Послание за обновление и реформа

Джонатан Алън

© Анелия Николова

Джонатан АлънН. Пр. Джонатан Алън е посланик на Великобритания в България. По повод началото на политическия сезон в страната той обобщава случващото се през последните месеци и дава своите идеи за промяна в послание, което публикуваме без съкращения:


Месец септември винаги носи онова усещане за връщане в класната стая, дори за тези от нас, за които ученическите години са отминали отдавна. Обикновено това е период на обновление, когато свежи и отпочинали хората се завръщат към задачите си, изпълнени с енергия и нови идеи. В този контекст започнаха разговори между парламентарно представени партии за постигане на съгласие по националните приоритети през предстоящия парламентарен сезон. Тази година обаче правителството и партиите не са единствените, които се връщат на работа с нови сили – протестиращите също ще се завърнат.


През последните няколко седмици разговарях както с политически лидери, така и с обикновени българи как тези национални приоритети трябва да отразяват посланието на протестите. Водих тези разговори не от позицията на предполагаемо превъзходство, а защото искрено се вълнувам за България и бъдещето й. Както споделих в своята реч през април, вярвам, че България има огромен потенциал и съм оптимист за бъдещето ѝ.
Съществуват множество мнения за мотивите на протестиращите и спекулации относно развитието на протестното движение. Всички партии – тези, представени в парламента, и онези извън него, твърдят различни неща. Трудно е да се прецени кой е прав. Едно нещо обаче е неоспоримо - протестите започнаха след изключително противоречивото назначение на Делян Пеевски.


Масовото отхвърляне на това назначение от българските граждани достига исторически нива, както и накърнената международна репутация на страната. По-обезпокоителното е, че в нито един от разговорите си с изключително разумните и сериозни хора, взели това решение, все още не съм чул сериозна или основателна причина за тази стъпка. При липсата на яснота вакуумът неизбежно се запълва от спекулации и много хора предполагат най-лошото.


Назначението на г-н Пеевски отразява също така по-дълбоки проблеми в българската политика. По-конкретно, реакциите показаха липсата на вяра от страна на електората в българската политика и политиците от всички партии, независимо дали те са във или извън управлението. Това вреди на България и бъдещите ѝ перспективи. Всички ние, които не сме безразлични към бъдещето на страната, смятаме, че е жизненоважно българските политици да потърсят начин да възстановят накърнената си репутация както у дома, така и в чужбина. Надявам се, че сега всички политически партии ще проведат трудните разговори и ще вземат важните решения, от които има нужда.


От разговори, които съм имал, оставам с впечатление, че хората нямат усещането, че в политиката (нито на национално, нито на местно ниво) съществува отговорност, че техните интереси са представени. Според тях корумпирани кръгове и скрити интереси създават политика, която да служи по-скоро на тях, отколкото на България. Дори поддръжниците на отделни политически партии нямат особено доверие в политиката като цяло. Представители на бизнеса ми споделят същото: в България няма условия за честно съревнование; връзките, а не свободната конкуренция, определят пазара.


Струва ми се, че най-важното послание на протестните действия е свързано не с подкрепата или противопоставянето на една или друга политическа партия или блок, представени или не в парламента. Става въпрос за категорично разграничаване на незаконните бизнес интереси и политиката и подобряване на стандартите в обществения живот.


В следващите дни и седмици вниманието ще бъде насочено в голяма степен към политическата реакция спрямо съществуващата в момента несигурност и нестабилност. Ще се говори за договорки и дати за провеждане на избори. Политическите партии ще търсят всякакви възможности да се злепоставят едни други; в битката ще се използват нечисти средства. Така действат партиите във всички държави – включително и в моята! Би било трагично, ако първоначалният импулс на протестите се изгуби в цялата тази политика, ако инстинктивното желание за решителна промяна на политическите стандарти бъде погълнато от политиката, както обикновено се случва.


Тъй като парламентът възобновява работа, бих искал да споделя някои идеи, изразени пред мен от българи, било то лично или чрез туитър, фейсбук, или електронна поща, свързани със законодателна програма, която наистина да покаже, че народните представители се вслушват в гласа на хората. Обобщавам ги в три основни теми:


Въвеждане на истинска прозрачност, повсеместно


Нека да видим "прозрачност по презумпция" на национално и местно ниво, както и на бизнеса, получаващ публично финансиране. Вместо настоящата тайнственост по подразбиране всичко би трябвало да бъде публично, освен ако няма основателна причина това да не се прави. Това означава, че:


- Трябва да се публикува бюджета на всяка държавна фирма и община в началото и в края на финансовата година. Те следва да се отчитат за какво са изразходвали средствата. Данъкоплатците финансират националното и местно управление и заслужават да знаят за какво са похарчени парите им. Във Великобритания всеки разход над 25 000 лири се публикува, а цялата правителствена информация е на разположение на бизнеса и гражданите на интернет страницата data.gov.uk.


- Проследяването на собствеността на която и да е компания трябва да се улесни (включително - и това е от особено значение - за медиите). Ако собствеността на даден бизнес не е ясна, то тогава би трябвало да има резерви спрямо отпускането на обществено финансиране и възлагането на обществени отговорности.


- Трябва по-често да има открити дискусии по програмата и плановете на министерства и други обществени органи, които да се предават на живо. Да се доразвие практиката за допускане на представители на гражданското общество, неправителствени организации (НПО) и бизнеса до участие в дебата, включително и на местно ниво.


- По-голямата прозрачност допринася за предотвратяване на корупцията и даването и вземането на подкупи. През годините сме слушали много за жизненоважни политики като електронното правителство, електронното правосъдие и електронните обществени поръчки, но сме видели много малко по отношение на практическото им реализиране. Те позволяват лесно сравняване на качеството на работа и вземането на решения, като премахват възможностите за искане на подкупи. Освен това насърчават съблюдаването на разпоредбите: нарушителите на закона няма как да знаят в кой момент са наблюдавани, както показа Националната агенция по приходите чрез успешния си интернет мониторинг на бизнеса.


- Оценките на въздействието би трябвало да бъдат сериозни процеси на пълна консултация, а не незаангажирано отмятане на задачи от служители. Правилната оценка на въздействието гарантира, че парламентът може да гласува с пълното знание за последствията от своето действие, а медиите, бизнесът и гражданското общество могат да участват и да наблюдават внимателно.


- Ефективните действия срещу подкупите и корупцията са нещо повече от законодателство, но законите са жизненоважна платформа. В момента българските закони са едни от най-слабите в ЕС. Широко разпространено е мнението, че Великобритания и САЩ имат най-силните закони срещу подкупността и корупцията. Защо България да не заимства най-доброто от тези два законодателни кодекса наред с тези на други държави, за да създаде най-строгите и добри закони?


Търсене на отговорност на политиците и налагане на контрол на депутатите


- Навсякъде по света избухват парламентарни скандали. В моята страна е имало недоволство заради връзки между депутати и лобисти и заради искания за възстановяване на разходи на депутати. Това доведе до много по-строго наблюдение на бизнес интересите и контактите на депутатите и върху тяхното поведение. Както показа практиката в моята страна, това е възможно да се направи, без да се засяга независимостта и почтеността на депутатите.


- Създаването на строг, независим регулатор на парламента и депутатите би било начало на възстановяване на доверието във връзките на народните представители и законния бизнес. Регулаторният орган ще разглежда всички случаи публично и прозрачно.


- Също така създаването на закон за регулиране на лобизма, който да осигури прозрачност на отношенията между бизнеса и депутатите, беше в списъка с приоритетите поне на последните три правителства. Време е за действия!


- Много българи не вярват, че истинските източници за финансиране на партиите се напълно публични. Създаването на подробно законодателство, предвиждащо строги наказания и точно разписани разследващи и контролни правомощия на регулатора, би спомогнало за укрепване на доверието по отношение източниците на това финансиране.


Прилагане на вече съществуващите правила! 


- В България понякога изглежда, че има закони и разпоредби, но те не се прилагат. Няма еднозначно решение на този проблем. Това, което би могло да помогне, са по-ясни насоки към регулаторните органи и съдебната система къде да насочат вниманието си, както и да приоритетизират с цел фокусиране върху най-сериозните случаи предвид голямата натовареност.


- Някои от регулаторните органи в България внушават респект, например омбудсманът. Но в други случаи тези органи изглежда сякаш страдат от липса на независимост или истинска енергия, за да се справят със задачите си. Вземете независимата комисия за енергийно регулиране. За 12 месеца се смениха петима различни председатели, което е изключително голямо текучество за независима позиция. Изглежда, че "предложения" от  министър-председателя са последвани незабавно от абсолютно същите "решения" на комисията. В повечето държави Комисията за защита на конкуренцията е един от най-дейните органи, но не и в България. Подобни органи трябва да бъдат наистина независими от правителството, а процесът по назначаване на кадри да бъда разписан в закон, за да се гарантира избиране на високо квалифицирани специалисти.


Не се съмнявам, че тези идеи могат да бъдат усъвършенствани и доразвити, но те представят начини политиката да стане по-открита и честна. Онези, които не са съгласни, трябва да обяснят на чия позиция са в битката между, от една страна, съмнителните връзки между бизнес и политика, и от друга – усилието да се изчисти общественият живот. Опонентите на тези идеи трябва да обяснят какъв по-различен и по-добър подход за справяне биха избрали; подход, който вдъхва доверие на българския народ.


В настоящия момент хората на улицата имат послание за обновление и реформа. Политическите партии, всяка от които е обект на протестиращите, не показват никакви признаци, че се вслушват в това послание. Ако не го направят, рискуват да изглеждат неадекватни в очите на един нарастващо зрял електорат, който не приема статуквото. Приемане на вдъхващ доверие пакет от реформи от настоящия парламент би било силно начало за връщане на доверието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Става въпрос за категорично разграничаване на незаконните бизнес интереси и политиката, и подобряване на стандартите в обществения живот."

  Това, Ваше превъзходителство, може да се случи единствено и само, когато Държавна сигурност веднъж и за винаги бъде лишена от всякакви, видими и нидими и нивидими, лостове за влияние върху живота н астраната и народа!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Добри идеи,остава да бъдат чути и внедрени в практиката.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Щом и хората, които по принцип си траят ако не се засягат интереси на техните страни, ни навират носа в проблемите ни значи бардака в държавата е станал смайващ.

  Попътен вятър в главите!
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Всичко е добре,но и той признава,че има закони,а те не се спазват.Как да ги накараме да спазват законите,които те самите пишат?

 5. 5 Профил на galina_blanca
  galina_blanca
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И Джонатан Алън няма да получи орден от Вигенин, гарантирано!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  Пост комунистическите остатъци са анахронизъм в нашето общество и ни обричат на бедност. МВР е най нереформирания мастодонт, огромна администрация, ниски заплати, огромен брой лентяи, разчитащи на социални помощи и детски надбавки, недофиннсирано образование и здравеопазване, калпави политици...

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На Джонатан Алън да му даваме българско гражданство и да го правим премиер!

  За съжаление той няма да се навие...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 468 Весело

  Както пише и в коментар номер 5 и този посланик ще си остане без орден!

  haokarapora
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  [quote#7:"Джонатан Алън"] Нека да видим "прозрачност по презумпция" на национално и местно ниво, както и на бизнеса, получаващ публично финансиране. Вместо настоящата тайнственост по подразбиране всичко би трябвало да бъде публично, освен ако няма основателна причина това да не се прави.[/quote]

  Много точно казано ! Обаче...бсп и прозрачност са две напълно несъвместими понятия...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4532 Неутрално

  [quote#2:"sto67nes"]Добри идеи,остава да бъдат чути и внедрени в практиката.....[/quote]
  Това от БСП/ДПС!?
  Никога! Тези червени чугуни са толкова жестоко обвързани, че даже и не смеят да си помислят за приемането на такива съвети.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "galina_blanca":
  [quote#5:"galina_blanca"]И Джонатан Алън няма да получи орден от Вигенин, гарантирано![/quote]
  Оставете ги тези символи - в нашата държава те са тотално лишени от съдържание и обезсмислени след 1944-та.

  Орден "Стара планина" трябва да се дава на всички, които са минали похода Ком-Емине.
  I-ва степен за тези минали го на колело.

  Childhood's End
 13. 13 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#2:"sto67nes"]Добри идеи,остава да бъдат чути и внедрени в практиката..... [/quote]
  Това дори не са идеи а много добре проверени практики, които почти всички развити държави прилагат. Не е необходимо да ги измисляме отново.
  Проблема е че и управляващите партии ги разбират тези принципи но нямат абсолютно никъква сметка да ги спазват или прилагат. Те са едни доста безскрупулни бандити обвити във власт. Не случайно човека три пъти им повтаря че са загубили международен престиж (сякъш някога са го имали). Това е единствения начин да ги посплаши малко. Те не се плашат обаче защото за тях парите и далаверите идват от пасола и никой друг.

  California Über Alles
 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Не съм фен на английската дипломация, но няма как да не се даде много положителна оценка на "намесата" на Н. Пр. Джонатан Алън. Посланикът показва, какво значи да се изразяваш ясно и да подредиш тезите си разбираемо и точно. Няма и помен от шикалкавене и родно говорене тип "говоря много, не казвам нищо". Направо си е представена програма за действие. Стига да има кой да чете и да се поучи.

 15. 15 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много силно и вярно г-н Джонатан Алън!

  Как мислите - можем ли да си купим отвън съдии и прокурори?

  Със сигурност ще ни струват в пъти по-малко отколкото настоящите.

  Childhood's End
 16. 16 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Скъпи, Джонатан Алън, изгоре и ти като франсето. Нема орден Стара планина и за тебе.

 17. 17 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "Едно нещо обаче е неоспоримо - протестите започнаха след изключително противоречивото назначение на Делян Пеевски. ... По-обезпокоителното е, че в нито един от разговорите си с изключително разумните и сериозни хора, взели това решение, все още не съм чул сериозна или основателна причина за тази стъпка."

  Баси, трябва един чужденец да ни го напомня! Нашите медии толкова бързо го забравиха...

  ОСТАВКА!

 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Както обикновено, няма какво да се добави, нито да се отнеме от думите на посланик Алън!
  Истински приятел на България.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1046 Весело

  Благодаря ви г-н Джонатан Алън за точните думи!

  Трябва да ПРИНУДИМ, по всички възможни начини, българските политици да мислят и действат ОТКРИТО и в полза на държавата, а не на партиите им.

  Трябва ПРИНУДИМ правосъдната система да РАБОТИ и да си отидат всички магистрати, за които има дори съмнение за злоупотреба със служебното им положение.

 20. 20 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Весело

  И нито дума от посланика, а и от журналиста за избирателната система в Англия и тук. Там си имат лордове, тук номенклатура. . И двете са прослойки са май вечни.

 21. 21 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "sto67nes":

  Кой да го внедри? Тъпата мутра беше безкомпромисно права за материала. Ние живеем в родовообщинен строй, който и да дойде на власт първо ще уреди своите си хора. Хората в България просто нямат изградени ценностна система и морал, затова всичко е прогнило, корупция не значи просно някой да вземе едни пари за нещо.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 22. 22 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Риташ си ордена Стара Планина, момче.

 23. 23 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Да благодарим на Джонатан Алън, че каза думите, които нашите политици не можаха да кажат в продължение на 82 дни от началото на #ДАНСwithme протестите!!

  А защо не можаха да ги кажат? Защото тези политици са марионетки, и не само крадат, но и правят закони в полза на мафията, която ги е избрала!

  Та как може да излезе г-н Орешарски и да каже "Извинете! Вече няма да правим така! Стига кражби, стига беззакония! Отсега пълна прозрачност! Започваме начисто! Законите ще се спазват! Ние ще се вслушваме в хората, които са ни избрали но и във всички българи!" -- представяте ли си това Орешарски да го каже? Или Станишев?

  Щото аз не си го представям... И е ясно, защо.

  Още веднъж, аплодисменти за Джонатан Алън! Сега, когато подкрепата на марионетното правителство на Орешарски ще се окаже скоро нулева не само в България, но и в Европа и голяма част от света (с изключения на Русия и Куба може би? хаха), да видим, как ще продължат другарите да се преструват, че нищо не се случва и нещата са "под контрол"...

  ОСТАВКА! И почваме на чисто...

 24. 24 Профил на atadero
  atadero
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Надявам се, до края на мандата на Н.Пр. Джонатан Алън, др. Вигенин да го няма в реалната политика, ерго да има орден Стара Планина за посланика.

 25. 25 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#23] от "Michel":

  Ами да, това трябваше да кажат, но те заложиха на това, че ще има световна война и ще трябва бързо да сменяме позицията от НАТО към Русия. Обама обаче държи руснаците в шах и току виж се разбрали. А нашите идиоти ще изритат Станишев и ще преживеят катарзис.

  Ако имаха малко срам и малко национална отговорност, нямаше да се държат все едно България е окупирана територия.

 26. 26 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Весело

  По-преди Немският и Френският посланик, онзи ден Роджър Уотърс, днес г-н Посланика на Нейно Величество, за Петък да очакваме самата Кралица да сподели нещо по въпроса...

  Явно че, търпението на нашите партньори в ЕС е безкрайно изчерпано и вече никой от тях не смята да спазва каквито и да било дипломатически мурафети - директно бой по канчето и това е.

  Close to the Edge
 27. 27 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хахаха.... все едно гледам "Мисия Лондон"..... Посланикът оплете конците...

 28. 28 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Хората ни посочват проблемите, без да нарушават добрия тон. То всъщност при комунистите деликатното казване не върши работа, трябва да им се крещи с най-грозни думи за да се почувстват в свои води и да вдянат за какво иде реч. Но колкото и да ни говорят английският, немският или френският посланик, най-важното им послание е, че сами трябва да си решим проблемите. Няма как англичани и немци да ни ги решат, нито пък ние трябва още дачакаме някой друг да ни ги реши.

  Няма шики-мики.
 29. 29 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#27] от "Васик":


  [quote#27:"Васик"]Хахаха.... все едно гледам "Мисия Лондон"..... Посланикът оплете конците... [/quote]

  Хахаха, гледам поредния объркан комуноид, хвърлен на амбразурата да ръси мозък.

  Няма шики-мики.
 30. 30 Профил на Гергана
  Гергана
  Рейтинг: 768 Любопитно

  "Струва ми се, че най-важното послание на протестните действия е свързано не с подкрепата или противопоставянето на една или друга политическа партия или блок, представени или не в парламента. Става въпрос за категорично разграничаване на незаконните бизнес интереси и политиката и подобряване на стандартите в обществения живот." - как да го набием в дебелите червени кратуни!

  Народе????
 31. 31 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Уважаеми г-н Посланик,
  за разлика от Вас, ние живеем в зоната на БОЗАТА...
  Това ще рече, че всичко казано от Вас не работи у нас.
  Тук всеки гледа да прецака другия и нищо повече.
  Мотивите за прецакването обаче са безкрайни и никой чужденец не може да ги разбере напълно, още по-малко западноевропеец...
  Можете да бъдете сигурен, че Вашето писание и Вашите намерения няма да намерят разбиране от страна на българските политици.

 32. 32 Профил на shutosh
  shutosh
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Защо никой българин не написа това?

 33. 33 Профил на nasko_saba
  nasko_saba
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не е само горната статия.Имаше още една или две статии /който не го мързи да порови в архивите на "Дневник"/ от Н.Пр. Джонатан Алан.Човека , казва с думи прости , очевидното , очебийното и очевадното , така че и слепец ще прозре за какво става дума и какво трябва да се направи.Човека не се държи менторски и назидателно , а се опитва да помогне , но политическата върхушка е глуха за неговите изказвания.Г-н Алан , вече съм ваш верен фен. Хиляди +++++++++++ за написаното.

 34. 34 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много точно и ясно казано - типично по английски.

  А и червените тролове се изпокриха - просто няма какво да кажат! Това доказва още веднъж колко прав е господин посланника! Ама ей го на - българска действителност - няма кой да го чуе за съжаление, поне не и тези от които зависи...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 35. 35 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Весело

  Айде и той остана без медал...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 36. 36 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 391 Весело

  Горкото Превъзходителство все още среща проблеми с факта, че е заточен в Мамковината! Така е драги ми Джонатън, мистър Алън. Дерзай заедно с нас, че имаме нужда някой да ни казва да си вярваме, че ние сме нормалните, а не "те".
  http://stefanovl.wordpress.com/2013/08/31/%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/

 37. 37 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Път без препятствия не води до никъде.
 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#17] от "Калник":


  "Едно нещо обаче е неоспоримо - протестите започнаха след изключително противоречивото назначение на Делян Пеевски"

  -Това е неоспоримо само до там,че даде повод,който бе умело използван от заинтересованите и мултиплициран агресивно.Проблем,който веднага бе премахнат,осъзнат и извинен,не може да бъде причина за непрестанни протести.Да не правим Пеевски толкова значим-това просто е смешно.

 39. 39 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#38:"dedo pepo"]Проблем,който веднага бе премахнат,осъзнат и извинен,не може да бъде причина за непрестанни протести.[/quote]

  Абе ние да не сме в детската градина? Какво значи бил извинен? Политическото извинение се състои само по един начин - подава се оставка! Просто и ясно!
  Всичко друго е прах в очите - ама видите ли ние се извинихме - хахахаха! Всъщност те с това извинение, сами доказват правотата на хората да им искат оставката!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 40. 40 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#7:"Депутат 241"]На Джонатан Алън да му даваме българско гражданство и да го правим премиер! [/quote]
  Че защо? Той и така и така управлява България, която и марионетка в момента да е премиер... А като го направим премиер - един мандат и край. Я да си стои посланник, всички ще слушат със зяпнали уста.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 41. 41 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Призивът "Време е да се действа"се разклонява, когато от площада скандират ".... вие там от парламента не можете да действате" и тогава пак сме в изходната позиция на избори.

 42. 42 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "В настоящия момент хората на улицата имат послание за обновление и реформа. Политическите партии, всяка от които е обект на протестиращите, не показват никакви признаци, че се вслушват в това послание. Ако не го направят, рискуват да изглеждат неадекватни в очите на един нарастващо зрял електорат, който не приема статуквото. Приемане на вдъхващ доверие пакет от реформи от настоящия парламент би било силно начало за връщане на доверието."

  Колкото и да се пиням, не сещам "настоящия парламент", като деец на Реформацията, от която се нуждае целокупното ни Общество. По-скоро, ние имаме Парламент с ясно изразяващи се тежнения към Реставрация ...
  Дневният ни ред се усложнява , Ваше Превъзходителство и с интелигентните ни "метафори" само, колкото и да искаме, няма да се спогодим за нормално политическо общуване...

 43. 43 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 1058 Разстроено

  Човекът ни казва азбучни истини, с които ние протестиращите сме напълно наясно, но които чугунените тикви в Парламента (включвам и недоразумението ГЕРБ) не искат да преглътнат.
  Не е обидно, че ни ги напомня - обидното е, че самите ние като общество даваме повече от основателен повод това да се прави.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 44. 44 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#34] от "stiga_be":

  Червените тролове още сричат статията,а после ще им трябват няколко флашки с указания какви коментари да публикуват, и пак няма да им се получи.

  Все пак са червени чугуни,нали)

 45. 45 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#44] от "tily_lily":

  Тъпоумните червенотиквеници никога няма да осмислят това, което им казва Джонатан Алън.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 46. 46 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Джонатън, Джонатън, както изглежда и ти нема да получиш на тръгване "Стара Планина" с лента.

  Много се бъркате в нашите работи, бе, нищо не може да се скрие от вас (пардон, вече "вас", според БАН се пише с главна буква: Вас).

  Но аз май черногледам (измислих нова дума!) - не се знае, кой ще е министър на външните работи, когато ти изтече мандата.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 47. 47 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#32:"shutosh"]Защо никой българин не написа това?[/quote]

  Може би затова:

  Онези 20 депутати

  От Теодора Димова, портал „Култура”

  През 1990 г. Давид Черни боядисва съветския танк в центъра на Прага в розово. Изтриват го. След това двайсет депутати от чешкия парламент го боядисват отново.

  Ето това се питам – къде са онези 20 депутати в България, които биха боядисали за втори път съветския паметник в розово? Защото смятам, че това не само не е престъпление, а изразяване на отношение от страна на свободни хора. Отношението към червената армия и към комунизма не е еднозначно, не може да бъде еднозначно и не може законът да забранява изразяване на различно отношение, на неприемане и несъгласие. Точно това беше комунизмът – диктатура на единственото мнение. Точно това изразява боядисването в розово – друго отношение, категорично неприемане и отхвърляне.
  Явно сега действащият закон трябва да се пренапише, защото е някакъв комунистически рудимент.

  Затова питам имаме ли 20 депутати, които биха могли да излязат и да кажат – да, анонимни протестери боядисаха паметника на Съветската армия в центъра на София. Ние категорично подкрепяме този техен акт като израз на гражданска позиция по отношение на присъствието на паметника на една окупационна армия, която 45 години ни е държала в мъртвия капан на комунизма и още 23 години в трансформирания капан на посткомунизма. Подкрепяме този техен акт, защото за 23 години ние не дадохме окончателна историческа оценка за миналото си. Не само не дадохме окончателна оценка, не само не се разграничихме от него, а започнахме да впръскваме в обществото носталгия по комунизма. Не само носталгия, но ние дори идеализираме 45-те години комунизъм – парното, сиренето, здравеопазването, автобусното билетче, всички онези бабешки приказки, които ги знаем до втръсване. Празнодърдоренето на Бузлуджа, делянпеевските назначения, кръвожадният стремеж на уродливата коалиция към властта на всяка цена, „контрапротеста”, „подписката в защита на Орешарски”, „пакетите от социални мерки”, „преговорите с протестиращите”, всички тези скелети от миналото върлуват из нашия живот сега. Сега.

  Къде са тези 20 депутати в нашия парламент, които биха защитили тримата анонимни, боядисали паметника в розово? И след това да внесат проект за изменение на този комуноиден закон на единственото мнение.

  Били се криели зад своята анонимност. Разбира се, че ще се крият. Да бъдат арестувани ли? Да бъдат осъдени? Нали това биха били единствените трима души, осъдени в държавата, в която върлува едрата безнаказана престъпност. Защото у нас все още е законно да си самозапалиш партийния дом, а е противозаконно да боядисаш паметника на окупационната армия.

  Било безвкусно, не било оригинално! А оригиналното и стилното е празноговоренето на министър-председателя, крясъците на фашизоидния клоун, среднощната акция с белия автобус и „контрапротестите” в защита?

  Паметниците не можело да се пипат. Да бъдат оградени с решетки тогава! Да бъдат поставени под стъклен похлупак. Да има пред тях полицаи с автомати, които да застрелват всеки, който дръзне да се приближи към „паметника” и да го „оскверни”.

  Боядисването на паметника в розово не е осквернение нито на Съветския съюз, нито на Русия, нито на съветските войници, а е категорично неприемане, отхвърляне, заклеймяване на комунизма и действащия в момента неокомунизъм. Неприемане и отказ да се живее под размахания над главите ни съветски автомат.

  Международните споразумения се отнасят за военните паметници, паметниците на загинали войници. Този не е на загинали войници, той е идеологически. Неговата идеологическа цел е да внушава покорство и послушание пред армията-окупаторка. Затова войникът на пиедестала е размахал автомата над главата си. Всъщност той го размахва над нашите глави.

  Ако съветската армия беше преминала през територията на България, ако не ни беше окупирала, нашето отношение към нея и към нейния паметник сигурно щеше да бъде съвсем различно. Затова казвам, че боядисването в розово не е осквернение на паметника или на армията, а е отношение към нашата окупация, ясен глас, че не считаме тази армия за наша освободителка.

  В продължение на половин век бяхме задължени да обичаме червената армия, съветския паметник, размахания автомат, бяхме длъжни да ги възпяваме, да манифестираме любовта си пред мавзолея три пъти през годината, а тези, които ни налагаха окупационния режим, приветстваха оттам манифестациите. Сега техните наследници продължават да унижават националното ни и човешко достойнство вече с други средства.

  Паметникът беше боядисан в деня, когато се навършиха 45 години от окупацията на Чехословакия от същата армия. В зловещата нощ срещу 21 август 1968 година същата армия прегази порива на народите на Чехия и Словакия към свобода. Младите хора лягаха пред танковате на същата армия окупаторка, за да ги спрат с телата си. Затова нашият паметник беше боядисан на този ден и в същия розов цвят като танка в прегазена Прага. Това е израз както на нашата солидарност, така и на нашето извинение. Солидарни сме с тези, които отбраняват отечеството си, а не с окупаторите.

  Всяка война е зло, но има разлика между отбрана на отечеството и окупация. Не може да ни налагат със сила да не правим тази разлика. Всяка армия е машина за убиване, но не може да ни се налага да приемаме окупационната армия като освободителка. Не бива да допускаме да ни налагат робския манталитет, както го правиха в продължение на половин век.
  Розовият цвят е цветът на нашето отрицание. Дано да изберем поне 20 депутати, които да бранят нашето национално и човешко достойнство. Дано да имаме такъв закон, че анонимните оцветители да не бъдат преследвани като престъпници. Дано да имаме закони, които ще наказват истинските престъпници. Дано да не се уморим да протестираме, докато извоюваме истинската си свобода. Достатъчно живяхме в зловещата сянка на размахания автомат на червената армия.

  Пражката пролет беше през 1868, нашата още не е дошла. Затова от юни 2013 ние я очакваме.  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 48. 48 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 691 Неутрално

  За мен най-притеснителното е че това послание ще си остане да витае в Интернет и чуждестранните мнедии - купените, смачкани и наврени в кучи гъз печатни медии и телевизии ще се направят че не се е случило. Това е началото на една дикатура - ако не реагираме сега - утре ще е късно...

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 49. 49 Профил на deelee
  deelee
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Този посланик е пич, и се самонарича майна!
  Как ли ще реагира Вигенин, който нито е пич, и за щастие не е майна?

 50. 50 Профил на ОЗАРЕН
  ОЗАРЕН
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Потресен съм от изказването на посланика. Един чужденец да разбере в дълбочина нещата, това което се случва и това което хората от протеста искат, а и много други които не ходят на протеста. А толкоз много хора, които таз коромпирана пасмина им е изяла живота и сега яде бъдещето на децата и внуците им подкрепят неистово грабителите.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 51. 51 Профил на ОЗАРЕН
  ОЗАРЕН
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И тоз ще си тръгне без орден "Стара планина"

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  [quote#34:"stiga_be"] червените тролове се изпокриха - просто няма какво да кажат[/quote]

  Герберите казват ли нещо?!..."През годините сме слушали много за жизненоважни политики, като електронното правителство, електронното правосъдие и електронните обществени поръчки, но сме видели много малко по отношение на практическото им реализиране. По-голямата прозрачност допринася за предотвратяване на корупцията, както и на даването и вземането на подкупи, налагането на контрол над контактите на депутатите чрез създаването на независим регулатор на парламента и изработване на закон за лобизма. Политическите партии, всяка от които е обект на протестиращите, не показват никакви признаци, че се вслушват в това послание.", заключава посланик Алън.

 53. 53 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Това го знаем и ние и той, но тези, които трябва да го въведат на практика, не се интересуват. Това е проблема в България, няма НИКАКВА комуникация между "раята" и патрициите в парламента, над ниво "кебапчета и Бузлуджа"

 54. 54 Профил на balama
  balama
  Рейтинг: 229 Весело

  Я,дайте на съра малко Белвита за събуждане.Сякаш не знае къде е попаднал-трябва това ,трябва онова-Лозето не ще молитва иска мотика...

  Баси и купона
 55. 55 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мърмор":

  Дали немаш предвид Дедо като пример за витеавато мърморене?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 56. 56 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Джон, май и ти ще останеш без медал, както днес остана французина.....

 57. 57 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тези енциклики всеки понеделник ли ще ги пуска хахаха

 58. 58 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Весело

  До коментар [#27] от "Васик":

  "Хахаха.... все едно гледам "Мисия Лондон"..... Посланикът оплете конците..."

  Други посланици оплитат краката. Какво да правиш-особености на националната дипломация...

 59. 59 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Жалко,че трябваше да го каже един чужденец/ жалко и че такива като него нямат някакви правомощия или други лостове да въздействат на "независимите" полит. елити и съдебна система/ .
  Стигнахме дотам,че дори и публично посланници да ни "подсказват" и поднасят готови платформи и идеи,няма кой да поеме "щафетата" ....Толкова ли са зле и Реформаторски блок?
  Явно територии като Абсурдистан са обречени да бъдат управлявани като протекторати и колонии.
  П.с. Все пак се надявам есента да обори твърденията ми и искриците надежда и умерен оптимизъм в думите на Н. Пр. Посланника на Великобритания да се окажат основателни...

 60. 60 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  И изложението на Н. Пр. Джонатан Алън, и голяма част от коментарите са толкова точни, че няма какво да добавя.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 61. 61 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 604 Любопитно

  Благодаря за натиска върху политиците ни, Ваше Превъзходителство!

  Добре е някои неща да им се подчертаят ясно от Вашата висота.

  Аз например поставям под въпрос съществуването на някои държавни структури като Министерствата на спорта и културата, които сектори могат да се развиват чудесно със 100% частно участие, освен дето са с най-нисък обществен приоритет в момента.

  Имам забележки и към късото приемно време на много учреждения, както и към флирта между учреждения и банки, липсата на закон за фалита на физическите лица, безсрамно високите нотариални и други такси на фона на мизерните минимални доходи гарантирани от държавата, и облагодетелстването на юридическата и политическата касти чрез узаконяване на високите им приходи. Депутатите би трябвало да получават средната за страната работна заплата, както и повечето държавни служители, в т.ч. прокурори, магистрати, полицаи, военни и учители.

  Относно политическите партии, изкушава ме идеята те да бъдат забранени със закон, а народното представителство да е изключително на регионален принцип. Да правиш партия в България е доста доходен и сигурен бизнес, стига да успееш да се задържиш над 1% от гласовете. Големите партии БСП, ДПС, ПП "Атака" и донякъде ГЕРБ са същински корпорации, чиито мениджъри разпределят милиарди комисионни. Руската АЕЦ "Белене" например е с текуща цена от 5.5 евро на ват-пик (без ядреното гориво и рециклирането му), докато соларни и вятърни централи струват около 2 евро на ват-пик или по-евтино. В този контекст, сиромашка България е най-потърпевша от минималните цени на китайски соларни панели издействани наскоро от ЕС...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 62. 62 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "- Трябва да се публикува бюджета на всяка държавна фирма и община в началото и в края на финансовата година. Те следва да се отчитат за какво са изразходвали средствата. " - Батка, ти говориш за война!

  Ерата на т.нар. Extreme Transparеncy скоро нема да дойде на изток от Белград в задунайская губерния.

 63. 63 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#1] от "Къти":

  А това означава,че да се премахне влиянието на комунистите и тяхната Държавна сигурност трябва задължително да се приложи в пълна мяра Германския модел за смяна на политическата и икономическа система у нас,чрез всеобхватна декомунизация,всеобхватна Лустрация,Национализация на заграбеното и Народен съд по Германски модел и обхват.Друг път за промяна и напредъък България няма.

 64. 64 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Разстроено

  До коментар [#50] от "МАГИСТРАТ":

  И на този посланик комунистическите празноглавци няма да дадат орден Стара планина ,като на Френския ,който се изказа заедно с Германския посланик ,че управлението на олигархическия модел трябва да изчезне у нас ,но не казаха нищо за лечението .А то е само и единствено Декомунизация,Лустрация,Национализация и Народен съд по ГЕРМАНСКИ МОДЕЛ И ОБХВАТ.

 65. 65 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#4:"hodounski"]Как да ги накараме да спазват законите,които те самите пишат?[/quote]
  Когато тези които повдигат обвинението (прокурори), че закона не е спазен, и тези които отсъждат дали наистина е така (съдии), не се избират и назначават от пишещите законите.

 66. 66 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#34:"stiga_be"]няма кой да го чуе за съжаление, поне не и тези от които зависи... [/quote]
  Защо трябва да зависи от "тези", а не от нас?

 67. 67 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#6:"dobrich"]огромен брой лентяи, разчитащи на социални помощи и детски надбавки, [/quote]
  Те пък едни помощи и надбавки, може да си умреш с тях. Е, има и такива, но много хора просто нямат шанс за работа. Не се развива икономиката, ншма лоялна конкуренция, защитена от законите и държавата. Можещите са изместени от връзкари и тарикати, които повече умеят да се уреждат с бизнес, отколкото да правят такъв и задушават развитието. Не работещата съдебна система спомага за това, а също и....
  Цитат: "В повечето държави Комисията за защита на конкуренцията е един от най-дейните органи, но не и в България. Подобни органи трябва да бъдат наистина независими от правителството"

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  До коментар [#64] от "adenauer":

  Трябва ни и един Конрад Аденауер също !

  klimentm
 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Разстроено

  [quote#66:"fribble"]Защо трябва да зависи от "тези", а не от нас?[/quote]

  Много се страхувам че голяма част от обществото не иска действителна промяна.Те биха били доволни ако им увеличат малко заплатите,намалят малко сметките и готово!
  Такова едно правителство би могло да просъществува дълго,без значение дали е квази корумпирано,крадливо или погазва гражданските свободи.В ценностната ни система(ако изобщо я има) тези неща стоят много назад.
  Ако действително искахме нормална държава отдавна трябваше да я имаме,вярно е че ДС и БСП направиха много за да спрат тези процеси,но се оставихме да ни влачат на където си искат и не положихме никакви усилия повече от 20 г пък и преди това.
  Нашето мълчание и бездействие ни докара до тук.

  klimentm
 70. 70 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Добри идеи!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 71. 71 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#38:"dedo pepo"]Проблем,който веднага бе премахнат,осъзнат и извинен,не може да бъде причина за непрестанни протести.Да не правим Пеевски толкова значим-това просто е смешно.[/quote]
  До коментар [#38] от "dedo pepo"
  Днес си малко разсеян, "dedo pepo". Я прочети още веднъж и вникни в "по-дълбокия" смисъл на казаното от Н. Пр. Джонатан Алън.
  "По-обезпокоителното е, че в нито един от разговорите си с изключително разумните и сериозни хора, взели това решение, все още не съм чул сериозна или основателна причина за тази стъпка....
  Назначението на г-н Пеевски отразява също така по-дълбоки проблеми в българската политика."
  Не персоната Пеевски, а "по-дълбоките проблеми в българската политика" /кукловодите/ са причината протестите да продължават и да се иска ОСТАВКА.

 72. 72 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#59:"thepirineagle"]Стигнахме дотам,че дори и публично посланници да ни "подсказват" и поднасят готови платформи и идеи,няма кой да поеме "щафетата" ....Толкова ли са зле и Реформаторски блок? [/quote]
  До коментар [#59] от "thepirineagle":
  Не са. Експертите, привлечени към Гражданския съвет на Реформаторския блок, работят много здраво, наред с политиците от партиите в блока. Разбирам нетърпението на симпатизантите, но наистина се иска време. Както вече заявиха, на 10.09. ще представят основните лица от Гражданския съвет, а до края на септември - цялостен пакет от мерки.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/09/01/2132535_traicho_traikov_cvetozar_tomov_i_georgi_ganev_shte/
  http://dsb.bg/bg/blog3765s/article/

 73. 73 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Джонатан Алън следва да бъде немедленно изгонен и обявен за персона нон-грата. Какво си въобразява? Да не би да е руски посланик, че да дава акъл?

 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  [quote#67:"fribble"]Те пък едни помощи и надбавки, може да си умреш с тях[/quote]

  Помощите и детските надбавки са основно перо за една част от българските граждани. Останалите средства си набавят с кражби, просия, предаване на вторични суровини. милиони отиват месечно за тях!?

 75. 75 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 812 Весело

  До коментар [#35] от "Distributed":

  Да, посланиците започват да се грижат за добрата си репутация. А това означава много да внимават да не им се даде отличие, дадено и на Ахмед Доган.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK