Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Георги МарчевНа 99-я ден от съществуването на правителството на Пламен Орешарски и месец след началото на ваканцията на депутатите, пред Народното събрание отново ще се съберат хора на протестно кафе.


Акцията този път е по-мащабна и се нарича "Голямото посрещане". Събитието за нея беше организирано във "Фейсбук"още в началото на август, когато народните представители гласуваха 30 дневната си почивка. Освен това събирането на недоволни от правителството
на Пламен Орешарски ще бъде съпътствано и от контрапротест. "Дневник" следи на живо събитията около сградите на властта чрез репортерите си на място - Лора Филева и Георги Марчев. От пленарната зала и кулоарите предават Биляна Рилска и Слав Оков.

16.30ч.: Във "Фейсбук" има призиви протестиращите да се съберат около 17ч. на площад "Независимост" до сградата на бившия Партиен дом, където заседават парламентарните комисии, а след края на комисиите да се влеят в традиционния вечерен протест.


Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Велислава Попова


15.45ч: И двата протеста практически приключиха. 
15.30ч: Сред протестиращите се говори, че довечера сборният пункт на протеста ще бъде променен и ще бъде не пред сградата на Министерския съвет, а пред парламента. Ако бъде взето такова решение, пред Министерския съвет ще останат хора, които да пренасочват протестиращите.


15.20ч.: Духовете са разбунени от минаващ автомобил, който според протестиращите води премиера Пламен Орешарски. Групата скандира "Пеев, Пеев, Пеевски - президент".


Фотогалерия: "Голямо посрещане", контрапротест и привърженици на ГЕРБ >


15.10ч.: Депутатите се разотиват. В зоната на контрапротеста са останали около 15 души, предимно по-вързастни хора. На двайсетина метра от тях друга група - също 15-ина, протестиращи изпращат колите на народните представители с иронични възгласи "Браво!". Пред входа на храма "Св. Ал. Невски" има струпани полицейски коли и автобус.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Лора Филева


14.47ч : Полицаите използват затишието и укрепват загражденията пред Народното събрание, като им слагат пръстени 


14.10ч: Най-малко 6-има са задържани след днешния опит за пробив на загражденията около сградата на Народното събрание, съобщи в кулоарите на парламента вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Повече подробности


14.07ч: Президентът отговаря на депутата от БСП Кирил Добрев, който сутринта поиска държавният глава да бъде поканен в парламента, за да каже позицията ис за ситуацията в Сирия и подготвяните удари:

13.43ч: Навън - пред парламента има малко останали хора, повечето са до страничния вход на сградата, където сутринта бяха дръпнати част от загражденията. Обстановката е спокойна. Протестиращите скандират "Оставка" и "Мафия"


13.41ч. Блицконтролът приключи. Депутатите преминават към разискване по ситуацията в Сирия, поискано от ГЕРБ. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов заявява, че има объркващи твърдения на различни министри и пита премиера: "Знаете ли колко км е българо-турската граница?Как ще я опазите? Каква кореспонденция имате със съседни държави и с представителите на Еврокомисията?  Поискали ли сме тази точка да бъде разгледана от Съвета на министрите?"


Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Красимир Юскеселиев


13.30ч.: Премиерът Пламен Орешарски уверява, че този въпрос е от първостепенна важност за него и министрите му. Той посочи, че се надява още в рамките на тази парламентарна сесия да бъдат внесени пакет промени в законите, свързани с монополите.


13.25ч.: Нов въпрос какво ще предприеме кабинетът срещу картелите и монополите. Този път е зададен от Йордан Цонев (ДПС). Отбелязва, че българската икономика е изкривена от естествени монополи и картелни споразумения и допълва, че по негови изчисления такива има в 11 области на икономиката. Допълва, че основната грижа на управляващите и подкрепящите ги партии е да защитят правата на българските потребители и иска да знае как ще извърши това правителството.


13.22ч.: Депутатът от БСП Корнелия Нинова разпитва за промените в закона за обществените поръчки, подготвян от кабинета. Вицепремиерът Даниела Бобева отговаря по детайлите на проекта. 


13.05ч. Навън - Част от протестиращите, които бяха около парламента, се присъединиха към групата, която е на кръстовището на Ректората и бул. "Васил Левски". Вероятно ще се отправят към "Орлов мост"


13.12ч: Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев пита вицепремиера Зинаида Златанова за увропейските фондове.


13.04ч: Работим с областта на енергетиката и са надяваме в непродължителен период да можем зда отчетем, че енергийната система е ефективна, отговаря Орешарски. Добавя, че е възложил на икономическото министерство цялостен преглед на сключените до момента концесии. Напомня, че преди две седмици кабинетът отнел две концесии за нередности, което по думите му, се случва за първи път в новата история. Няма да се колебаем да прекратим концесионните договори, когато има основание, декларира премиерът.


13.03ч: Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пита министър-председателя какви стъпки ще предприеме за борба с монополите. Отново настоява да се прекратят концесиите, а парите, които идват от тях, да отидат за подобряване на живота на пенсионерите, а чак след това да се мисли за бежанците. Пита премиера ще прекрати ли концесиите 


След кратко забавяне камионът със загражденията все пак беше пуснат да премине

© Георги Марчев

След кратко забавяне камионът със загражденията все пак беше пуснат да премине


13.00ч: Навън: На ъгъла на Ректората и бул. "Васил Левски" група протестираши блокираха камион, който носи заграждения. Има хора, седнали на улицата, а полицаи с каски разговарят с протестиращите. В крайна сметка камионът премина кръстовището. 


12.51ч: Проучваме възможността да получим помощ от Еврокомисията и от агенции на ООН при евентуално ескалиране на бежанска вълна. Проучваме и възможността за следваща година да бъдем подпомогнати и финансово, но ми се иска тези сценарии да не се сбъднат, каза Пламен Орешарски.  


12.45ч: Възстановено е движението на кръстовището на бул. "Дондуков" и бул. "Г. С. Раковски", което бе затруднено от група протестиращи граждани, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 


12.44ч:  Навън - движението от ъгъла на Ректората до ул. "Оборище" е спряно. По бул. "Васил Левски"
има паркирани много полицейски мотори.


12.44ч. Подкрепяме кабинета в действията му за бежанците от Сирия, но в същото време настояваме за гаранции за защита на националните граници, обяви от трибуната депутатът от БСП Янаки Стоилов. Той настоя кабинетът да не се ангажира с действия, за които няма решения от международните организации.


12.43ч: Засега повод за драматизъм няма, има засилен риск от миграционна вълна, поради което интензивно подготвяме институциите, за да я посрещнем при нужда, казва Орешарски.


12.40ч: Правим усилия за изработване на общи позиции по кризата в Сирия на НАТО и ЕС, отговаря Орешарски. Уверява, че се правят усилия за разрешаване на проблема с бежанците и че се поддържа постоянен контакт с Еврокомисията и комисаря по хуманитарната помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева. Имаме набор от мерки и сме готови при евентуална бежанска вълна, подчерта премиерът. 


12.35ч: Първият въпрос в блицконтрола е от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който иска да знае позицията на правителството по Сирийската криза и как смята да се справи с наплива от бежанци.


12.33ч: Премиерът Пламен Орешарски и заместникът му Цветлин Йовчев влязоха в пленарната зала за блицкотрола, последвани от други министри. Посрещнати са с викове "Оставка" от депутатите от ГЕРБ (във видеото след 00:45)


Кирил Добрев от БСП се радва на подкрепата на контрапротестиращите

© Красимир Юскеселиев

Кирил Добрев от БСП се радва на подкрепата на контрапротестиращите


12.30ч:  От пресцентъра на Столична община съобщиха, че трамвайните мотриси, които се движат по "Дондуков", ще обръщат движението си на Младежкия театър и на паметника Левски. Тролейбусите с номер 9 ще стигат до кино Одеон.


12.29ч: Протестиращите освободиха кръстовището на "Раковски" и "Дондуков" и с викове :" Оставка" тръгнаха по бул. "Дондуков", където се движат само трамваи. Насочват се към катедралата "Ал. Невски".


12.20 ч.Кортежът на Орешарски премина през площада пред храма "Св. Ал. Невски" бързо. Въпреки предварителните очаквания, че премиерът ще спре при контрапротестиращите, за да говори с тях, автомобилът му подмина събралите се, които го изпратиха с викове "Подкрепа". Колата спря пред служебния вход на парламента и министър-председателят влезе с бърза крачка в сградата. 


Блокирането на кръстовището предизвика и недоволство. Минувач се развика: "Заради 50 човека объркаха движението и държавата"

© Лора Филева

Блокирането на кръстовището предизвика и недоволство. Минувач се развика: "Заради 50 човека объркаха движението и държавата"


12.18ч: Събралите се блокираха кръстовището, като седнаха на улицата. Кортежът на премиера обаче мина по друг маршрут, вероятно по ул. "Московска"


12.16ч.: Около 30 - 40 души са се събрали на единия тротоар на ъгъла на ул. "Раковски" и бул. "Дондуков". Има слухове, че ще се присъединят и "хора от ГЕРБ".


12.03ч.: Съобщение в Туитър:  Gery Boteva - Всички да идват на "Раковска" и "Дондуков"! Орешарски ще мине към 12:30   


11.57ч : В градинката между Университета и парламента на всяка алея има група от около 20 полицаи.


11.45ч.: От пресцентъра на МВР предположиха, че полицаите са с маски, за да не им горят главите. Като си сложат каската на гола глава, е като горещ тиган опрян на кожата, обясниха от пресслужбата на ведомството. Оттам не можаха да уточнят защото служителите на реда са в този вид, при положение, че стояха на сянка - в градинката откъм Софийския университет. 


Депутатът от БСП Корнелия Нинова излезе при контрапротестиращите и беше посрещната с овации

© Красимир Юскеселиев

Депутатът от БСП Корнелия Нинова излезе при контрапротестиращите и беше посрещната с овации


11.35ч: Малка група протестиращи се задава от бул. "Васил Левски"


11:32 ч.: Напрежението около парламента пак леко се покачи. Жена на първа линия държи флаг на ГЕРБ.

11:25 ч.: Сред скандирания "Бойко" и "Избори" при протестиращите излезе заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Трябва да мислим заедно, да излезем заедно, да се определи конфигурацията на следващия парламент. И надявам се, че никой вече няма да се връзва на тези постановки с бюлетините. Полицаите са тези, които нямат никаква вина, че днес са тук, коментира той. Единственото решение сега са предсрочни избори. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Това ще ограничи ресурсите, които държавата трябва да заделя за полицаите и за блокирането на администрацията, обясни той.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Велислава Попова


11:20 ч.: В социалната мрежа Туитър се появиха съобщения протестиращите да се разграничат от опитите да бъдат пробити загражденията. "Просто се махнете от бойковците и ги оставете да си бутат огради и да си ядат боя", пише  Pencho Bogdanov.


Николай Цолев пък се пита: "ГЕРБ може да не осъзнават какво правят, но действията им са точно срещу протестите. Или точно това е целта?".


"Отряд с каски е в готовност. Някои са с маски. Пазете се от провокации", предупреждава Liubomir Chonos

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Лора Филева


11:14 ч.: От едната страна на парламента, при градинката до Софийския университет има полицаи  от специализираните полицейски сили, които са с каски и маски. Само баретите и групите за задържане, според Закона за МВР, могат да носят маски, а останалите ако им е специално разпоредено. "Дневник" се опитва да се свърже с МВР за коментар.


11:04 ч.: Очевидци разказаха, че в градинката между университета и Народното събрание има маскирани полицаи. При огражденията около служебния вход на парламента обстановката се успокои.


10:50 ч.: Протестирашите връзват с метална верига загражденията и ги дърпат. Успяха да бутнат още едно. Полицаите опитват да го вдигнат и да избутат хората, които са се събрали там. Чуват се възгласи "Убийци". Има една част около сградата на парламента, която е без заграждения, с плътен полицейски кордон. Продължават опитите да се премахнат загражденията. Няма схватки между полицията и протестиращите.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Лора Филева


10:58 ч.: Хора, които бутаха загражденията, скандират "Убийци", "Мафия" и "Червени боклуци". Няколко души са с вдинати ръце близо до загражденията.


10:44 ч.: Движението по бул. "Васил Левски" до "Оборище" остава затворено. Група протестиращи се насочва към "Александър Невски".


10:43 ч.: Едно от загражденията падна. Полицаите се опитват да удържат металните прегради. Хора им викат "Еничари".10:36 ч.: Към мястото идват още полицаи с каски. Момиче викаше: "Ако няма да сваляте правителството, защо сте дошли!". Хора не се присъединиха към тях и те се отдръпнаха. Друг мъж раздразненено коментираше: "Гледай ги, не искат да участват". Има струпване на ГЕРБ организираните.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Георги Марчев


10:33 ч.: От страната на служебния вход на парламента хора, сред които дошли от Разлог, според информация на протестиращи на място, започнаха  да бутат огражденията. Полицията се опитва да ги спре, но те продължават.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Георги Марчев


10:22 ч.: Протестиращи отново блокираха кръстовището на СУ, продължава да е блокирано движението и на Орлов мост.


10:18 ч.: Полицията е блокирала с жива верига кръстовището на бул. "Цар Освободител" на пресечката с ули. "Париж".

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Георги Марчев


10:13 ч.: На протеста срещу правителството се появи и розов картонен автобус, който напомня боядисания преди време в розово Паметник на съветската армия. Протестиращите пред парламента направиха шествие до Военния клуб и обратно. От ГЕРБ обявиха, че нямат намерение да излизат при протестиращите. Това направи закратко по-рано сутирнта лидерът им Бойко Борисов.


10:10 ч.: На контрапротеста дойде една жена и помоли две други жени:  "Моля ви, кажете по мегафона да се съберем на едно място, да не кажат, че сме малко. В шест часа сме станали. Гледайте ги(посочва малка група от мъже, които стоят близо до входа на Синода) те не знаят какво да правят. Някой трябва да им каже".  Диана Димитрова, към която беше отправена молбата за по-строга организация, обясни, че някои хора не знаят какво да правят, защото не са се организирали добре. Тя сравни двата протеста: " Там има лидери, свирката, плакатите, Петрич, Благоевград... Толкова добре са организирани, че страшно да ти стане". В крайна сметка през мегафона се отправи призив да се съберат всички хора на едно място. След това започнаха да пеят песни, сред които "Една българска роза".

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Лора Филева


9:59 ч.: Сигнал на тел. 112 за бомба в сградата на Народното събрание обяви председателят Михаил Миков. И попита депутатите дали има притеснение сред тях. Стана ясно, че те не се притесняват. ГЕРБ скандират "Оставка".


9:55 ч.: На контрапротеста през по-голямата част от времето е тихо и хората не скандират, а се отделили на малки групички и си говорят.


9:53 ч.: Протестиращите, дошли от провинцията, са поставили на огражденията надписи върху листове: "Вчера - преврат с компромат. Днес - управление на инат. Утре - терор и диктат (ps утре вече е днес). Скандират основно "Червени боклуци" и "Червените в Сибир!". Имат си своя група с тъпанджии и предводител с мегафон.

9.49 ч.: По предложение на депутата от БСП Кирил Добрев президентът Росен Плевнелиев ще бъде поканен в парламента в качеството му на върховен главнокомандващ да бъде изслушан за кризата в Сирия.

9:48 ч.: На повечето от хората, които сега излизат на улицата, трябва да им се намери работа, ако нямат, обяви пред журналисти в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Националната програма на "Атака" е такава – за намаляване на безработицата, за увеличаване на стандарта на българите. По това трябва да работим. Със свирки, вувузели и с тъпани това няма да стане", коментира Сидеров. "На площада излизат най-често общински съветници от ГЕРБ, хора, които са клиентелисти на ГЕРБ. Много от хората, които излизат са свързани чрез службата си и са благодарни на ГЕРБ, защото са им осигурили работа. И излизат в служебно време", обобщи ситуацията той.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Георги Марчев


9:45 ч.: Протестиращите срещу кабинета, които са дошли от провинцията, се увеличават. Те стоят до служебния вход. "Наши щяха да излизат в 9.30 ч., пък вече минава", крещи жена в недоумение. До нея друга дама размахва телефон: "Чакайте, бе хора. Сега ще ми кажат". "Ама нали само от ГЕРБ тука ще излязат", отвръща първата жена. Мъж казва: "Те другите, те са червени боклуци". Появиха се хора от Русе, Пловдив, Варна и Търговище. Някои от тях носят свирки с партийния цвят на ГЕРБ.


9:37 ч.: Кръстовището при Ректората на Софийския университет ще бъде временно затворено за движение. Група протестиращи граждани се движат в посока бул. "Цариградско шосе". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Велислава Попова


9.32 ч.: Депутатите решиха изявленията на лидерите на парламентарните групи за приоритетите им през новия политически сезон и блиц-контрола на премиера Пламен Орешарски от 12.30 ч. да се предават пряко по БНТ и БНР. ГЕРБ продължава да гласува заедно с БСП, ДПС и "Атака".


9:23 ч.:  "Ние издигаме лозунга "Не на омразата", няма да скандираме: "Мразим ви безплатно", скандира една жена през мегафон на протеста в подкрепа на правителството, на който са се събрали около 500 души. Според нея правителството на Орешарски е първото, което пуска хора  в парламента. И ГЕРБ гласува "за" това предложение.

9.20 ч:. Парламентът подкрепи предложението на депутатите от БСП Георги Мърков, Деян Дечев и Христо Монов депутатите да излязат тази седмица с декларация борбата да остане олимпийски спорт. Документът ще бъде гласуван днес или утре, тъй като въпросът ще се решава на 8 сепетмври в Буенос Айрес.


9:20 ч.: "Живота си дадохме да построим България, защо да не се организираме?", възрастна жена реагира силно раздразнено на въпроса откъде сте и с каква организация дойдохте. "Платихме по 8 лева за автобуса, другите как могат, а ние не". И продължава - "Доволна съм от г-н Орешарски, от г-н Сергеев (с уточнение става ясно, че има предвид Сергей Станишев)". По-голямата част от групата върви мълчаливо в проточила се редица през градинката зад двореца. Жените приказват повече. "Като питат и прас с чантата и продължавам" - обяснява друга жена. Всички са раздразнени от въпросите защо подкрепят управляващите. "Колю, къде е Жана? Изгубихте ли я? Тук ли трябва да дойдем, да не дойдем на другия?", пита жена вече пред "Александър Невски". Възрастният господин отговаря: Не знам къде е. Нали вървим!". "Ванка, мислех, че знаме са ти дали някое", се чува сред група събиращи се възрастни мъже. "Няма", отговаря човекът.

9:21 ч.:
До служебния вход на парламента се появи група от двадесетина души от Дупница и Кюстендил. Предводителката им, представила се като Руми - член на ГЕРБ, твърди, че приятели са се организирали с коли. Кирил Кирилов от групата каза, че БСП са организирали автобус от Дупница за контрапротеста. Носят транспарант: "Дупница каза: Орешарски върви си - по подобие на протеста в София". Носят и плакати против депутата Мая Манолова. Протестиращи от София поздравяват хората от провинцията.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Георги Марчев


9:16 ч.:  Контрапротестиращите разпознаха Найо Тицин и Антоанета Цонева сред хората, които започнаха да ги приканват да кажат защо са дошли. Цонева и Тицин заявиха, че не искат да говорят, а са дошли само да видят. "Ние сме тук, защото знаем какво искаме. Искаме децата ни да работят тук и да има национално съгласие", заяви един от контрапротестиращите.


Контрапротестиращите продължиха да ги приканват. "Ние сме добронамерени и искаме да намерим общ език и да си говорим за България. Да има съгласие между онези и тези".  Той е като Левски, навсякъде гонен и навсякъде приет, каза един от контрапротестиращите за Найо Тицин.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Георги Марчев


9.15 ч.: - Със 131 гласа "за", 16 "против", 57 "въздържал се" парламентът прие искането на ГЕРБ за изслушване на премиера Пламен Орешарски за кризата в Сирия и българската позиция. Учудвам се, че това не е включено в дневния ред от вас, защото няма нищо по-важно в света от тази тема, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И настоя премиерът да докладва пред депутатите колко бежанци са влезли, какво се работи с Брюксел за общи действия, "защото ние сме на първата черта на тази хуманитарна криза". Председателят на парламента Михаил Миков му отговори, че ако сутринта ГЕРБ е била изпратила свой представител на заседанието на Председателския съвет, са щели да знаят че този въпрос ще бъде коментиран в днешния блицконтрол от 12.30 ч. на премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Цветлин Йовчев.


9:13 ч.: "На вас ви промениха местото за събиране, но не са ви уведомили", казва полицай на жена, която пита откъде да мине на затворената ул. "Будапеща". "Кои сме ние?", намесва се мъжът отзад. След замисляне, полицаят казва: "На всички протестиращи". Мъж със знаме започва да вика към полицаите:  "Другари, другари" и продължава с "Танковете ли да дойдат?".


9:10 ч.: На протеста се забелязват активисти на Реформаторския блок, които по-рано през седмицата подкрепиха протеста и призоваха симпатизантите си да се присъединят. Тук е лидерът на ДСБ Радан Кънев, който по принцип постоянно присъства. Нямат партийни знамена и обозначения, както вчера призоваха от "Протестна мрежа". Хората пред парламента станаха двойно повече от сутринта.

9:05 ч. : Мъж си свали гащите и седна върху тоалетната чиния, донесена от протестиращи. На гърба му пише: "Сера ви на правителството. Протестът ми е рядък". Човекът разгърна в. "Телеграф". Продължават да идват хора, включително и много велосипедисти.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Георги Марчев


9.01ч. Втората сесия на 42-ото Народно събрание започна с кворум 164 депутати.


9 ч.: Няколкостотин души в подкрепа на правителството протестират тази сутрин пред сградата на Синода. Като цяло хората са тихи и само от време на време се чуват възгласи: "Подкрепа!" и "Орешарски!". Жена с мегафон заяви, че тук са се събрали за обединение на нацията и за работеща икономика. А след това призова хората да изиграят едно хоро, за да покажат, че са обединени. Няколко души започнаха да играят дунавско хоро.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Велислава Попова


8:53 ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, придружаван от Ивайло Московски, бивш министър на транспорта излезе за кратко пред протестиращите. някои го приветстваха, други - освиркваха. След това се върна към служебния вход на парламента. Преди това, на влизане в Народното събрание Борисов заяви, БСП са поставили протестиращите в санитарен кордон. "Не знам как си го представят - така да противопоставят нацията в момента. Не знам каква е тази наглост, тези хора не са спечелили изборите. Те са втора, трета, четвърта политическа сила. Народът не им е казал - сменяйте поголовно всички на ръководни постове", посочи Борисов. Според него ако разсъждаваме като демократи, избори трябва да има моментално, веднага, а ако разсъждаваме "като диктатори като Станишев" - избори никога няма да има.


"Представяте ли си така да ме посрещат с месеци и аз да стоя", попитар риторично той. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също влезе в парламента като обеща да даде пресконференция. Без коментар в сградата влезе и лидерът на БСП Сергей Станишев.


Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Велислава Попова8:50 ч.: Коли на жандармерията препречват видимостта към Народното събрание от служебния вход, на гърба на сградата.


8:45 ч.: Протестиращите постлаха червен килим на жълтите павета пред парламента. В края е поставена тоалетна чиния, кош за боклук и 100 тояги за сто дни правителство. Върху коша пише: "Да изчистим България, хвърляйте разделно за червени боклуци".

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Георги Марчев


8:43 ч.: За 100-те дни правителството успя да докаже, че няма правителство. Това е истината. Марионетки в ръцете на олигарсите. Така описа ситуацията Едвин Сугарев, който тази сутрин също участва в протеста срещу кабинета. Правителството по-скоро направи опит да откупи подкрепа от българските избиратели, обяви той в ефира на "Нова телевизия". Според него с напредване на времето протестите ще стават по-остри и правителството няма да има друг избор освен да подаде оставка. Ако това не се случи, ще има гражданско неподчинение и ще се повтори ситуацията от началото на 1997 година, смята Сугарев.


8:35 ч.: Около парламента има коли на жандармерията, метални огради има и около сградата в посока градинката, която я дели от Софийския университет. Около храм-паметника "Александър Невски" почти няма хора.

Голямото посрещане на депутатите и блицконтрол с Орешарски (хронология)

© Велислава Попова


8:32 ч.:
На влизане в сградата на парламента заместник-председателят му Мая Манолова каза, че присъствието на привърженици на управляващите тази сутрин около Народното събрание е желанието им да подкрепят кабинета и е естествено и те да дойдат в София. На въпрос дали са организирани от БСП тя каза, че с диспечерски функции не са се занимавали, но допусна, че може да са получили съдействие от партийните клубове по места за организацията да дойдат. Обект сме на омраза. Не се чувствам особено приятно, когато имам изкривени от омраза лица насреща, коментира ситуацията Манолова. тя заключи, че проблемът е за тези, които мразят. Докъде може да стигне такова общество, което е по този начин разделено?, попита риторично тя. Според нея в момента сме свидетели на мерене на силите в дясното пространство и конкуренция за това кой да оглави протеста, след като той станал изцяло политически.


8:30 ч.: Около 1000 души вече са пред сградата на парламента и протестират срещу кабинета. Продължават да идват още. Шумни са - чуват се основно вивузели, а някой е донесъл и сирена.
Така наречената зона за сигурност отново е голяма. Върнати са огражденията, които през втората половина на август липсваха.

8:25 ч.: На влизане в парламента председателят му Михаил Миков обеща силен парламентарен контрол и добра работа на управляващите. Въпросът за предсрочни избори не се решава от тясна група протестиращи, а от тези хора, които отразяват обществените нагласи. В отговор на въпрос той посочи, че е съгласен с изказаното мнение вчера от британския посланик Джонатан Алън, който коментира, че никоя партия не дава признаци да се вслушва в исканията за промяна. По думите на Миков в изказването на Алън са посочени доста проблеми, които "парламентът днес решава". Народното събрание и правителството правят нужното да се решават тези въпроси. "Голяма част от тях са решени всъщност", отбеляза Миков. Той изрази надежда да няма струпвания около Народното събрание и то да започне  работа в нормален тон, в който политиката доминира над крясъците.


8:20 часа: Още преди 8 часа сутринта започнаха да се събират протестиращи около сградата на Народното събрание. Пристигат отделни протестиращи както и по-малко и големи групи. Три автобуса - два от Бургас и един от Малко Търново пристигнаха на стадион "Васил Левски", съобщи Би Ти Ви. Участници обясниха, че са дошли да поискат оставка на правителството и не знаят кой е платил горивото на автобусите.


Всички малки улици около Народното събрание са отцепени от полицията. По бул. "Дондуков" движението е спокойно. По-рано там паркираха два автобуса от Перник.


Събиращите се пред сградата на парламента получават безплатна чаша кафе. Към 8:15 часа повечето депутати са на работните си места.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK