Три дела са заведени за нарушения по време на протестите

Три дела са заведени за нарушения по време на протестите

© Надежда Чипева, КапиталОбразувани са три наказателни производства за действия на протестиращи и на служители на МВР по време на протестите срещу правителството, информира главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на първото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) след съдебната ваканция.


Две от делата се отнасят за нощта на 23 срещу 24 юли, известна още като нощта на белия автобус, когато протестиращите заобиколиха парламента с намерение да не допуснат депутатите да си тръгнат. Едното е срещу протестиращ за нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице – служител от МВР при изпълнение на службата му. Лицата са почти установени, допълни главният прокурор.


Второто дело е срещу конкретен служител на МВР за това, че неправомерно е употребил помощни средства, без да е наложително. С други думи, добави Цацаров, извършено е онова, което вие медиите наричате полицейско насилие. Ще бъдат разпитани и журналистите от екипа на Би Ти Ви, за да се идентифицират лицата, над които неправомрено е приложено насилието.
Третото дело се отнася за четвърти септември, известен като Голямото посрещане. МВР е предало на прокуратурата четирима души, които са идентифицирани от снимки. Това, което се вижда обаче, е, че те само държат железните ограждения около Народното събрание и тепърва ще се установява какво точно са извършили.


За атентата на летище Бургас – обвинителен акт вероятно до март


До края на първите три месеца на следващата година главният прокурор очаква да бъде приключено разследването на атентата на летище Бургас и да бъде внесен обвинителният акт в Бургаския окръжен съд. Визирани са двама обвиняеми. Прокуратурата знае тяхната самоличност и местонахождението им. Когато бъдат събрани всички категорични данни за виновните, тяхното довеждане ще бъде поискано по установния межуднароден ред. Ако не бъдат предадени на българските власти, процедурата може да продължи в тяхно отсъствие, но прокуратурата не смята да използва тази опция. Засега са изпълнени 85 на сто от съдебните поръчки, които българските разследващи органи са изпратили в чужбина – искания за данни във връзка с разследването. Очакват се отговори от Турция и Италия.


Камен Ситнилски е подал два сигнала до прокуратурата


Главният прокурор потвърди информацията, че членът на ВСС и бивш заместник главен прокурор Камен Ситнилски е подал два сигнала до прокуратурата. Единият е до главния прокурор и се отнася за това дали има нарушение, че двама от членовете на ВСС, които са и членове на дисциплинарната комисия, разследваща Ситнилски, са чели оперативни дела от телефонни разговори, записани със СРС, които представляват класифицирана информация. Сигналът е изпратен в ДАНС и когато се получи отговорът, прокуратурата ще се произнесе. Главният прокурор отговори на мнобгойните въпроси на журналистите по повод на сигнала с въпрос: "А според вас има ли проблем да се четат оперативни дела, при положение че лицата са имали допуск до класифицарана информация?". Цацаров изрично обърна внимание на медиите да не смесват дисциплинарното дело срещу Ситнилски с работата на прокуратурата, която нямала никакво отношение към това дело.


Дисциплинарното дело срещу Ситнилски беше образувано за това, че е имало лобиране за неговото избиране във ВСС, което се разбрало от записаните със СРС телефонни разговори между него и двама окръжни прокурори. Именно тези оперативни дела са били четени от членовете на дисциплинарната комисия на ВСС и това тяхно право Ситнилски оспорва.


Вторият сигнал на Ситнилски е до Софийската районна прокуратура и в него се поставя въпросът дали не е извършено хулиганство от протестиращата агитка пред сградата на ВСС, която през юли беше разлепила некролози на магистрата. Сотир Цацаров изрично подчерта, че наблюдаващият прокурор е този, който ще се произнесе по сигнала.


Протестиращата агитка – все така съмнителна


Първото заседание на ВСС започна сред бурните викове "Мафия" на многобройна протестна агитка, която беше запълнила тротоара на "Екзарх Йосиф". Младежи от групата, както и през юли, не могат да отговорят с какво се занимава ВСС. Те носят плакати, професионално изработени на български и на английски език, но продължават да не знаят какво е извършил Ситнилски, срещу когото викат "Вън". "Мафията вън от съдебната система", "Стоп на корупцията във ВСС", "Ситнилски=мафия", е написано на част от плакатите.


"Дневник" запита главния прокурор дали прокуратурата ще обърне внимание на очевидните белези, които говорят, че протестът не е автентичен, и дали не е платено на участните в него и може ли това да е станало с мръсни пари. Главният прокурор пропусна втората част на въпроса и каза, че в Наказателния кодекс липсва определение за автентичност и неавтентичност на един протест и че това е въпрос за медиите, не за прокуратурата.


Дневният ред на заседанието на ВСС продължава с разглеждане на десетки възражения на магистрати от страната срещу оценките от атестирането им.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 534 Весело

  Напънала се планината, родила мишка. Какво става с прословутото разследване за Костинброд и за делата за "знаковите" убийства да питам ли?

  Нема да се оправи тая държава.

  ден година храни.
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Лицата са почти установени, допълни главният прокурор.

  УЖАС... ЦАЦАРОВ ОТИДИ И СЕ ГРЪМНИ!!!

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Да видим дали за първи път ще има осъдени полицаи на полицейско насилие и превишаване на правомощията?

 4. 4 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Цаца, Цаца и като си помисля, че имах надежда в тебе...
  Тая съдебна система докато не се разпусне цялата оправия няма да има.

 5. 5 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Добре де, шегата настрана, кой счупи стъклото на автобуса?

  EU now have 1 GB empty space
 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 688 Весело

  Да изпържат кинтите на всичките там началници, че да им излезе сметката на минус

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  А ония пазванти ,които пребиха пред очите на цяла България Октай дето уплаши ДоганЯ с газовия пистолет?
  Тях идентифицирахте ли ги, заведохте ли дела срещу тях... или вече са възнаградени със синекурни длъжности из висшите етажи на властта, заради лоялността си към Вожда Ааамет..

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  ППП - политическа партия "прокуратура"

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  А за бюлетините, колко дела са заведени ???

 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Цацата продължава да се прави на луд и да отговаря на въпросите с въпрос.

  "Единият е до главния прокурор и се отнася за това дали има нарушение, че двама от членовете на ВСС, които са и членове на дисциплинарната комисия, разследваща Ситнилски, са чели оперативни дела от телефонни разговори, записани със СРС, които представляват класифицирана информация. Сигналът е изпратен в ДАНС и когато се получи отговора, прокуратурата ще се произнесе. Главният прокукор отговори на мнобгойните въпроси на журналисите по повод на сигнала с въпрос: "А според вас има ли проблем да се четат оперативни дела, при положение, че лицата са имали допуск до класифицарана информация?". Цацаров изрично обръна внимание на медиите да не смесват дисциплинарното дело серщу Ситнилски с работата на прокуратурата, която нямала никакво отношение към това дело."

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 534 Весело

  [quote#3:"purple_rain"] осъдени полицаи на полицейско насилие и превишаване на правомощията? [/quote]

  Ъхъм. Надай се булка на справедлива присъда.

  ден година храни.
 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#2:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Лицата са почти установени, допълни главният прокурор. [/quote]

  Сигнала е една трета до две трети верен. Ега ти пародията.

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  3 не е много, но е добре. Ако има осъдени полицаи, това ще е чудесна крачка напред. Важно е и какво ще е наказанието им, разбира се.


  Цаца, некои отговори ги няма нещо, кво стана?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  Не няма.

  Ще има заведено дело, но на всеки средно интелигентен човек, който е прочел текста в закона за МВР, касаещ употребата на сила е ясно, че при дадените обстоятелства, и най-слабия практикуващ адвокат ще победи в съдебния спор с прокуратурата.

  Не че тя много ше се опъва де!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "Ще бъдат разпитани и журналистите от екипа на БиТиВи" т.е. месец и половина и все още не са разпитани

  twitter.com/voxybg
 16. 16 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз пък питам кой ще потърси отговорност на оня умник, който реши с белия автобус да мине през хората и така провокира насилието. А ако имаше по-сериозно пострадали?

  Питам, но отговор не чакам. Някой по-горе го е казал изключително точно: ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ПРОКУРАТУРА

 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Отново цацаратурата демонстрира, че правосъдието не ѝ е приоритет!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#12:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Сигнала е една трета до две трети верен. Ега ти пародията.[/quote]
  Цацаров е един бакалин - работи с количествени изражения, а не със качествени такива.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 19. 19 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  ДУругарят Главен прокурор чинно следва заветите на Ленин, Сталин, Дзерджински и прочие чекисти и с чисто сърце, хладен ум (3 реда гуша) и изпразнено откъм съдържание същество... громи "лошите". Такива другари са за пример в Тутракан, Брацигово, Каспичан, Вълнопръцене, Санкимгустово и прочие. Молодец!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Цацаратурата като крепител на тройната коалиция добре се е постарала да замаже очите. Насилието в нощта на Белия автобус беше от полицията, но делата са 1 на 1. Смешно и жалко.

 21. 21 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Цацаров да се напъне още малко пък може да се роди нещо!

 22. 22 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Прокуратурата докога ще се занимава с мишкарстване?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#9] от "442":
  До коментар [#1] от "патиуанчо":

  Поради големия интерес ето Ви нещо от днешния "Труд" /можете да го прочетете в оригинал/, и което Дневник услужливо не коментира:

  "Обвинителен акт по делото за откритите 460 000 бюлетини в печатницата в Костинброд преди предсрочните парламентарни избори от 12 май тази година ще има.

  Това съобщава зам.главният прокурор Борислав Сарафов пред вестник "Труд".

  "И бизнес логиката не го допуска. С каква цел ще изготвиш 460 000 допълнителни бюлетини и ще ги държиш в склад в навечерието на изборите? Това са разходи за печат, специална хартия, работна сила. Никой не прави това ей така, без причина", подчертава Сарафов.

  Днес е безспорно, че това са напълно годни, стандартни бюлетини, казва още той.

  "Началната теза на собственика на печатницата и на някои политици за "надпечат", технологичен брак и т.н. е окончателно оборена. Лично за мен силно смущаваща е пълната липса на контрол от страна на администрацията на Министерски съвет. Обвинителен акт по това дело ще има", подчертава в заключение заместник-главният прокурор Борислав Сарафов."

  Имайте още малко търпение, и последния герберски балон ще спихне безславно..... 24. 24 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Три дела са заведени за нарушения по време на протестите...

  - А, за намерените бюлетини,..
  и ...постановката на БСП , в Костинброд,
  какво стана ?...

  urkobozambo
 25. 25 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "moriarti":

  Вие герберите не се правете на ощипани, защото вие го сложихте там! Да не забравяме Оня разговор - Нали ти си го избра - Н.К.

 26. 26 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело
 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#15] от "voxy":

  и естествено, ще намерят разлика в показанията

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#24] от "Urkobozambo":

  кво стана, изборите минаха, БСП и ДПС са доволни.
  чак щастливи едва ли, но да не бъдем максималисти

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  работете повече по делата срещу протеста, не се занимавайте с незначителни престъпления като:
  изборна измама
  кражба на ддс
  злоупотреба с власт
  предлагам Пеевски и Цацаров да получат статут на
  ангели-понички

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 30. 30 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 638 Гневно

  Това куче полицая с бялата маска което го дават цял ден по тв заслужава да го съблекат гол и да го налагат с 400 сопи . Между другото нямам търпение да го видя без маска и щит ....

 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 600 Весело

  Мили Авторе,
  Този е от пластелин,
  Как си му сетила формАта, ти си знаеш...

 32. 32 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 564 Неутрално

  От номера с бюлетините, в който се включи не се беше обаждал. Сега пак намери нещо съществено.

  За всеки е ясно че му скроиха шапка.

 33. 33 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#7:"Cherry_Paprika"]А ония пазванти ,които пребиха пред очите на цяла България Октай дето уплаши ДоганЯ с газовия пистолет?[/quote]
  А Цацаров (и десетина висококвалифицирани и високо платени прокурори) броят бюлетини. Пазвантите бият Октай пред камерите. Те броят. Сугарев публикува документи за милионни злоупотреби. Те броят. Полицията направи провокация с белия автобус. Те броят. Полицията (не един, а много от маскираните) бие мирни граждани. Те броят. Цанков камък, Белене и пр. стоят и чакат възмездие. Те броят...
  И скоро (след 3 месеца усилено броене) тържествено провъзгласиха, че били преброили 454,321 надпечатани бюлетини. И това било престъпление, за което се полагало наказателна отговорност. Щото можело бюлетините по някакъв неизяснен начин да отидат в урните и то с "Х" за ГЕРБ - представете си. И той да спечели изборите. И само самоотвержената акция на Прокуратурата предотвратила това. Браво и поздрави.
  Е, аз заявявам, че произведох 23 (двадесет и три) буркана с туршии над плана си. Те ще вкиснат и може евентуално да ги тръсна пред Парламента през зимата - в протест с/у управлението на БК(С)П. Готов съм Прокуратурата да ми повдигне обвинения: за надплановото производство и за евентуалното ми зловещо намерение. Готов съм да си съобщя личните данни при поискване.

  Поздрави
 34. 34 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тес гербавите са кат червените хлебарки - нема отърване от тех..нема..напаст Божия - комунета и гангстери в едно. лоща комбинация.

 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Излишно е да се коментира една неработеща прокоратура. Там трябва да се протестира. Ежедневно. Или скоро ще има новина ,че Октай се е "самоубил" в затвора или ще съшият с бели конци всякакви компромати само и само за да довършат ГЕРБ.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK