Партията на Кунева ще избере ново ръководство и как да продължи в Реформаторския блок на 21 септември

Меглена Кунева

© Красимир Юскеселиев

Меглена КуневаРешението за това как "Движение България на гражданите" ще продължи участието си в Реформаторския блок ще бъде взето на най-високия форум на партията - Националното събрание, което ще се проведе на 21 септември в София. Тогава ще бъде избрано и ново ръководство на партията, след като то подаде оставка през май след резултатите от предсрочните парламентарни избори.


Това заяви днес лидерът на формацията Меглена Кунева на пресконференция в Стара Загора, където се провежда разширено заседание на Националния съвет, в което участват областните координатори и общинските и районни председатели - общо над 300 души. Днешното заседание има за цел да подготви Националното събрание, предаде партийният сайт.


Реформаторския блок е една от най-широко обсъжданите теми на днешното заседание, както и отношението към ГЕРБ и политическата ситуация в момента. "Разделителната линия за нас е ясна: в Реформаторския блок могат да бъдат само тези, които искат безусловно оставка на правителството и предсрочни избори", заяви членът на ръководството в оставка Даниел Вълчев. Според него при такава ниска степен на обществено доверие и недоказана визия за реформи, това правителство няма да извърши почти никакви реформи.
По думите му Вълчев се очаква много слабо развитие на икономиката, но и огромен натиск за харчене. "Искането за оставка не е въпрос на лично отношение, а на убеждение, че това правителство няма шансове да управялява добре. За разлика от ГЕРБ, при нас това е въпрос на лично спасение", смята той.


Според него ГЕРБ са управлявали до съвсем скоро и трябва да се даде справедлива оценка на свършеното от тях. "Често говорим за магистрали, но спомнете си четиримата министри на здравеопазването", заяви Даниел Вълчев, попитан какво е отношението на блока към ГЕРБ.


"Естествено е, че не искаме да затръшваме вратата пред партии, които са се легитимирали в център-дясно, но не може да забравим порочните практитки в управлението на ГЕРБ и начинът, по който провеждаха избори", посочи Найден Зеленогорски - също член на ръководството в оставка. Той добави, че докато в София лидерът на ГЕРБ казва "айде да си сътрудничим", по места кметовете продължават да мачкат представителите на Реформаторския блок.


"Ще бъда много по-щастлив, когато Искра Фидосова спре да има влияние в Монтана, и когато кметът на Плевен спре да уволнява хора от Реформаторския блок", посочи той и добави, че поведението на местните феодали на ГЕРБ поставя въпроси кой всъщност управлява партията. "Не е достатъчно да кажеш "преживяхме катарзис" - Искра Фидосова си отиде, но фидосовщината остана", заключи той.


Зеленогорски заяви още, че в близките дни ще бъде обявен официално Гражданския съвет към Реформаторския блок. Ще представим и политики за излизане на страната от кризата и ще докажем, че ние сме единствената алтернатива, каза още той.


На въпрос каква е позицията на движението за ситуацията в Сирия, Кунева припомни, че партията очаква парламентът да проведе спешно обсъждане на ситуацията. "Навсякъде по света, дори и в президентски републики, хората смятат, че решенията трябва да бъдат широко обсъждани", посочи тя. Кунева поиска кабинетът всекидневно да информира обществеността какви мерки предприема за бежанския поток и за другите рискове пред националната сигурност.


По думите й страната може да се възползва повече от участието си в Европейския съюз (ЕС), като например от системата за опазване на границите ФРОНТЕКС. Съюзът не е само директни плащания и магистрали, а най-вече сигурност, добави тя. Според Кунева Русия едва ли ще промени позицията си и ако има удар срещу Сирия. Тя посочи, че не желае жертви от никоя страна, но и че светът не може да остане безучастен към химическа атака - акт, забранен още през 1925 г. По думите й в България няма достатъчно институти и експертиза, които да оценяват рисковете от разпространението на ислямизма толкова близо до нашите граници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK