9 септември - от "победа на социалистическата револция" до "край на хитлерофашистката диктатура"

Кадърът е от 9 септември 2007 г. при Паметника на съветската армия

© Анелия Николова

Кадърът е от 9 септември 2007 г. при Паметника на съветската армия"Преврат в центъра, въстание в периферията" - това е прочитът за датата 9 септември 1944 г. на близкия до БСП историк Искра Баева в историческото й изследване "Българските преходи" в съавторство с Евгения Калинова.


Проверка на "Дневник" в архивите на Политбюро показа, че ръководството на БКП през няколко години променя интерпретацията си за събитията на 9 септември 1944 г.


Днес социалистите отбелязват края на хитлерофашистката диктатура в България. "9 септември е свалянето на хитлеристката окупация и фашисткото правителство на България", каза пред "Дневник" зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов. Той посочи, че БСП е спряла манифестациите за 9 септември от 1990 г., когато за национален празник на страната е обявен 3 март. Тази година се предвижда поднасяне на цветя на братската могила и концерт в НДК.
През 1963 г. обаче Политбюро има специално решение за отбелязване на 20-годишнината през 1964 г. от "победата на социалистическата революция в България". "На 9 септември българският народ под ръководството на комунистическата партия, сплотен под знамето на Отечествения фронт и опрян на братската и решаваща помощ на съветската армия - освободителка, помете монархофашистката диктатура и установи народнодемократична власт", пише в решение номер 8 на Политбюро.


И продължава: "...деветосептемврийската победа... е продължение на делото на Великата октомврийска революция, съставна част и проява на започнатия от нея неудържим преход от капитализма към социализма в световен мащаб. Деветосептемврийското народно въоръжено въстание създаде условия за невиждан икономически и културен подем на страната."


Оценката на Политбюро тогава е, че са "разрешени проблемите на преходния период от капитализма към социализма и е осигурена пълна победа на "социалистическите производствени отношения". Коренни изменения са настъпили в класовата структура - ликвидирани са експлоатацията на човек от човек и самите експлоататорски класи.


За отбелязване на 20-годишнината се препоръчват социалистическо съревнование, затягане на дисциплината, кинематографията да произведе филми, книги, изложби, манифестации.


Десетилетие по-рано - през 1952 г., обаче Политбюро приема решение за подготовка на честване на 9 септември - Деня на свободата и празник на народната армия. "На челни места в колоните на манифестациите да се носят портрети на членовете на Политбюро на Всерусийската комунистическа партия (болшевики) и на Политбюро на ЦК на БКП, както и портретите на Раковски, Каравелов, Ботев и Левски и др.", пише в него. 


През 1950 г.  на 22 август ръководството на комунистическата партия приема план за честването и лозунгите. Тогава пък Вълко Червенков отправя забележки: "Всичко да мине под знака на борбата за защита на мира, против подлите американски подпалвачи на войната, против тяхната гнусна интервенция в Корея..."


Според архивите на Политбюро прочитът през 1949 г. за 9 септември е "деветосептемврийско въстание". В доклада за 5-годишнината се посочва: "Това не е голям срок, но всяка от тези години се равнява на десетилетия." И още: "Широката антифашистка съпротива прие формата на въстание. Националната ни независимост е немислима без нерушимата българо-съветска дружба. Няма истински български патриотизъм без това... Предателският национализъм е знаме на врага. Той означава завръщане към империалистическата зависимост, към фашизма..."


През 1947 г. за Политбюро 9 септември е Ден на народната армия. Предвиждат се "масови, внушителни манифестации с показ на постиженията с доминиращи портрети на Георги Димитров, а също и Трайчо Костов, Вълко Червенков, Тито, Сталин и Молотов, ударници".

Коментари (292)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  "9 септември е свалянето на хитлеристката окупация и фашисткото правителство на България"
  Пак ще променят. България не е окупирана от Германия, Правителството на Константин Муравиев не е фашистко. Самият Муравиев е земеделец.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  9-ти септември се празнува само в две държави.
  СЕВЕРНА КОРЕЯ.
  И в БЪЛГАРИЯ.
  От тукашните СЕВЕРОКОРЕЙЦИ.
  Нарочно не назовавам тук празнуващите "българи".
  СЕВЕРОКОРЕЙЦИ по УБЕЖДЕНИЕ.
  РУСНАЦИ по политическа принадлежност.
  С Праздником,както се казва на техния език....

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4391 Неутрално

  Няма да се уморя да разказвам за една комунистка, която живее на "Цар Освободителски" (бивш "Руски" ), точно срещу паметника на червената армия, и беше споделила преди години н интервю, че всяка сутрин, докато си пиела кафето, отправяла БЛАГОДАРСТВЕНА МОЛИТВА (!) към съветския войн, на когото ДЪЛЖИ ВСИЧКО ТОВА.

  Черната дата девети септември е моментът, в който - по думите на Иван Радоев - гърнето се търкулна и утайката стана пяна.

  Тази дата е "свещена" за онези, които смениха гъмжащите от дървеници черги с юргани, дървената лъжица с желязна, цървулите с ботуши и нужника на двора с ватерклозет.

  След тази дата към лагерите тръгна поток от "суингове" и "зози" - образовани хора, чишято единствена вина е била притежанието на апетитен имот, на когото е бил хвърлил око някой дошъл от гората шумкарин.

  И днес техните потомци по форумите ги наричат "реститутки", задето имали "дързостта" да си поискат обратно окрадените (и осрани) от шумкарите апартаменти, при това без да им искат наем за 50-те години, през които са газили с цървулите си по паркета им.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това е най-мрачната дата в историята на нова България!!!!!!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Това е гнусен, долен преврат, извършен от Сталин и Ко
  Докато през "немската окупация" не е пролята нито една българска капка кръв, най-вече заради умелия Борис III и са строени съоръжения, които остават на България, то "съветското освобождение" за почва с обявяване на война на България на 05.09.44(каквато война хитлеристка Германия не е обявявала към нас) и подкупване на вътрешния министър на 08.09 вечерта да прибере всички полицаи...а след преврата и "освобождението ни" български войски са хвърлени безмилостно на фронта...нахлувайки в Македония(фарс..българите са жадували именно да присъединят останалите от Берлинския договор наши земи към Майка България-Македония, Добруджа, двете Тракии-от всичко това имаме само Добруджа...благодарение на...Хитлер!!) , като целта е била освобождаването и предаването на македонското население на Тито... Пълен ужас, да се биеш против народните интереси!! Български войски воюват ДОРИ ПЕТ дни след подписване на края на войната, като българските войски са били чак в Австрия (чудно за какъв чеп, като там е нямало етническо българско население)
  Та, освобождението ни е пълна гавра и комунистите заслужават да бъдат изпратени в газовите камери, за да се прочисти народа... Но те знаят едно-промиване ба мозъци, страх, пропаганда, тормоз, шуробаджанащина, популизъм, фалити, заеми... И аз съм трамбовал по манифестации и са ме учили за добрия дядо Иван... Само че истината е друга и отдавна трябва да се пренапише истинската ни история и подлата роля на Русия в нея...нямсм против братушките, но те ни имат за собственост... И добякъде са прави, ние сме си рая още от турско и не сме се осъзнали... Вижте Украйна в момента се бори за независимост, но Янукович може да си изпати(да ви подсетя как падна един самолет с полската партокрация наскоро..съвсем случайно. Путин каза-мир на праха им и толкоз, дори не беше искрен

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1341 Весело

  Дневник, защо не сложихте снимка на ония с мустаците и с автомат на гърдите. Аз само това си спомням от този "празник" ... както и манифестациите ... ))
  http://www.youtube.com/watch?v=AEVmvdbOVTo

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 8. 8 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  Ето ги "борците против фашизма" :

  "В предишните две публикации в "Прочит на историята" се видя, че именно българските комунисти* са тези, които настояват за присъединяването на страната към Оста"

  "както и че "когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни, а като приятелски войски."

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/06/23/1852297_prochit_na_istoriiata_mojeshe_li_da_se_izbegne/?ref=id#comment-113

 9. 9 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Всичко писано от комунистическите деятели и пресата по онова време след 9 ІХ 1944 г е лъжа и манипулация !!! В България е имало монархия, имали сме цар и то истински българин - цар Борис ІІІ , но това е напълно нормално по Конституция !!! Но фашизъм у нас никога не е имало- това си е чиста измишльотина на комунистите, които преиначаваха фактите както им е угодно !!! И Хитлер и Сталин са сатрапи, но след дълбок анализ на дейността им може да се каже , че от двамата Хитлер е по-положителната личност, или по-точно казано- по-малко отрицателната !!! Вижте как след Хитлер загубилата два световни войни Германия носи Европейския съюз на гърба си, докато спечелилата двете войни Русия(Съветски съюз тогава), ако не беше толкова богата на суровини, сега щеше като Северна Корея да се надяват на помощи !!!

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2808 Разстроено

  Преклонението пред една чужда нам, болшевишко-азиатска варварщина все още витае в главите на голяма част от населението. Фактът че днес, 69 години след окупацията, все още са възможни колебанията от заглавието, не дава много поводи за оптимизъм за бъдещето на нацията.

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2925 Весело

  Добър повод за тесните социалисти да си спретнат пикник и да попеят партизански песни !
  За тяхно огромно съжаление манифестациите покрай мумията в мавзолея останаха само на архивните кадри !!!

 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Хитлерофашистката диктатура е за предпочитане пред режима на комунистическото издевателство. За огромно съжаление комунистите са се докопали до властта и са разрушили и смазали България.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  " въстание в периферията" - това е прочитът за датата 9 септември 1944 г. на близкия до БСП историк Искра Баева и Евгения Калинова.... "9 септември е свалянето на хитлеристката окупация и фашисткото правителство на България", каза пред "Дневник" зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов...."победата на социалистическата революция в България"..... опрян на братската и решаваща помощ на съветската армия - освободителка, помете монархофашистката диктатура и установи народнодемократична власт".... "...деветосептемврийската победа ... е продължение на делото на Великата Октомврийска революция"....."Деветосептемврийското народно въоръжено въстание"..... "Широката антифашистка съпротива прие формата на въстание"....Веселба - празнодумство и словесни полюции.....

 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Погледнато от търговска гледна точка това е принудително учредяване на акционерно търговско дружество с уставен капитал експроприираната и национализирана собственост на всички български граждани и предмет на дейност "построяване на комунизма".След 45 години дружеството се ликвидира по инициативата и ръководната роля на неговите създатели,като активите му във вид на ликвидационни дялове се разпределят главно между тях и техните наследници.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3687 Весело

  Днеска е 8 септември,последните шумкари още се записват за партизани.Утре обирджиите на мандри и кошари ще слизат от Балкана с Хей,поле широко на уста и китка здравец на каскета.Още на 10 Септември по отбраните,башка бандити ще бъдат назначени за партиини секретари,началници на милицията,продоволствени складове,а които са изучили гимназия стават министри.Започва управлението на"народните храбри синове".

 16. 16 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е един от най-черните дни в нашата история.

  Too much цензура Баце.
 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  за моето семейство 9.09.1944 г е най черната дата ,свързана с гонения ,затвори политически репресии и тормоз от тогава ,та чак до днес ,дядо ми е виден земеделец и народен представител преди 9.09.1944 и въпреки ,че е подпомагал борбата на партизаните в момент ,когато са били гонени и преследвани те и семействата им е награден и преди и след 9.09 с лагер ,синовете му имат излежани поне 18 години по лагери и затвори ,а вече над 20 години водим нескончаеми дела за всеки един наш имот заграбен от държавата или някой комунисти незаконно и без всякакво обезщететение ,комунизма не е свършил и за жалост е все още жив и здрав ,въпреки омразата на масата от населението ,чрез врътки ,обсебване на опозиционни партии ,компромати и убииства ,комунистите са винаги на власт

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#2:"Hawaii"]9-ти септември се празнува[/quote]

  8 септември е празник в Скопие. На този ден, македонските граждани преди 22 години отговарят на дебилния въпрос: "Дали сте за суверена и независна држава Македонија, со право на влез во иден сојуз на суверени држави на Југославија".

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  [quote#0:"статия"] "9 септември е свалянето на хитлеристката окупация и фашисткото правителство на България", каза пред "Дневник" зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов. [/quote]
  От Дневник са попаднали на интелекта Дъбов наричан още чичо Митко, който не знам как си представя че се сваля окупация. Това е и негов принос към историята защото никога не сме били окупирани.
  А иначе под въстание на девети септември трябва да се разбират масовите прояви на одобрение към новата власт, основно от париите и утайката на обществото които са решили че е дошъл часът им за разправа с богатите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Това е срамна дата в нашата история. Колкото за "борбата с монархо фашизма" прочетете за Жабокрек как доблестните партизани избиват невъоръжени ранени немски войници.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Що не е национален празДник бе?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Поздравявам сичкото син с утрешния празник и ги каня да присъстват, а гербаджиите си го празнуват и без подсещане!

  http://www.youtube.com/watch?v=iDlKEWY450o

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  Една много противоречива дата, как група овчари слизат от балкана за да се нарекат по късно антифашисти.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 25. 25 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 883 Весело

  Какво иска да каже тази статия?!?!!?? Да ни опресни знанията по история на БКП?!?!?!
  Не, благодаря!

 26. 26 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Сигурно когато е бил си бил първа пушка по митингите.И си махал с китка към подиума на другарете.

 27. 27 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Гневно

  НИКОГА ПОВЕЧЕ 9 СЕПТЕМВРИ!!!
  Най-черната дата в историята на съвременна България и една, безмерно престъпление, геноцид!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 28. 28 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#25:"SSmart"]Какво иска да каже тази статия?!?!!??[/quote]
  Не, просто искат да навъртят поне 500 поста от играта на ''стражари и апаши'''.

 29. 29 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 883 Любопитно

  До коментар [#27] от "Freedom of Speech":

  Тук мога да поспоря! Каква дата е 27.11.1919г.?
  Или 16.06.1913г.?

 30. 30 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#28] от "NanoStation":

  Най- вероватно! И ние сме се включили в изпълнението на бройката!

 31. 31 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  За 09.09.44 са намислили някакво обяснение,но избягват периода 24.08.39-22.06.41,че са били дружки с мюнхенския бояджия.

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
 32. 32 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#10:"Lemmy"]Фактът че днес,

  69 години след окупацията, все още са възможни

  колебанията от заглавието,

  не дава много поводи за оптимизъм за бъдещето на нацията.[/quote]
  В Библията пише:

  40 год След последният-помнещ робството

  но понеже тук те се размножават с инсталираните догми
  за "освобождението на 9 .09.1944".........

  Това няма да свърши никога ........ ще останем роби на собствените си предразсъдъци

 33. 33 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "townboy":

  Кое му е черното -изгубила войната България като съюзник на Хитлер и вместо руснаците да я сринат до основи наште се изхитрили в последната секунда хванали влака като съюзници на Москва ,която е триумфирала по цяла Европа. А пък американо-английските ''съюзници'' направили на пудра захар София и няколко хиляди българи няколко месеца преди това по заповед/препоръка/ на чърчил и най-малкото не било морално да се лепим до убийците на тези невинни българи преди още да са изстинали в гробищата.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално
 36. 36 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  [quote#33:"NanoStation"] вместо руснаците да я сринат до основи наште се изхитрили в последната секунда хванали влака като съюзници на Москва ,която е триумфирала по цяла Европа. [/quote]

  По-добре да бяхме станали на сол и да не бяхме поробвани от Русия , защото за 4-5 години щяхме да се възстановим , а не 45 години робство и после още 40 години докато поправим щетите от това робство

  15.02.1989 - 07.02.2018
 37. 37 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#30:"SSmart"]Най- вероватно! И ние сме се включили в изпълнението на бройката[/quote]
  Тогава що се пениш. Ако не си бил изпълнителен и примерен най-малкото щеше да се бараш във форума бивш дисидент прескачал кльона или щеше да имаш красив паметник днес от ''новите'' другари със сини лентички.

 38. 38 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Чърчил и Рузвелт ни подаряват на Сталин.

 39. 39 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Ужасен ден е 9.9.1944

  Дудо ви обича!
 40. 40 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1457 Разстроено

  [quote#32:"Димитров"]В Библията пише:

  40 год След последният-помнещ робството [/quote]

  Бог наказва евреите така: "Ще се скитат в пустинята 40 години , докато умрат всички , които са били на 20 или повече години при Изхода от Египет , защото , който се е родил роб , роб ще умре."

  15.02.1989 - 07.02.2018
 41. 41 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  Ако някой ден измислят как да връщат хора от оня свят, то на 9-ти всяка година трябва да възкресяват Г.Димитров и да го бесят публично.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#9:"mils5656"]имали сме цар и то истински българин - цар Борис ІІІ[/quote]
  Разбирам, че си имал предвид нещо друго, ама това "истински българин" звучи като некакъв намек за майка му...

 43. 43 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Гневно

  Нямам думи от избора на редакцията да ни занимават с тази дата!

 44. 44 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Девети септември е част от историята на нашият народ.Има много паметници посветени на деня.Писано е много, има писатели и поети описали събитията.Много български семейства почитат празника тъй като са учствали в събитията или имат роднини.

 45. 45 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  [quote#25:"SSmart"]Какво иска да каже тази статия?!?!!?? Да ни опресни знанията по история на БКП?!?!?! [/quote]

  Няма лошо,при положение че нещата се повтарят.Не виждате ли как болшевиките търсят народна подкрепа за своите си цели.Обещават пак последните да станат първи,народовластие,мажоритарни избори,нова конституция,смяна на системата,някои експроприация,национализация,други друго.

 46. 46 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#36:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]По-добре да бяхме станали на сол и да не бяхме поробвани от Русия , защото за 4-5 години щяхме да се възстановим[/quote]
  Да,бе,да... ако баба ми беше мъжка щеше....
  Ако бяхме станали на сол ти нямаше се правиш на мъж сега в този форум,щото нямаше кой да те направи и роди.

 47. 47 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "andimo":

  и после разбират каква ужасна грешка са направили, която светът плаща и днес.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 48. 48 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Черна дата,скоро няма да я преболедуваме.За разлика от централноевропейците...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 49. 49 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#37] от "NanoStation":

  Къде видя да се пеня!?!? Забавлявам се и аз с този яростен антикомунизъм и антидемократизъм!

 50. 50 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Аааа, много лабово! Това на нищо не прилича! Дайте малко газ, все пак става дума за най-светлия ден в новата ни история!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 51. 51 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#49] от "SSmart":

  ок.заблудила съм се.Но тук е пълно с антита ,които и ''вишото'' са си взели по ''държавна поръчка'' от време оно като силно репресирани .Нещо,което на запад не знаят даже какво е.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4391 Неутрално

  [quote#44:"xalikarans"]Девети септември е част от историята на нашият народ.[/quote]

  Също и турското робство.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#40:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]който се е родил роб , роб ще умре."[/quote]

  в това беше смисъла

  само HD са форматира преди преинсталация

  човешката психика НЕ подлежи на формат , съотв. След преинсталацията бъгва веднага

  нищо не става насилствено..трябва мотивация

 54. 54 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#23:"др. Иванов"]Поздравявам сичкото син с утрешния празник [/quote]
  Какъв празник бе!? Утра си е най-обикновен ден Понеделник и хората ще работят, за да има и за червените търтеи!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 55. 55 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 434 Неутрално

  виждате ли колко са прости комунистите? 'сваляне на фашисткото правителство"? на 9 септември е било сменено лявоземеделското правителство на константин муравиев, племенник на стамболийски. значи бзнс е била фашистка партия, така ли да разбираме?

 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  "9 септември е свалянето на хитлеристката окупация и фашисткото правителство на България"

  Цървули, до 9- ти септември 1944 България нито е била окупирана, нито пък имала фашистко правителство. На 9-ти септември ни окупура червената армия и инсталира продажните ви татковци и дедковци на власт, с други думи фашисткото правителство сте вие. Вие сте същите ибрикчии като роднините си, лижете г.зовете на московсите шефове и паметниците на окупаторите още седят по центровете на градовете ни.

  Тази дата е позор, позор за БКП/БСП, аз предлагам да я наречем "Празник на слугите на поробителите!".

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#44:"xalikarans"]Девети септември е част от историята на нашият народ.[/quote]
  ТОЧНО ТОЗИ трябва да се зачеркне дебело от календара!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 58. 58 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Страни от те БРИКС създаватт стабилизационен фонд с първоначален обем $100 млрд, който ще способства оздравяването на световните валутни пазари.
  Ще си издават ценни книжа в дългосрочен, средносрочен и краткосрочен период и ще си определят сами лихвените проценти, които се очакват да бъдат съвсем ниски спрямо МВФ на англосакцонците.
  Тази новост бе съобщена от Путин на Г20, Reuters.
  Нов МВФ!
  Освен това Китай и Русия подписха специални договори за газ, като изключват напълно световния индекс за цени Henry Hub.
  За първи път от краха на СССР, Русия и Китай съвсем самостоятелно са си изработили свои схеми на разплащане и свои индексации на газовата цена.
  Кой ще посмее първи да съобщи за изместване полюсите на влияние?

 59. 59 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#54] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Магарето го викат за работа,за сватба се канят хора.

 60. 60 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#52:"Norman Granz"]Също и турското робство.[/quote]
  ''османско присъствие'' ,ако обичаш.Така казаха учЕните през соросовото робство.

 61. 61 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Черна дата в историята на България!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 62. 62 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 427 Неутрално

  45 година близка на баба ми пристига с влака в с.Коньово,Сливенско,да агитира за земеделците за предстоящите избори.Сама жена,на 23 години.Пресрещат я трима новоизлюпени комуниста,посред бял ден я смачкват от бой,изнасилват я и захвърлят да умре в малиновите храсти край гарата!Като куче!Цялото село знае кои са,така и си умряха в леглата на преклонна възраст.Един не гъкнал в селото,една дума не е проронена!И тримата касапи началници са "работили" през целия си гнусен живот.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 63. 63 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#38] от "andimo":

  Неприятно, но самата истина!

 64. 64 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#58:"Aнгел Варна"]Нов МВФ ???

  Освен това Китай и Русия подписха специални договори за газ, като изключват напълно световния индекс за цени Henry Hub.

  Кой ще посмее първи да съобщи за изместване полюсите на влияние?[/quote]

  Нов Бентън Уудс ???

  едва ли

  гледай политиката им за Сирия , спомни си за Ирак , Югославия , Либия ,

  ако щеш и СИВ .......

  няма "желаещи да го позволят"

 65. 65 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Любопитно

  [quote#58:"Aнгел Варна"]като изключват напълно световния индекс за цени Henry Hub. [/quote]
  Цените в Лондон могат да си падат, могат да се качват, но за Русия това няма да е от значение вече.
  Вие разбирате ли, какво са се договорили?
  Как мислите, САЩ ще посмеят ли да ударят Сирия и да разгърнат трета световна?

 66. 66 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Другари днес отново трябва да се прави преврат.Отново ни управляват национал-социалисти.
  Да свалим фашиското правителство на Орешарски.

 67. 67 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#63] от "Aнгел Варна":

  А преди това са направили на сол София.

 68. 68 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  09.09.1944 - денят, в който БПФК се удвоиха...няколко пъти

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 69. 69 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#64] от "Димитров":

  Гледам политиката им за Сирия и съсвем ясно чух, как Путин обеща помощ на Сирийската армия, което явно ще се състои в симетрични бомбадировки на обекти на Ал-каида, ако американците бомбят обекти на Сирийската армия.
  Според мен мълчаниетио на медиите ни е престъпно.

 70. 70 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 427 Неутрално

  до 50-Иванов,не дразни хората!Сложи ръка на сърцето и признай-социализъм ли бе това у нас 45 години?Не избиха ли цвета на нацията след девети?Та 24 години демокрация и още не може да се намери истински политик и патриот,та я докарахме мутропожарникар да ни управлява?И не забравяй- един от малцината с актуална партийна книжка;-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 71. 71 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#67] от "andimo":

  За съжаление са я направили.
  Но и Филов е обявил война на Англия и Америка, така че няма за какво да се оплакваме.
  Хитлер изпорти войната и ние загубихме с него.

 72. 72 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#62:"ministry09"]И тримата касапи началници са "работили" през целия си гнусен живот. [/quote]
  То и днес е така -криминогени стават министър- председатели и мултимилионери.

 73. 73 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#69:"Aнгел Варна"]Гледам политиката им за Сирия и съсвем ясно чух, как Путин обеща помощ на Сирийската армия, [/quote]
  все нещо трябва да каже...

  Метрополия-която изоставя колониите си без бой е приключена отдавна

  държава-разчитаща на износ на Суровини няма шанс-освен да си гледа вътр. работи


  а в международен план - ще "присъства за колорит"

 74. 74 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1457 Разстроено

  До коментар [#53] от "Димитров":

  Това е писано преди 6 хиляди години. Някои неща просто са вечни

  15.02.1989 - 07.02.2018
 75. 75 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Уинстън Чърчил в реч пред Камарата характеризира положението на България в своя неповторим лаконично изящен стил: "За трети път през моя дълъг живот България е изправена пред пропастта. Очевидно тази нещастна страна не може да даде на света нищо друго освен продажни или некадърни политици, които през всяко ново поколение я водят към нови погроми".

 76. 76 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Комунета, утре да не забравите съвецкото знаме на контрапротеста!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 77. 77 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#73:"Димитров"]държава-разчитаща на износ на Суровини[/quote]

  Пазарът на суровини НЕ се намира в Москва.......

  една подх. атака на Пазара е по-ефективна от атомна бобма

 78. 78 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  За пречистването на националната памет и съвест
  15.06.09 | Проф. Красимир Делчев Е-мейл Печат ПДФ


  Окаяното състояние на забрава (приспиване) на националната памет и съвест за масовите престъпления срещу човечеството, извършени от режима, дошъл на власт в България след преврат и окупация, в периода 1944-64, а и сетне, повдига спешни проблеми, изискващи трайно решение.
  Нуждаем се от създаване на институт за националната памет и от нова доктрина за справяне с травмите, нанесени от комунистическата власт върху колективната съвест.

  Един от пътищата е модифицирането на фигурите на героите, предателите и престъпниците. Редно е да се преустанови срамната практика доказани престъпници да бъдат медийно представяни за "народни герои" чрез изопачени тълкувания и подмяна на действителната ценностна скала.

  Разполагаме с достатъчно научно-исторична литература, анкети, факти, мемоари на инквизирани и свидетелства на потърпевши, минали през сталинистките концлагери в България (виж бележките). Картината е вече ясна и геноцидните злодеяния, за които съгласно международното право "няма давност", не могат повече да бъдат премълчавани и укривани. Редно е главният прокурор да възбуди нов съдебен процес срещу извършителите, този път не за обикновени криминални деяния, ползващи се с давност, а за геноцид и престъпления срещу човешкия род, за които няма давност.

  Социалната и лична справедливост не са предизборен лозунг, който бива захвърлен след гласуване. Те спадат към категоричния императив и към сферата на "Дължимото" (ако се позовем на Кант), което винаги трябва да присъства в самосъзнанието на индивида и общността като регулатив за поведение, макар никога да не бива постигано изцяло в действителност.

  Всеки консерватизъм радее за удържане на традициите от миналото обединение около: Морал, Бог, Отечество, Семейство, Памет, Съвест. Социалната справедливост функционира и чрез борба срещу несправедливата забрава. Модерният консерватизъм не е аристократично затворен към справедливостта.

  Не може големи европейски нации, в които са били извършени масови престъпления срещу човечеството (напр. Холокостът в Германия) да работят за постоянно пречистване на националната си памет и съвест, продължавайки да издирват и наказват извършителите на престъпления "без давност" – пресен е случаят с Джон (Иван) Деменюк, – да удържат принципите на справедливостта в своите медии, учебници, мемоари, музеи, библиотеки, изкуства, литература, възпитание, образование, история... а в България да не се прави нищо за това.

  Не може Русия да е провела пречистване на националната си съвест и памет и да продължава да работи върху това, макар относно сталинистките престъпления най-голямата заслуга да има Солженицин с "Архипелагът Гулат", който успя (доколко дълбоко е друг въпрос), да прочисти съвестта и паметта на целия си народ пред света, а в България екскомунистите да пречат. Може, защото е факт, но не бива (не е редно и не е длъжно) да се търпи без граждански отпор.

  Не може и да не се взима предвид важната разлика между индивидуалната и колективната памет и между личната и груповата, публичната, респективно националната съвест. Защото ако при индивидуалната памет и съвест доминира интимността на носителя, а посоката е от него накъм другите и публичното съвместно битие: всеки индивид може волно или неволно да си спомня и/или забравя, да се чувства виновен или не за нещо, което зависи от неговото възпитание, образование, интелект, структура на самосъзнанието, то при колективната и национална памет и съвест функционирането е екстра-индивидуално. Тук посоката е обратна: накъм индивидите, посредством публичните институции и медии, които "изработват" съответното трайно или нетрайно помнене, респ. забравяне на истини, злодеяния и вини и "промиват" паметта и съвестта откъм чувството за вина или ги събуждат и натоварват благородно с такава.

  Доблестната национална памет пребивава винаги будна за всичко лошо и добро, справедливо или не в световната и родна история. Благородната публична съвест постоянно произвежда чувство за вина спрямо неудържаното Дължимо, онова, което е трябвало да бъде, а не е станало и спрямо категорично императивно изискваното накъм идното като Можене-да-бъде, ако употребим този термин на Хайдегер, макар той да е критично настроен към идеалите на Кант и разбиранията му за "святост" на нравствения закон и съвест. Защото, ако приемем тази святост, то престъпленията срещу националната памет и съвест стават светотатствени греходеяния.

  В България (докога ще?) липсва гражданско общество. Поради туй недостигат механизми за граждански контрол над злоупотребите на държавно или частно (респ. престъпно) овладяните институции и медии, изкривяващи тълкуванията и налагащи забравяния в паметта и забулвания на "парещи" гражданската ни и лична съвест теми. Когато определени партии сами или в съюз с други (компрадорни) партии идват на власт, те получават, поради липсата на гражданско общество, което да контролира държавата, неограничен достъп и реални възможности да сложат ръка върху всички медиатори, влияещи за производството на национална съвест и памет. Пренаписват се учебници, пренареждат се музеи, запазват се тоталитарни паметници, поддържат се стари (вече ретроградни!) комунистически ритуали, мемориали, идеали, празници, символи, бойни песни, знамена. Всичко това продължава да трови и травмира националната памет и съвест и да пречи на тяхното пречистване и облагородяване.

  Редно е да се създадат нови антитоталитарни и антикомунистически мемориали, произведения на изкуството, пиеси, музика, филми, учебници, галерии, курсове, празници, песни, символи, музеи. Да се реконструират някои от най-ужасните червени концлагери, където са били избивани без съд и присъда хиляди невинни, да се разкопаят масовите анонимни гробове на избити от комунистите мирни граждани (напр. този при Добринище), да се ексхумират кости и идентифицират мъртви, което би доказало практики на геноцид и престъпления срещу човечеството в България 1944-1964. Тогава са работели 86 концлагера, през тях са минали около 600 – 700 хиляди души, още толкова са били насилствено изселени и интернирани, убитите са около 70 – 100 хиляди, една истинска "децимация"! Нека се направи музеен "мизансцен" с експонати от българския Холокост, българския Гулаг, българската Катинска гора – да се подредят като в някакъв "хорор сценарий": разбити черепи, тояги (сопи) до тях, разкъсани дрипави дрехи, налъми, оскъдни чинии, дървени жалки нарове, "огледалцето" на Газдов, тебеширеният кръг, в който са били вкарвани неизпълнилите нормата си и убивани с тояги, снимки и лични вещи на убити, коловете, за които са били връзвани наказаните. Да се организират до тези "места на националната памет и съвест" поучителни екскурзии с гидове, както се прави в Германия, за да се държи постоянно живо и будно чувството за вина в публичната съвест, да се помни и да не се забравя никога позора на комунистическата тоталитарна власт.

  Християнската църква също трябва да се включи в тази благородна постоянна работа на гражданското общество за пречистване на паметта и съвестта. Да не се забравя, че в хода на гореупоменатите масови престъпления без давност, са убити и стотици (изглежда дори над 1000!) свещеници и монаси. Митрополит Борис е убит в църквата в Петрич на 11.08.1948, в самия Божи храм! (Според други сведения пред прага на църквата). В самата дата на преврата 09.09.1944 са убити свещениците Иван А. Иванов в Ловеч и Евстатий Витошки, заедно със сина му в Бояна, както и архимандрит Паладий, протосингел на Видинската митрополия, а безследно изчезват архимандрит Ириней, протосингел на Софийската митрополия и архимандрит Наум, учител в Софийската духовна семинария. Жертви на комунистическия терор са 544 български свещеници, 6 игумени и 147 монаси и монахини. Не трябва ли техните имена да се упоменават постоянно в помени, молитви, панахиди, църковни празници? Има ли покаяли се за това?

  Б Е Л Е Ж К И

  1.Куртоа, Ст; Верт, Н. (...) Черната книга на комунизма, Изд. Прозорец;

  2.Минков, Ив. Слънчев бряг, Лагерът на смъртта, Изд. БЗНС, С., 1990;

  3.Бочев, Ст. Белене, Сказание за концлагерна България, Изд. Наука и изкуство, 1990;

  4.Вълчев, Йордан, Куциян, Изд. Карина М, 1994;

  5.Свинтила, Вл., Кладенецът на мълчанието, Изд. Изток-Запад, 2009;

  6.Червените общежития, НАНСИ (Независима агенция за нестандартна информация), бр. 1, година първа, 1990.

  http://www.pravoslavie.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%97%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 79. 79 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#74:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]Това е писано преди 6 хиляди години. Някои неща просто са вечни[/quote]

  +++++++
  и ще работи поне още 6000 год

  както казваш-някои неща Просто са Вечни

 80. 80 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1457 Весело

  [quote#58:"Aнгел Варна"]Страни от те БРИКС създаватт [/quote]

  Сигурен съм ,че това по някакъв начин е свързано с темата , но уви не виждам как Убден съм ,че смешния "стабилизационен фонд" със сума от 100 милиарда (което е 0.3% от БВП на САЩ и около цял процент от бюджета им ) е покъртително важна новина , но темата е за мандраджиите от 8-и и 9-ти септември

  15.02.1989 - 07.02.2018
 81. 81 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  09.09 е празник на рецидивистите и измениците.
  https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/461377_654262817934215_1310251235_o.jpg
  По принцип такива се набиват на кол.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 82. 82 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#73] от "Димитров":

  Май нещо не домисляш.
  Американците ги ограничиха до ниво търговия с нефт и газ, но те все пак откриха начин да си разшират пазарите и влиянието. Тая банка за развитие ще им купува цели държави, в който ще си пласират и другите стоки, за които ти аз не знаем, защото така са решили нашите медии.

 83. 83 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Неутрално

  И да ви го припомня:
  ОСТАВКАБЕЧЕРВЕНИБОКЛУЦИ!!!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 84. 84 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  [quote#65:"Aнгел Варна"]Как мислите, САЩ ще посмеят ли да ударят Сирия[/quote]

  на 17-ти Септември за празника на София !

  15.02.1989 - 07.02.2018
 85. 85 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#80] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  100 мрд кеш е твърда голяма хапка за печатарите в САЩ.

 86. 86 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1457 Весело

  [quote#69:"Aнгел Варна"]което явно ще се състои в симетрични бомбадировки на обекти на Ал-каида[/quote]

  Стига фантазирал - Русия е прекалено бедна за нещо подобно. Една такава операция струва стотици милиони , ако продължи дълго време - милиарди - за държава , която няма и 1трл БВП това е непосилно тежко. Русия НЯМА да се мръдне , прекалено е слаба и незначителна

  15.02.1989 - 07.02.2018
 87. 87 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Да обереш мандрата (храната) на хората и да запалиш общината. Ей това е героизъм!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 88. 88 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#75] от "nicoleta":

  Сигурно, защото лично ги е купувал.

 89. 89 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#86] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Колко руски кораба са пред Сирия и колко са американските?
  Броил ли си ги? Русия има съвсем различна позиция спрямо Сирия, отколкото спрямо Либия.
  Те са там за бой, както и американците.
  А кой е беден и кой е богат е рано да се каже.
  Ако не е печатницата, САЩ да са фалирали досега.

 90. 90 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#75] от "nicoleta":

  Още по-изящния му стил ;

  “Нужно е да се удари единствено столицата на България, за да капитулира цялата държава. Този град трябва да бъде унищожен, да загине, да бъде сринат до основи и в неговите развалини да се засеят картофи.”

  Уинстън ЧЪРЧИЛ

  Резултатът;
  Общо по време на операция “Point Blank” (прицел от упор) София е бомбардирана 11 пъти, както и Враца, Дупница и още 18 селища.

  - Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.

  - Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.

  - Загиват над 2477 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са двойно повече. Разрушени са над 12 000 сгради. Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния й фонд. Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева.

  Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: “Отлично!”.

  Хронология на изящния английски стайл;

  13-15 април 1941 г.

  Британската авиация извършва бомбардировки над столицата като отговор на присъединяването на България към фашистката коалиция. За щастие, те са само с материални щети и без човешки жертви.

  14 ноември 1943 г.

  Първото въздушно нападение с жертви, извършено от 91 бомбардировача В-25 “Митчел”. Разрушени са 47 сгради, убити са 59 души, ранени са 128.

  24 ноември 1943 г.

  Удара нанасят 60 бомбардировача В-24. В района на Централна гара са разрушени 87 жилища и постройки, петима са убити, 29 – ранени.

  10 декември 1943 г.

  Нападението е извършено от 120 самолета, които хвърлят 90 бомби в кварталите “Хаджи Димитър”, “Индустриален”, Централна гара, “Малашевци” и “Военна рампа”. Други 90 поразяват летище Враждебна и селата около него. Убити са 11 души.

  20 декември 1943 г.

  Едно от най-мощните нападения – разрушени са 113 сгради и е прекъснат релсовият път на околовръстната жп линия. Убити са 64 души, а други 93 са ранени.

  10 януари 1944 г.

  Бомбардировката е извършена последователно през деня от американски, а през нощта – от британски самолети. Загиват 750 души, 700 са ранени, разрушени са 3304 сгради. Прекъснати са съобщителната и водоснабдителната мрежа.

  24 януари 1944 г.

  Бомбардирани са Скопие и Враца, общо над страната са хвърлени 800 бомби. Във Враца от удара на 84 самолета загиват 124 души, а ранените са 250. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия.

  16 март 1944 г.

  София е атакувана с 4000 запалителни бомби. Избухват 70 пожара, загиват 19 души, 76 са ранените.

  30 март 1944 г.

  450 бомбардировача, придружавани от 150 изтребителя, подлагат столицата на жесток удар. Загиват 139 души, пламват над 2000 пожара, разрушени са 3575 сгради.

  20 април 1944 г.

  Нова англо-американска бомбардировка на столицата, без жертви.

 91. 91 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#82:"Aнгел Варна"]Май нещо не домисляш.[/quote]

  напълно си прав.....

  Нов МВФ / Бретън Уудс е напълно

  възможен.......след 4013 година

  Китай би купувал от Русия Само докато му е Изгодно

  Пазарите имат едно "чудно свойство" :

  Могат да останат в "Екстремум" колкото е необходимо .......

  докато започнат "опонентите" да се ядат живи

  Пушка се носи от сит войник-
  гладният прави революции

 92. 92 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#87:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Да обереш мандрата (храната) на хората и да запалиш общината. Ей това е героизъм! [/quote]
  Сега цял парламент изгарят без да им мигне окото,даже на герои се тупат.Ти за 20 кила сирене си се разревал.

 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Само един шумкар в статията, не може да бъде.
  А паметника пазите ли, а :) ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#91] от "Димитров":

  Брилянтен коментар!
  Сега разбирам защо медиите ни мълчат.
  Защото читателите са им утописти, останали назад в тъмното минало.

 95. 95 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Неутрално

  И защо въобще на Рождество Богородично ни занимавате с некакъв комунистически "празник" (преврат свалил законно правителство)?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 96. 96 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 437 Весело

  [quote#94:"Aнгел Варна"]Брилянтен коментар!
  Сега разбирам защо медиите ни мълчат.
  Защото читателите са им утописти, останали назад в тъмното минало.[/quote]
  благодаря за оценката..но не ме ласкае..

  Фактите нямат нужда от друг прочит...
  защото са Факти
  ..........
  докато има българи-ще има и Освободители

 97. 97 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#95] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Защото и Богородица е еврейка,и комунистическия празник е еврейски.Други въпроси да те напинят.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#80:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]но уви не виждам как[/quote]
  Напр.че Русия издържа САщ устройва ли те като инфо. Напр. с едно 200-300 милиарда долара годишно.

 100. 100 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Преди няколко дни , едно еврейче във форума с аватар moshe_enoshi, на мой въпрос , защо на Израел не му пука за това , че САЩ и ВАСАЛИТЕ му проявяват двоен стандарт и не атакуват тоталитарните монархии Саудитска Арабия и Катар , така както атакуваха Саддамовия Ирак, Либия на Кадафи, Египет на Мубарак, сега Сирия на Асад... ми отговори:
  -И защо на Израел , трябва да му пука!!!!

  По-откровено и цинично изказване от това - ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!!! Нищо на този свят не е нито черно , нито бяло!!! Китайците имат следната поговорка:"Няма значение , какъв цвят е котката. Важното е да лови мишки!!!". Е, "демокрацията" в България , не лови мишки!!! Напротив, за по-малко от 24 години 1/3 от най-умните, кадърни и работливи българи , точно тази "демокрация" прогони от родината им!!! Ще си позволя да перефразирам еврейчето. На кой в България му пука от такава "демокрация" , след като след 30-50 години държавата ни ще се превърне в бантустан , населяван от всичко друго , но не и от българи????!!!!!???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK