Юрий Асланов, социолог: Оценката ми за кабинета "Орешарски" е четворка

Юрий Асланов

© Георги Кожухаров

Юрий Асланов"Дневник" потърси мнението на политолози и социолози за първите сто дни на правителството на Пламен Орешарски.


Оценката ми за първите 100 дни на правителството на Пламен Орешарски е противоречива - има плюсове и минуси, затова ще се задоволя с "добър 4" на този етап. Струва ми се, че се търси вярна посока, има и демонстрация на воля за реформи в някои сектори, заради което може да се надяваме, че правителството ще си повиши успеха през следващата година.


От една страна, впечатлението, което създава кабинетът, е, че голяма част от енергията върви в посока на кадрови промени и назначения. Това не е така, но впечатлението е налице. Имаше и много скандални назначения, които предизвикаха протестна вълна, други назначения, които оставиха неприятен отенък и съмнения. Мисля, че причината е в отвратителната комуникационна стратегия на правителството, затова, че от министър-председателя надолу никой не дава подходящи обяснения, а в много случаи и никакви обяснения какво се прави. Но впечатлението е налице, което е към минусите.
Към плюсовете може да сложим това, че все пак правителството действа на базата на платформа от предизборни ангажименти и в съдържателен смисъл започна някои реформи по съществени въпроси. За мен положителното е, че тези реформи са белязани от оттенък, който ми дава право да смятам, че по характер те са по-скоро ляво ориентирани, насочени към преодоляването на част от някои несправедливости в законодателната и институционалната рамка, които поставяха в неравностойно положение редица български граждани - в енергетиката, в регионалното устройство, в стратегията за транспорта.


Това ми дава основание да направя извода, че въпреки всичките коментари, адресни и безадресни, по темата кадрови назначения и персонажи правителството по-скоро действа вляво от центъра, което е положително, защото все пак е излъчено с мандата на лява партия. В някаква степен действа по-честно и по-откровено дори от времето, когато БСП доминираше в тройната коалиция.


Първите 100 дни на кабинета "Орешарски" са по-успешни от тези на Станишев, защото през първите 100 дни при тройната коалиция цялата енергия и приоритети бяха подчинени не на предизборни ангажименти и платформи или стратегии, а на това да се направят схематично много спешни промени и да се навакса изоставането за приемането на България в ЕС. Правителството тогава влезе в правомощията си с голямо закъснение и оставаха по-малко от 4 месеца до края на годината, когато трябваше да се извършат в спешен порядък много неща, за да стане възможно членството. Заради това всички по-важни реформи бяха отложени във времето.


На практика първата управленска стратегия на кабинета "Станишев" стана ясна към края на 2007 г., когато се започнаха конкретни действия. Така че несъмнено първите 100 дни на Орешарски са много по-успешни от първите 100 дни на Станишев. Но трябва да се вземе предвид и това, че тези 100 дни на Орешарски на практика не му бяха дадени и той непрекъснато беше притискан да прави нещо. Той предприе действия в областите, в които е най-силен и най-подготвен - започна доста смели реформи в някои сектори, не знам как ще продължат, но засега се развива в правилната посока.


Ситуацията в страната продължава да бъде доста неопределена и неясна, заради което много силно се затруднявам да дам отговор каква би могла да бъде продължителността на живота на това правителство. Ситуацията в парламента също е неопределена, защото няма аритметично мнозинство на партиите, подкрепящи правителството, в лицето на БСП и ДПС. До този момент има решаваща подкрепа от депутати на "Атака", нежелана очевидно и от БСП, и от ДПС, и от международните фактори и ЕС, но все пак съществуваща. Не бих могъл да кажа доколко може да се разчита на това и едва ли може да се разчита за дълго време или завинаги.


Говори се, че част от новите политически проекти ще засегнат парламентарната конфигурация. Това са кулоарни слухове за проекта на Мирослав Найденов и Емил Димитров, който може да разцепи групата на ГЕРБ - може да се окажат верни, може и да са далеч от истината. Ако това се случи, може да доведе до съществена промяна на парламентарната конфигурация, заради което никой не може да отсега да прецени доколко това ще се отрази на стабилността и на вида на правителството, дали няма да има промяна.


Лека-полека нещата ще се движат по две паралелни линии, които ще определят стабилността на институциите, на правителството в частност и на парламента. Едната линия е мащабът на протестната вълна и характерът на протестите, защото ясно е, че лятната протестна вълна едва ли може да събори правителството по начина, по който съдържателно предявява политическите си искания. Но ако през есента има реставрация на протестната вълна от февруари, това може да разклати сериозно устоите на правителството, макар че на този етап като че ли подобно разширяване на протестите е слабо зарядно.


Ако има конкретни икономически недоволства и искания към правителството, това вече ще постави ситуацията в друга плоскост.


Втора линия, която ще определя политическата стабилност на институциите и бъдещите евентуални промени, е предизборният период за евроизборите. Винаги предизборните кампании, особено в приближаването на горещите им фази, са водили до текущи политически проблеми и особено в една нестабилност като сегашната също може да повлияят съществено върху разместването на силите и на картината.


Ако дотогава правителствената конфигурация се удържи на власт и ако в изборния резултат има големи изненади, това при всяко положение ще тласне политическия процес след май догодина в нова посока.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тази оценка всъщност е партийна самооценка. Явно доста завишена.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 2. 2 Профил на Vasil Daskalov
  Vasil Daskalov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изтегления милярд явно вече се харчи. В случая - струва ми се - за "вещия" политолог е отишла една не-малка сума.

 3. 3 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 686 Неутрално

  А ако нямаше протестиращи на улицата?Сигурно щеше да бъде шестица...

 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 965 Весело

  4 по двадесетобалната система?!?!? Ако е така пак е леко завишена!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#2:"vdaskalov"]

  Изтегления милярд явно вече се харчи. [/quote]

  За точност сега са обявили ,че търсят 300 милиона ...Справка -МФ.

 6. 6 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 466 Весело
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  "има и демонстрация на воля за реформи в някои сектори" - Чакам герберски коментари?!

 8. 8 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "В някаква степен действа по-честно и по-откровено дори от времето, когато БСП доминираше в тройната коалиция."
  ===========================
  ясно - стигнах до това изречение и нямаше смисъл да чета повече

  абе алооу - кви са тия измишльотини

  четворка - да, но ако е по 4-тобалната система и 4 е най-ниската оценка

  ОСТАВКА

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Силно завишена оценка. Две на релси звучи по реалистично.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  [quote#2:"vdaskalov"] за "вещия" политолог е отишла една не-малка сума[/quote]

  Само 40 милиона от заема са за социалната сфера. А официално беше обявено, че милиарда трябва да подобри тежкото материално положение на хората!?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Алкохолици и самотници точат болници
  С до 50% са се увеличили неосигурените пациенти в големи столични болници
  ____________
  Я Дневник публикува мнения който нито хвалят правителството нито го клеветят ! Един вид реална оценка !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  оценката ми за червените социолози е "Слаб (2)"

  Айде у лево, боклук!

 14. 14 Профил на niko
  niko
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ми да си дава другаря Орешарски книжката, да му пишат четворката и да си заминава!

  ОСТАВКА!!!

  I'm part of the problem...
 15. 15 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  ""добър 4" на този етап."
  ...............................................

  и един мармот завива шоколада в станиол ...

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 16. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  При този всеки двойкар може да мине.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 17. 17 Профил на dweller
  dweller
  Рейтинг: 237 Неутрално

  4 по десетобалната система, нали?

  ...поради що се срамиш да се наречеш българин?
 18. 18 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  [quote#8:"Sinite - завоят наляво забранен"]"В някаква степен действа по-честно и по-откровено дори от времето, когато БСП доминираше в тройната коалиция."
  ===========================
  ясно - стигнах до това изречение и нямаше смисъл да чета повече [/quote]

  Откровено зер, по мафиотски.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 19. 19 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 886 Неутрално

  На шилето Орешарски и 2-ка му е много.

 20. 20 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  А нещо за "експертите" Юри да беше написал, че тва му беше основното на Орешарски !!! "експертите му са като на босия цървулите и от там ще дойдат проблемите, щото мафията и олигархията командват, а "експертите" изпълняват.

 21. 21 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Купчина от гадни безлични думи, за да защити банда престъпници. Срамно е такава платена отрепка да се нарича социолог. Иван Хаджийски е бил социолог, обикалял е с колело цялата страна да разбере по-добре народа ни. А тия какви да ги наречем, голфоциолози?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 886 Гневно

  България няма правителство. Държавата е във фалит. Начело е сложена кукла на конци която изпълнява каквото и кажат. Кукловодете са квазимодокоалиция които едни други се не навиждат. Зато ва куклата се крие постоянно и не знае какво да каже.

 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Това правителство е пълен провал. То няма никаква визия и воля за реформи. Това е абсолютно ясно на всеки. Дано не се наложи да изкараме зимата с тях начело защото ще стане много по-лошо.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Оценката на кабинета заслужава само и единствено Червен картон!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Дано съм лош пророк, но нещата замирисват на Виденова зима. Две хиляди строителни фирми са изчезнали, неразплатените задължения в този сектор са милиарди - това значи още много, много фалити. Банките са раздали милиарди кредити на строителни "предприемачи". Тези пари сега са несъбираеми - обезпечени са със сгради които са в пъти по-евтини от първоначалната си оценка по която е даден кредита или дори са непродаваеми. В много случаи няма нищо или много малко е построено, а парите ги няма. Срещу милиардите си банките са "собственици" на бетонни паметници на глупостта.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  [quote#24:"Wornoxmaniak"]Дневник, този ако е социолог, аз съм марсианец. Това е една партийна отрепка която работи по поръчка и никой от пишещите тук не го взима на сериозно. [/quote]

  Комсомолските секретари набързо "произведени" в социолози, а всъщност припевачки на заплащане.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  [quote#23:"Ian Smith"] няма никаква визия и воля за реформи[/quote]

  Де да беше само това правителство....

 29. 29 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 546 Неутрално

  "Струва ми се, че се търси вярна посока, има и демонстрация на воля за реформи в някои сектори..."
  Спомням си, че правителството на Виденов също упорито търсеше посоката и демонстрираше изключителна воля за реформи до степен, че повечето повярваха, а резултатът все още помним.
  Силата на "защото сме социалисти" е в демонстрация, силни думи, демагогия, полуистини и пропаганда...вече почти 70 години.
  И резултатът отново е очевиден...

 30. 30 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Скромно Асланов...много скромно...шибни им една шестица пък някой може и да се върже...

 31. 31 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  4? - а посмали манго. Реформи? - евтина козметика, Работа? - освен кадруване досега не видяхме друго, Оценка? - слаб и на поправителен.

 32. 32 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Г-н Асланов е член на Висшия съвет на БСП. Не че няма право на мнение, но при такъв очевиден конфликт на интереси мнението му е без значение.

  Неадекватно е човек да се оценява сам.

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#29:"millton"]Виденов също упорито търсеше посоката и демонстрираше изключителна воля за реформи [/quote]

  Боко също. Даже се изцепи през юли 2009 г. че щели да бъдат, цитирам "най реформаторското правителство в целия свят"!?

 34. 34 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#26:"Ian Smith"]Дано съм лош пророк, но нещата замирисват на Виденова зима. Две хиляди строителни фирми са изчезнали, неразплатените задължения в този сектор са милиарди - това значи още много, много фалити. [/quote]
  До коментар [#26] от "Ian Smith":
  Това са ефектите от "строителния бум" по времето на тройната със Станишев начело. А как се хвалеха комунягите с ръста на икономиката, прикривайки че той се дължи на изкуствено надутия строителен балон, а не на обективни икономически показатели.

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#26:"Ian Smith"]Две хиляди строителни фирми са изчезнали, неразплатените задължения в този сектор са милиарди[/quote]

  И това само за 100 дни. Не и преди това, нали?!

 36. 36 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Тоа па... как не ги е срам да са едновременно социолози и членове на ВС на БСП. Тая оценка си я наври отзад, в задния джоб. Виж по стобалната система може. Нагли червени "социолози".

  Няма шики-мики.
 37. 37 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Аман от червени шамани, предсказатели и гледачки. Асланов става за партиен секретар и за партийно строителство, но е далеч от социологията .
  Не знам къде видя да се правят реформи - само местат пари от едно място на друго. Това е реформа по комунистически.

 38. 38 Профил на by_chechi
  by_chechi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#34] от "choss":
  Това си беше и си остава "Голямата Пералня" ...
  Споко , бе ! Ограбването продължава , без значение коя от трите глави на ламята е на власт...!

 39. 39 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#33] от "dobrich":

  Все Боко ти в устата, ако ще темата да е за размножаването при китовете. Лекувай се.

  Няма шики-мики.
 40. 40 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Истината е че ГЕРБ, не очакваше кабинета да издържи, и една седмица.

 41. 41 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#27:"Ian Smith"]Комсомолските секретари набързо "произведени" в социолози, а всъщност припевачки на заплащане.
  [/quote]
  До коментар [#27] от "Ian Smith":
  Тоз пишмян социолог Юрий Асланов да беше врътнал една шайба на колежката си Боряна от "Алфа Рисърч", поне да се информира, че след 100 дни правителството на Орешарски е на дъното с подкрепа под 24%, с каквато подкрепа излизат от властта правителствата, изкарали пълен мандат.

 42. 42 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#1:"Орешко Работният, покажи си тефтерчето"]Тази оценка всъщност е партийна самооценка. Явно доста завишена. [/quote]
  Иди знай, може да е по десетобалната система?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 43. 43 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 638 Любопитно

  [quote#32:"Balderdash"]Г-н Асланов е член на Висшия съвет на БСП[/quote]
  Интересно как не си е дал шестица тогава?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 44. 44 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#29:"millton"]"Струва ми се, че се търси вярна посока, има и демонстрация на воля за реформи в някои сектори..."
  [/quote]
  До коментар [#29] от "millton":
  Търсели вярната посока - цели 100 дни. Бе те от първия ден хванаха грешната посока и право в гъстия шубрак. Ама от шумкари какво може да очаква човек.

 45. 45 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 409 Неутрално
 46. 46 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Гледам Орешарски
  Кукла/ п-ка си ти
  Която смутено ни гледа с очи."

 47. 47 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 409 Весело

  Ако беше минало назначението на Пеевски, щеше да е шестица, ама не случихме на премиер...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Правителството работело откровено и честно.Вярно! Откровено и честно искаше да даде Националната сигурност, да я управлява ДИРЕКТНО мафията, а после, ПАК ОТКРОВЕНО И ЧЕСТНО, раздаде висши държавни постове, на доказани престъпници! Осъдени, и всякаква друга политическа измет!

  ОЦЕНКА - -2 /МИНУС ДВЕ/!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#33:"dobrich"]Боко също.[/quote]
  До коментар [#33] от "dobrich":
  На Боце поне му личеше по криволиченията, че търси някаква посока. Сутринта каже едно и хване една пътека, вечерта каже друго и те така.

 50. 50 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Колко от вас знаят , че този цоциолог е доведен брат на СерГей Станишев??? Не вярвайте на лъжите му!!!

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#39] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Фактите са си факти....

 52. 52 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ***има демонстрация на воля за реформи***
  *******

  Само демонстрации не стигат.Трябва и работа,истинска.Но на това му се вика желание и стремеж към добро.
  А така..... отвън демонстрират воля за реформи вътре,отвътре демонстрират воля за реформи навън.... в крайна сметка - нищо.
  Нищо.

 53. 53 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Юрка, хората дават най-важната оценка и тя е слаб 2!
  Платените четворки и приказките за смели реформи и т.н. са жалка демагогия и прах в очите на слепите.
  Орешарски го скъсахме, вън!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#52:"6emet"]отвън демонстрират воля за реформи вътре,отвътре демонстрират воля за реформи навън.... в крайна сметка - нищо.
  Нищо. [/quote]

  Така беше при Царчока, Съсела и Боко. През целите им мандати.....

 55. 55 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#54] от "dobrich":

  Най-голям удар по държавата нанесоха Жан и след него Кюнеца

 56. 56 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "...и в съдържателен смисъл започна някои реформи по съществени въпроси"
  Дрън, дрън ярина. Голи популистки обещания за наивни шарани от автобуси.
  Абе оценката е слаб 2+ и плюсът е затова че навреме реагираха за Пеевски. Ама май плюсът си е за протестиращите, защото те го свалиха.
  Най-добре си е - оставка!

 57. 57 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "23% са удовлетворени от дейността на правителството, на другия полюс са 21% - гневни на управляващите. Най-значителен дял обаче, 55%, са разочарованите." Офф, хайде научете наизуст тия цифри, другари, които са същите при ВСИЧКИ агенции,червени, сини и всякакви, и проумейте, че това не може да е легитимнно правителство, а престъпна клика, управляваща само заради своите интереси, държавен тероризъм, по точния израз на Протестна мрежа.Хайде тия 23 процента да си вземат Орешарски и да си го носят по домовете.

 58. 58 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  хаххахахахахаха, халюцинации. "вярна посока", "воля за промяна" хахаххаха олелелеее

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 59. 59 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  <Двойка, седни си.> е моята оценка за правителството.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 60. 60 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Шумкари в действие.

  Уж критикуват другарите, но всъщност им дават кредит.

  Всички червени социолози да си отиват в РСФСР.

  Гражданите казват Слаб 2, но шумкарите ни обясняват как нищо ме знаем... И как един милиард е нищо за българската икономика... И го изхарчват за своите фирми, а после нямат 100 милиона за пенсии, или за спешни нужди...

  ОСТАВКА !

  РЕФОРМИ !
 61. 61 Профил на shutosh
  shutosh
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Развесели ме безпомощният опит за демонстрация на обективност от страна на социалистическата политологична мисъл. Проблемът бил в "комуникацията" и в "някои назнаначения", но "някои реформи" били "смели" в "някои сектори". Впечатляваща конкретика! Изтъкнати са области като "енергетиката, регионалното устройство и стратегията за транспорта", където са съсредоточени големите апетити за финансови облаги на властта, но не се споменава сектор "Сигурност", където е фокусирана истинската им реформаторска страст. Тя се вихри активно и в друга неспомената област - предприятията с държавно участие в страната, където реформите вече застигнаха чистачките и пазачите, изхвърлени на улицата от новата "реформаторска" власт.

 62. 62 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  по аналогия с тия, които карат безобразно - абе кой ти е дал на теб дипломата?

 63. 63 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Врачка, с колкото й искаш, "акО"...

 64. 64 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Този дрОгар даже си има съвеЦко име, браво Юрий Леонович ! Само да не стане като фамилията ти - тръгнали аслани, а се върнали ...

 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#1] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  Ако искаш да си точмен, доста занижена...
  Правителството на Орешарски се справя въпреки подскоците на гъзарията, а може би и поради тях.
  Справя се елегантно и с "протестиращите" оядени гъзарчета, които откровено не знаят какво искат, знаят само какво не искат....
  Справи се и с "приятелите" на България от ЕК.... млъкнаха като .... те си знаят като какво!
  Справя се Орешарката, засега добре, и затова Бат Бам се "прибира" с подвита опашка в парламента. Като не можа да се върне на власт с "уличната" конспирация, сега ще се пробва с "парламентарна", докато довчерашните му ортаци не са му тафнали кокала окончателно..

  А Юрий Асланов го раздава "строг но справедлив" професор демонстриращ ерудиция, това си му е занаята на човека!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#57] от "bizon":

  Може и да си прав в нещо, но на фона на тандема правителство Бат БамЖФлик, правителството на Орешарски е в пъти по добро....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на siskata_mar
  siskata_mar
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Струва ми се, че се търси вярна посока, има и демонстрация на воля за реформи в някои сектори, заради което може да се надяваме, че правителството ще си повиши успеха през следващата година. Абсолютно съм съгласен. Даже не мога да повярвам, че такова мнение е излязло тука.

 68. 68 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Оценката ми за кабинета "Орешарски" е четворка"

  Интересно, и моята оценка е толкова. Говорим за стобалната система, т.е. максималната оценка е 100, нали?

 69. 69 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Асланов е осиновен и отгледан от бащата и майката на Сергей Станишев. Затова четворка. Все пак са почти братя.

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 70. 70 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#65] от "boby1945":

  Явно твоята оценка съвпада с тази на Мишо Шамара.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 71. 71 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1396 Весело

  Обсулютно правилна уциенка,бат Сали,по сто балната система!Къде работим с нея - ам в Самоков,братчед!

 72. 72 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всичко е вярно в анализа. Просто е въпрос на гледна точка .

  А четворката е за забавянето в актуализацията, извинявам се раздаването на пари и прекалено много шум от протестите, иначе почти си е 5.50.

  Пътуващ
 73. 73 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ще рече, че са си за чиста двойка, но понеже са ваши, правите компромис.
  Впрочем, оценките ги дава суверенът и в изследването на "Алфа рисърч" последният се е произнесъл със звучен шамар.

 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#70] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":
  Обратно, оценката на Шамара съвпада с моята, той е значително по млад и явно, по не в час в политиката....
  Така да се каже повече с интуиция е прозрял!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Гневно

  [quote#0:"Юри Асланов"]Към плюсовете може да сложим това, че все пак правителството действа на базата на платформа от предизборни ангажименти и в съдържателен смисъл започна някои реформи по съществени въпроси.[/quote]

  Който може да обясни какво иска да каже с тези думи Асланов сигурно трябва да има нобелова награда!
  Аман от нищонеказващи шамани, които се опитват наукообразно да защитят нинеправенето от ужправителството на Ореховски!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Весело

  [quote#74:"boby1945"]..оценката на Шамара съвпада с моята, той е значително по млад и явно, по не в час в политиката...[/quote]
  Ти за "зрял" и "в час" ли се мислиш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  Абе чугуни прости! Престанете да се опитвате да запазите властта на червената си плесен. Разберете, че колкото повече с наукообразни изказвания се опитвате да защитите червената мафия, толкова по-зле ще става в родината ни. Ако сте истински патриоти и мислите за България, не бихте позволили разни псевдоучени от позицията на "знаещи и разбиращи" да се обясняват на зомбираната тълпа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#66:"boby1945"]на фона на тандема правителство Бат БамЖФлик, правителството на Орешарски е в пъти по добро....[/quote]
  И в какво е по-добро. Можеш ли да дадеш някакви доказателства?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  [quote#27:"Ian Smith"]Комсомолските секретари набързо "произведени" в социолози, а всъщност припевачки на заплащане.[/quote]
  Не разбирам защо от Дневник за изтрили това изказване! Да не би защото противоречи на "правата Партийна линия"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  асланов - червен заднико, никой не го интересува какво ти мислиш !!!!

 81. 81 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Струва ми се че, Юри не желае да получава повече договори от БСП за "анализи и прогнози" на общественото настроение.

  Юрчо, ще те пращат на поправителен за тази 4. Трябваше поне 6 ++++!!!

 82. 82 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 663 Неутрално

  тоя изрод се появи, след близо над два месеца!
  да не си ваканцувал бе червен тъпанар?
  Другарю Асланов, къде бяхте? Защо не коментирахте досега?

 83. 83 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 581 Неутрално

  По 100-балната система може и да е четворка.
  Аман от ретроградни шамани и милиционерски умотворения.

 84. 84 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  След като комунягата Асланов му дава 4-ка, смятай...

 85. 85 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Мойта пък е лош 1 за постоянно подцказване от страна на БСП.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 86. 86 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#4] от "madagaskar":

  Не по четирибалната от 4 до 4 прилагана в училищата за бавно развиващи се, които подготвят бъдещия електорат на комунягите.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 87. 87 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Протестите ще се разширят ... хахаха почнаха да втасват вече.....

 88. 88 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Ама гнусна комунистическа работа.. Пак .. Не е проблема, че назначават откровени престъпници и гнилочи, а проблема бил "ЧЕ НЕ ГИ ПРЕДСТАВИЛИ И ОБЯСНИЛИ ПРАВИЛНО"... Г-Н ПЕЕВСКИ и всички останли десетки назначения като неговото КАКТО И ДА ГО ОБЯСНИТЕ И ПРЕДЛОЖИТЕ и КАКВАТО И ДА ВИ Е КОМУНИКАЦИЯТА ще бъде долно олигархично назначение... Проблема не е комуникацията... Проблема е във МАТРЯЛА, който ни управлява и който е КАЛПАВ! ОСТАВКА!

 89. 89 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Правилно е господинът да се педстави, като Юрий Асланов БСП. Отдавна е загубил правото да се нарича социолог. Това е само прикритие, зад което се крият поръчките на БСП, които изпълнява. За потвърждение - вижте "прогнозите", които дава преди избори

 90. 90 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 764 Любопитно

  Таваришч Асланав Юрий, ну как вы член въсшего партиного дом-совета даьте такая ниская отметка наш Матросов-Орешарский?
  Стыдно вас неужели?

 91. 91 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#16:"Ian Smith"]При този всеки двойкар може да мине. [/quote]

  Аааа, не всеки - само червените двойкари минават!...

  Не съм магаре;-)
 92. 92 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#39] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":
  Просто поредния комунист, който се крие под мантията на ДСБ(сигурно си 4ел инструкциите на другаря Кутев за работата на 4ервените тролове в интернет форумите).
  А по темата - къде ги видяха тези реформи - в тегленето на заеми ли.... абе оценка 2+. (Плюсът щото още не са фалирали България като Виденов, не 4е не вървят натам.)

 93. 93 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Щом социологическите подлоги на Станишев дават 4, явно съвсем са я закъсали.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 94. 94 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Весело

  "Дошли като аслани, па си тръгнали насрани" ( българска народна поговарка). Всякакви прилики с настоящи хора, партии и правителство е случайна

  chavo64
 95. 95 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#74] от "boby1945":

  Значи викаш "Шамара" значително по млад и по умен от тебе. Малии старче, явно при теб ситуацията е много зле.

  chavo64
 96. 96 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако не беше тази статия нямаше да се налага да пиша този коментар, но тъй като сега тя е налице в Дневник, аз трябва да си напиша коментара,но от друга страна защо пък да трябвва, като никой не ми плаща за това, затова ще го напиша въпреки вси4ко. Ей това горе долу разбрах от горната статия и още нещо, 4е май ве4е има някакви договорки и преминаваме към план Б.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 97. 97 Профил на elcano
  elcano
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Асланов седни си двойка!

 98. 98 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 895 Весело

  Явно майката на кабинета е в родителския съвет, иначе не мога да си обясня тази силно завишена оценка

 99. 99 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Оценка на Асланов за кабинета на БСП е нещо като оценка на Гьобелс за кабинета на Хитлер.

 100. 100 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Орешарски е счетоводител. Може би е добър счетоводител, но като министър председател не го бива: нито един от министрите не са избрани лично от него; не е представител на нито една политическа партия- не е от партията на социалистите и не изповядва тяхната философия, но каква ли философия изобщо изповядва не е ясно! Не можеш да поставиш начело на държавата човек, който няма концепция за устройството на държавата, на обществото, за насоките на развитието! У нас оценките се поставят ей така, пет за четири. В нито едно учебно заведение у нас не е въведена система за обективна оценка на знанията и уменията! Орешарски бил по- добър от Станишев! Няма как да е по- добър! Станишев има концепция, има позиция и убеденост да върви по пътя си! По времето на управлението на Станишев така или иначе живяхме най- добре за последните 23 години. И изобщо начело на държавата винаги трябва да стои председателят на политическата партия спечелила изборите или на партията с чийто мандат е избрано правителството. Не е важно той да е тесен специалист в дадена област. Важно е да има стратегия! Да е философ и политик!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK