Временна комисия в парламента ще проучва случая с тефтерчето на Филип Златанов

Филип Златанов

© Юлия Лазарова

Филип ЗлатановВременна анкетна комисия в парламента ще проучва информацията за нарушения, извършени от председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.


В средата на юли прокуратурата показа записки от личния бележник на Златанов, в който фигурират указания за различните преписки и за лицата, които се разследват за конфликт на интереси. Най-често се срещат фразите "Да се удари", "Да се забави", "Да се добавят други преписки", а най-често срещаните инициали от кого да се чака обаждане и на кого да се позвъни са "И.Ф.". Срещат се и инициалите "Ц.Ц." и "Б.Б.". Депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова отрече да стои зад инициалите, но се оттегли и от парламента, и от ръководството на ГЕРБ.


Днес депутатите от ГЕРБ подкрепиха решението за създаване на временна комисия по случая със срок на действие два месеца и председател Кирил Добрев (БСП). Предложиха и свои членове за състава ѝ. Преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му одобрява създаването на комисия, "за да се прекратят всички манипулации".
По-рано днес с отрицателния вот на депутатите от БСП, ДПС и "Атака" парламентът отхвърли годишния доклад за дейността на КПУКИ. От ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Докладът стана повод БСП и ДПС за пореден път да обвинят ГЕРБ, че управлението на Борисов е използвало комисията за разчистване на политически сметки.


"Никога няма да ви простя, че вкарахте в българския политически речник изразите "да се удари", "да се поръча", "да се смачка", каза Кирил Добрев. Лидерът на ДПС Лютви Местан пък определи случая с тефтерчето на Златанов като "класика на задкулисието". Намекна, че ГЕРБ се опитват да яхнат протеста срещу кабинета "Орешарски", който бил срещу същото това задкулисие, и посочи, че затова демонстрациите вече не можели да служат като морален коректив на управлението.


Депутатът от ГЕРБ Емил Радев изтъкна, че само част от информацията в тефтерчето е добила публичност, и прояви любопитство какво още има в него. Посочи, че Законът за конфликт на интереси е бил изработен от ГЕРБ така, че всички партии да вземат участие в комисията на Златанов и че мнозинството в нея не  е било на партията на Борисов.


Председателят на парламента Михаил Миков (БСП) посочи, че проблемът е по-голям и засяга работата на независимите комисии като цяло. По думите му партиите излъчвали представители във всякакви привидно независими органи, които след това заживяват свой собствен живот и предлагат законодателни промени на депутатите.


Миков подчерта, че е необходим по-строг контрол върху отчетността на независимите органи, и обеща да всене законодателни поправки в тази посока.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ти да видиш....куката щяла да изправя кривото дърво....Лле..леле...леле.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3095 Разстроено

  Тефтерче и калинка-символ на миналото управление.Ченге и наглост-символ на сегашното.Толкова ли може България?

 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Това тефтерче не може да е доказателство за каквото и да е, но нали трябва да има контра действия на всичко...

 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално  Още един материал, който от Дневник редовна и най-любезно трият:

  Защо тефтерчето на Златанов е било стерилизирано, чрез облъчване?

  На 3-ти септември 2012-та година аз и още един буден гражданин подадохме сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, по повод закононарушенията на ЧЕП Владимир Уручев. Минаха повче от шест месеца, през което време комисията беше заета с харченето на вашите пари, за заплати, премии, командировки, семинари и оборудване на нови офиси, категория лукс, в центъра на София, на пешеходната отсечка на булевард „Витоша”. Решение по казуса ЧЕП Уручев нямаше. На третия ден от седмия месец след подаването на сигнала (06/03/2013) се наложи лично да се срещна с председателя на комисията Филип Златанов, в повече от луксозната и прясно оборудвана с тежка мебел заседателна зала към личният му кабинет. След близо две седмици (на 19/03/2013) комисията е постановила решение, което можете да прочетете по-долу 1:1, но в продължение на следващите две седмици все не ни го изпращаше, нито пък публикуваше на интернет страницата си, каквата е практиката. Първоначално бяха публикувани решения взети от комисията след това за ЧЕП Уручев, но навярно след интервюто ми за програма Хоризонт на БНР, на 5-ти април 2013-та, където оповестих случая на всеослушание, те все пак са го публикували. Ето частта, в която комисията изиграва ролята на мръсното бельо на ЧЕП Уручев:

  В хода на производството Комисията установи качеството „член на Европейския парламент“ на В.У.. Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /Обн., ДВ, бр. 94 от 31.10.2008 г., в сила от 1.01.2009 г./ се прилага спрямо всяко лице, заемащо публична длъжност. Чл. 3 от ЗПУКИ дава изчерпателна дефиниция за това кои са лицата, заемащи публична длъжност.

  Заеманата от У. длъжност на член на ЕП не може да бъде отнесена към нито една от изчерпателно изброените в чл. 3, т. 1-25 от ЗПУКИ. Действително съгласно чл. 3, т. 3 от ЗПУКИ народните представители са лица, заемащи публична длъжност. Нормата на чл. 3 от ЗПУКИ не може да се прилага разширително. В чл. 121 от Изборния кодекс е установено ясно разграничение между статуса на член на Европейския парламент и този на народен представител в националния парламент. Обстоятелството, че У. е избран пряко от гражданите на Република България за член на ЕП не го приравнява на народен представител от гледна точка на ЗПУКИ. Този извод се обосновава и от факта, че членовете на ЕП се групират по политически групи и са независими от държавите-членки, които са ги излъчили. Съгласно чл. 2 от Правилника за дейността на ЕП членовете на Европейския парламент упражняват мандата си независимо. Те не могат да бъдат обвързвани с каквито и да било указания и не могат да поемат задължителен мандат.Предвид тези съображения Комисията приема, че В.У. като член на ЕП не е лице, заемащо публична длъжност, по смисъла на чл. 3 от ЗПУКИ.

  Ето какво гласи цитираният в решението член 121 от Избирателния кодекс:

  Чл. 121. Статусът на член на Европейския парламент е несъвместим със:

  ........................................................

  13. изпълняването на друга служба или извършването на дейност, която е несъвместима с положението на народен представител.

  А несъвместимостта със статута/положението на народен представител е ясно и точно обяснена не къде и да е, че в Конституцията на Република България:

  Чл. 68.

  (1) Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.

  Независимо че лично и неколкократно обърнах внимание на председателя на комисията Лозанов на този член 68 от Конституцията на РБ, той даже не е споменат в решението!!!

  ......................................................................................

  След цялата тази сага сега „слугите на народа” ни показват откъси от тефтерчето на момчето за поръчки Филип Златанов, но на никой не му прави впечатление, защо в него не фигурират имената или инициалите на ЧЕП Вл. Ур.??? Всички обичат ЧЕП?

  Минаха цели пет дни от момента на обиските на домовете на Лозанов (в София и Перник) до момента на оповестяването на избрани откъси от тефтерчето. Доста мощни облъчващи дози ще да са използвани, за да се заличи всичко свързано с ЧЕП Ур.?

  И още нещо. Нито една поУитическа „сила”, нито един поУитик, нито една медия „не забелязва” липсата на ЧЕП-а в тефтерчето. НИТО ЕДИН ПОуИТИК, нито една медия или институция. Колко ли взривоопасно е изобличаването и справедливото наказване на този престъпник? Вече втори месец столицата се тресе от протести против системата. Най-цинично в протестите продължават да „участват” поУитици като Мартин Димитров (СДС), Иван Иванов (ДСБ – с Иванов говорих лично за Уручев на 21-ви март 2013 г. в гр. Кюстендил, а той ми отговори, че „нищо не може да се направи”), техния доскорошен съветник в НС, в комисията по енергетика, Емил Горанов и екс-министър Асен Василев – Прозрачното. Жалки нищожества!

  Искрено се надявам, че когато неизбежно и в най-скоро време „геройствата и заслугите” на ЧЕП-а станат публично достояние и „щедро възнаградени” да не е станало прекалено късно.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Това тефтерче (отявлено подхвърлено и фалшиво) се оказва свръхважна "улика", върху която се гради българското Право. Агенция "Една Жена Каза" пък е рупора на комуноидите. Ужасното е, че комуноидите мислят българите за дебили. Дали пък не са прави!?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Защо се оттегли Фидосова, такъв титан на правото на силата?!!

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Арестуваното тефтерче явно ще има съдбата на арестуваните бюлетини, арестуваната кола за подслушване, арестуваните катерушки и аресуваното тоалетно казанче...
  Те затова са създадени.
  И авторът е виден и за слепите. Нали, Майче?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И за какво точно е тази комисия! Има си прокуратура да работи! Това тефтерче е "върхът на сладоледа" от цялата гадория от управлението на ГЕРБ! Проверки срещу Фидосова трябваше да започнат още при превода на 100-те бона от Титан по личната й сметка! След това при ареста на техния човек Димитър Аврамов, хванат с 50 бона подкуп и още тогава излезе информация, че нещата се решавали от Фидосова и някъде в чужбина беше работата, губи ми нещо спомена за това! ГЕРБаджиите са толкова затънали в далавери, че ако имаше желание от правораздавателните органи половината от тях досега щяха да са в кауша!

 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Късно ми се струва това желание на управляващите да покажат истината на хората.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Председателят на парламента Михаил Миков (БСП) посочи, че проблемът е по-голям и засяга работата на независимите комисии като цяло. По думите му партиите излъчвали представители във всякакви привидно независими органи, които след това заживяват свой собствен живот и предлагат законодателни промени на депутатите.

  За пръв път съм съгласен с неговото изказване. За съжаление по стара традиция всичко ще си остане само на приказки.

 11. 11 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Абе вие да не би да мислите, че никой друг няма тефтерче?
  А как стават сегашната кадрова чистка? Нали по същия начин. Я, Орешарски, бегом марш, покажи си тефтерчето! Да видим кого си "ударил", кого си назначил. по чия заповед!

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Гневно

  Как Кирил Добрев да бъде председател на тази комисия?
  Ами забравиха ли факта,че преди години го хванаха на границата с милиони евро в брой,недекларирани?
  Е,вече доиде ни в повече!
  ОСТАВКА и НОВИ ИЗБОРИ!

  Tony
 13. 13 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Този случай с тефтерчето много стана известен напоследък, все за него се говори

 14. 14 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Идеално става - БСП/ДПС и ГЕРБ се избиват. Хората им гледат кирливите ризи. Идва време за нов морал.

  Защо ако не да?!
 15. 15 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 864 Весело

  [quote#12:"Free person"]ак Кирил Добрев да бъде председател на тази комисия?
  Ами забравиха ли факта,че преди години го хванаха на границата с милиони евро в брой,недекларирани? [/quote]

  Айде без хиперболи, моля!
  Немаше милиони ,а 200000 и не беха евро ,а марки , и не го хванаха на границата ,а им избега та го гониха почти до караулката на околовръстното.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 16. 16 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И тия, като ония!
  Какво точно ще прави законодателния орган - НС с този тефтер? Ще излезе с законопроект, с които ще се забрани да държавните служители ползването на тефтери.
  Има Прокуратура, за разследване на тези неща. Но нали трябва да се имитира дейност...........
  ОСТАВКА!!!

 17. 17 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#5] от "moriarti":


  [quote#5:"moriarti"]Това тефтерче (отявлено подхвърлено и фалшиво) се оказва свръхважна "улика", върху която се гради българското Право. Агенция "Една Жена Каза" пък е рупора на комуноидите. [/quote]


  Е, като е " подхвърлено и фалшиво " , защо Искра Фидосова беше натирена от Тиквата не само от парламента, но и от ръководството на ГЕРБ? 18. 18 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 759 Неутрално


  До коментар [#15] от "navy":


  [quote#15:"navy"]Немаше милиони ,а 200000 и не беха евро ,а марки[/quote]

  400 000 Дойче Марки.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK