Образователното министерство ще се опита да усвои 119 млн.лв. до края на ноември

Анелия Клисарова

© Георги Кожухаров

Анелия КлисароваДо края на месец ноември Министерството на образованието и науката трябва да усвои близо 119 млн.лв. по оперативната програма "Човешки ресурси", за да не бъдат изгубени евросредства. Това каза днес зам.-министърът на образованието, отговарящ за изпълнението на оперативните програми Иван Кръстев.


"На кантар сме - ще се опитаме да избегнем този риск", коментира той. За периода юни – август тази година по оперативната програма са били усвоени повече от 100 млн.лв. Само за август сумата възлиза на 40 млн.лв., което е ръст от 35% в сравнение с периода преди месец юни, съобщи зам.-министърът.


Според Кръстев не може да се говори за ускорено усвояване на евросредства. В кратък отчет за усвоените пари, той каза, че повече от 830 хил. ученици от 2000 училища са участвали в извънкласни практики. Повече от 98 хил. студенти получили стипендии, финансирани от оперативната програма. Парите са помогнали за включването на повече от 44 хил. ученици в професионални практики, 3000 докторанти са били подпомогнати.
"Това е един изключителен труд", коментира пред медиите министърът на образованието Анелия Клисарова. Ако министерството продължавало да работи с тези темпове, по думите й, може и бъде избегната загубата на средства.


Близо 64 хил. първолаци тръгват на училище


Министър Анелия Клисарова съобщи, че първолаците тази година ще бъдат 63 596. От началото на учебната година със статут на "защитени" ще бъдат 127 училища.


"С моя заповед е разрешено да има и паралелки от 12 ученици въпреки че, минимумът е 18 ученици", коментира тя. Министърът на образованието се аргументира, че по този начин не се закриват паралелки и училища. "Тези паралелки са главно в малките градове и села", каза министърът.


В 77 училища и детски градини ремонтите няма да приключат до 16 септември. "Това няма да попречи на образователния процес", коментира Анелия Клисарова. Децата ще бъдат преместени в пригодени помещения или друго училище. В 162 училища има констатирани нередности с площадките и спортните съоръжения.Под видеонаблюдение са 80 % от всички училища и детски градини в София и в момента се провеждат обществени поръчки за охрана на детски градини и училища, съобщи в четвърътк агенция "Фокус", цитирайки Красимир Димитров, директор на Дирекция "Обществен ред и сигурност" към Столична община. "Въвели сме 24-часов режим на видеонаблюдение. Много е важно какъв е пропускателният режим в училището, как се осъществява охраната", казва Димитров.

През 2012-2013г. са били закрити 17 училища. Други три са преобразувани, слети са други осем. Единственото новооткрито училище е СОУ "Петър Берон" в Бобов дол. От началото на учебната година ще функционират 127 защитени училища, но е възможно броят им да се промени още в края на настоящата година, защото през октомври ще заседава междуведомствената комисия. Към момента има още 23 предложения училища да бъдат обявени със статут на "защитени".


Необходимите учебници и учебни помагала, на стойност повече от 20 млн.лв. са отпечатани и са доставени до детските и учебни заведения в страната


Малко над 127 хил. души е общият брой на педагогическия състав в училищата (в това число са включени психолози, възпитатели и ресурсни учители). В малките населени места недостиг на учители по английски.


Един от инструментите за решаването на проблема според нея е мотивацията на младите хора да избират учителската професия, защото 50% от преподавателите са в предпенсионна възраст, а едва 3% са под 30 години. Според Клисарова това може да стане чрез въвеждане на социални пакети, в които да бъдат включени както увеличаването на учителските заплати, така и въвеждане на социални пакети за тях, по-високи стипендии в университетите и въвеждането на длъжността "стажант-учител".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK