакал да чуе мнение от придворните хора, които го обкръжаваха и бяха инструменти в ръцете му. Аз бих обрисувал портрета на покойния цар, защото съм бил 6 пъти министър при него. Често пъти съм имал аудиенции - скрити, през задните врати, с царя, когато съм настоявал да бъда приет. Той беше един човек неглупав, но извънредно нервен, извънредно малодушен, извънредно фалшив, смазан от един баща тиранин в неговото детинство и младост, изгубил инициатива, дори лично, винаги лавиращ по средни пътища, така че отговорностите да паднат върху други. Без една ясно очертана волева политика, която да наложи."
  "Буров от подсъдимата скамейка разказва:

  - Първият разговор, който имах аз с царя, след като започна войната, беше да пледирам пред него България да си запази абсолютно наутралитета. Дадох му аргументи от историята, от миналите войни, от съдбата на България, от нейната слабост. Царят беше напълно съгласен с мен, повтаряше: “Да, доволен съм, че така смятате. Така мисля и аз. Бъдете спокоен, България ще остане вън от войната.” Обаче щом се почнаха първите успехи на германците, особено във Франция, всякакъв контакт между мене и царя изчезна... И се подписа Тристранния пакт. (Това е съюз между Германия, Италия и Япония от 27 септември 1940 г., създаден да подели света на военни сфери на влияние - бел. авт.)

  - Дали цар Борис е бил спечелен предварително от германофилите? Дали е получавал директиви отнякъде? - интересува се Народният съд.

  Подсъдимият Буров е наясно и с това:

  - Моето впечатление е, че при неговото малодушие царят предварително не беше спечелен. Когато е видял успехите на германците, у него е станал един обрат, който стана у много българи впрочем, които решиха, че войната е предрешена в полза на Германия. И се появи стремежът да не изтървем трена! Ние три пъти правехме катастрофи от страх да не изтървем трена. Царят не беше толкова много умен, че да може исторически да прецени изхода от една световна катастрофа, която няма да се свърши с отделни победи в сражения. И да разбере, че това е война за намиране на светове, в която волята към свобода и възвишен живот ще доминира и ще решава. И че човечеството е доста напреднало, за да се подчини на хегемонията на една раса, която се смята за богоизбрана.

  Заключителен въпрос:

  - Кои личности според вас, г-н Буров, имаха влияние върху царя?

  Отговор:

  - Не мога да ви кажа. Неговият баща не го обичаше. Нито бащата обичаше сина, нито синът обичаше бащата."
  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%20%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%20%D0%B7%D0%B0%20%D1%86%D0%B0%D1%80%20%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%20%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDIQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.trud.bg%2FArticle.asp%3FArticleId%3D617678&ei=OK4hUrjIEcvVsgbOn4CoDw&usg=AFQjCNGa477btwoWQUkonHBw2ef10g6y2g

 11. 11 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Цар Борис III делил с брат си любовници - trud.bg"
  "- Какво ви разказа за личния живот на брат му - цар Борис III? Имал ли е любовници?

  - Ооо, много. И всички до една са били хубавици. Царят е разказвал на брат си повечето му истории, те двамата са били много близки - нямали са никакви тайни. Дори са си разменяли любовниците.

  - Така ли ви е казал Кирил?

  - Няма да лъжа, макар че някои казват, че си измислям и не ми вярват. Ако искат. Принц Кирил дори е водел любовници на царя. Някои от тях са си ги сменяли, Кирил му ги е предлагал. Вземал ги е от кабаретата, където са ходели най-големите красавици на България. А Кирил и брат му са били страхотни любовници, нежни, галантни - такова е било мнението на жените. И двамата са се грижели за всяка от тях - т. е. плащали са й добре.

  - Чуват се разни слухове, че царят имал извънбрачни деца, вярно ли е?

  - Вярно е, разбира се. Ще ви разкажа нещо, което няма да го повярвате. Кирил ми сподели за едно момиче, което работило в счетоводството на двореца. Страхотна хубавица! Един ден казала на царя, че иска да има дете от него. Думите й били следните: “Царю, както вървят нещата, България след 100 г. ще пропадне. Българките раждат само по 1-2 деца, вижте циганките и туркините - имат по 7-8 деца. Искам да покажа на българката, че и тя може да ражда много деца и да си остане хубава и здрава. Бих искала да ви родя 10 деца.” Царят онемял, а тя продължила: “Майка ми живее тук, в София, в Драгалевци. Ще ми направите една къща за нас, ние ще гледаме децата.”

  - Не зная да ви вярвам ли...

  - Това ми го разказа Кирил! Продължението е, че тази жена наистина му е родила 10 деца - 5 момчета и 5 момичета. И тя продължила да си работи в двореца. Царят не знае колко наследници има.

  - Чувала съм историята за многото му деца. Но царица Йоана досещала ли се е?

  - Тя е знаела за това, била е много умна жена. А италианското разузнаване й е казвало всичко. Знаете ли, че цар Борис е бил обичан от румънската принцеса Мария. Румънците са искали да го оженят за нея - имала е 200 млн. леи зестра. Принц Кирил дори го е съветвал да я вземе за жена, но той не е искал. Оженва се за Йоана, която не му е донесла и един лев. Борис III може би е единственият владетел, който е женен без зестра. Самият Фердинанд не бил оставил никакви пари на синовете си Борис и Кирил. Само на сестрите им Евдокия и Надежда оставил в БНБ по 100 млн. златни лева зестра. Но при едно условие - парите да бъдат само за тях, а не за мъжете им, които могат да ги проиграят на покер.

  - Вие срещали ли сте се с някоя от любовниците на царя?

  - С една от тях и когато исках да ми разкаже нещо, тя, вече възрастна, ми отговори: “Не искам да ме разпитваш за царя, аз още го обичам. За мен той е светец. Толкоз.” Казваше се Магдалена и беше родена през 1901 г."
  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%20%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%20%D0%B7%D0%B0%20%D1%86%D0%B0%D1%80%20%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%20%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.trud.bg%2FArticle.asp%3FArticleId%3D689820&ei=OK4hUrjIEcvVsgbOn4CoDw&usg=AFQjCNGCBnCQN18dX7e1I7xg3oNMKVm-MQ

 12. 12 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  колкото и са чували за кокалите му изровени и хвърлени в гьола по заповед на славната "столетница" с която се гордеят днес 20% от популяцията, и за което ходят на Бузлуджа, да възхваляват "храбрите" си мародерства, иначе всички са чували, че Сталин е освободил Китай и че Живков е бил добър и умен

  veni vidi fugi
 13. 13 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Разстроено

  До коментар [#4] от "ПАВЛА - సటోరి":


  [quote#4:"ПАВЛА - సటోరి"]Ние ще я отдадем, но собственият му потомък му срами името.[/quote]

  ++++++++++

  Много вярно. Добре, че бащата не знае, в какво се е превърнал неговия син...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Кои това?

  Да припомням ли, че синът на Добри Джуров загина в казармата, това учи ли се в учебниците?

  В учебниците издавани при СДС и ГЕРБ учили се за това?

  Дори глупостта трябва да е с мярка!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#14:"др. Иванов"]Да припомням ли, че синът на Добри Джуров загина в казармата, това учи ли се в учебниците?


  Дори глупостта трябва да е с мярка! [/quote]

  Чавдар Джуров е бил разглезено леке ,,
  което е можело да лети без разрешение,
  както и да прави собствена програма за обучение

  ...........

  Просто като му си "долети" - качва МИГ 19 и ..почва да си лети , ей така , за кеф

  бил е Над инструкциите за безопаснот

  не е Загинал при изпълнение на дълг.......
  а при изпълнение на прищевки
  ........
  много мои съседи работеха във ВНВВУ Георги Бенковски..
  а там се знаеше истината

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  [quote#14:"др. Иванов"]Да припомням ли, че синът на Добри Джуров загина в казармата...[/quote]

  Тъкмо щях да те запитам дали при защита на Отечеството е загинал, и гледам, че един колега добре ти го е рекъл.

  А на бае Тодар Велики синът беше освободен заради наследствен дебилизъм, нали?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#1:"Храбър"]

  "..По време на войните за национално обединение княз Борис Търновски с безпримерна храброст взема участие в боевете, редом с обикновените български войни. Без страх той ги води в битки и сражения - десетки са разказите за неговата храброст и истинско братолюбие...." [/quote]
  -Атанас Буров:"Цар Борис е бил на-посредственият юнкер във Военното училище."
  "За мъртвите добро или нищо". Но историята не се учи от некролози,панахиди и заупокойни молитви.

 18. 18 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#14:"др. Иванов"]Дори глупостта трябва да е с мярка![/quote]

  тук вече си прав........
  Глупостта трябва да е с мярка ,

  но за съжаление е бич божи

 19. 19 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#17:"Бенк-Бенк"]Атанас Буров:"Цар Борис е бил на-посредственият юнкер във Военното училище."
  "За мъртвите добро или нищо".[/quote]
  -------------
  Буров е бил заинтересован от дискредитиране на Царя !

  Царят е издал негласна заповед!

  Който Премиер вземе държавен кредит без одобрение на Царя -

  Финансовият министър с 10 год в Шуменския затвор

  имало е министерско отделение в шуменския затвор - този факт говори сам по себе си

  къде е след 1944 год Министерското отделение

  как се е вземал кредит след 1944 год ....сега ??

 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Разстроено

  Ако не бяха пояснили,че е слово на патриарха и отвреме-навреме не се споменаваше Бог и "амин" щях да помисля,че става дума за реч на някакво монархистко-националистическо събрание.
  Църквата няма място в политиката,още по-малко пък да се докосва до смърдящите бездни на патриотарщината и шовинизма. Национализмът е грях и е осъден от Православието като "греха на етнофилетизма".
  Явно българският патриарх или не е запознат или не го счита за грях- и в двата случая не говори добре за висшето духовенство и бъдещето на БПЦ.
  В словото си многократно говори за "български народ", "родина","български земи" и т.н. игнорирайки факта,че според Учението има само един "православен народ" т.е. всички православни вярващи,без значение на етнос, и има само една "родина" - временно Земята,която Бог ни е оставил да се грижим, и след това Новата Земя,Новият Ерусалим.
  Къде са благословиите и молитвите на патриарха за останалите православни в България: власи,каракачани,македонци,гагаузи,руснаци,украинци и.т.?
  Или иноверците са по-достойни за молитвата на патриарх и духовенство само защото са "етнически българи"???
  Повръща ми се!

 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#15] от "Бат Сали , Депутатинът ":

  А другият как загина? Второто "леке"? за него какво се говореше?

  Ти не си ли чувал какво говори народът за Костов и Бойко, защо не са в затвора?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 434 Неутрално

  за другият не знам
  ----------

  знам ,че Чавдар го произведоха
  посмъртно ст. лейтенат ..

  а всъщност е престъпник -

  потроши самолет за милиони
  и уби втория пилот - Венцислав Лазаров Йотов

 23. 23 Профил на Miloslava
  Miloslava
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И сега на хората им трябва обединение, но им липсва обединител

 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  [quote#19:"Бат Сали , Депутатинът "]Буров е бил заинтересован от дискредитиране на Царя ! [/quote]
  -Това лично от Царя или самият Буров ли научи? И от какъв зор Буров ще иска да дискредитира един покойник-бивш цар?

 25. 25 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#20:"thepirineagle"]Ако не бяха пояснили,че е слово на патриарха и отвреме-навреме не се споменаваше Бог и "амин" щях да помисля,че става дума за реч на някакво монархистко-националистическо събрание.
  Църквата няма място в политиката,още по-малко пък да се докосва до смърдящите бездни на патриотарщината и шовинизма. [/quote]
  -+++++++
  Прав си,ама в този форум малцина ще те разберат.

 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#6:"Бат Сали , Депутатинът "]Последният Обединител

  след него - само Разединители[/quote]

  До коментар [#6] от "Бат Сали , Депутатинът ":Едни го наричат царя обединител, други царя Фюрер.

 27. 27 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#20] от "thepirineagle":

  Пропускате един дребен, но съществен детайл: става дума за Българския Патриарх. Неговото паство са българите, той за тях отговаря пред Бога.
  А това, което казва за спасяването на евреите, оборва и тезата ви за "иноверците".
  Иначе, като цяло, факт е, че християнската църква е разделена не заради Божиите закони, а заради човешката алчност и властолюбие.

 28. 28 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#18:"Бат Сали , Депутатинът "]Глупостта трябва да е с мярка ,

  но за съжаление е бич божи[/quote]

  Защото по-умните винаги отстъпват...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 29. 29 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  При цялата ми симпатия към Негово Светейшество струва ми се, че малко се е поувлякъл с думите, цитирани в заглавието на статията. Цар Борис ІІІ е наречен "цар обединител" не заради "усилията му за народно единство", което е едно твърде обтекаемо твърдение, а заради възстановяване на държавната граница в Добруджа и присъединяване към територията на царството на Македония, Беломорието и островите Тасос и Родос.

 30. 30 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#27] от "murttle":
  Никаква "подробност" не съм изпуснала. Грижа на БПЦ и патриарха са всички православни ,които живеят на териториите под юрисдикцията БПЦ,независимо към кой етнос принадлежат или какъв език говорят. Така би трябвало да бъде.
  А "българи" всякакви: протестанти,католици,мюсюлмани,кришнари,сатанисти,";джедаи"......

 31. 31 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#10:"Бенк-Бенк"]"Банкерът Буров: Цар Борис и баща му не се обичаха" [/quote]

  Което Буров сигурно ти е казал лично

  Книгата за Буров, която излезе в началото на демокрацията (автор някой си Топалов-Памукчиев) е фалшификат, изработен доста грубо и бездарно от ченгеджийницата. Ченгеджийницата в този момент отчаяно търсеше ново кауза и ново амплоа, понеже изъма току-що се беше сгъбурцал, и направи донякъде успешен опит с изграждането на образа на русофил-простака Буров (какъвто истинският Буров не е бил, но каквото е всяко ченге). Дори за малко се появи някаква ченгеджийска фондация с името на Буров.

 32. 32 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#14:"др. Иванов"]синът на Добри Джуров загина в казармата,[/quote]

  не е зле

 33. 33 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Айде стига с тия църковници! България не е християнска държава.

 34. 34 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#30] от "thepirineagle":

  А Българската екзархия, чийто наследник е БПЦ, за кои точно е имала грижата? В никой случай и за онези, населяващи Пиринско и на запад от него?
  За етнос в словото не видях да се споменава. Под "българи" и "български народ" очевидно се подразбира населението на обединената държава, без да се уточняват етноси и езици. Това, че на някои не им изнася такава трактовка, не означава, че трябва да изопачават думите на Патриарха и под благовиден саван да се опитват да прокарват някакви собствени сепаратистки идеи.

 35. 35 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#24:"Бенк-Бенк"]И от какъв зор Буров ще иска да дискредитира един покойник-бивш цар? [/quote]

  Не твърдя, че е така, но след като цитираните от вас изказвания са правени пред Народния съд, изскача една очевидна причина: искал е да прехвърли върху царя отговорността за онова, в което са го обвинявали. Честно казано, не бих смятала за достоверни сведения, давани пред съд (особено точно пред този) от обвиняем.

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3709 Весело

  [quote#24:"Бенк-Бенк"]И от какъв зор Буров ще иска да дискредитира един покойник-бивш цар? [/quote]
  Емчи ... от зора на дирника си. И от търкането на въжето около врата си ...
  Напънал го Народен съд, Народната власт търси виновници за показно наказание като виновници за Национална катастрофа.

  Та от какъв ли зор оплюва мъртав "виновник" съденият по обвинение, че и той е "съучастник" и "виновник" Буров?

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#15:"Бат Сали , Депутатинът "]Чавдар Джуров е бил разглезено леке[/quote]
  Възможно е да е така.., но все пак твърдението
  на Норман беше, че изобщо са се скатавали от
  служба в казармата .. "принцовете".
  Аз лично бях в една рота с Чавдар Филипов в
  НШЗО , а синът на Васил Цанов ми беше
  войник втората година в свързочна рота.
  Покойният Чавдар не беше баш най
  дисциплинираният и способен школник, ама
  все пак си изкара службата.

 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#36:"xm..."]Емчи ... от зора на дирника си[/quote]
  Хайде да не го изкарваме подобен на днешните ни
  политици.Ако беше толкова загрижен за живота
  и благополучието се нямаше да бъде толкова
  активен в опозицията и да свърши живота си в
  затвора.Може Буров да е прав,като описва
  царят като нерешителен и манипулативен:
  "винаги лавиращ по средни пътища, така че
  отговорностите да паднат върху други. Без една
  ясно очертана волева политика, която да наложи"
  Манипулативността, ми се струва и наследена
  от Фердинанд Лисицата..При Симеон също
  го има този момент.

 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Добра реч на Патриарха, вечна памет на цар Борис.
  Чудя се, ако царят не беше починал тогава, дали щеше да има 9 септември, дали съветската армия щеше да навлезе в България?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#36] от "xm...":
  Буров е казал истината. Ето това си е точната диагноза на България до ден днешен:
  [quote#10:"Бенк-Бенк"]Моето впечатление е, че при неговото малодушие царят предварително не беше спечелен. Когато е видял успехите на германците, у него е станал един обрат, който стана у много българи впрочем, които решиха, че войната е предрешена в полза на Германия. И се появи стремежът да не изтървем трена! Ние три пъти правехме катастрофи от страх да не изтървем трена. [/quote]

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 41. 41 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#24] от "Бенк-Бенк":
  -Това лично от Царя или самият Буров ли научи? И от какъв зор Буров ще иска да дискредитира един покойник-бивш цар?
  ...........
  А ти, интересно , откъде научи какво е казал Буров в затвора, там ли си бил?
  Всичко , което е "казал" е записано или по-точно написано от шумкарският "журналист" Топалов: "Разговори с Буров".
  А дъщерята на банкера напълно отрече написаното, никога през живота си Буров не е изразявал подобни възгледи, още повече че речникът му и начинът на изразяване са били съвсем други.
  Интересно защо комуно-клан се настани във вилата на Буров във Варна след промените, веднага я направиха чалга ресторант, сега спа, където летуват шумкарски бастърдчита.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 42. 42 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#37:"тулса"]Покойният Чавдар не беше баш най
  дисциплинираният и способен школник, ама
  все пак си изкара службата. [/quote]

  Къде е бил школник Чавдар Джуров, не е ли завършил Долна Митрополия?

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3709 Весело

  [quote#38:"тулса"]Хайде да не го изкарваме подобен на днешните ни политици.Ако беше толкова загрижен за живота
  и благополучието се нямаше да бъде толкова
  активен в опозицията и да свърши живота си в
  затвора.[/quote]
  Кой, Буров не бил подобен на днешните? Хайде, холан!
  Не бил загрижен за живота и благополучието си? Кой, Буров?
  Хайде, холан!
  То Алеко си е изсмукал бай ти Ганя от пръстите, Сте-Ле си измислил Големанов от нищото и си стоят толкоз години като класика щото нямат нищо общо с действителността и след изтипосването им, а?
  М'чи той Буров само за далаверите си с Рачо Петров е за мустака и с двата крака в "националната катастрофа", после кат' министер кой мислиш участва в договарянето на изравнителната тежест при разплащанията и договарянията с германците. И всичко това без комисионни, при това официални, нали?
  Па и само това, че комунистите му тиражират "спомените", при това от панделата, и много добре си помним, че и благосклонно подклаждаха мълвата и мита за Буров сред мат'ряла през соца говори достатъчно.

 44. 44 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#42:"murttle"]Къде е бил школник Чавдар Джуров, не е ли завършил Долна Митрополия?[/quote]

  остави ги "информираните".....от такива / толкова

  завършил е военен профил летец в ВНВВУ - Долна Митрополия

  Възможно е да е бил в ШЗО "Георги Бенковски"- но в Долна Митрополия/ВВС профил-
  ако не е влязъл първата год във ВНВВУ ,
  но е завършил ВНВВУ........иначе няма как да е летец
  --------
  да не се бърка с ШЗО Христо Ботев - Плевен

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#40] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":
  Може да поспоря. Че не смятам омешването на квалификации с истини и полуистини и собствени мнения, при това в ... ъъъ ... натопорчена за собствената кожа ситуация за "истина".

  Оплюването на Царя е прекалено удобно и твърде плитко. Но хваща дикиш. Номерът е отработен и с баща му.
  А виж, за "обстановката" - там съм съгласен. Но не съм съгласен, че е имало кой знае какъв избор. България не е Турция, та да е можела да остане неутрална. Не съм съгласен и за "страха от изтърването на трена" при присъединяването към Оста. Нали удържа на примамката на Северна Добруджа?
  Не са толкова еднопланови и прости нещата. И не е баш Буров този, който може да раздава етикетите.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на bachvaroff
  bachvaroff
  Рейтинг: 381 Неутрално

  anima eivs et animæ omnivm fidelivm defvnctorvm per dei misericordiam reqviescant in pace amen

 48. 48 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#34] от "murttle":
  "Сепаратистки идеи"?! Говорим за Православие,за Християнство....
  Явно не можете да разсъждавате извън добре набитите в главата етно-национални категории и идеи,заменили религията през втората половина на XIX и през XX век...
  Ако разгледате картата на Екзархията ще забележите, че в границите и попада компактно сръбско,румънско,албанско православно население.
  Междудругото Екзархията е в изолация и непризната официално в православния свят чак до 50те на миналия век именно защото използва формално езикови,а не канонични доводи за отделянето си от Вселенската патриаршия. Подобно на нея и Атинската архиепископия дълги години е в схизма.

 49. 49 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Много добро слово на Патриарха. Достойни думи, казани за достоен човек, за един истински държавник и голям български патриот.

 50. 50 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Цар Борис ІІІ, едва на 24 години, поема отговорността за една изнурена от войните за национално обединение държава. Израстнал в строгата атмосфера на Двореца, несъмнено човек на дълга и самодисциплината, младият Цар се оказва напълно сам, откъснат от семейството си, осъдено на изгнание, и встъпил на един разклатен и несигурен трон. " Печален занаят! "- пише той в едно свое писмо до баща си. Всички, които го смятат за неопитен и твърде нерешителен обаче, не след дълго разбират, че грешат. Политическата изолация, в която е поставен първоначално, Царят използува, за да трупа собствени наблюдения и опит. Пословични са неговите непрестанни пътувания, дори до най-затънтените краища на Царството, непринудените срещи с всякакви хора, многобройните лични помощи, оказвани на бедствуващи сънародници. Изключителната му способност да общува, да бъде търпелив, да изслушва всякакви мнения, и да се въздържа от пряка намеса в политическите и обществени разпри, които разяждат партиите, непрекъснато увеличават популярността му, и скоро за обезверения си народ той става символ на сигурност и справедливост. " Пиши на Царя! " са думите, в които хиляди българи намират утеха и упование години наред.

 51. 51 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "Бенк-Бенк":

  Поздравления!+++++++++!
  Малоумниците във форума ще се прехласват по величието му, а според мен, цялата царска престъпна фамилия, довела до толкова много беди България, трябва да бъде низвергната!
  Да се забравят имената им, да им се отнемат имотите и да им се забрани да припарват до България!

 52. 52 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Следващата година се навършват 110 години от рождението на Борис Трети и според мен тя трябва да бъде посветена на изучаването на управлението на тази бележита личност, която е направила много за България в най-трудните и моменти. През 1918 година като офицер на Солунския фронт тогавашният княз Борис се заклева, че докато царства българска майка няма да върже черна забрадка заради убит на война син или съпруг. И той изпълнява докрай клетвата, заради което може би и бе убит. Комунистите взривиха гроба му - вечна анатема над Станишевата партия!

 53. 53 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално
  До коментар [#49] от "GreenEyes": Де да можеха и нашите историци и политици да пишат така смислено и кратко за такова огромно дело! Браво на Неофит - отдавна чакахме такъв Патриарх!

 54. 54 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  ЗНАЕМ ГО ТОВА .... ШОПАР ЧЕРВЕН (много ми приличаш на онази човекоподобна свиня ( червена разбира се ) бивш съветник на ДЕВИАНТНАТА личност людмила живкова) ......
  та да си продължа мисълтта. Като се е утрепал сина му това означавали че тази съветска подлога трябва да се уважава. ?

  Шопаре .... грух грух .... явна вече и не шляпкаш ?

  Claus von Stauffenberg
 55. 55 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#14] от "др. Иванов":червеното невежество - не е загинал в казармата. беше военен летец и скапаната съветска техника го уби ! А за да го убие вина има и баща му, който беше сред нейните докарвачи

 56. 56 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#14:"др. Иванов"]Да припомням ли, че синът на Добри Джуров загина в казармата, това учи ли се в учебниците? [/quote]
  Само да уточня - загина като летец-инструктор, заедно с обучавания курсант. И беше видна личност - притежател на рекорди за парашутен скок от голяма височина.

 57. 57 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#29] от "0bi":значи остров Родос е бил български - хихи - я си отвори учебния атлас бе момче - тогава даже не е бил гръцки, а италиански и е поне на 1000 км от беломорския бряг

 58. 58 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#55:"richardnixon"]червеното невежество - не е загинал в казармата. беше военен летец и скапаната съветска техника го уби ! А за да го убие вина има и баща му, който беше сред нейните докарвачи [/quote]
  Загинаха с чехословашки учебен самолет L-29. До малоумника по-горе, дето пишеше, че бил над инструкциите и тнт - да се поинтересува колко хора се подписват за всеки полет и отговарят с главите си. Въобще - престанете да цапате паметта на хора, пред които нищо не струвате.

 59. 59 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  По повод 70 години от кончината на Негово Величество цар Борис ІІІ, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, обявен от комисията по досиетата като агент „Симеонов” на Шесто управление на бившата Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви, оглави панихида за упокоение душата на католика Н.Н. "цар" Борис ІІІ.
  ...княз Лобанов постави друго едно категорично условие: да бъде анулирана поправкатана чл. 38 от Конституцията и престолонаследникът принц Борис Клемент Роберт Мария Пий Луи Станислас Кзавие княз Търновски да бъде препокръстен в православната вяра. Ако се отнасяше за самия Фердинанд - той би приел и исляма. Както казва австрийският дипломатически агент в София Стефан фон Буриан:
  - От това, което князът често ми е казвал насаме, бих могъл да направя заключението, че Негово Височество не би влязъл в остро противоречие със своята собствена съвест, в случай че се присъедини към православната църква.
  Но срещу себе си Фердинанд имаше Мария-Луиза и баща й херцог Роберт Пармски - по католици от папата, и най-страшното: Мария-Луиза беше кръщелничка на самия папа Лъв XIII. Налагаше се да се моли. На 27 януари 1896 година Фердинанд отиде при Негово Светейшество, падна на колене и поиска разрешение - заради светлото бъдеще на милата му България, да покръсти двегодишния свой син в отцепническата православна вяра - Лъв го погледна втренчено и каза:
  - Вие искате от мен да одобря смъртта на Вашия син, смъртта на душата му?
  После вдигнал ръка към небето и се провикнал заклинателно:
  - Ако предадеш своя син Борис на схизмата, ipso facto ще бъдеш отлъчен от вярата!
  Но нито папата, нито анатемата обаче можеха да спрат Фердинанда. Още на другия ден, щом се завърна в София, той издаде следния манифест: Понеже не намерих там, гдето очаквах, разумение на това, което България изискува, Аз, верен на клетвата, която Съм дал на възлюбленний Си народ, реших Сам лично да отстраня препятствията и да сложа на народний Олтар най-неизмеримата и най-тежката жертва.
  Почти като Авраам, който принася в жертва сина си Исаак. А на Стоилов казал делово:
  - Аз ви давам сина си, след като Русия го изисква, а вие ще ми подпишете документ, в който ще се задължите никога да не се месите в религиозното му възпитание. И ви предупреждавам, че това възпитание ще продължи да бъде изцяло католическо!
  Не случайно човекът си признаваше, че лицемерието е основната добродетел на царете и че то е много тачено в Кобургския род.
  За да потвърди окончателно и пред светата църква тази своя добродетел, десетина години по-късно (1907 г.) Фердинанд ще напише тайно писмо на следващия папа Пий X:
  „Официалното завръщане на сина ми в лоното на Римската църква - това е предложението, което най-смирено се осмелявам да поставя в краката на Ваше Светейшество и да подложа на Вашето Върховно съгласие: престолонаследникът след пет години, когато трябва да достигне политическо пълнолетие, да се върне сам, като избере за своя религията, която аз му отнех;това трябва да остане в пълна тайна, а за пред хората моят син да продължи да практикува местната религия...

 60. 60 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#58] от "ssg":

  Тук си прав. Доста хора се подписват. И аз съм се подписвал и отговарял за това. Техник авиационно оборудване съм.
  За уточнение, убежденията ми са със син цвят, но пред истината трябва да се мълчи и да и се сваля шапка!

 61. 61 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#53] от "richardnixon":

  Всъщност това е връщане към нормалния смисъл на историята. От който са премахнати лъжите и идеологическите клишета на комунистическата историография. Същата, която говореше за "монархо-фашизъм", която наричаше "антифашисти" комунистическите терористи, които бяха съюзници на Хитлер до 1941. И която наричаше съветската окупация освобождение.

 62. 62 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#29:"0bi"] и островите Тасос и Родос.[/quote]

  До коментар [#29] от "0bi": През 1912 г. турските нашественици са сменени с италиански. През 1912 г. Османската империя отстъпва Додеканезите на Италия и те остават италианска територия до 1947 г., когато официално са присъединени към Гърция. Затова и до днес Додеканезите наред с Керкира и йонийските острови продължават да бъдат любима туристическа дестинация за италианците.

 63. 63 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#56] от "ssg":

  Дали е бил виден ....това няма вече как да се знае. Но пък от спомените на негови приятели може да спомена как е свалял студентки със една западна марка коли ( няма да споменавам марката зада не правя реклама) ....та да си дойдем на думата. Не е карал москвич нито лада (жигули) нито волга де..... странно колко ли млади хора от обикновенни семейства са могли 60-те дас и купят такава!
  Що се отнася до изложението на патриарха то е чудесно. Но зада добиете представа за това какъв е бил царя прочетете "КОРОНА ОТ ТРЪНИ" на Стефан Груев. А за това какво е бил Негово величество БОРИС ТРЕТИ говори следния факт. На село като умираха последните столетници като им изкараваха личните вещи разни стари тефтери от 1930 - 40 година винаги имаше по един портрет малък нейде скрит из скриновете на Н.В.Цар на БЪЛГАРИТЕ БОРИС ТРЕТИ.. Нямаше нужда да ги подогонват хората по партийна линия да крещят от страх за живота си и семействата си ако не отидат на манифестация да гледат ухилените ГЪЗОВЕ от мавзолея на националния предател и битов алкохолик съветската подлога ( не руска ) човечето с черния кожен шлифер димитров.


  Claus von Stauffenberg
 64. 64 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#58] от "ssg":

  Не знаеш кой колко струва .... сега !!!!

  Claus von Stauffenberg
 65. 65 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Добре де. Като той е обединител, таткото Фердинанд какъв е? Колко репарации плащаме на Гърция и Югославия? А знаете ли, че е искано и отцепване на част от територията и някой категорично не се е съгласил. Българска войска е нямало как а участва срещу руснаците, защото немците са знаели че това русофилството на българите, както казвал самия Борис. Нака че да се приписват такива заслуги че царя не е дал българска войска просто е нелепо. Ако германците са искали щели да ни прегазят за нула време и да ни окупират и т.н. България ги е снабдявала с какво ли не, срещу фалшиви германски марки.

 66. 66 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  И понеже тук във форума пак се споменават комунистическите измислици за "фашизъм" и "монархо-фашизъм" България, нека си го доизясним този въпрос...
  През 1985 г. в Щутгарт, Германия, се провежда световен конгрес на историците и една от задачите му е да формулира научно понятието фашизъм и да определи държавите в Европа, които са имали фашистки правителства до края на Втората световна война. Във форума взема участие и българска делегация, ръководена от покойния проф. Мито Исусов. Не е нужно да се уточнява, че нашите историци заминават за Щутгарт с тежък камък на шията - да отстояват идеологическата "визия" за българския "монархофашизъм".... На конгреса участва и съветска делегация, като нашите историци са смятали да минат по-леко - съветските учени ще свършат и тяхната работа.
  Какво се случва обаче? Истрическият форум след дълго обсъждане се обединява около следните три критерия за фашизъм, като посочва, че е задължително да са налице поне два от тях, за да бъде определено едно правителство за фашистко:
  - Пирамидално общество с вожд, изградено върху единството на партия и държава
  - Корпоративно обществено устройство и възпрепятстване на преливането на социалните групи една в друга
  - Вътрешен геноцид.
  Италия след 1922 г. отговаря на първите два критерия и затова управлението на Мусолини е определено за фашистко. Германия - на първия и третия. Испания има третия признак, но няма първите два, тя не е била фашистка държава, отсича конгресът.
  Къде е тук България? Ами тя не се вмества в нито един от критериите и форумът въобще не я обсъжда като възможна държава с фашистко управление. Няма как да притуриш вътрешен геноцид на управление, което отказва да депортира еврейските си паданици в германските концлагери, коментират сега участници в нашата делегация, които тогава са били съвсем млади историци.
  Най-любопитното от конгреса в Щутгарт е поведението на съветската делегация. Тя замълчава. С днешна дата българските участници във форума си обясняват този факт с евентуална уговорка конгресът да не се занимава със съветския режим като индулгенция за милионите жертви, дадени от Съветския съюз във Втората световна война. Пък и болшевизмът така или иначе не се вмества в никакви категории.Срещу това съветската делегация се е съгласила да приеме научните формулировки за фашизма и конгесът да излезе с единна позиция. Българската делегация, която е била принудена да гледа в очите съветската, се е почувствала предадена. Но и улеснена, защото не й се е наложило да се излага пред колегите си от цял свят.
  Фашизъм в България беше установен на 9-ти септември 44 г. от българските комунисти.Защото комунизмът, националсоциализмът ( Хитлеровият фашизъм ), италианският фашизъм са братя близнаци. Доказа го дори и философът-марксист Желю Желев в книгата си “Фашизмът “. Едните извършили престъпленията си срещу човечеството на расова основа, а другите – на класова. „Антифашистката борба” на комунистите беше всъщност борба между две фашистки идеологии (Съветският комунизъм срещу Хитлеровия националсоциализъм) за надмощие в стремежа им към световно господство.

 67. 67 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#52] от "richardnixon":

  Върви целувай задника на синчето му. Както писа един по-горе, цялата Сакскобурска династия е престъпна. Заради Фердинанд загина и прадядо ми и остави две малолетни деца. Но българския народ е много, ама много търпелив. Първо трябвало е да обесят Фердинанд и второ да ги изритат от България.

 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#42:"murttle"]Къде е бил школник Чавдар Джуров[/quote]
  Мисля, че написах ясно в постинга си.
  Става дума за друг Чавдар, един от синовете
  на Гриша Филипов.

 69. 69 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#48] от "thepirineagle":

  Ето, очаквано стигнахме и до гърците. Ама точно така, как смеят те някакви си български и гръцки екзархии да заобиколят великата и древна македонска нация и нейния велик и древен език! И на всичкото отгоре да набиват в главите на тъпите българи някакви етно-национални теории!
  Аз пък си мислех, че говорим за Българския Патриарх Неофит и словото му по случай 70-годишнината от смъртта на Българския Цар Борис ІІІ.

 70. 70 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Весело


  До коментар [#69] от "murttle":
  Неспасяема си,сестро Кой ти говори за "македонски нации" и т.н.?????
  Речта на патриарха няма много общо с православното учение-за това говоря...ама ме развесели: -)
 71. 71 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#66:"GreenEyes"]През 1985 г. в Щутгарт, Германия, се провежда световен конгрес на историците [/quote]

  До коментар [#66] от "GreenEyes":Една лъжа, повторена сто пъти, става истина само за Паул Йозеф Гьобелс - министър на пропагандата и информацията в Нацистка Германия! Забележи, че участието е на наши медиевисти на Международния конгрес на историческите науки в Щутгарт (Stuttgart, Germany, 29-30 August 1985, 16th. International Congress of Historical Sciences). Медиевистиката е клон на историческата наука, занимаващ се с изследване на Средновековието.
  Няма поставена такава задача дори и на 10 Congress : 19-24 VIII 1985 Stuttgart, Deutschland - New Research on First World War History - да се формулира научно понятието фашизъм и да определи държавите в Европа, които са имали фашистки правителства до края на Втората световна война.
  http://orlabs.oclc.org/identities/viaf-149598347

 72. 72 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#68] от "тулса":

  Благодаря за разяснението. Не можех да знам, че "покойният Чавдар" е същият от първото ви изречение. Реших, че става дума за Джуров, тъй като преди това той беше коментиран.
  Всъщност, не споменавате най-важното - в ШЗО-то в центъра на Плевен, наречено "малкото Политбюро", ли сте служили заедно с тези видни номенклатурни синчета? Всъщност, едва ли има такова значение, всички по-възрастни знаем, че в ШЗО и свързочните роти не ходеха случайни хора и службата беше извънредно лека.

 73. 73 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#70] от "thepirineagle":

  ОК, както кажете, "сестро". Радвам се, че съм ви повишила настроението.

 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#66] от "GreenEyes":

  В интерес на Истината, покойния Илчо Димитров също беше против налаганото навремето мнение от Бкп, че в Царство България е имало фашизъм.

 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#65:"stoicho2"] Българска войска е нямало как а участва срещу руснаците[/quote]

  В договора за присъединяването на България към Оста пише, че български войски няма да напускат полуострова. На нашата армия е отредена ролята на защитник на Балканите от евентуална британска или турска атака....

 76. 76 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#74:"dobrich"]В интерес на Истината, покойния Илчо Димитров също беше против налаганото навремето мнение от Бкп, че в Царство България е имало фашизъм.[/quote]

  До коментар [#74] от "dobrich": Да, но вече като министър на образованието, науката и технологиите в правителството на Жан Виденов (1995-1997).

 77. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#76] от "Гневник":

  Илчо Димитров беше фаворизирания историк в последните години от управлението на Живков. Бях изумен, когато той застъпи своята теза, че в Царство България не е имало фашизъм, по негово време. Това стана на форум на историци, които разискваха точно тази теза. По времето когато в СССР течеше вече перестройката...Никой не посмя публично да го критикува, но не и зад гърба му...

 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#72:"murttle"] в ШЗО и свързочните роти не ходеха случайни хора и службата беше извънредно лека. [/quote]
  Вие къде точно служихте, та така компетентно
  се изказвате къде била лека службата?
  Приемам критиката, че не уточних в следващото
  изречение, че "покойният Чавдар(Филипов)"
  не е "покойният Чавдар (Джуров)"

 79. 79 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 710 Неутрално


  [quote#20:"thepirineagle"]Национализмът е грях и е осъден от Православието като "греха на етнофилетизма".
  Явно българският патриарх или не е запознат или не го счита за грях- и в двата случая не говори добре за висшето духовенство и бъдещето на БПЦ. [/quote]

  Не се разтройвайте!Панихидата е за християнин.Просто делата му като на Цар са малко по-особени и редно да се поменат.

 80. 80 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#75:"dobrich"]На нашата армия е отредена ролята на защитник на Балканите от евентуална британска или турска атака....[/quote]
  Какво значи "защитник на Балканите"?
  Харесва ли ни или не, България се
  е присъединила към реваншистките
  сили в Европа, недоволни от резултатите
  след Първата световна война.
  Гърция и Турция сключват серия от договори,
  образувайки една малка балканска Антанта
  и даже канят България да се присъедини
  към един общ съюз на балканските държави.
  Фашизъм(нацизъм) и масов антисемитиъзм
  в България може да не е имало , но
  определено сме се "обединявали" , качени
  на "трена " на Рим Берлин и Токио, заедно
  в борбата.

 81. 81 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#77:"dobrich"]Илчо Димитров беше фаворизирания историк в последните години от управлението на Живков. Бях изумен, когато той застъпи своята теза, че в Царство България не е имало фашизъм, по негово време. Това стана на форум на историци, които разискваха точно тази теза.[/quote]

  До коментар [#77] от "dobrich":Проф. Георги Цеков: Ако Тато беше дал ДНК, можеше да претендира за имотите на Кобургите. Фердинанд е имал необичаен интерес към Тодор Живков. Фердинанд доста е палувал по нашите земи.
  Задирял е не само моми от сой, но и „красотки” от село, както ги е наричал. Яко му отпускал края в моменти на “удоволствена релаксация” – изразът, се твърди, е на Кобурга.
  Упорито се говори, че едно правешко слугинче също е заченало от Фердинанд...

 82. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#77:"dobrich"]По времето когато в СССР течеше вече перестройката.[/quote]
  Е, тогава някои бързо усетиха накъде духа вятъра.
  И преди ги имаше едни такива ..лукави
  интелектуали,които лавираха с височайше
  позволение на ръба на позволеното.
  Помня мой преподавател по История на БКП,
  който спомена със загадъчен тон за ..
  "отровителската версия " за цар Борис и то
  бая време преди перестройката.

 83. 83 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#81:"Гневник"]Упорито се говори[/quote]
  Не претендирам на авторските права,
  но преди десетина години пуснах тази
  версия във форума на дир.бг.
  Някои веднага се въодушевиха от нея.

 84. 84 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#83:"тулса"]но преди десетина години пуснах тази
  версия във форума на дир.бг[/quote]
  Но не си светилото на българската съдебна медицина проф. д-р Георги Цеков...жалко.
  До коментар [#83] от "тулса":За разлика от някои свои колеги докторът не е цепил басма никому по партийна линия и е писал истината в протоколите такава, каквато е според него.


 85. 85 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  [quote#66:"GreenEyes"]Защото комунизмът, националсоциализмът ( Хитлеровият фашизъм ), италианският фашизъм са братя близнаци. [/quote]

  Отлично казано!
  Все пак обаче време е да се излезе от мита за "грозните братя-близнаци". Фашизмът като форма на радикален национализъм е създаден, за да противостои на комунизма. Не случайно Мусолини нарича фашисткото движение "революция". Икономическите идеи на фашизма и комунизма могат и да си приличат на пръв поглед, но това се отнася до средния бизнес - комунизмът го ликвидира, а фашизмът го поглъща. Фашизмът обаче запазва частната собственост и оставя поле за действие на дребния собственик. Фашизмът никога не си е поставял за цел да превърне селянина в градски човек - нещо без което комунизмът не може.
  И не на последно място - фашизмът защитава националните идеали, а комунизмът ги изритва в канала.

  CONTADOR GRATUITO!
 86. 86 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#57] от "richardnixon":

  Да, грешката е моя. Имах предвид о. Самотраки.

 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#80] от "тулса":
  Харесва ли ни или не, България се
  е присъединила към реваншистките
  сили в Европа, недоволни от резултатите
  след Първата световна война.....

  Когато победителите късогледо, крайно екстремистки и безогледно преразпределят територии, население и определят непоносими репарации.
  И не се кефели реваншистите му с реваншисти неразумни!

 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#87:"xm..."]Когато победителите късогледо, крайно екстремистки и безогледно преразпределят територии[/quote]
  Значи Хитлер и сие за били морално прави?

 89. 89 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#88] от "тулса":
  Виенският конгрес (1 октомври 1814-9 юни 1815) е общоевропейска конференция, в хода на която е изработена система от договори, насочени към възстановяване на феодално-абсолютистките монархии, разрушени от Великата френска революция от 1789 г. и наполеоновските войни, и на конгреса са определени нови граници на държавите в Европа. Виенският конгрес е имал за цел преначертаването на политическата карта на Европа и прилагането на принципите на легитимизма (признаване на правото на законните (легитимни) династии). На Виенския конгрес се говори за Европейски обединени щати. “Бащата” на ЕС нито е Жан Моне, нито Робер Шуман, а владетелите на абсолютистките монархии.

 90. 90 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Панихида по повод 70 години от смъртта на цар Борис III отслужи патриарх Неофит на гроба му в Рилския манастир. Присъстваха президентът Росен Плевнелиев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.
  Плевнелиев посочи, че посещението му в Рилския манастир е чисто човешки акт на уважение на един български държавник към друг български държавник, който освен всичко друго е бил обичан от своя народ. Президентът каза още, че присъствието му е акт на хуманност към семейството и наследниците на цар Борис Трети, които според Плевнелиев в близката история на България е трябвало да понесат несправедливостта на оскверняване на семейната памет.
  Президентът е положил пред Народното събрание следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Президентът се е заклел да служи на републиката.
  Монархът който ни остави в наследство корона от кръв, сълзи и тръни, и България в дрипи.

 91. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#89:"Гневник"]“Бащата” на ЕС нито е Жан Моне, нито Робер Шуман, а владетелите на абсолютистките монархии[/quote]
  Може и така да се каже..
  Да споменем с благодарност княз Метерних и ..
  жандармът на Европа, Николай Втори.

 92. 92 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#90:"Гневник"]Монархът който ни остави в наследство корона от кръв, сълзи и тръни, и България в дрипи. [/quote]

  Интересно защо тогава българският народ показа и показва такава почит и признателност към този монарх, че даже го нарича Цар Обединител? Явно комунистическите басни вървят само сред наследниците на истинските кръволоци и врагове на България - комунистите.
  А ето каква е реакцията на народа ни по повод кончината на Цар Борис.
  В продължение на 6 денонощия над 700 хиляди българи отдават последна почит пред ковчега на своя любим Цар. Денонощните сцени на скръб и истинска покруса от загубата правят силно впечатление на чуждестранните дипломати и кореспонденти, които с почти идентични думи отбелязват в своите доклади, че „погребението на българския монарх надхвърля далеч протоколните изисквания и говори за огромното влияние на Царя сред народа му, който с любов го наричаше Цар-Обединител.”


 93. 93 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Колкото повече комунистите ровичкат костите на Цар Борис III, толкова по-обратен ефект ще предизвикват. Накрая ще принудят Църквата да го канонизира за светец. Руската, та и другите православни цръкви произвеждат светци като на конвейр. И не само духовници, а князе кат Александър Невски, адмирали като Ушаков, сега чувам, че и Колчак го гласят за светец. И там има противници и с „особено мнение”, че не отговаряли баш на изискванията, но тях никой не ги пита. За отечстволюбивите и родолюбивите българи, демек за патриотите, Цар Борис III е безспорна личност, а какво мислиле враговете ни, няма никакво значение.

 94. 94 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#92:"GreenEyes"]Интересно защо тогава българският народ показа и показва такава почит и признателност към този монарх, че даже го нарича Цар Обединител?[/quote]

  До коментар [#92] от "GreenEyes":
  Нищо интересно! Ние сме малък, но много прост народ - мързелив, безотговорен и чакащ на чудеса от имагинерни чужди и свои "благодетели". Чуждопоклоничеството е част от българина още по време на османското иго, след това по време на освободителните войни, после спрямо германци, руснаци, сега към западноевропейци, американци и т.н. и т.н. То вече е просмукано в съзнанието ти.
  Когато махнем розовите очила: Народът – прост, живота – тежък, скучен. Живот без маска и без грим – озъбено, свирепо куче.

 95. 95 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#90:"Гневник"]Монархът който ни остави в наследство корона от кръв, сълзи и тръни, и България в дрипи. [/quote]

  И отново да поставя въпрос към комунистическите агитатори във форума как така един монарх, който прави и невъзможното да не изпрати дори един войник на Иточния фронт, който спасява българските евреи, който успява да върне Южна Добруджа на България, който въпреки атентата срещу него, въпреки кървавото антибългарско въстание през 1923 г., въпреки терористичните акции на шепа анархисти и криминални елементи през първата повина на 40-те години, успява да запази интегритета на страната, да я доведе до икономически подем и да се бори на няколко фронта, за да не се превърне България в касапница по време на Втората Световна Война?

  И как така българските комунисти и техните фенове по форумите не споменават и дума за пристигналите от Москва Димитров и Коларов (с парашут или подводница - без особено значение), за да опитат дали с кървав въоръжен преврат могат да постигнат "братска" марксистка диктатура, или с първото в света, както тръбяла БКП, "антифашистко въстание".
  Остава постоянна мъгла защо според БКП първото в света "антифашисто" въстание е било в България през 1923 година, а не "Великата октомврийска революция" в Русия, през 1917.

  Марксисткият преврат в БГ през 1923 не успява и двойката москвички терористи избягали (без парашут и подводница) през Сърбия в "гнилия" Запад.
  В Германия Димитров бил заловен и обвинен за пожара в Райхстага, покрай който се разгърнал гигантски пропаганден пиар в полза на Хитлер и Сталин.
  Пиарът завършил с реми за социализма от двете страни на братската барикада, а Димитров доставен в Москва, вече заработил екстра заслуги за помощник-диктатор на Сталин - интерционално и, след 1945, в (НР)България.

  Още през ВСВ на Балканите се е подготвяла почва за двама или повече марксистки диктатори: за сталиниста Димитров, за "независимия" Тито и за "независимия" Енвер Ходжа
  За цар в България, Албания или Югославия нямало предвидена щатна бройка.
  За тези общоизвестни факти, разбира се, комунистическите агитатори по форумите услужливо мълчат.

 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2775 Любопитно

  [quote#95:"GreenEyes"]В Германия Димитров бил заловен и обвинен за пожара в Райхстага, покрай който се разгърнал гигантски пропаганден пиар в полза на Хитлер и Сталин. [/quote]
  Питам се дали се питаш какви несъобразности пишеш?
  Димитров запалил Райхстага, за да се почнела
  пропганда в полза на Хитле И Сталин.

 97. 97 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#92:"GreenEyes"]В продължение на 6 денонощия над 700 хиляди българи отдават последна почит пред ковчега на своя любим Цар.[/quote]
  Симеон е посрещнат като месия от половин милион дефилиращи граждани в столицата. За своите сънародници царят-изгнаник се превръщаше постепенно както в блян за безоблачно детство, така и за бъдещ по-добър живот. Бабите още казват на внуците си: „Да си живееш като Симеончо." Мнозинството от избирателите гласува именно за мечтата си по детето-цар, което за 800 дни щеше да изправи на крака разрушената и ограбена държава и щеше да въздаде заслуженото на политическата клептокрация.
  Преди 14 години Симеон бе посрещнат като месия, а днес малцина са тези, които се възхищават от величеството - негово нищожество. Причината е лесно обяснима - доказаха се твърденията, че царя се е съгласил да се върне в родната политика, само за власт, пари и да си върне имотите. Много от които са спорни и за които се намериха доказателства, че не принадлежат по право на царя. Като се тегли чертата, днес Сакса притежава двореца "Врана", резиденция "Царска Бистрица", двореца "Ситняково", хижа «Саръгьол», 17 000 декара гори на Боровец и 11 хиляди квадратни метра площ плюс къща в град Баня. Пазарната оценка на недвижимото имущество на Кобурга надхвърля 450 милиона лева. Царя се прояви и като добър бизнесмен, като влезе в проекта «Супер Боровец», замислен преди години от банкера Кюлев. Днес Емил Кюлев не е между живите, но е заместен от нови мултимилионери, появили се на бизнес-сцената - Христо Ковачки и Георги Крумов от «Икуест». Към имуществото на Симеон следва да се прибави и огромна триетажна къща в идеалния център на Мадрид, която се оценява на над 5 милиона евро. В последната си данъчната декларация Сакса бе посочил, че притежава в наличност «скромните» 3,85 милиона лева. Синовете на величеството също не си поплюват. «Най-напред с материала» е Кирил, който е титулуван като принц на Преслав. Той заема висок пост във финансовата къща „GLG PARTNERS" и се занимава с управлението на активи. Живее в Лондон и печели по няколко милиона на година.
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2187919

 98. 98 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#95:"GreenEyes"]как така един монарх, който прави и невъзможното[/quote]

  До коментар [#95] от "GreenEyes":Пълното му име е Борис Клемент Роберт Мария Пий Луи Станислав Ксавие Саксен-Кобург-Готский с чин германски адмирал от 1 септемвра 1916 г.. Негов католически кръстник е папа Лъв XIII, а православен кръстник е император Николай II.

 99. 99 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#94:"Гневник"]Ние сме малък, но много прост народ - мързелив, безотговорен и чакащ на чудеса от имагинерни чужди и свои "благодетели".[/quote]

  Това не е българския народ, нещо си се объркал. В това искаха да го превърнат българските комунисти, за които истинската родина беше някъде далече на Север.
  Дори османлиите не успяха да пречупят българина, традиционната му любов към земята и труда. Това обаче почти успяха да направят българските комунисти, с огън и меч, с концентрационни лагери, изселвания и терор над цели села. И то само за 45 години.
  Българите започнаха да се срамуват от земята си, от труда и от българския си произход( изолирани от цивилизования свят всеки чужденец, изглеждаше в очите на българите като изпратен от боговете, стоящ високо над простосмъртните). Чуждопоклонничество има сред всички народи, в зависимост от времето и обстоятелствата, но националният нихилизъм на българските комунисти почти обезглави (физически и духовно) българската нация.
  На фона на безродническата роля на комунистите в българската история ние още повече трябва да оценим патриотизма и държавническата мисъл на велики българи като Цар Борис III.

 100. 100 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#96:"тулса"]Димитров запалил Райхстага, за да се почнела
  пропганда в полза на Хитле И Сталин.[/quote]

  Това ти го казваш. Къде съм написал, че той е запалил Райстага. Вие, комунистите сте особена порода, изкривявате, вкарвате думи в устата на тези, които ви бъркат някъде, измествате темата, изваждате от контекста, а ако и това не свърши работа тогава се почва с по-сериозна конспиративна и революционна дейност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK