ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

За 100 дни вътрешният министър е освободил 350 служители

Цветлин Йовчев

© Анелия Николова

Цветлин ЙовчевЗа три месеца на управление кабинетът "Орешарски" е освободил 350 души от Министерството на вътрешните работи. За сравнение при управлението на ГЕРБ за това време са били отстранени 537 човека, заяви минитърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за в. "Преса". По думите му това не е била първата цел на новото ръководство, но има причини за отстраняването на толкова хора - заради недостатъчни професионални и мениджърски умения, както и заради липсата на лоялност у някои от тях.


"240 са държавните служители, с които ГЕРБ се разделя, при нас те са 132. Още един важен показател - 126 са освободените ръководни служители при ГЕРБ, 57 са при нас", казва Йовчев. Принудително отстранените от кабинета "Орешарски" са 47, а от "Борисов" - 62, допълва вътрешният министър.


"Има хора, които са добри професионалисти, но не са подготвени да бъдат ръководители. Има хора, за които се убедих, че не мога да разчитам на тях, защото не се водят изцяло по професионалната лоялност, задълженията и закона", аргументира се той.
Според Йовчев причина за тенденцията всяко ново правителство да разчиства старите кадри може да се дължи на досегашния подход за подбор на служителите в администрацията. "Една от целите, която преследваме, е да въведем система за кадрово развитие, която ще бъде коренно различна и ще стъпва изцяло на професионални критерии. Освен това с повечето от ръководните служители ние не се разделяме, когато ги освобождаваме. Оставяме ги в системата, защото в тях е инвестирано", допълва той.


За напрежението между протестиращите и полицията в сряда (4 септеври), когато няколко поддръжници на ГЕРБ опитаха да избутат огражденията около парламента, вътрешният министър заяви, че полицията е реагирала както трябва. На въпроса защо тези хора не бяха арестувани, той отговаря "Защото когато става въпрос за големи групи от хора, такъв начин на поведение на полицията не сработва. Опит за силово действие от страна на полицията обикновено води до повишаване на агресията в цялата група и може да доведе до сблъсъци, в които да има и пострадали. Давам си сметка, че такъв тип поведение може би няма да се хареса на никого".


Колкото до протестите - Йовчев смята, че това не е нормална среда за работа за депутатите, и те "са проява на агресия, която е дълбоко в обществото". "Дори протестът да затихне напълно, това не значи, че сме разрешили тази криза. Тя може да избухне във всеки момент, когато има повод за това", добавя той.


Необходима стъпка срещу това по думите му е да бъде възстановен политическият диалог в страната, защото "ако продължават политическите партии да излъчват същите сигнали на агресия, това води до повишена агресия и у хората". "Няма да забравя една от протестиращите, която каза: "Толкова ги мразя, че ми идва да ги разкъсам." В разделението си ние се върнахме в периода от 90-те години, който бяхме забравили", казва министърът.


Има опасност от нахлуване на терористи,


заявява още Цветлин Йовчев по повод ескалиращия конфликт в Сирия. "Разработили сме конкретни мерки с ДАНС и разузнавателните служби. Те ще имат хора, които ще са на място при първоначалното задържане на бежанците, при оформяне на техните документи, преди разпределението им в местата за настаняване, за да минимизираме този риск", обяснява той.


По думите му обществото трябва да разбере, че кризата в Близкия изток няма да приключи бързо и хората, които търсят убежище на територията ни, няма да напуснат скоро. Освен това "продължителното развитие на кризата може да доведе до промяна в съседните на Сирия страни, така че да се промени и политиката им по отношение на бежанците, което може да създаде по-тежки условия за България".


Според министъра вероятността САЩ да поиска Летището в Сарафово за база е малка, както и изобщо участието на България във военни операции. Той се въздържа да прави прогнози за развоя на конфликта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK