И шефът на Агенцията по кадастъра е подал оставка

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов

© Георги Кожухаров

Министърът на инвестиционното проектиране Иван ДановШефът на Агенцията по кадастъра Александър Лазаров е подал оставка, която е приета. Това е съобщил снощи пред депутатите от ресорната парламентарна комисия министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, пише "Медиапул". Министърът не уточнил дали е назначил на мястото друг титуляр, но посочил, че цени Лазаров като експерт и го е поканил в експертния съвет към кабинета си.


Тромавото законодателство в строителството и непредвидимостта на сроковете и процедурите са причината за липсата на инвестиции в сектора, обявил министърът по време на изслушването му от депутатите, пише "Капитал дейли". Той предлага пълна промяна на строителните закони – замяна на Закона за устройство на територията (ЗУТ) с два нови, условно наречени закон за територията и за строителството.


От думите на министъра стана известно, че основният ремонт на ЗУТ, който всяко правителство обявява за приоритет, е оставен за следващата година. Сред най-важните задачи, които си поставя до края на 2013 г., новият министър  посочи изготвянето на кадастрални карти, каквито има само за 18% от територията на страната.


Друга негова идея е към Закона за обществените поръчки (ЗОП), който в момента се пренаписва от управляващите, да се добавят два правилника – за строителството и проектирането. Поръчките в тази област трябва да се възлагат по специфични правила, смята Данов, защото "крайният продукт е разтегливо понятие, критериите за избор на изпълнител са по-особени".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK