Цветан Василев е изографисан като ктитор и епитроп в манастира в ГигинциЦветан Василев е изографисан в манастира в село Гигинци. Това става ясно от снимки, споделени във "Фейсбук".


Мажоритарният собственик на КТБ - банката, в която от пет години е депозиран най-голям дял от парите на държавните фирми, е представен като ктитор и епитроп. На друго място е изографисана и неговата съпруга Антоанета Василева. 


Ктитор е дарител, а епитроп означава и човек, който помага не само за храма, но и за стопанската дейност към манастира. Практика от древността е портрети на дарителите да се изографисват в църквите - обикновено в притвора.
С големи суми редовно


Василев от няколко години е сред основните дарители на Църногорският монастир "Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски". Сайтът на манастира показва негова снимка още на началната страница и дава справка за сумите, които е предоставял през годините. Той е правел чести дарения, като сумите варират от 8000 до 100 000 лева.


Данните в сайта са от 2005г. до юли 2011г. Според тях през 2011г. Василев е дарил 59 830 лева. През 2010г. той предоставя средства общо 8 пъти, като те възлизат на 372 490 лева. През 2009г. е дарил еднократно 100 000 лева.


"Дневник" потърси за коментар представител на Църногорския манастир за решението да изрисуват дарителя и съпругата му, дали е станало с тяхно знание и съгласие, дали има изографисани и други от подпомагалите финансово, както и на каква стойност са даренията на собственика на КТБ и за какво точно са отишли, дали е дарявал през последните две години. На телефона отговори човек, който беше лаконичен, че е отскоро в манастира и не знае историята на стенописа, освен, че е изографисването е от художника Красимир от Перник. Йеромонах Никанор не вдига телефона си.


"В тежкия момент след настъпването на световната финансова криза в помощ на братството щедро протяга ръка благоприветливият и благочестив български банкер г-н Цветан Василев. С негова помощ е завършена и благоукрасена новата монастирска църква "Св. Силуан Атонски", а също така са извършени и много други възстановителни дейности. Този достоен човек продължава традицията на "по-издигнатите измежду българите" да оказват щедра подкрепа на църквата и заслужено  е наречен нов ктитор и първи епитроп на Църногорския монастир", това пък е написано в историческата справка за манастира в сайта му.


От там става ясно, че сметката на манастира е в КТБ (самата банка не фигурира като дарител), а на сдружението на името на манастира (създадено за възстановяване на манастира от бившия земеделски министър в правителството на тройната коалиция Нихат Кабил (ДПС), той също е дарил веднъж 1000 лева - бел.ред.) - в ОББ (има данни, че банката е дарила веднъж 15 000 лева през 2008г.).


"Правите ли нещо за Началника, няма да се свидите"


Манастирът в Гигинци е предпочитан за посещения от премиери (и Сергей Станишев, и Бойко Борисов са били сред гостите му) и за него се заговори и покрай парите, отпуснати му от държавата в края на 2010г. (по време на управлението на ГЕРБ).


"Колкото поиска (игуменът - бел. ред.), за да завърши манастира, ние му го дадохме. Няма да го издържаме до края на света този манастир! Той ги увеличава непрекъснато. Супер лукс е." Това беше реакция на министъра в оставка Божидар Димитров по време на заседание на правителството по повод исканията на игумена на манастира "Св. Св. Козма и Дамян" тогава. Те предизвикаха и една от най-цитираните реплики на бившия премиер, който му отговаря: "Винаги съм ви казвал: правите ли нещо за Началника, никога няма да се свидите."


В началото на 2011г. екип на "Дневник" посети манастира (репортаж - тук). Тогава архимандрит Евгений уточни, че със средствата от Василев се строи един от параклисите, под който ще има и приемна.  Впечатление направиха и други дарители като Тодор Батков, винопроизводителят Любомир Живанкин, "Елаците Мед" – 20 000 лв., строителят на магистрала "Люлин", турската "Мапа-Дженгиз" с 10 000 лв., както и монахът в манастира отец Никанор, осигурил повече от 90 хил. лв. (той е известен в медиите с превъплъщението от финансовия анализатор и брокер на "Насдак" Христо Мишков, както е светското му име в служител на Господ). През 2005г. 500 лева е дарил и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Правителството пък е отпускало субсидия два пъти - веднъж 300 000 (март 2009г.) и веднъж 100 000 лева (юли 2009г.).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK