За границата на протеста: дебат докъде може да се стигне и какво да се жертва

Едно от най-големите постижения на Станишев е, че за няколко месеца протести обедини три толкова различни поколения, смята проф. Калин Янакиев.

© Красимир Юскеселиев

Едно от най-големите постижения на Станишев е, че за няколко месеца протести обедини три толкова различни поколения, смята проф. Калин Янакиев.Една генерация, която няма помен от комунизма, усвои толкова лесно лозунгите от началото на 90-те - "Червени боклуци", "И преди, и сега БСП е мафия". Техните родители, които бяха активни преди 20 години, бяха убедени, че вече реформираната БСП е партията на комунистите, и техните деца, които сега също са на площада, ще бъдат сигурни в същото.


За философа проф. Калин Янакиев едно от най-големите постижения на лидера на БСП Сергей Станишев е, че за няколко месеца протести срещу кабинета "Орешарски" е успял да обедини три толкова различни поколения. В "Червената къща" в София вчера на тричасовата дискусия "За какво протестираме", в която се включиха представители на "Протестна мрежа" и сдружение "Харта", Янакиев обобщи акциите срещу правителството като "протест на качеството срещу количеството" - опит на властта да противопостави количеството на провинцията срещу качеството на столицата.


"Ако има нещо, което социалистите наистина направиха умело и използваха в своя угода, това е именно разделението", подчерта философът и добави, че БСП е партията от управляващото мнозинство, която е наложила успешно културата на бедността – тази култура, според която е допустимо "да лъжеш хората в очите", ако им обещаеш, че ще намалиш цената на тока с 5 на сто или че ще им раздадеш по 40 лева за Коледа. "Културата на бедността е тази, която протестът вече не може да понася", обобщи той.
По думите на професора е крайно време "българското качество да бъде чуто". И понеже управляващите очевидно не чуват, трябва да бъде възстановено количеството на протеста. "Аз ще приветствам всяко радикално действие на този протест", заяви Янакиев и завърши с призив управляващите да бъдат притиснати "епидермално".


"Подкрепяме ли действия, които имат за цел да произведат трупове", противопостави се модераторът на дискусията Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии. И се наложи Калин Янакиев да уточни, че радикализацията може да бъде и символична.


Актьорът Ивайло Захариев посочи, че най-същественото на протеста е "наличието на мисловен процес" - недоволството от властта е причина все повече хора да следят какво става в парламента, да знаят как работи държавата. В допълнение музикантът Лъчезар Косев разказа как обединението го е накарало да се замисли, че може би четирите му деца могат да израснат и в България.


Режисьорът Давид Джамбазов повдигна въпроса за всекидневните компромиси, които участниците в митингите сякаш отказват да правят. "На много хора като че ли им се иска протестът да им е удобен. Да излязат след работа, да протестират и да се приберат при семействата си. Може би част от парите си държат в КТБ, може би зимата ходят на Банско", илюстрира тезата си Джамбазов. Наблюденията му произтичали от слабото присъствие пред парламента по време на сутрешните акции "на кафе".


Захариев го допълни с разказ за сутрешна блокада, при която полицията учтиво молела протестиращите да освободят пътното платно и те се съгласявали. "Нали затова сме там – да блокираме. Не можем да блокираме платното, като стоим встрани от него", недоумяваше актьорът.


Теодор Велчев от сдружение "Харта" нарече протестиращите "квалифицирано малцинство" и обясни, че това, което прави протеста "светогледна", а не злободневна тема, е неговата многоликост – това, че е значим за толкова различни хора.


А Деян Кюранов обобщи: важното в протеста в момента не е ще се организира ли, или не, ще излъчи ли лидери, или не, и накъде отива след това. Важен е самият протест.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK