Вицепрезидентът призова да залагаме на просветените умове и разумните решения

Вицепрезидентът Маргарита Попова

© Анелия Николова

Вицепрезидентът Маргарита ПоповаУспехът ще дойде тогава, когато сме солидарни като нация и заложим на просветените умове и на разумните икономически решения". Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която посети днес град Чипровци за честванията по повод 325-годишнината от Чипровското въстание, съобщи пресцентърът на президентството.


"За да вървим напред, трябва да мислим повече за общото и по-малко за личното", каза Попова  при откриването на научна конференция на тема: Националноосвободителните борби през периода 15-19-и век; личност, народ, история".  


Пред журналисти Попова подчерта, че задача на държавата е да поддържа жива връзката с историческите български емигрантски общности в Европа и по света. " Много от тях са запазили своите народностни традиции и дух и България трябва да създаде условия, които ще ни позволят да работим с тях и да отбелязваме заедно историческите дати, които ни обединяват", каза вицепрезидентът.
"Подобно на представителите на други български общности, и българите в Банат, наследници на участниците в Чипровското въстание, поставят пред страната ни въпроса за откриването на български културен институт. Това е естественият начин да съхраним тяхната духовна връзка с България", добави Попова.


В Чипровци вицепрезидентът присъства на тържествената церемония, с която бе открит паметникът на полк. Стефан Дуньов - участник в Унгарската революция от 1848 г. и в националноосвободителните борби на Италия. "Когато четири държави - България, Унгария, Италия и Румъния - отбелязват делото и живота на един човек, това също ни дава основание да помислим колко много можем да постигнем, когато работим заедно", отбеляза вицепрезидентът. 

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Разумни икономически решения" и Белене......хич не се връзват

 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Вицепрезидентът призова да залагаме на просветените умове и разумните решения
  ========================================
  Ами точно за това не ща правителството на Орешарски! Не отговаря на призива.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Това го знаем - за просветените. Но с цялото ми уважение към Вас, г-жа Попова, във Вашето правителство просветените не бяха кой знае колко много. Примерно Цветанов, премиера и т.н.

 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не, успехът ще дойде тогава, когато внесем правосъдие от другаде - щото нашето не работи, и цялата престъпна сган на народната република влезе в пандиза. След това може и да градим, сега е безсмислено - престъпниците на БКП/ДС вилнеят и човек не може да спести и пет лева, дори и без да дължи пари на банките им.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dehumanizer":

  Прав си,дано те прочете.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  "За да вървим напред, трябва да мислим повече за общото и по-малко за личното", каза Попова ....

  Мда. И с това сложи дебел кръст върху "посланието" си

  Че от това излиза, че "общото" няма общо с "личното", щом ги противопоставяме така, и дори Попова, която е тръгнала да проповядва, го приема поне подсъзнателно.
  Напротив, госпожо! Шъ съ опрайм тогава, когато стане обществена общоприета норма, че "общото" и "личното" са неделими, че "общото" е и частичка, и функция от "личното", а "личното" - от "общото" и не става едното да е за сметка на другото дори като "преразпределение на мисленето", защото не само няма полза, а и загубата се увеличава синергично.

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мисля, че президентската институция трябва да излезе с официално обръщение срещу изявлението на Станишев за Белене и Москва!
  Тогава ще видим кои сме просветените умове и какви разумни решения можем да вземаме.

  Защото комунистите не си дават оставката. Ами да им я вземем!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Борисов „Който и да бях посочил, щеше да стане президент и вицепрезидент”...
  Вицепрезидентът призова да залагаме на просветените умове и разумните решения?
  Коя си ти, че да призоваваш, да подтикваш към определено действие? Съгласно разпоредбата на чл. 98, т. 2 от Конституцията, само президента, но не и вицепрезидента, има право да отправя обръщения към народа и Народното събрание и да изразява своите разбирания, включително и политически, по различни въпроси на държавното управление. Президентът е висш едноличен държавен орган. В качеството си на държавен глава той олицетворява единството на нацията и представлява държавата в международните отношения. Видно от текста на чл. 104 от Конституцията на Република България, Президентът може да възлага на вицепрезидента само правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11.
  ВЪЗЛОЖЕНИ ПРАВОМОЩИЯ НА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА МАРГАРИТА ПОПОВА
  С Указ № 13 от 23 януари 2012 г. на основание член 104 от Конституцията на Република България Президентът Росен Плевнелиев възложи на Вицепрезидента да упражнява правомощията на Президента по чл. 98, т. 9, т. 10 и т. 11 от Конституцията:
  право на помилване
  даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него
  предоставяне на убежище
  Заедно с това възложи на Вицепрезидента да упражнява правомощията на Президента по чл. 98, т. 7 от Конституцията по Закона за българите, живеещи извън Република България.
  http://president.bg/cat20/Viceprezident-vazlojeni-pravomoshtia/
  Вицепрезидент Маргарита Попова първо да съобрази състава на чл. 103 от Конституцията на Република България. Нормата на чл. 103 предвижда забрана за наказателно преследване срещу Вицепрезидента за действия, свързани с изпълнение на функциите му, освен в случаите на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Вицепрезидентът не носи отговорност само за действията си, извършени във връзка с функциите му. Това означава, че за действията, извършени от Вицепрезидента, които нямат връзка с функциите му, той носи отговорност, включително и наказателна. В тази връзка следа да се подчертае, че вицепрезидент Маргарита Попова да призовава, да подтиква към определено действие е извън обхвата на нейните правомощия.

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Успехът ще дойде тогава, когато сме солидарни като нация
  ============
  Моите извинения г-жо Вицепрезидент но не желая да съм солидарен с милиционери които не си внасят солидарно всички осигурителни вноски които ние плащаме а в замяна не получаваме нищо или по точно получаваме палка по главата защото си търсим правата а те защитават хора брутално погазващи законите в страната благодарение на имунитета си и властовите позиции.
  Не желая да съм солидарен и с червената пасмина от ул. Позитано № 20 която иска да загроби България мен и моите наследници с непосилни дългове за да могат да покрият вече откраднатият към 1.6 млрд. от АЕЦ БелеНе.
  Не желая да съм солидарен с тези които солидарно прибират печалбите на Държавните и Общински фирми а загубите солидарно ни ги прехвърлят на нас.
  Не желая да съм солидарен с управляващите които имат нямат към 15 % спечелени в последните избори.

  СОЛИДАРНО ИСКАМ ОСТАВКА и ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ и ПЪЛНО ОТВАРЯНЕ НА ВСИЧКИ ДОСИЕТА !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  Щом можем да внасяме всякакви боклуци: китайски светещи нашийници за кучета и всички нови модели телефони, така или иначе попадащи в боклука след 2-3 години, то по-добре ще е да внесем едно от най-важните неща за оцеляването ни: щом не можем да го произвеждаме (не че не го плащаме скъпо и прескъпо), а именно правосъдие. Иначе за чий сме в ЕС, ако не можем да внесем това, от което населението - не управниците, естествено - има най-голяма нужда - бързо и ефективно правосъдие.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  [quote#4:"Dehumanizer"]Не, успехът ще дойде тогава, когато внесем правосъдие от другаде - щото нашето не работи, и цялата престъпна сган на народната република влезе в пандиза. [/quote]
  Ха-хаа!
  Бе и аз от самото начало викам, че протестантите требе да думкат и вувузелстват под прозорците на ВСС и Цацаров, ама всуе!
  Не мисля обаче, че трябва да си "внасяме правосъдие". Не всички са за под ножа, а има и такива, на които сега такава им е обстановката и се гънат спрямо нея, а ако се промени - ще се съобразят с новата. Вярно, че има и невероятна пасмина, при това пълзяща и изплуваща отгоре.
  Но мисля, че има шанс. И трябва да им се и даде шанс. С натиск и отдолу, и от страни, демек "улицата".
  При всички случаи там е възелът, който крепи кълбото на оплелите и задушаващи България.

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241":


  [quote#7:"Депутат 241"]Мисля, че президентската институция трябва да излезе с официално обръщение срещу изявлението на Станишев за Белене и Москва! [/quote]
  Лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за осъществяване на проекта за АЕЦ "Белене", който по думите му ще позволи България да остане част от високо развитите и технологично напреднали страни.
  Съгласно чл. 11, ал. 1 от Конституцията, политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм. а чл. 38 от същия акт прогласява принципа, че "никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения..." Дали в качеството си на партийно принадлежно лице Станишев е изразил своята воля, или просто е изразил личното си убеждение не е от решаващо значение, тъй като и според Конституцията на Република България, и според редица международни актове, по които Република България е страна, всеки има право на мнение и не може да бъде преследван и унижаван за неговото оповестяване (чл. 39 от Конституцията на РБ). От друга страна, според чл. 11, ал. 3 от Конституцията партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите.

 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "Танас":

  Обикновена празнична реч. След нея "големците" се товарят в платените от нас коли, платената от нас охрана разчиства пътя им, и отиват по своите разнообразни бизнес-дела, които нямат нищо общо с това, за което са "избрани".

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  Че кои ли са тия просветени личности ? Аз такива от предложените ни от партиите не видях. Ама нито една просветена личност няма. Даже няма и просветлени. Всички са на тъмно. За ум да не говорим. Само като се сетя за Лъчо Мозъка или Найденофф и съвсем ми се стъжнява от просветени умове.
  А мантрата за разумни икономически решения я забравете. От неразумни не можете да искате такова нещо.

  Иначе също така като един непросветен и тъмен ум не разбрах що се свеждат връзките с българските общности до чествания.

 15. 15 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "За да вървим напред, трябва да мислим повече за общото и по-малко за личното"
  ======================
  доктрина ли предлагаш г-жо вице.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  [quote#14:"bluescreen"]Иначе също така като един непросветен и тъмен ум не разбрах що се свеждат връзките с българските общности до чествания. [/quote]
  Браво!
  ++++++++++++++++

 17. 17 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  "За да вървим напред, трябва да мислим повече за общото и по-малко за личното"

  А пък аз все очаквам някой, който е на висока позиция да даде пример...

 18. 18 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#15] от "NanoStation":

  Някак си иска да сме като пчеличките или мравките. По идея от образованието и явно. Обаче с изключение - ние, простолюдието трябва да мислим и работим не за личното, а за общото. А те, като "елит" да работят преди всичко за себе си. Понеже приемат, че общото всъщност е тяхно и лично. То затва и не могат да се разберат и се карат и се бият и от време на време се отстрелват.

  Ама в условието на така наречения "капитализъм" като работиш за личното ти всъщност работиш и за общото. Обаче ако си работещ де, а не "бизнесмен".

 19. 19 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#18] от "bluescreen":

  Нещо не я разбирам ,защото тя и подобните и апелираха чрез политическите си ''платформи'' да сме индивидуалисти,което ако не егоцентризъм предполага силна доза егоизъм.А сега май набляга на бригадирско движение и колективно текеесарско мислене.

 20. 20 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#19] от "NanoStation":

  Дам. Може да и е дошло. Вчера милееше за мир и вечна дружба между народите. Днес за работа на целото общество в полза на същото. И то явно по Тимуровски, безплатно и доброволно. А пък чудно ... трябва да проверим ... с такива човеколюбиви изблици да не е помилвала всички престъпници и да се опразнят затворите...

  Явно зависи къде и пред кого говориш и си се менкат "платформите" според ситуацията.

 21. 21 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не съм видял нито един просветен ум, който да е от партиите, които ни управляват, а само крадливи ръце.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 22. 22 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#12:"Гневник"]чл. 38 от същия акт прогласява принципа, че "никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения...[/quote]
  Много интересно становище! Замярането с текстове е интересно занимание.
  Да разбирам ли, че мога да проповядвам всякаква идеология, включително и масови самоубийства, без да бъда преследван за убежденията си?
  А Конституцията Станишев може да я изучава и при бай Ставри, защото първо ще му се наложи да се запознае с НК.
  И на теб ти го препоръчвам, много забавно четиво е.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#22:"Депутат 241"]Много интересно становище! [/quote]

  До коментар [#22] от "Депутат 241":И много вярно. НК.
  Наказателният кодекс на Република България щом е много забавно четиво, пожелавам ти, всичко което пише в него да ти се случи.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/10/23/804437_frenskiiat_poslanik_popita_dali_nakazatelniiat_kodeks/

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Още не е ясно дали Маргарита Попова е била член на БКП.
  Трудовата си кариера започва през 1981 г. като коректор във „Държавно военно издателство“. „Военно издателство“ е държавно книгоиздателство и се управлява от държавния орган (министерството), ръководещо Българската армия. След 1944 г. "Военноиздателски фонд" се трансформира в "Държавно военно издателство", което издава и отпечатва предимно служебната документация на Министерството на Народната отбрана, специализирана литература, учебници и учебни пособия за военните училища, както и редица периодични издания. Със знака на военното издателство излизат и множество научни, мемоарни и художествени произведения.
  През десетилетията на своята история, редом с изпълнението на специфичните си задачи, военното издателство се утвърждава и като културен институт и книжовен център. Известни учени, писатели, преводачи и художници очертават многообразния облик на издателската продукция.

 25. 25 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1291 Весело

  " Успехът ще дойде тогава, когато сме солидарни като нация и заложим на просветените умове и на разумните икономически решения"

  А просветените умове да не са случайно с "червени пелерини на черни точки" ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#25] от "ь":


  [quote#25:"ь"]А просветените умове да не са случайно с "червени пелерини на черни точки" [/quote]
  Вицепрезидентът Маргарита Попова отрече да е покровителствала Калина Илиева. Но Мирослав Найденов е сигурен, че бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева е протеже на вицепрезидента и бивш правосъден министър Маргарита Попова. В една част от записите става въпрос за Маргарита Попова и Калинка:
  Б.Б.: Ти с Марга (Маргарита Попова, вицепрезидент - бел.р.) как си?
  М.Н.: Ми как съм, тя е много близка на тая, на Калинка. Вие си спомняте тогава, че фактически Марга препоръча Калинка, когато я среща с оня от ОЛАФ. Не знам, нали като колеги сме били, в смисъл, нормални колегиални отношения, но сега, възможно е и, в смисъл, и поръчка на Плевнелиев да е, знам ли вече и аз...Тя даже след като я осъдиха за дипломата, че няма диплома, Марга беше правила среща с нея.
  Маргарита Попова: Омерзена съм от записите, отвратително е ...http://burgas.topnovini.bg/node/50113

 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dehumanizer":
  Обикновена празнична реч. След нея "големците" се товарят в платените от нас коли, платената от нас охрана разчиства пътя им, и отиват по своите разнообразни бизнес-дела, които нямат нищо общо с това, за което са "избрани"."

  -Особено вицепрезидентската институция е абсолютно излишна,нищо незначеща и нищо не вършеща.

 28. 28 Профил на Ламби
  Ламби
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Вицепрезидентът призова да залагаме на просветените умове[/quote]
  Това правят евреите в Израел!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK