Срещи с бежанци и за препятствията да им помогнеш

Едно от семействата, които е получило пакет памперси и адаптирано мляко от автора и приятелите му

© Иван Радев

Едно от семействата, които е получило пакет памперси и адаптирано мляко от автора и приятелите муПрепубликуваме разказа на Иван Радев от профила му във "Фейсбук" с негово позволение. Заглавието е на "Дневник".


Във вторник с Камелия Иванова и Франческо Мартино посетихме транзитния център за бежанци в Пъстрогор. Центърът има капацитет за 270 души, в момента там са над 500, от които 150 деца. Занесохме детски и домакински принадлежности, дарени от Екатерина Войнова и нейни приятели с посредничеството на Мария Черешева, а на място купихме памперси и адаптирани млека със средства, събрани пак от приятели (общо около 200 лв).


Нещата бяха раздадени за минути и не стигнаха за всички желаещи – сами се сещате, че няма как с една кола да се занесат дарения за 150 деца.
Ситуацията от моя (субективна) гледна точка. На когото не му се четат дълги писания, да хвърли един поглед направо на точка 11.


1. Центърът


е нов и изглежда добре, но ни увериха, че това е само отвън, вътре всичко е изпотрошено.


"Това не са хора – чисто нов център им направиха и него потрошиха". "Те от война ли бягат, на курорт ли отиват?", "В Турция живеят на палатки, България им строи центрове, но и това не оценяват" – коментари на местни хора и служители от охраната на центъра.


Аз обаче се сещам за общежитията в Студентски град и си давам сметка, че трудно се опазва обществено имущество, когато знаеш, че си там временно. А освен това - вандалите обикновено са малцинство, но последствията са за мнозинството – който не вярва, да погледне новите детски площадки в софийските паркове, които бързо осъмват със счупени люлки и пейки. Да обвиняваш 500 души като цяло за състоянието на общежитието, е все едно да обвиняваш стотиците родители, които си водят децата на дадена детска площадка, за това че през нощта група пияни младежи са счупили люлките. Центърът затова си има управа и сериозна охрана, за да предотврати посегателството върху общото имущество.


2. Центърът има столова, но тя не работи.


Кандидатите за убежище получават 65 лева на месец, с които трябва сами да осигуряват прехраната си. Ако нямат други средства, разполагат с по около 2 лв. на ден за храна и за всичко останало. Вместо да готви за бежанците, държавата е решила да отдаде под наем помещение за магазин в центъра. Местните от Пъстрогор твърдят, че наемът е 1800 лева на месец – за да е на печалба, собственикът на магазина трябва да си избие тези пари и, по думите на бежанците, цените в този магазин са много по-високи, отколкото тези в с. Пъстрогор и в Свиленград.


3. Разстоянието до Свиленград е около 6 км


и по пътя се виждат много хора, които го изминават пеша, за да напазаруват или да отидат до болницата. Бежанците ползват и таксита, които им взимат по 6лв за курса до града.


4. В центъра има лекар


но сирийците не са доволни от обслужването, което получават. Лекарите в Свиленград им взимат по 30-40 лв за преглед. По принцип кандидатите за статут на бежанец имат право на безплатно медицинско обслужване.


5. Местните от Пъстрогор мърморят срещу бежанците, но пък им и помагат


Най-много ни озадачи една магазинерка, която се изказа много остро за настанените в центъра, а после от няколко независими един от друг източника научихме, че тя им помага страшно много – дава им на вересия (тя категорично отрече пред нас, че го прави!) и дори е понаучила арабски, за да общува с тях. Магазинерката се оплака, че нея никой не я пита дали й стигат 35-те лева детски, които получава за двете си деца, а бежанците постоянно тръбят, че 65 лева са им малко. Жената сподели, че преди известно време се е наложило да се лекува вкъщи от пневмония поради грешка в системата на НЗОК, поради която отказали да я приемат в болницата в Свиленград, в която приемат безплатно бежанците. Защо те имат повече права от мен, в собствената ми държава? – възмути се магазинерката. В този момент обаче се намеси шофьор на камион с думите: "Хайде стига, да не би от добро да са тръгнали и те? Какво ли им е било, че да си оставят домовете и да бягат в друга държава?" Мъжът от Свиленград изрази недоволство, че бежанците се разхождат по шосето и "ще стане беля с тези тирове", според него служителите от центъра трябва да им обяснят, че е редно да се движат само от лявата страна на пътя.


6. В селото живеят около 130 души, от които повечето са пенсионери, а младите семейства са само три. Ще чуете традиционните оплаквания – няма работа, няма производство, и т.н. Към това се добавя и специфично оплакване, че бежанците им обират градините и лозята. (коментар: с 2 лв на ден, едва ли им остават пари за пресни плодове и зеленчуци, но пък от друга страна, каква вина имат пенсионерите, които с толкова труд поддържат малкото си стопанство?)


7. Въпреки че са бедни, бежанците са горди


– не видях никой да проси. Абуд, кюрд на 19 години, който говореше английски, ни помогна в комуникацията със семействата с малки деца. Абуд ни придружи до супермаркет в Свиленград, откъдето купихме памперси и адаптирани млека. Попитахме го той от какво има нужда, отвърна – не искам нищо, нека купим за децата. Като се върнахме в центъра, изчезна за няколко минути и се върна с четири кафета, които беше купил за нас!


8. Истории на бежанци в няколко реда


8.1 Абуд е бижутер, работил е в магазин на Сваровски в Ербил, иракски Кюрдистан. Мечтае да стигне във Виена, където да се занимава с бижутерия. Учил е една година актьорско майсторство в Алепо, Сирия. "Баща ми все въздиша по Сирия, а майка ми плаче. Със Сирия е свършено, със сирийският народ е свършено", казва Абуд, но все пак добавя, че след като свалят Асад, ще види какво е положението и може да се върне в Сирия. Споделя, че армията на Асад избива кюрдите, но същото правят и бунтовниците - те първо пробват да мобилизират кюрдските младежи и ако откажат, ги убиват. Абуд казва, че е много доволен от отношението на българите към бежанците. Според него единствено българската полиция "не е добра". Цялото 7-членно семейство на Абуд е в Пъстрогор. Платили са общо 2000 долара на каналджии, които са ги прекарали от Турция в България. Научихме, че цената на услугата е по 600 долара на човек, но за семейства има отстъпка.


8.2 Братовчедът на Абуд, чието име забравих, е бил детски учител. Водил е школа по Таекуондо. Бил е затворен в Любимец, но с помощта на адвокат, на когото е платил 230 лева, е получил адресна регистрация и сега живее под наем в Свиленград.


8.3 Гевара (като Че Гевара, подсказва ни някой, когато молим младежът да повтори името си) е приветлив 26-годишен палестинец от Сирия. Държавите от региона, приемащи бежанци от Сирия, не допускат палестинците от тази страна. Гевара е танцьор, бил е част от фолклорен ансамбъл през 2010г. е участвал на фестивала в Перник. Показва ни снимки от това участие на телефона си. Гевара е доста разочарован от отношението на българските институции. Преди три години, когато за пръв път дойдох в България, поисках да живея в тази страна. Днес предпочитам да се върна в Сирия, казва той. Гевара споделя, че от две седмици яде само по веднъж на ден, тъй като няма пари и казва, че най-вероятно ще направи опит да се върне в Турция. (Ако бъде заловен при опита да пресече границата обратно, най-вероятно ще бъде осъден ефективно и изпратен в български затвор).


8.4 Мохамед – в неговата квартира ни води Гевара, с когото са били затворени заедно в Любимец. (Който каквото и да ви казва, Любимец е затвор, а не дом. Там са забранени мобилните телефони с камера, за да не научи светът, че България държи бежанците като затворници, казват всички преминали през Любимец. Подобен затвор, за хора, чието единствено престъпление, е че бягат, за да си спасят живота, има и в Бусманци). Мохамед е на седемдесет и няколко години. Съпругата му била убита при бомбардировка, видял е как умира и внучето му – части от тялото му били разпръснати по цялата улица. Мохамед е с една ръка – не посмяваме да попитаме дали е изгубил другата във войната. Старецът има двама синове в Швеция. Единият от тях го взима с кола, за да го спаси от ужаса в Сирия с намерение да го закара в Швеция. Тъй като няма документи, старецът е задържан на българската граница и затворен в Любимец, сега чака да получи статут на бежанец, за да може да продължи към Швеция – колко ще чака не е известно.


8.5 Историята на Лина е подобна. Мъжът на сестра й я взима от Сирия, за да я закара в Германия, където живее. Надяват се да преминат границите, като представят паспорта на сестрата на Лина. Изглежда двете не си приличат и българските гранични полицаи се усещат – Лина е изпратена в Любимец, колата на мъжа на сестра й конфискувана. Сега Лина и Мохамед са се настанили на квартира в Свиленград – тъй като имат роднини в Западна Европа могат да си позволят да плащат наем от 15 лева на ден (някои от местните правят добър бизнес с квартири за бежанци). И двамата не знаят колко ще трябва да чакат за статут. Дано някой ден да се върнете в България като туристи и да оцените тази страна, пожелава им Франческо. "В България? Не, не бих се върнала дори като турист", свежда поглед Лина, която преди войната е работила в администрацията на университета в Дамаск. Не иска да я снимам - Имам роднини в Дамаск, ако снимката ми се появи в медиите, може да имат проблеми, обяснява тя.


9. Институциите


"Искаме да ви попитаме нещо – казва сирийски младеж. В България има ли изобщо някакви закони?" Въпреки че бягат от война и са бедни, най-големият проблем на сирийците в България изглежда е същият като и на българите – незачитането на правилата от страна на институциите, мудната администрация, корупцията.


9.1 Съгласно Женевската конвенция и българското законодателство – човек се смята за кандидат за закрила от момента, в който заяви това. Българските власти прилагат обаче свое тълкуване и започват да третират тези хора като кандидати за закрила от момента, в който Държаната агенция за бежанците регистрира молбите им. Дотогава бежанците се третират като нелегални имигранти и са обект на наказателно съдебно преследване за незаконно преминаване на границата.


9.2 Поради закъснялото получаване на статут на кандидат за убежище пък са затваряни в центровете в Бусманци и Любимец, които са си затвори. Да лишават от свобода цели семейства, защото бягат от война, не само не никак хуманно, но и не е законно от гледна точка на вътрешното и международното право.


9.3 Никой не знае колко време ще мине докато Държавната агенция за бежанците регистрира някоя молба – няма никакъв регламент и чиновниците се мотаят. Не е ясно и колко време докато дадено лице получи статут на бежанец или пък му е отказан такъв.


9.4 Получаването на статут на бежанец ви дава почти всички права на български гражданин. Само че веднъж сдобили се с такъв статут, имате 5 дни да напуснете центровете за бежанци и спирате да получавате дори и 65 лева на месец. Е, имате право да работите, така че вървете и си търсете работа – със сигурност всеки работодател ще е щастлив да наеме човек, който нито знае езика, нито познава някого в тази страна, няма къде да спи и притежава почти само дрехите на гърба си.


9.5 В сряда зам.-мин на вътрешните работи Васил Маринов каза пред журналисти, че 65-те лева месечно на бежанец не били за храна, а джобни. Медиите разпространиха безкритично тази информация, без да попитат защо хората, настанени в центровете на Агенцията за бежанците не получават храна. Единствените, които биват изхранвани са тези от затворите в Бусманци и Любимец, но всички сирийци, с които разговарях, предпочитат да са гладни, но свободни, отколкото сити и затворени. Маринов също така каза, че издръжката на бежанец е 1100 лева на месец. Въпросът е за какво отиват другите 1035 лева, които не са давани като джобни на хората. А другият въпрос е опитва ли се правителството да настрои българите срещу бежанците чрез "невинно" изваждане на показ на данни за скъпата издръжка на имигрантите.


10. Да се направи дарение по официален път се оказва почти невъзможно


Димитър Кенаров изпрати подобно запитване преди седмица до Държавната агенция за бежанците, откъдето му отговориха, че 1. няма начин лично да предаде дарението, а това трябва да направят служители на центъра. 2. в момента няма свободни служители, които да се занимават с това, да чакаме да ни се обадят.


Аз също се опитах да получа достъп като журналист, казаха ми същото – нямало кой да се занимава с мене, нямало и свободни помещения, в които да направя интервю (сякаш не може на двора!), да подам официално запитване, като се успокояла обстановката, щели да ми се обадят, всички медии чакали, и аз съм щял да почакам. Благодарих на съдбата, че животът ми не зависи от пословичната експедитивност на Държавната агенция за бежанците и решихме да действаме на своя глава.


Отидохме в Пъстрогор и, естествено, не ни пуснаха в центъра. Казаха ни да се върне в София и да дарим нещата в Червения кръст. Да бе, да! Един служител от охраната все пак беше така добър да извика едно семейство с бебе, за да получи количката която носихме, след което вестта за нашето идване се разпространи и наизлязоха и други хора, сред които и няколко момчета, говорещи английски, чиято помощ бе безценна. За минути колата бе изпразнена. Същото се случи и с багажника на един българин, живеещ в Австрия, който беше пропътувал 1300 км с автомобил, натоварен с дрехи, които събрал от австрийските си приятели. Повечето сирийски бежанци нямат зимни дрехи, в тяхната страна едва ли някога са имали нужда, но скоро им предстои да прекарат първата си българска зима, така че не отказват помощ.


11. Най-важното: Ако някой иска да помогне – с дрехи, вещи или пари, може да го направи в петък (13.09) в 18.30 в градинката на "Кристал", където ще е Мария Черешева, която ще пътува в събота за Пъстрогор. Също така може да се дарява чрез ФБ групата "Приятели на бежанците", която в момента работи за откриване на банкова сметка. Разбира се, всеки може лично да си занесе дарението, ще се радвам, ако мога да бъда полезен с някаква информация.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Общо взето от трън, та на глог...

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Ужас....първо ни отнеха държава и я дадоха на циганите.....естествено и им смениха името на роми.....а ся и тези взеха да интегрират и обгрижват.....Спим ли....? Или вече сме претръпнали, и ни е все едно какво се случва около нас.....?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на fangorn
  fangorn
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Ами БРАВО на автора и на хората, които се опитват да помагат на тези страдащи хора, въпреки собствената си бедност и въпреки всеобщата липса на човечност и съчувствие, и ксенофобията по принцип в България!
  Човешко е да се помага на бедстващи хора! Също така е човешко право хората да се придвижват от едно място на друго и да търсят по-добър живот за себе си. Сигурен съм че бежанцит еи имигрантите не искат никой да ги храни - искат сами да се препитават. Но как да го прават, като държавата ги държи в затвор само защото са родени някъде другаде?

 5. 5 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Прочетеното ме потресе - разбирам, хуманизмът изисква да им се помогне ... Но защо не помагаме първо на българите, а после на чужденците? Очаквам минуси от глобалистите, но не и адекватно обяснение с какво едно 20-годишно българско мом(и)че е по-лошо от сирийския бежанец? Защо не се организира помощ за тези хора - да им се помогне да намерят работа, да им се посочат преимуществата на образованието и пр? Ами възрастните хора? Клишето, че те са построили България може и да не е вярно, но същият този хуманизъм ни учи да помагаме на възрастния, болния и слабия.
  Първо да си решим проблемите в собствената държава, да устроим българите. После - всички други.

 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хора, помагайте им, нали сме човеци!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 815 Любопитно

  май няма две добри! като помогнеш - защо си помогнал на този точно, като не помогнеш - ебаси къв си изрод!
  абе...доброто в хората къде отиде?!?!?!?!?

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 9. 9 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И центровете, както всичко друго в България.
  Не случайно над милион българи напуснаха България и бройката продължава.

 10. 10 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  [quote#5:"sam_vimes"]Прочетеното ме потресе - разбирам, хуманизмът изисква да им се помогне ... Но защо не помагаме първо на българите, а после на чужденците?[/quote]

  Защото не са намеили пари за усвояване, т.е. никой не им плаща.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 11. 11 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Текстът е хубав, но защо имам чувството, че за пореден път някой се опитва да ми вмени вина за нечие нещастие?


  "добавя, че след като свалят Асад, ще види какво е положението и може да се върне в Сирия"

  Я да видим сега... Някой друг да свали Асад, междувременно България е длъжна да го храни, след което ако му хареса в Сирия може и да се върне. Яяя...

 12. 12 Профил на fangorn
  fangorn
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#5:"sam_vimes"]Но защо не помагаме първо на българите, а после на чужденците? Очаквам минуси от глобалистите, но не и адекватно обяснение с какво едно 20-годишно българско мом(и)че е по-лошо от сирийския бежанец?[/quote]
  Защото българите не са жертва на война, земетрресение или наводнение и имат всички условия сами да се грижат за себе си. Ако не го правят отговорността и вината си е тяхна. Те не са жертви, за разлика от бежанците.

 13. 13 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Центровете за бежанци са такива, каквито са възможностите на българската държава. Много българи живеят дори в по-лоши условия и с по-малко средства за издръжка на ден. На който не му харесва - билет за Франция, Великобритания или Щатите. Те въоръжават "добрите" в сирийския конфликт и допринасят за потока бежанци, не България.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 14. 14 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Да помагаме на бежанците ... добре звучи ... хуманно, по европейски.
  ... Само да попитам (... да видя имената ...) Камелия Иванова, Франческо Мартино и Иван Радев - щяхте ли да отидете до Пъстрогор, ако не бяха бежанците ???

 15. 15 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#7] от "fangorn":
  Хората не лаят срещу бежанците, а имат пълно право да недоволстват от това, че бедна България трябва да поеме разходите за тях, при условие, че с нищо не е забъркала този конфликт, а турското правителство, което е активна страна в него и има обща граница със Сирия ги препраща умишлено насам.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 16. 16 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Единственото което ме смущава е, че на снимката горе виждам, една жена с едно дете и една камара здрави мъжаги, около нея, годни да се сражават. Чий го търсят тук? Все ми е едно на чия страна, ще се бият. Или и те, като нас българите, вече са започнали да чакат, някой друг да оправи Сирия.

  /не се чете/
 17. 17 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#4] от "fangorn":

  Абе пич кой българин в беда получава 1200 лева на месец ? Тези пари ще ги смъкнат от нащите заплати да хрантутим Алкайда ...а нашия народ да тъне в мизерия ..

 18. 18 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тъй като някой пак ще започне да плюе българите какви сме били нетолерантни, ето как Гърция се справя с проблема:

  В доклада на "Фронтекс" като основна причина за бума на нелегални имигранти към България се посочва затягането на гръцките граници. Миналото лято Атина, която е най-наводнената от пришълци европейска страна, въведе драконовски мерки за борба с преселението на народите от Изток. Беше построена с ограда с бодлива тел, простираща се на 10,5 км в критичната зона на река Марица по турска-гръцката граница. Допълнително в района бяха дислоцирани и 1800 граничари в рамките на операция "Аспида". Освен това съвместно с гръцките морски патрули "Фронтекс" започна операция "Посейдон", която трябваше да спре акостирането на хиляди клетници с надуваеми лодки от турското крайбрежие, някои пък са доплували чак от Северна Африка. Гръцките морски граничари продължават да бъдат критикувани от правозащитниците заради варварското си отношение -ТЕ ИЗБУТВАТ ЛОДКИТЕ ОБРАТНО КЪМ ТУРСКИЯ БРЯГ ПУКАТ ГИ И ГИ ПРЕОБРЪЩАТ.
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-08-22&article=462433

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 19. 19 Профил на Че Гемара
  Че Гемара
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Престанете да публикувате подвеждащи коментари - разходите за един бежанец не са по 1000 лв. на месец, а на година, т.е., по 65 лв. на месец, или по-малко от 2 лв. на ден. През периода, в който те получават тези помощи, нямат право да работят, а той може да се точи с месеци, дори години. Ако евентуално им бъде даден статут, те остават на улицата без никакво съдействие и закрила. Без да знаят език, защото курсове по интеграция в общия случай не им се осигуряват.

  Не си мислете, че те са дошли в България по собствено желание - повечето от тях са заловени на българската граница в опит да стигнат до по-развити европейски страни, често са измамени от каналджиите. Надявам се не си мислите, че напускат страната си по собствено желание - повечето от тях са хора с образование и професия, загубили всичко за дни, включително и станали свидетели на смъртта на най-близките.

  Към 16 - по беженаските лагери не завършват не хората, които искат да се бият, а тези, които искат мир. Да злорадстваш срещу помощта за най-уязвимите и страдащите ми се струва нечовешко.

  Освен това, искам да попитам всички тези, които мрънкат, че на първо място трябва да се помага на бедните българи, вие какво правите в тяхна помощ? Струва ми се по-вероятно само да дуднете по форумите и да изливате жлъч и комплекси по тези, които най-малко го заслужават.

 20. 20 Профил на bylgarche
  bylgarche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Айде сега протестиращите, нали са 10-20-100 хиляди за ръчички хванати препречват границата и говотово. Тамън ще бъде и разходка за децата.

 21. 21 Профил на bylgarche
  bylgarche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#19] от "Че Гемара":

  65 лева са тези които им се дават на тях. Другите са за храна, облекло, "наем". Принципно наистина не са 1000 лв. 360-380 на месец са.

 22. 22 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Като гредам жената на снимката, а и като си спомня други снимки на сирийски жени, които съм виждал, стигам до извода, че сирийците са от различен расов тип от египтяни, иракчани и другите съседни араби. Сирийците или поне сирийките се оказват с правилни и приятни черти и макар и матови, нямат циганска външност.

 23. 23 Профил на Че Гемара
  Че Гемара
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От къде имате тази информация? Пари за храна, облекло и наем от държавата няма. Ако искате се обърнете за информация към Агенцията за бежанците. Хранят ги само в двата центъра в Бусманци и Любимец, които са затвори. В центровете в Бяла, Пъстрогор и Овча Купел се дават само по 65 лв.,с които трябва хората да си осигуряват всичко - ядене, облеко, лекарства. Под наем са тези, които имат спестявания или роднини, които да им пращат пари.

 24. 24 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз по-добре да не казвам нищо, вие си знаете.

  Amizade
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "Митридат":

  Ти една си видял и стана експерт по антропология. Виж Башар Асад и жена му

  Amizade
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  [quote#13:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]На който не му харесва - билет за Франция, Великобритания или Щатите. [/quote]
  А защо не за Русия, страната която много защитава Асад?
  Защо се опитвате да ги пробутате на Западна Европа?
  За да ни затворят границата ли?

 28. 28 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#26:"Кодкод"]Ти една си видял и стана експерт по антропология. Виж Башар Асад и жена му[/quote]

  Е те пък ептен нямат циганско излъчване. Асад дори е синеок.

 29. 29 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stardust":

  Тоя някой е научен така от някого другиго. Виж, че са ходили и италианци. Италианците може да си вменят вина ако искат, защото са били колониални владетели. Ние сме били колония, и то точно на хора от тая религия.
  Тоя дето е научен обаче не знам дали е научен как се въздейства върху български читател.
  Да, забравих, това е мнение от Фейсбук страница.
  Аз на моята имам доста мнения, но не съм ги чел в Дневник

  Amizade
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  До коментар [#23] от "Че Гемара":
  Съжалявам Че, информацията е от интервю, дадено от Цветлин Йовчев - 1100 лв. месечно за бежанец.

 31. 31 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#26] от "Кодкод":
  И какво й е на Асма Асад от антропологична гледна точка?

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 32. 32 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално
 33. 33 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#27] от "historama":
  Е аз не знам някой от бежанците да е заявил, че подкрепя Асад. Очевидно са преизпълнени с демократични ценности и мястото им е при тези, които в най-пълна степен ги олицетворяват, не ли?

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 34. 34 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 388 Весело

  Като чета оставам с впечатлението, че сирийците отиват към централна и западна Европа, а не искат да остана в България. Явно проблемът с многото бежанци идва от родната ни полиция.

 35. 35 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#31] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Тя е горе долу
  Всъщност, за себе си сирийците може би са си красиви, това е нормално. Но са класически семитски тип, може и някой рус да се прояви. Но ме втрещи човекът как от една снимка направи заключение за векове напред

  Amizade
 36. 36 Профил на Че Гемара
  Че Гемара
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До 25 - по принцип не се жалвам и не пиша по форуми, но съм озадачена от нечовешкото ви отношение. Напротив, помагам с каквото мога и изобщо не се впечатлявам от агресията ви.

  Около 1000 лв. са разходите за бежанец на година (по Цветлин Йовчев), но ако това ви удовлетворява, продължавайте да разпространявате грешна информация и да лъскате имиджа на една бавна, нефункционираща и крадлива държавна службица.

  Между другото - подходящ никнейм сте си избрали, Боко по принцип върви с добавка Тиквата

 37. 37 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#34] от "gfn_666":

  Която се старае да ги хваща, при положение че с десетилетия се е правела, че не ги вижда

  Amizade
 38. 38 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Абе ясно бе, Ердоган ги праща насам че са му много там...
  А за християните от Сирия място ще има ли?
  Аз тия ги пускам да си вървят веднага

  Amizade
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  До коментар [#33] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":
  Съжалявам, с хора като теб трудно се говори.

 40. 40 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#35:"Кодкод"]Но ме втрещи човекът как от една снимка направи заключение за векове напред[/quote]

  Ако беше изчел внимателно коментара ми нямаше да говориш глупости, че съм направил изводи за векове от една снимка.

 41. 41 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#36] от "Че Гемара":

  А кое е човешкото отношение българите да мрат от глад и да ровят кофите за боклук а демократите от Алкайда да живеят с 1200 лева на месец .Намери Никито Младенов да им спретне конференция в Правец с лектор Боко Тиквата , за да им обясни че може да ограбва българския народ в името на великите Американски интереси...

 42. 42 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#40] от "Митридат":

  Ами виж да не си публикувал само резюмето, щото на такова ми заприлича, а не на трактат. Него го прочетох.
  [quote#22:"Митридат"]Сирийците или поне сирийките се оказват с правилни и приятни черти и макар и матови, нямат циганска външност.[/quote]

  Наистина втрещително откритие!

  Amizade
 43. 43 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#19] от "Че Гемара":
  [quote#19:"Че Гемара"]разходите за един бежанец не са по 1000 лв. на месец, а на година, т.е., по 65 лв. на месец, или по-малко от 2 лв. на ден. [/quote]
  Маре, а издръжката на центъра колко струва и от тези 65 лева ли се плаща - ток, вода, охрана, медицински персонал?

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  [quote#36:"Че Гемара"]Около 1000 лв. са разходите за бежанец на година (по Цветлин Йовчев), но ако това ви удовлетворява, продължавайте да разпространявате грешна информация [/quote]
  Вероятно от тези 1100 лв по направление стигат 300-400 лв, другите се "усвояват". На мен ми стана смешно, след като Йовчев отиде в Брюксел да иска пари, и го изгониха оттам - там вече познават нашият "елит".
  Нека да ви припомня при кризата в Косово и настояването на ДП на САЩ да приемем косовари - Костов отказа, като предложи да издържа 1-2 лагера, но не допусна нито 1 бежанец. А сегашните ги посрещат едва ли не с хляб и сол.
  ЗАЩО?

 45. 45 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#41] от "bokko":

  Тая конференция е струвала самолет с пари към Катар (или Бейрут, според други) - според слухове ...

  Amizade
 46. 46 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Я какви сладурковци са малките.Да им се даде едно селце в Сакар

 47. 47 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  Дебилизъм.

  Amizade
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Wilhelmina
  Wilhelmina
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#38] от "Кодкод":


  [quote#38:"Кодкод"] Ердоган ги праща насам че са му много там[/quote]
  Или да реализира неоосманските си мечти.

 50. 50 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#39] от "historama":

  До коментар [#48] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Без нерви, ще се разберете. В спора се ражда истината (и разбирателството е много по-голямо)

  Amizade
 51. 51 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#45] от "Кодкод":

  Как позна а следващия самолет с пари беше изнесен от Марин Райков ама това никой не го помни вече ...

 52. 52 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#46] от "xalikarans":

  Ко ша праят в Сакар?
  Те ще избягат в крайна сметка, но би било добре да им се даде нещо - една книга, която нямат къде да я купят в повечето страни там, а в някои направо е забранено да се разпространява. Ах, да , точно в Сирия доскоро е било възможно да се купи от всекиго.
  Ама вече не знам, много лош се оказа тоя президент ...

  Amizade
 53. 53 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#51] от "bokko":

  Аз бих го помнил, но не го знаех!
  Накъде?

  Amizade
 54. 54 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#49] от "Wilhelmina":

  Сещаш се снахо

  Amizade
 55. 55 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#38] от "Кодкод":
  За неволите на християнската общност в Сирия "прогресивната международна общност" е глуха и сляпа. Тя не се вписва в плановете им и е враг на приятелчетата им с чалмите. А казват, че в Маалула още говорели езика на Христос...
  http://www.focus-news.net/?id=n1824838

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 56. 56 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#55] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Да, обаче на мене ми е жал за гъстата мъгла, с която ни замерват нас българите от всички средства за масово умозамъгляване...
  Във всички големи западни медии пише за Маалула, за коптите, за асирийците прогонени от Ирак преди години. Само у нас - оглушителна тишина.
  Ами да, това е единственото село, в което още се говори на арамейски.

  Amizade
 57. 57 Профил на Wilhelmina
  Wilhelmina
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#52] от "Кодкод":

  Те точно това искат, заселване по турската граница. Там са и новооткритите лагери. Когато опозицията се събра на заседание в Правец такова искане беше отправено към Николай Младенов. И оттогава границата не се пази, минава всеки, който поиска. Преди се пазеше от гранични войски с обучени кучета, а сега от гранични полицейски патрули. Между другото, турската граница се охранява от военни части и има ограда с бодлива тел.
  С една дума, сирийската опозиция иска предоставяне на българска територия покрай морето. Всички интервюирани заявяват, че България им е целта, не искат да ходят другаде.

 58. 58 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#56] от "Кодкод":
  Абе и големите западни медии не са се загрижили много за тоя проблем. В тях съм срещал много повече вопли за стената, отделяща циганско гето в Словакия и неволите на гейовете в Русия, отколкото за подложените на гонения християни в Сирия и Египет. Пропаганда, какво да правиш! А работата на нашите медии се свежда до това да препишат нещо оттук-оттам от световните.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 59. 59 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "Булаир":

  Интригуващ въпрос, нека да се опитам да поразсъждавам над него.
  1. Тримата изброени може би ходят в други села, но това не е обект на темата, по която авторът е писал.
  2. Тримата изброени не ходят в други села, може би защото публично обявяваните проблеми, особено най-сериозно отразяваните, са най-привлекателни за събуждане на обществения дълг у много хора. Друг скорошен пример - земетресението в Пернишко от миналата година.

  Всеки от двата варианта е еднакво вероятен според мен.

 60. 60 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Малко съм назад от новините...Има ли доказателства, че турското правителство ги насочва насам умишлено или това са само предположения?

 61. 61 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#60] от "Цветна":
  Фактът, че турците оставят такъв голям поток от хора спокойно да преминава тяхната граница с нашата като непредпазливо деяние ли трябва да го броим.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 62. 62 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#61] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Знам ли. Както влизащите ние ги хващаме чак като влязат, така и излизащите от тях кой знае как ги засичат. Макар и Ердоган да е способен на много неща, ще ми бъде интересно все пак да се намерят някакви по-конкретни доказателства за умисъл.

 63. 63 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#62] от "Цветна":
  Като какви доказателства? Стенограми от заседания на правителството и службите им ли? Аха, те се търкалят по пода, само остава човек да се наведе и да ги вземе.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 64. 64 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#58] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Да!
  Абсолютно! Само че на Запад има доста големи вериги, които осведомяват по-пълно (Фокс, Скай).
  А при нас ....
  Сутринта пак Битиви подмениха напълно темата за бежанците с несвързани брътвежи ... Никой не разглежда цялостно нещата, никой не поставя не само неудобни, ами и удобни въпроси, НИКАКВИ!!! А по Нова - Ексфактор. А по Националната гъзолизия - гъзолизия ... Няма откъде светлина да влезе !!!!

  Amizade
 65. 65 Профил на milbo
  milbo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#61] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Константине - за малката ти и неинформирана глава - в Турция бежанците в момента са близо половин милион - както става видно от тази интерактивна графика на Гардиан:

  http://www.theguardian.com/world/interactive/2013/sep/03/syrian-refugees-map-interactive

  Извади си главата от задника - прочети малко повече новини - отвори сърцето си ... преебаните хора в Сирия и бежанците вече са над 2 милиона ... и продължават да се увеличават ....

  Ние тук се дребнавиме за в 2, 3 хиляди бежанци - и както става ясно по-горе - не спазваме елементарни и задължителни законови положения - - - Това показва мащабите на разбиранията ни - колко сме малки - задръстени - лоши - злобни тарикати - малоумни - изостанали и завитливи .... Каква е изненадат тогава - че държавата ни е такова точно копие на това, което сме ние - бедна, прашна и неспазваща законите -

 66. 66 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#60] от "Цветна":

  Няма. Но не можем да чакаме да има, или?

  Amizade
 67. 67 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#57] от "Wilhelmina":

  Аха, те така си заявяват по принцип - няма по-хубаво от България- после ги гледаш - духнали. Но твоите думи ги вземам напълно сериозно. И все се чудя холандският посланик чете ли тука?

  Amizade
 68. 68 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Чета и като гледам условията ми се струват изненадващо добри за нивото на българия! Не разбирам какво се очаква да направи дъежавата с оглед на финансовото и състояние, против съм единствено да се задържат недоволните тук вместо да се екстрадират обратно. Сигурен съм че ассад бързо ще им покаже колко неблагодарни са били и реално колко им е било добре тук...


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 69. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Да им дават бежански статус и да ги пускат. Повечето няма да останат в България, а ще продължат на Запад.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 70. 70 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#19:"Че Гемара"]разходите за един бежанец не са по 1000 лв. на месец, а на година, т.е., по 65 лв. на месец, или по-малко от 2 лв. на ден[/quote]
  Явно в тази цифра влизат и заплати за персонала, администрация, и други неща.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 71. 71 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Любопитно

  Интересно, колко от тези бежанци са сирийци(в статията се споменава за цели семейства кюрди), и колко от тях наистина бягат от войната(една от интервюираните жени е работила в администрацията на университета в Дамаск)?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 72. 72 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Направо ме разтресе този репортаж.
  И най-вече от бездушието и малоумието на Държавната агенция за бежанците. Тези хора за какво си получават заплатите?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 73. 73 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stardust":

  Не мисля, че авторите се опитват да ти вменят вина, а по-скоро критикуват действията на институциите, на които това им е работата.

 74. 74 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#59] от "Цветна":

  По-скоро трети вариант: Темата е модна и благодатна за разтягане на локуми за европейските ценности ... И нито дума, например, как гърците "спазват" същите правила - с телените огради и НЕдопускането на бежанци без да подбират средствата .
  И друга "дребна" подробност. Ето как загрижените хуманисти описват местните проблеми:
  " В селото живеят около 130 души, от които повечето са пенсионери, а младите семейства са само три. Ще чуете традиционните оплаквания – няма работа, няма производство, и т.н. " ... и в общи линии това е - традиционни оплаквания които не са интересни.
  ... След което следват пространни жития за пет бежанеца плюс надълго и нашироко какво е длъжа да прави държавата за тях.

 75. 75 Профил на sawa_hr
  sawa_hr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":
  Как да идат във Франция?Да не мислиш, че не искат?Не прочете ли, че ако тръгнат да се връщат в Турция, нашите власти са длъжни да ги преследват наказателно?

 76. 76 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#71] от "АБПФК":

  То пък точно тази жена да я оставиш
  Ама сама ли е, или с талибанин и чавета?

  Amizade
 77. 77 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#75] от "sawa_hr":

  Като искат във Франция защо са дошли в България? Всеки арабин знае, че дойде ли тука по-добре да си е седял вкъщи. Не само заради държавата, а и заради отношението. По-зле е само в Сърбия.

  Amizade
 78. 78 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#73] от "radoslavdj":

  Защо авторите критикуват действията на институциите и как предлагат да се подобри работата на институциите? Извинявам се, но се засягам на национално достойнство. Институциите ни каквито са - такива, но същите автори по същия начин критикуват и институциите в Норвегия. Аз лично съм виждал какво вършат алжирци и мароканци в Париж и Брюксел и пакистанци в Лондон. Мога да поставя и връзки ако някой се усъмни.
  Имаше и един българин, хвърлен от араби върху релсите на брюкселското метро

  Amizade
 79. 79 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Имаше и сирийски бежанец, който изнасили студентка в НБУ в София, за което всички медии дружно мълчаха !!!

  Amizade
 80. 80 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 442 Гневно

  България да приема само и единствено сирийски ХРИСТИЯНИ.Всички останали мощен шут и да ги поемат благодетелите им.Всички хуманисти и нпо-та сега се опитват да манипулират какви ангелчета небесни са тези бежанци,защото виждат как към тях ще потекат едни евро парички.Истината е ,че 90 % от тея бежанци въобще не са случайни и никак ,ама никак не се трогвайте от историйте им,да преминеш през цяла Турция,да те прехвърли каналджия в БГ,струва доста пари,истински бедстващите бежанци са в съседните на Сирия държави.Тези тук са такава сган,такъв неясен случай,че скоро ще плачкате от тях,помнете ми думата

  България над всичко!
 81. 81 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#80] от "Борис Тодоров":

  Никоя друга страна от ЕС не е изявила и най-малкото желание да настанява бежанци засега и аз не разбирам от какъв зор ние сме първи (и Гърция).
  Християните се тъпчат в Ливан. Иракските християни, които бяха избягали при Асад, се опитват да се върнат в планините на Асирия, където обаче не е безопасно поради кюрдите, и все пак е най-безопасно, за разлика от Багдад... Някак си европейските власти от мюсюлманите се страхуват и вдигат ръце, а пред християните са мноооого строги. Срам и позор и за нашата държава, която през 1890- 1915 въпреки всичко е приемала арменските бежанци, а през 1920-те и руските.

  Amizade
 82. 82 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#81] от "Кодкод":

  Наистина е позор за БГ ,от християните тук само можем да имаме полза,аз съм ги виждал в Ирак преди окончателно да ги изгонят и имам само добри впечатления от тях.А по статията когато един,човек е бежанец в истинския случай на думата,загубил е всичко,той се отнася със уважение и благодарност към държавата която го е приела.Той не започва да краде от ниви и градини и не се кара на домакините си за условията при които е поставен.Защото най важното е ,че е жив и на свобода..А от репортажите със тея амуджи те едва ли не се караха на репортерката ,че им били кофти условията малко им били парите и т.н

  България над всичко!
 83. 83 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 574 Разстроено

  Толкова много ме е срам и ме е гнус от сънародниците ни, които обиждат и не приемат бежанците, че ми се свива сърцето ( И ташаците ) и настръхвам!

  Хората (каквито и да са!) имат нужда от помощ! Как не ви е срам да ги обиждате, да се свидите и да се чудите как да ги прецакате и да печелите от тях... пари им вземали за квартири... на таксита ги качвали... омг!


  АЗ ПРЕДПОЧИТАМ ПАРИТЕ МИ ОТ ДАНЪЦИ ДА ОТИВАТ ЗА БЕЖАНЦИ отколкото за пенсионерите! Да ето казах го!

  АЗ ПРЕДПОЧИТАМ ДА ДАВАМ ПАРИ НА БЕЖАНЦИ отколкото да пълня джобовете на мазните ни политици-мафиоти!

  Хората умират! Семействата им умират... и вие сте равнодушни безсърдечни същества... и все някой друг ви е виновен... направо не знам...

  За какво да ходим да протестираме и да оправяме продънената кофа България, като е пълна с такава жалка паплач ?! Чудя се вече...

 84. 84 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#83] от "koalarevolution":

  абе ти нормален ли си бе?Хората който умират и бягат от безизсходица са в Ливан,Турция и Йордания и нямат по 6 лв за такси за да пият кафе и да се мандахерцат по Свиленград,ами живеят в палатки и стискат зъби, и не мърморят какви са им условията

  България над всичко!
 85. 85 Профил на juzeppe
  juzeppe
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#41] от "bokko":
  Каква "Ал Кайда", какви пет лева, бре ... И страданието вече направихте "марково" ...Без етикет "стоката" (бежанците в случая), не струва? Затова - марка. ...че и "Ал Кайда". Такива мнения само потвърждават тезата на статията! По повод друга статия, по темата конфликта в Сирия, предложих: като се пишете такива големо родолюбци, вие приемате три български сирачета в дома си, а аз, съответно трима сирийски бежанци. Мисля, че сделката ечестна. ...Или не е? При предното ми предложение, "родолюбци" ми нашляпаха набързо минусите. Хайде, юнаци, да ви видим сега ...


 86. 86 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#84] от "Борис Тодоров":

  И на мене ми направи впечатление ,че доста мърморят ,вместо да са благодарни ,че са живи и здрави ,и че все пак някой им и е дал подслон. В България съм виждала бездомници по улиците,ровещи из боклука и ми се е свивало сърцето ,както и деца ,които просят..,вероятно ,те повече имат нужда от подкрепа. Такъв тип хора са ми ясни (,пакистанците имат подобен манталитет) и бих повярвала ,че са се надигнали да свалят правителството на Башар..но нека отидат малко и на Запад...там ще ги кротнат

 87. 87 Профил на n.u.b.
  n.u.b.
  Рейтинг: 8 Неутрално
 88. 88 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 225 Неутрално

  заради хора като вас, толкова бедни морално и душевно, българия
  така е затънала в калта.

 89. 89 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 225 Неутрално

  помагай, никой не те спира

 90. 90 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 225 Неутрално

  а аз винаги съм си мислел, че поне по-голямата част от читателите на ДНЕВНИК и КАПИТАЛ са малко по-образовани хора и имат поне капка морал в гърдите си (или където се носи мералът).
  е, явно бъркам. нивото на морала у хората е огледало, на състоянието, в което се намира милата ни родина в момента.
  така, че спете да се чудите, защо сме го закъсали така

 91. 91 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 225 Неутрално

  четеш ми мислите. само една държава прогнила морално от вътре, може да се разпада, така стремглаво, като нашата.

 92. 92 Профил на pre100
  pre100
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хора, цифрите ли са най-важното?! Тези бежанци са напуснали домовете и страната си, за да запазят живота си, не са на гурбет или екскурзия, не забравяйте това! Между другото американците са готови всеки момент да изсипят върху Сирия, във вид на бомби, повече пари отколкото е държавният ни бюджет! Да, и ние сме бедни, но с какво ни пречи това да проявим малко уважение? Залък хляб и паничка мляко за децата ще се намерят винаги, но начинът, по който са поднесени може да ги превърне в отрова. Но защо, кому е нужно? Хайде да бъдем малко по-човечни, няма да ни заболи!

 93. 93 Профил на vyzroden
  vyzroden
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Съчуствам на бежанците но и ние не сме в цветущо положение.Правим каквото можем.Не сме примерно от капацитета на Германия или Англия.Това са реалностите.

 94. 94 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "sam_vimes":

  Могат да ти дам сравнително обективен отговор на въпроса. Българският младеж живее в тази държава и държи съдбата си малко или много в свои ръце. Не всички започваме с равен старт, но при желание всеки може да прогресира и да успее в живота. Християнството ни учи, че когато човек е изпаднал в беда, трябва да му се помогне. Тези хора в обективния смисъл на думата не са равнопоставени с нас следователно. Приличат много на ромите, но докато при тях почти при 90% всичко е пожелателно, бежанците не са избрали да има война и животът им да бъде съсипан. Малко или много и аз се опитвам да помагам, когато имам възможност, дали на сираци, дали на възрастни хора, които имат нужди, но нямат финансова възможност, защото те са в беда и не държат съдбата си в своите ръце, ако някой не им подаде ръка и не им помогне да се изправят на крака.

 95. 95 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Да ги изпратим в Швейцария - там ги настаняват в бомбоубежища, като не им харесва тук.

 96. 96 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Искаме да ви попитаме нещо – казва сирийски младеж. В България има ли изобщо някакви закони?" - кажете де, г-н Орешарски, в България има ли изобщо някакви закони. Кажете и си вървете. Оставка!

 97. 97 Профил на dimitar_rusev
  dimitar_rusev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Отношението ни към бежанците и провалът (засега) на държавата ни, ни разкрива много добре къде стоим - в морално и всякакво друго отношение. Тъжно, много. Дано има повече хора с душа и жива любов към ближния, които да окажат реална помощ, защото от марионетните политици не очаквам нищо (добро).

 98. 98 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 605 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK