Левицата критикува СЕМ, че не работи за правото на информираност на гражданите (допълнена)

Георги Лозанов

© Цветелина Белутова

Георги ЛозановБСП критикува председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов, че не работи за правото на информираност на гражданите и не дава ясна оценка как съветът трябва да контролира обществените медии.


Свободата на словото беше основна тема на двучасовата дискусия по отчетите на медийния регулатор за 2012 г., които депутатите приеха за сведение. От левицата критикуваха, че в тях липсва анализ на тенденциите в работата на СЕМ, както и оценка за дейността на обществените медии и начина им на финансиране.


В разгара на многолюдните антиправителствени протести, провокирани от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, председателят на парламента Михаил Миков (БСП) на призова "медиите, особено обществените, да отразяват протестите справедливо и спокойно".
Днес Мартин Захариев (БСП) посочи, че обществената мисия на държавните медии трябва да бъде предефинирана, и настоя за международен одит на БНТ и БНР. По думите му в анализа трябвало да бъде включена по-подробно и темата за цифровизацията. Нужен бил разбор как върви качването на програмите в мултиплексите, а не просто споменаване колко лиценза са издадени. Захариев изтъкна, че рекламата на цифровизацията е най-скъпата, правена някога, и припомни, че въвеждането ѝ се бави с два месеца.


Татяна Буруджиева (БСП) също повдигна въпроса за забавената цифровизация и изрази недоумение защо от отчета на СЕМ не става ясно какво е направил регулаторът по въпроса. Според нея съветът се е превърнал в безучастен орган, който присъства единствено като страничен наблюдател на медийната среда в България. Мониторингът му пък бил "много по-брадясал, мухлясал и прашасал като методики и начин на правене" дори от Закона за радиото и телевизията.


По думите ѝ БНТ трябвало да оправдае "милионите, стотици милиони" бюджет пред данъкоплатците, а вместо това е на четвърто място "според статистиката".


Буруджиева поиска още следващият отчет на СЕМ да следва основната цел на регулатора - да постига резултати в демократизацията и отстояването на свободата на словото. "И тук разбирам свободата на словото на всеки гражданин, защото в комисията вие казахте, че за вас е приоритет свободата на словото само на журналистите", каза тя и обвини Лозанов, че неглижира правото на гражданите да бъдат информирани.


Михаил Миков пък отбеляза липсата на анализ за тенденциите в работата на медиите. "Вие не сте разбрали какво искат хората, включително от независимите регулатори", обърна се той към Лозанов.


Бившият министър по транспорта и съобщенията Ивайло Московски (ГЕРБ) обърна внимание, че критиките към съвета за цифровизацията са неоснователни, тъй като той е само един от органите, заети с процеса, а основната тежест пада върху Комисията за регулиране на съобщенията и ресорното министерство.


"Ако съществува дефект и забавяне в процеса на цифровизация, то неговото начало е поставено по времето на Тройната коалиция, защото тогава са направени процедурите, които се отчитат в някаква степен от Европейската комисия като нарушение на конкурентния принцип на пазара", каза Московски.


Георги Лозанов отговори на обвиненията на левицата, че шестмесечните отчети нямат такива функции и че при необходимост може да предостави анализи, които така или иначе са част от работата на регулатора.


"Давам си сметка, че това е политическа сцена, говори се от политически позиции, но да не забравяме, че свободата на словото означава ненамеса в медиите – от страна на СЕМ, от страна на политиците, в някакъв смисъл дори от страна на собствениците на медии",  каза Лозанов. Усещам липса на дебат за състоянието на медиите в България, но той трябва да бъде част от законодателна инициатива, която изисква обществен консенсус и доверие, добави той.


Лозанов нарече БНТ и БНР "остров на стабилност" в медийната криза през последните години, а СЕМ - "възможно най-прозрачната организация в страната".

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Тия фашизирани елементи от БСП искат да въведат цензурата!!!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 2. 2 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Докога ще има такива вечни търтеи като несменяемия председател на СЕМ? Изобщо някой наясно ли е каква точно работа върши този съвет? Усещал бил липсата на дебат за свободата на словото...Нещо не го чувах да се изказва в този смисъл по време на бойковото управление. Сега, когато има тотална слободия в медиите и всеки може да се изправи и да говори каквото си ще срещу властта, нашия бил загрижен...Аман от такива хрантутници!

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Май ще си замине и Лозанов.Тези си мислят .че е 1944г.

 4. 4 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":


  [quote#3:"hodounski"]Май ще си замине и Лозанов.Тези си мислят .че е 1944г. [/quote]Мислят си и в известна степен извършват подобни неща,като тогава-само,че сега не могат да избият противниците-само ги подлагат на репресии и гонения..

 5. 5 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#2:"comtec"]Изобщо някой наясно ли е каква точно работа върши този съвет?[/quote]
  Нали затова вкараха вътре Иво Атанасов - да следи и да докладва СРЕЩУ Лозанов!
  И естествено после да му заеме стола...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 6. 6 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Не съм чел още,но предполагам,че такива "мъдри" мисли е изказал не кой да е ма Михаил Миков-няма кой друг да ръси такива..

 7. 7 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Миката му се ще да го закрие тоя СЕМ.

 8. 8 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 687 Весело

  "БСП критикува председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов, че не работи за правото на информираност на гражданите"

  Пък миналата година го защитаваха от "цензурата" и "от прилагнето на форми на дикатат" от "определени кръгове и хора"...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 9. 9 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "БСП критикува председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов, че не работи за правото на информираност на гражданите и не дава ясна оценка как съветът трябва да контролира обществените медии."

  Деййй...на комунистите всичко опира до контрол! Нали контролирате частните?
  На пеевски?

  И ако мислите, че живеете във времето на 1 и 2 тв. програма, работническо дело и отечествен фронт жестоко се лъжете!

  П.П. А СЕМ-ките и бонбонките са абсолютно ненужен орган, както и сума си агенции, дето не знаят защо са там!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  "Свобода на словото", според БСП е, свобода на всичкото ръководство на БСП, около др. Станишев, да говори по ВСИЧКИ медии без ограничения и да не се дава думата на никакви, различни от техните виждания , възгледи! За дума на опозицията и дума не може да става! Свободата на словото е, всеки български гражданин, да може СВОБОДНО да бъде запознаван с тезисите на другаря Станишев! Нищо, че днес са едни, утре други, вдруги ден-трети, според както му е изгодно!

  ЗИГ ХАЙЛ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Другари червени, НЕ СМЕ 10.септември 1944г. Подавайте оставка и последвайте премиера си към Китай.

 12. 12 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  Ааа, не си прав, след няколко дни Дудука ще отмени цензурата.
  Въвеждат Светата Социал-националистическа Инквизиция.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 13. 13 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Опаааа, комунизмът май се завръща

 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  СЕМ е абсолютно безсмислен орган и трябва да бъде закрит!... Обаче!!! БСП е антибългарска, просъветска, прокомунистическа, промафиотска, проселяндурска, проциганска, протъртейска партия и трябва да бъде ЗАБРАНЕНА!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  [quote#0:"Татяна Буруджиева"]"И тук разбирам свободата на словото на всеки гражданин, защото в комисията вие казахте, че за вас е приоритет свободата на словото само на журналистите", каза тя и обвини Лозанов, че неглижира правото на гражданите да бъдат информирани. [/quote]
  Буруджиева, понеже в БСП сте облъчени от свинята майка и от свинчето и, да ви светна, че гражданите вече знаят откъде да се информират. А след като и вие и Борисов натирихте свестните журналисти сега е добре да направите нещо за да ги върнете. На първо време не се месете в работата им и разкарайте "Прас-прес" от медийното пространство. И понеже не ви стиска да го направите, най-добре да изчезнете.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#1:"Депутат 241"]Тия фашизирани елементи от БСП искат да въведат цензурата!!! [/quote]

  Че това някаква изненада ли е? Те само в такива условия могат да виреят. А пък и цензурата си я има. Действа чрез монопола на изданията на Пеевски. Да не говорим за автоцензурата, малодушието, липсата на гражданска позиция и най-вече продажността на голяма част от журналистите. Така че крайният резултат не е много по-различен от брой на "Работническо дело".

 17. 17 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#15:"Gopeто"]гражданите вече знаят откъде да се информират. [/quote]

  Само част от гражданите. Според мен по-малката част.

 18. 18 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 690 Неутрално

  "Михаил Миков пък отбеляза липсата на анализ за тенденциите в работата на медиите."
  Интересно, кой му е написал тази високопарна мисъл на Миков. Сам, дори и на пияна глава трудно ще я измъдри.

 19. 19 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Долу сиамските близнаци БСП/ДПС!!!

  Няма шики-мики.
 20. 20 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 849 Неутрално

  И къде й е сайта на тая ЛЕВИЦА, всички парл.представени групи имат, само те са неоткриваеми за Google? Много удобно !

 21. 21 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#20:"hasmokar"]къде й е сайта на тая ЛЕВИЦА, всички парл.представени групи имат, само те са неоткриваеми[/quote]

  Нелегални са.
  Исках да пиша , че са полу-легални , но ето че ти си ги потърсил

  *полу-легален = нещо като Бай Тошо - никой не го търси , но той се крие

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 22. 22 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 580 Неутрално

  На тия всичко им пречи. Ама и то какви институции са се навъдили - омбудсман, ДАНС, СЕМ, президент... Как ли им се иска да ги закрият до една - ама на: НЕ МОЖЕ!

 23. 23 Профил на Блокирана линейка
  Блокирана линейка
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Папионките вече не са на мода.

 24. 24 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#21:"Karla Addams Hanneman"]Исках да пиша , че са полу-легални , но ето че ти си ги потърсил[/quote]
  Ами наложи се, па нали се прават на отворковци за мъките на хората и са видите ли МНОГО ПРОЗРАЧНИ, та ни спретнаха такъв един фарс http://troyanovo.comyr.com/news.php?readmore=179 с държавните институции за замърсяване на с.Трояново от Мини Марица Изток, че даже с фалшиви протоколи от РИОСВ не се потрудиха да ни залъжат. ПОЗОР !

 25. 25 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 633 Весело

  Свободното слово е това на Станишев!
  Правилната позиция, тази на партията!
  Обединението трябва да стане около бащицата Орешарски, а обозримо бъдеще трябва да станем част от Евразиийския халифат ръководен мъдро от Путин...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK