35 години след убийството на Георги Марков разследването се прекратява заради давност

35 години след убийството на Георги Марков разследването се прекратява заради давност

© ДневникПрекратява се разследването за убийството на писателя Георги Марков, тъй като днес изтича абсолютната давност, потвърдиха от прокуратурата. Във вторник говорителката на Върховната каса[ионна прокуратура Румяна Арнаудова обясни пред БиБиСи, че съдебната процедура трябва да бъде закрита поради давност, тъй като няма предприето никакво процесуално действие спрямо конкретно лице от рода на задържане или обвинение, заради което да може да продължи разследването.


С това изявление 35 години след смъртта на писателя българската държава чрез прокуратурата на практика призна своето безсилие или липса на воля  да бъде разкрито едно от най-ужасяващите престъпления на комунистическия режим - убийство заради слово, не заради действие. 


Че става дума за убийство се смята за доказано,  тъй като при аутопсията английските лекари откриват  в тялото на писателя миниатюрна съчма, подобна на главата на топлийка, в която  е открита отрова.
Георги Марков, авторът на "Задочни репортажи", в които публицистично разкрива пороците на тоталитарния режим, а преди това - на открояващите се сред литературния поток художествени творби "Мъже" и "Жените на Варшава", напуска България през 1969 г. На 7 септември 1978 той е убоден с чадър от непознат мъж на моста Ватерло в Лондон и след няколкодневна агония умира на 11 септември. Скотланд ярд започва разследване, но до 10 ноември 1989 разследване от българска страна естествено няма.


Според българския закон, който предвижда 30 години давност за най-тежките престъпления, следствието щеше да бъде закрито още през 2008 г. По молба и настояване на английската страна то беше удължено с основанието, че е имало опит за причиняване на  смърт и на други лица: имаше се предвид журналистът Владимир Костов, който оцеля при подобен атентат  в Париж.


През изминалите 23 години разследването ту затихваше, ту набираше скорост, най-вече след като Националната разузнавателна служба беше принудена да предостави документи от архива на Първо главно управление на ДС "ПГУ". Те бяха използвани от журналиста Христо Христов в книгата му "Убийте Скитник - българската и английската политика по случая Георги Марков". От публикуваните документи стана ясно, че зад покушението стои Първо главно управление на ДС. А от твърденията на бивишя съветски агент на КГБ Олег Калугин, направени  през 1991 пред медиите,  пък се разбра, че атентатът е подготвен и извършен с техническата помощ на КГБ, откъдето била доставена отровата и уредът за изстрелването й посредством чадъра.


От документите на ПГУ става ясно също, че единственото лице, което би могло да бъде заподозряно за физически извършител, е чужд гражданин на име Франческо Гулино, заловен по-рано в нарушение в България и превърнат в агент на ПГУ. Нито българските, нито английските власти обаче потърсиха Гулино. Според източници от разследването наличните доказателства срещу него не са им били достатъчни, за да издадат межуднародна заповед за арест.


Най-големият проблем пред следствието беше липсата в архива на ПГУ на конкретния план за покушението. Предполага се, че е унищожен заедно с други документи  още пред 1990 г. по нареждане на последния ръководител на ПГУ, вече покойния  ген. Владимир Тодоров. Той беше единственият осъден за унищожаване на документи - получи 10 месеца затвор. Заради липсата на основното доказателство - планът за ликвидарането на писателя, един от многото разследващи екипи през годините дори се опита да заключи, че Георги Марков е починал заради непрофесионалното лечение, което са му приложили лекарите в лондонската болница. Главният прокурор Борис Велчев не прие подобно заключение и разследването продължи.


За разлика от България, в Англия разследването не е закрито, а продължава да бъде отворено. Според юристи прекратяването на българското следствие поради давността би създало проблем на английското разследване, ако се наложи оттам да искат изпълнение на съдебни поръчки от София. 


През последните десетилетия английски следователи посещаваха поне три пъти българските си колеги. При кратката им и доста мълчалива среща с медиите през 2006 г.  ги попитах  "дали неразкритото все още  убийство на писателя дисидент не се отразява твърде зле на престижа на Скотланд ярд". Без да прикрива раздразнението си от такъв предизвикателен въпрос, английският детектив ме сряза необичайно  рязко и ясно: "Не  ние, а вие знаете кое как е ставало, не ние, а вие имате документите".

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Ми убиецът ако е бил тогава на 35 години сега ще е 70 годишен старец, и да го осъдят ще е по-скоро гавра отколкото възмездие...

 2. 2 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Нашите данъчни пари в действие. Същото е за всякакви други престъпления - от кражби и дребно хулиганство до знакови убийства и обири в огромни размери.

  Да се чуди човек защо плащаме заплати на тоя огромен полицейски апарат.

  ден година храни.
 3. 3 Профил на Underground
  Underground
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С тази съдебна система фалшива колкото самия преход толкова!!! Не искма да питам до къде стигнаха и с един куп убийства от по ново време - Жоро Стоев, онзи мушморок Боби и за един куп главорези. Нито едно разкритие. Затваряй!

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Давността е 20 години. За да се увеличи се събраха смъртта на Георги Марков и разказите на Вл. Костов, че искали да го убият и от тази ала-бала се приложи давността за убийство на две или повече лица, от които едното умряло от естествена смърт, другото живо.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  35 години давност във Великобритания..
  А от края на комунистическия режим са само 24, но всичките престъпници ги хвана давността. И сега са отново във властта...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 773 Неутрално

  От това се вижда колко силни са комунистите и че все още са на власт и никой не може да им търси отговорност.

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  В паметта на нацията няма давност за престъпленията на комунистическия режим. С това позорно решение червената хунта само показва колко е гузна пред историята.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 390 Весело

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Да се надяаме и теб да те стигне същата "естествена смърт", от която почина Георги Марков...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  [quote#8:"toffeetwr"]Да се надяаме и теб да те стигне същата "естествена смърт", от която почина Георги Марков...[/quote]

  Такива като фатмака Иванов се раждат умрели.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  По скоро е нямало политическа воля да се доведе разследването до край!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 11. 11 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Брои се от момента на престъплението. Г Марков е убит точно преди 35 години.

 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Не е гузна! Тодор Велики каза: Ако искахме да убием папата римски нямаше да е жив.
  Още при соца имаше филм за отвличането от Дания на един дисидент и никой не го е крил, защо да не се похвалят с убийството на Марков?
  Няма никакви доказателства, че Г. Марков е убит. Не става въпрос от кой, а че е убит. По време на Студената война смъртта му се използва чисто политически и се превърна в убийство, но не по някакви доказателства, а по произволни умозаключения.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 610 Гневно

  Липса на воля е меко казано: Страх ги е от сянките си комунягите! Навързани в червата си със взаимни компромати, до долната джука затънали в лайната си, и никой не смее да прави вълни в таз клоака. Отврата!

  Цитат от статията: "...С това изявление 35 години след смъртта на писателя българската държава чрез прокуратурата на практика призна своето безсилие или липса на воля да бъде разкрито едно от най-ужасяващите престъпления на комунистическия режим - убийство заради слово, не заради действие...."

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 14. 14 Профил на simlevs
  simlevs
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Така е в КОМУНИСТАН ШАЛГАРИЯ !!!

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 773 Неутрално

  За да не се разкрият подробностите около убийството, през последните 24 години, има само едно обяснение. Всички които са били на власт в този период от време, са бивши комунисти или свързани с тях. Това че някои парадираха че са сини, други десни и подобни, си остава само парадиране. Всички са деца на Партията.

 16. 16 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#12:"др. Иванов"]Няма никакви доказателства, че Г. Марков е убит[/quote]
  Труп, брои ли се за доказателство?

 17. 17 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Фашистите ги гонят още и в преклонна възраст. Внуците на комунистите управляват и прекратяват дела. В Англия да не се правят на ощипани -- те направиха по-човеконенавистната идеология и нейните наследници уж приемлива. Приеха я. Приеха ги в политическия си елит.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 18. 18 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Разпространявайте словото му - то говори достатъчно силно само по себе си кой е имал интерес да го заглуши. Пък кой е физическият убиец вече няма никакво значение!

 19. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4121 Гневно

  Наглост комунистическа! Ще ви потърсим сметка за това.

  Gunter glieben glauchen globen
 20. 20 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 680 Неутрално

  И наследниците на тези УБИЙЦИ искат да продължат да управляват?! И 100 години няма да стигнат на България, за да се оправи!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 21. 21 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Чл. 80. (1) Наказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на:
  1. (изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., бр. 153 от 1998 г.) двадесет години за деяния, наказуеми с доживотен затвор без замяна, доживотен затвор, и 35 години за убийство на две или повече лица;

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 22. 22 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#19:"Blood Red Skies"]Наглост комунистическа! Ще ви потърсим сметка за това.[/quote]

  Позволявам си малка корекция от една буква:

  Наглост комунистическа! Ще ви потърсим сметка И за това.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 23. 23 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Това не значи че не трябва да го осъдят. Извършил е убийство, по законите на държавата, в която то е извършено.

 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#4:"др. Иванов"]ала-бала се приложи давността за убийство на две или повече лица, от които едното умряло от естествена смърт, другото живо.[/quote]
  Ей, не се свените от нищо бе! Как не ти се схванаха мъничките ДС
  пръсчета докато пишеше тая гнусотия. Ами ако и ти умреш от такава "естествена" смърт, а?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#23] от "Делян (delian) Делчев":

  Помните ли как влачеха една бабичка по съдилищата защото беше била и убивала хора в концлагер. Не само, че не я осъдиха, а и предизвика съчувствие в тези, които не разбираха за какво става дума. А тогава все още имаше живи свидетели...

 26. 26 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#9:"Norman Granz"]
  Такива като фатмака Иванов се раждат умрели[/quote]
  Да, така е! Лошото е че едно 20% от гласуващите също.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4599 Разстроено

  [quote#1:"ju.li"]Ми убиецът ако е бил тогава на 35 години сега ще е 70 годишен старец, и да го осъдят ще е по-скоро гавра отколкото възмездие... [/quote]

  За убийство трябва да няма давност!

 28. 28 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Албионците май крият неща, които биха обърнали делото и с/у техните служби... Не са никак читави.

 29. 29 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":
  ------------------
  Иванов,защо към момента имаш -30 за поста си???...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 30. 30 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#25] от "ju.li":

  Това не оправдава ситуацията. Законът е еднакъв за всички, без значение пол, възраст, националност. Възрастта е смекчаваща вината обстоятелство. Давността пък обезсмислящо. В УК давността е преценена да е по-дълга, отколкото у нас.
  Какви "морални" аспекти може да има, които да се отразят на намаляване на наказанието, е нещо, което трябва да прецени съдът. Всички други, изказваме лично мнение. Обаче законът казва - за престъплението трябва наказание. Следователно човекът трябва да бъде открит и наказан.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 720 Гневно

  Наглеци и убийци!Как за толкова години едно извинение дори не направихте!Не само за Джери,а изобщо някакво покаяние и прошка за хиляди убити и унижени хора в лагерите на смъртта,осъдените от т.наречения Народен Съд!
  Вие сте унищожители на нацията и в момента!
  ОСТАВКА!

  Tony
 33. 33 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Реставрацията у нас фарсира всякак упорито...

 34. 34 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#30] от "Делян (delian) Делчев":

  Много ви моля, не слагайте думи в устата ми. Нито за миг не оправдавам убийствата и нито веднъж не апелирам за давност. Само припомням действителността в която живеем. Нима днес, около нас не е пълно с носталгици по геноцидния режим?!

 35. 35 Профил на triple_v
  triple_v
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Аз пък прекратявам доверието си към българските институции. Заради давност.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Нека другите да внасят ред в хаоса, аз пък ще внасям хаос в реда.
 36. 36 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1191 Весело

  Уважеми др. Иванов, преди да изтропате поредната си премъдрост, е добре освен строевите устави, да прочетете поне малко книги. Няма да ви казвам кои, за да ви е по интересно.
  Там ще откриете един нов неподозиран за вас свят , увлекателни неща които не могат да се измислят, както са ви учили в сержантското, като как и кой е убиеца на Марков.

  Прочее, мантрата че е бил ваш човек вече буди смях и в наща селска кръчма, щото ако беше тъй щяхте просто да подхвърлите досието му на медииния си слугинаж и да го свършите като много други "предатели", а не да плащате 5 г. на 6 отдела и нещастното италианче да го мушка в крака.
  От друга страна, донякъде ви оправдавам вас, др. Иванов, щото така е наредено от североизток, пък оттам знайсе не се шегуват. Чадър бол...
  И все пак, не губете кураж и продължавайте да ни размивате, щото смехът е здраве...

 37. 37 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  За престъпления срещу Човечеството няма давност и не може да има давност - справка Милошевич .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 38. 38 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1795 Любопитно

  -Държа да подчертая, че наред с партията наследница на БКП, вина за "покриването" на това убийство носят също и всички "демократични" сили, които също управляваха България през последните 24 години и независимо, че се пишеха за "антикомунисти" не съдействаха дори и за милиметър напредък по случаят ! -Нежеланието им да се разбере истината показа, че нямат никаква разлика от "оригиналният" наследник на БКП !

 39. 39 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#32:"Free person"]Наглеци и убийци[/quote]
  Ако разгледаш подробно имената ще разбереш защо няма да дочакаш извинение и след 300 год,
  Нека видим кои бяха „народните съдии":
  1. Богдан Саздов Шулев - председател (роднина на бившия
  вицепремиер от НДСВ Лидия Шулева (Биджерано)*);
  2. Стефан Манов - член на съда, заместник-председател;
  3. Вяра Начева - член на съда;
  4. Тодор Милев Божилов - член на съда;
  5. Давид Николов* - съдия от Апелативния съд;
  6. Йордан Шумков - военен съдия;
  7. Рада Тодорова - член на съда;
  8. Васил Хр. Гърбов - член на съда;
  9. Райна Тодорова Петкова - член на съда;
  10. Димитър М. Тошев - член на съда;
  11. Крум М. Михайлов - член на съда;
  12. Мишо Димитров Мишев - член на съда;
  13. Сергей Златанов - член на съда;
  14. Георги Петров - главен обвинител;
  15. Никола Гавраилов - обществен обвинител;
  16. Атанас Армянов - обществен обвинител; (забележка: това
  е съставът на „народния съд", съдил регентите, министрите и
  царските съветници) (103).
  Първи състав на „народния съд":
  17. Манчо Рахамимов Мошев* (1902 - 1986 г.) - обществен
  обвинител в 7-ми състав на „народния съд";
  18. Исак Елизар Франсез* - съдия;
  19. Пепо Менахем Коен* - съдия (баща на Леа Коен* - бив­
  ша посланичка в Швейцария, от СДС, член на „Билдербергите";
  20. Еми Барух* - съдия;
  21. Йосиф Кутев* - съдия;
  22. Исак Данон* - съдия;
  23. проф. д-р Насим Юда Меворах* - съдия;
  24. д-р Израел Моше Калми* (1885 - 1968 г.) - съдия;
  25. д-р Самуил Борисов Шейнин* - съдия;
  26. д-р Израел Бохор Леви* - съдия;
  27. д-р Шаул Хаим Романо* - съдия;
  28. д-р Йосиф Максимов Фаденхехт* - съдия (роднина на
  артиста Йосиф Сърчаджиев*, активист на СДС и ДСБ, бивш член
  на НСРТ);
  29. д-р Елизар Якоб Вентура* - съдия;
  30. д-р Марчел Калев* - член на съда;
  31. д-р Яко Исак Арис* - член на съда;
  32. д-р Александър Клайн* - член на съда (роднина на Еду-
  ард Клайн*, депутат от СДС);
  33. д-р Нисим Рахамим Леви* - член на съда;
  34. Йосиф Яшаров* (1894 - 1971 г.) - адвокат в „народния
  съд" (член на масонските еврейски ложи „Бнай Брит", „Общите
  ционисти" и други (55).
  35. Светослав Гираджиев (председател на 2-ри състав на
  "народния съд";
  36. Владимир Димчев (прокурор на 2-ри състав);
  37. Борис Лозанов (председател на 3-ти състав);
  38. Димитър Вапцаров (прокурор на 3-ти състав); и други

 40. 40 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Толкова много хора са избити след девети септември 1944 и за нито един няма възмездие. Георги Марков е само един от тях.

  подпис
 41. 41 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  До коментар [#35] от "triple_v":
  +++ ) особено към данъчната администрация е супер да го направим всички истински хора и тогава ще се сетят с какво ще плащат на Ханко Брат и сие.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 42. 42 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2804 Гневно

  И колко много хитлериски активисти също избегнаха полагащото им се възмездие. Къде са лицата виновни за Сталиновия геноцид.
  Не можем да постигнем справедливост и не е толкова важно. Загиналите няма да се върнат. Само комунистите винаги се връщат.

  подпис
 43. 43 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#12:"др. Иванов"]Няма никакви доказателства, че Г. Марков е убит.[/quote]
  Др. Иванов ти си копе...пардон пич!

 44. 44 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#43:"gibi"] копе...пардон пич[/quote]
  ми на турски пич си е копе...

 45. 45 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1795 Любопитно

  До коментар [#35] от "triple_v":


  [quote#35:"triple_v"]Аз пък прекратявам доверието си към българските институции. Заради давност. [/quote]
  -Е това и аз го направих ! -Адмирации за тази постъпка! -Има едно 10 години съм ги "изключил" от мислите си и гледам на действията им само с насмешка ! +++++++++++

 46. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Доказателствата не са по книгите, а в делото. Първата аутопсия на Марков е естествена смърт. След известно време Костов се оплаква и разказва някаква странна история случила се в Париж, с някакъв чадър, за която сега мънка уклончиво. Следствие на това се прави втора аутопсия на Марков и уж се намира някаква съчма, която паследствие се губи. В съчмата има миниатюрни дупки, недостатъчни да каквато и да е отрова. Започва да се търси каква в такива количества е в състояние да убие човек и теоретично се решава, че това може да направи само рицин. Само дето това е на теория, а с рицин никога никой не е тровен. Говоря за световната история последните 5 хиляди години. Говори се, че бил направен само един опит с прасе, но не по делото, а от учен чул за съчмата. Дали добичето се е гътнало не се съобщава.

  Та как се обясняват тези факти в книгите? Защото навремето същите хора се кълняха, че сме пуцали папата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 47 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Чуват се виждания от английското здравеопазване, че е загинал от инфекция, в следствие на одраскване от котка? Домашната му!
  Пхъ...

 48. 48 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 665 Неутрално

  за Георги Марков / аз нищо не знам за него защото той е бил мъртъв когато аз съм била бебе/ се твърди,че не е убит от ДС ,а от англичаните, след като написва книгата "Шимпанзе с вратовръзка",където осмива английските управници и олигархията им.

 49. 49 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1795 Любопитно

  До коментар [#46] от "др. Иванов":


  [quote#46:"др. Иванов"]Доказателствата не са по книгите, а в делото. Първата аутопсия на Марков е естествена смърт. След известно време Костов се оплаква и разказва някаква странна история случила се в Париж, с някакъв чадър, за която сега мънка уклончиво. [/quote]
  -А бе човече ! -Не, че харесвам "другарят" Костов и който ми чете постовете, знае че хич не го долюбвам ! -Ама да напишеш, че историята с "убийството" на Георги Марков е започнала от Костов доказва, че просто си пишеш ей така за спортът, за рейтинг, за точки или и аз не знам за какво си пишеш!

 50. 50 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#49] от "vagabond66":

  Уби змея с крива лопата! За Владимир Костов става дума,за Иван още никой не беше се сетил.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#16] от "dissident":

  За другаря Иванов труп не е достатъчно доказателство. Иска се и партийна нота.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Другарко/ю, само преди няколко седмици немските служби хванаха нацистки престъпник на 92 годишна възраст и го осъдиха. Нещо да си засегнат лично от този факт?

 53. 53 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  Граф Влад Задунайски - semper idem
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#48] от "Дива селянка":

  И Тамбуев,който разследваше случая,предположи такъв вариант,обосновавайки се на фактите и нежеланието на Скотланд Ярд да разсекретят каквото и да е по делото!
  А оръжието е разработка на ЦРУ(не на КГБ или наше,а на технически отдел на CIA) - писал съм по този въпрос!

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  С това изявление 35 години след смъртта на писателя българската държава чрез прокуратурата на практика призна своето безсилие
  _________
  Ужас, какви глупости !
  Престъплението е извършено в Лондон ! Смешните конспиративни доказателства като тази съчма също са намерени в Лондон . Ако някой е безсилен това са британците които не са си разследвали както трябва това убийство можем да го наречем убийство или скалъпен скандал
  .

  Чуждите служби подобното на днешните соросоиди са насърчавали интелигенцията към противопоставяне тоталитаризма на соца. След което са ги използвали както им е удобно . Нищо чудно Марков да е станал жертва на менторите си .
  От хиляди плюещи режима на Живков защо точно Марков?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 892 Любопитно

  До коментар [#52] от "jony":

  Почувствахте ли се удовлетворен и този престъпник получил ли е необходимото възмездие?
  Аз казвам, че закъснялото правосъдие е много близо до липсата на такова. И не изглежда добре - поражда съчувствие. Според мен това съчувствие е вредно.

 56. 56 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 440 Неутрално

  "Задочните репортажи" трябва да се изучават задължително в гимназията.Ако това стане,значи вървим по правия път!

 57. 57 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1795 Весело

  До коментар [#50] от "Майндърбайндър":


  [quote#50:"Майндърбайндър"]Уби змея с крива лопата! За Владимир Костов става дума,за Иван още никой не беше се сетил. [/quote]
  -Ами грешката е моя ! -Съгреших ! -Да объркам Владимир с Иван ! -Просто нямам, какво да кажа ! -Направо си е "убийство на змей" с лопата (крива) !

 58. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#49] от "vagabond66":

  Покъртително!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 59. 59 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  нещо написано от Георги Марков, но останало непопулярно до сега>>
  http://nikikm.blog.bg/politika/2013/06/24/pismo-na-georgi-markov-ot-1977-g-do-dimityr-bochev-za-koeto-.1123455

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 60. 60 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1646 Любопитно

  След като се прекратява разследването,ще извадят ли публично данните,с които разполагат? Ако може да се вярва на Уикито,смъртоносната доза рицин е около 40 милиграма,които трябва да се поберат в сачма с д=1,52мм.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 61. 61 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#53] от "Граф Влад Задунайски - semper idem":

  Напълно го вярвам.Защото не съм идеологически обременена,а Скотланд ярд си е Скотланд ярд- висша школа за финни ,деликатни убийци. Със стайл.

 62. 62 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#60] от "Майндърбайндър":

  Никой не знае каква е смъртоносната доза рицин, защото никой не е тровен с рицин. Колко би трябвало да бъде е изчислявано теоретично, на база други отрови съдържащи такива съединения. Глупости без край.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 63. 63 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#16:"dissident"]Труп, брои ли се за доказателство? [/quote]
  Брои се само за това, че някой е умрял, а не как.

  "Георги Марков е починал заради непрофесионалното лечение, което са му приложили лекарите в лондонската болница"

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 64. 64 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1795 Весело

  До коментар [#58] от "др. Иванов":


  [quote#58:"др. Иванов"]Покъртително! [/quote]
  -Так си е ! -Никога се съм твърдял, че зная какво става в главата на друг човек !

 65. 65 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#62] от "др. Иванов":

  Понеже ме тегли към сметките и понеже платината е доста тежък метал,сачма с такъв диаметър има обем 1,84 куб.мм и тежи 40 милиграма.В нея са направени канали,където е вкаран рицин,запечатан с друго вещество.Нещо не се връзва.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 66. 66 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  А може и Уикито да ме подвежда.

  http://www.agro.bg/interviews/article12030.html

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 67. 67 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1795 Любопитно

  До коментар [#59] от "~песимист с бедна фантазия":
  - Ами Марков, след годините преживени в чужбина е осъзнал, че "различните системи" нямат кой знай каква разлика ! -Тъжно но вярно ! -И при двете системи 'властта" мачка обикновените хора и тези, които не са съгласни с нея ! -А иначе, "властите" в различните системи имат нужда едни от други основно, за да оправдаят финансовите разходи, заради които съществуват !

 68. 68 Профил на ton.the.truth
  ton.the.truth
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Не че някой е разследвал нещо през последните 35 години......

 69. 69 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Някои бълнуват за "конкретен план за покушение". Такова нещо няма и не може да има в ни едно разузнаване по света.

 70. 70 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Мир на праха му.
  Убийствата не трябва да имат давност. Най-малкото за историята трябва да се разкрие убиеца. Поръчителя всички го знаем.

 71. 71 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#46] от "др. Иванов":

  ИВАНОВ! (Ник'ъв другар не си, за т'ва не пиша което си избрал за ник!) Не рециклирай партенки! Утепахте човека, като подарък за рождения ден на правешкия селяндур-утепахте го. От кумова срама замълчи!

  Опс, забравих, комундетата срам нЕмат.

  Да те питам: Коя е последната версия за предложи Пеевски за шеф на ДАНС? ДПС?БКП(с)? Щото нещо всеки опровергава другите

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 72. 72 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Никой не се интересува от физическия убиец. За историята на България е важно да се знае за заговора и участниците в него. За морала давност няма.
  Оопс, И аз пък - морал. какво беше това?
  Но историята си има начин да поправи тези неща. Книгите на Марков ще се четат още много години и са неразделна част от литературното ни наследство. Книгите на другара Живков не се четяха когато ги издаваха на кило, сега не се четат и никога няма да се четат.

  California Über Alles
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Червени боклуци и убийци!
  За руснаците българите сме долна категория хора,
  Убийството на Г.Марков е изпробване на метода за пръв път,
  След "успеха" е трябвало да се използва и срещу други избягали на запад.
  Например В. Суворов.
  След първоначалните разкрития на британците е имало неофициални срещи с съветски представители. На които е обяснено, че Великобритания няма да допусне подобни операции в бъдеще на нейна територия.
  Първоначалните успехи на разследващите в Лондон са от изключителна важност и плод на прочутата британска упоритост.
  Успехите в първоначалното разследване на британците спасяват живота и делото на В.Суворов и Епохалното му изследване Ледоразбивача.
  Самият В.С. Казва ,че чувства Г.М . Като роден брат които чрез жертвата си е спасил неговият живот.
  Британците си правят и други изводи, че с бригадите убийци на руснаците могат да се справят по- оригинален начин.
  Обекта на убийците се скрива във военна база за няколко седмици и льохманите след като не могат да строят безкрайно си тръгват от острова.

 75. 75 Профил на rumyanatsoneva
  rumyanatsoneva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Давност за убийство. При това за такова убийство. И то точно след филма "Накаран да замлъкне". Това е пълен цинизъм.

 76. 76 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 647 Неутрално

  ЧУХТЕ ЛИ последната червена теория: Георги Марков го убили англичаните, защото ги окарикатурил.
  Ама може и да е вярно. Помните ли преди 2 години, извънземните свалиха Руската станция Фобос-Грунт (естествено подучиха ги подлите американци).Та защо англичаните да не са убили човека? Сигурно са ги подучили извънземните. Умно!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 77. 77 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 390 Любопитно

  [quote#73:"pecatas"]

  Интересно какви ли са мутрите на тия 3-4-ма дежурни минусо-цъкачи под всяка статия?! [/quote]


  Полиция на мисьлта ли да се сьздаде???

 78. 78 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Всеки ден - нов бисер.

  Вчера - мюфтията си искаше горите, от турското робство още.

  Днес - убийството на Г. Марков - с давност.

  Свиквайте, граждани, свиквайте. Още 4 години все така ще бъде.

  Да, българите сме велик народ !!!
 79. 79 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#73] от "pecatas":  Мутрите им са тъпи, сигурно.

  Да, българите сме велик народ !!!
 80. 80 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#70] от "ventsy":

  Убийствата НЯМАТ давност. Само това убийство има.

  Просто трябва да се даде комфорт на убийците, това е работата.

  Да, българите сме велик народ !!!
 81. 81 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Верният син на партията Другарят Цацаров изпълни повелята на Позитано 20 и прекрати процеса.

 82. 82 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 393 Неутрално

  [quote#48:"Дива селянка"]че не е убит от ДС ,а от англичаните, след като написва книгата "Шимпанзе с вратовръзка",където осмива английските управници и олигархията им. [/quote]

  Колко много английски писатели са се гаврели с тяхните си политици, колко филми има направени с подигравка по тяхен адрес, колко журналисти остро са ги критикували, по тази логика сума ти народ да са избили. А това, че ги убиват в страни като Русия, Северна Корея,че и в България, е елементарно и тъпо да се прави опит за пропаганда и заблуда.

 83. 83 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  хаахах аххаха ето с таквизи коментари те искаме, хаххах

 84. 84 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1216 Гневно

  ..."Убийството на писателя е доказано от откритата в тялото му миниатюрна съчма с отрова, неразкрит е само физическият извършител"...


  Този физически "извършител" е БКП/КГБ/КПСС....Че това го знаят и децата бе...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 85. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Гневно

  Убийството на Марков от КГБ и ДС получи давност още в момента на извършването му!
  По стар на вик те казаха че никога никъде не са убивали никого, камо ли Марков!
  Ние знаем кой и защо го уби !

  klimentm
 86. 86 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1216 Гневно

  До коментар [#35] от "triple_v":

  Аз отавна прекратих с т.н държава България....ЧУПИХ се от КЛОАКАТА....

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 87. 87 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  и въпреки ,че убиеца не е разкрит ,всички знаят кой е подбудителя на това убийство ,др Тодор Живков ,този случай беше най големия удар срещу българската комунистическа партия ,въпреки ,че си скатаха убиеца ,те бяха навсякъде обявени като организация способна да убива ,заради идеите на противниците си -апропо такива са и нацистите и АЛ кайда -видяхме края на вождовете им ,и тука ще е така рано или късно ,възмездие винаги има ,да не се безпокоят другарите

 88. 88 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 663 Неутрално

  И, за това време не откри поръчителя и извършителя? Да кажем, поръчителя е управлявал, или закрилян от властта до 1989та. А, след това? Този казус е сигурен знак, че не сме мръднали и на йота от стария режим! Просто, той се е преоблякъл. Дегизирал се е, един вид.

  goblenka
 89. 89 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Мръсно,комуноидно законче,мръсен комуноиден съд.Но иде Видов ден..Ние нормалните давност за това престъпление не признаваме..

 90. 90 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Мамичката ви мръсна, нещастници ниедни!
  Господ ви гледа отгоре и ще ви съди, помнете.
  Няма къде да се скриете ни от него, ни от истината че убихте човечеца като куче на улицата, като престъпници и убийци, няма къде да се скриете от истината, от същността си, че всъщност представлявате нищо повече от един сатрапи и джелати.
  БСП чувате ли - вие сте отговорни за смъртта на Георги Марков и това ще тегне на шията ви като воденичен камък до сетния дъх на проклетото ви подобие на партия.
  Комунистите носят вината за смъртта на Георги Марков.
  За вината им давност няма.
  Господ ще ви съди всички до крак, а пред него няма тън мън.
  Ще плащате, грешници, до един ще си платите с лихвите, вашта кожа!!!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 91. 91 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#12:"др. Иванов"]Няма никакви доказателства, че Г. Марков е убит[/quote]
  то няма доказателства и че ти си с всичкия си, няма доказателства че не си простак и циник, няма доказателства че не си един посредствен малоумен кретен, ама ей на - търпим те като подобава на нормален човек.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 92. 92 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Гавра и наглост. Защото сме все още Българията от 9 септември 1944.
  Проклети да са Цеко и Цековци вътре и извън страната.

 93. 93 Профил на vyzroden
  vyzroden
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичко се знае.Само дето не е обявено публично.

 94. 94 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#87] от "tur671":оле,оле комунисти , нацисти , ал каида , много болни мозъци в този саит , толкова сте дале4е от истината , 4е просто ума не ми го побира какви плоски мозъци има , само ционистите са от готините и неолибералните лихвари и те са от готините

 95. 95 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#92] от "Мондиана":винаги е имало убииства от александър велики през римската империя до сега , всеки се бори за своята истина и наполеон и адолф и американските лихвари сега , историята е написана от победителите , там правда няма

 96. 96 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#95] от "dgidgo":
  Убийства винаги е имало и ще има, но проблемът е не в тях, а в това, че у нас няма правосъдие и всички знаем защо. Хайде да не сменяме темата и да не се правим на ударени. Елементарно е.

 97. 97 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Срам, след толкова протакане и нищоправене най- накрая спряха това дело, за да спасят организаторите, няколко оцеляли червени цървула от столетницата. Документите естествено са унищожени, а в едно турско село откриха паметник на поръчителя, дрОгарА Т.Ж.

  Жалка картинка, но делото в Обединеното кралство никога няма да бъде спряно. Лекето ще стои и никога няма да се махне. И никой няма да забрави този велик човек, писателят Георги Марков.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 98. 98 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#95] от "dgidgo":


  До коментар [#96] от "Мондиана":

  Политически убийства и преврати винаги е имало и вероятно ще има! Това не е повод да ги приемем за нещо нормално и да няма присъди!

  goblenka
 99. 99 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":


  Ми убиецът ако е бил тогава на 35 години сега ще е 70 годишен старец, и да го осъдят ще е по-скоро гавра отколкото възмездие.."

  -Не мога да се съглася.Присъда във всички случаи трябваше да има,независимо от възрастта на извършителя,каквато е световната практика,а дали и доколко ще е излежана е друг въпрос.

 100. 100 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Ясно се вижда къде човешкия живот е ценен - при англичаните няма предавнение за убийство ще търсят до край.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK