Държавата е дала 500 хил. лв. за български църкви в чужбина

Държавата е дала 500 хил. лв. за български църкви в чужбина

© ДневникМалко над половин милион лева е дала държавата за българските църкви в чужбина от общо три милиона лева субсидия за вероизповеданията в бюджета за тази година. Това показва отчетът на дирекцията "Вероизповедания" към Министерския съвет пред ресорната парламентарна комисия за разпределението на държавната субсидия на религиозните общности през първата половина на 2013 г.


Шефът на дирекцията Емил Велинов посочи, че всеки месец се подпомагат с 500 евро свещеници в чужбина, тъй като те не получават заплати от Светия синод. Често за да се издържат, са принудени да работят като рибари, чистачи, а отецът в българската църква в Лисабон е управител на спортна зала там, коментира Велинов. Той отчете, че всяка година се увеличава броят на българските църкви в чужбина с по една, две или три, защото "естественият център на българската емиграция е храмът, а не посолството".


През първото полугодие са дадени средства за ремонт и издръжка на 8 по-големи храма зад граница - "Св. цар Борис Покръстител" в Берлин, "Св. Седмочисленици" в Загреб, "Св. Троица" в Сърбия, "Св.св. Кирил и Методий" в Рим, "Св. Иван Рилски" в Монреал, "Св. София" в Чикаго, "Св. Троица" в Медисън и за храма в Атина.
Български бизнесмени, живеещи в ЮАР, са купили терен за 300 000 евро, на който се предвижда да бъде изграден културно-образователен център, храм и неделно училище. Имотът е даден за безвъзмездно ползване на Църквата за 99 години напред. Очаква се първата копка на храма да бъде през ноември тази година.


За ремонт на църкви с национално значение дирекцията е дала 150 хил. лв., като най-много са заделени за археологическата част на храм "Света София" в столицата. Велинов каза, че скоро тя ще бъде отворена за посетители срещу входна такса. На строителните работници се дължат 200 хил. лв., макар че са приключили работа още миналия август. Подпомогнат е ремонтът още на църквата "Свети Харалампий" в Шабла, на Чипровски манастир, Черепишкия манастир, Голямобуковския манастир и административната сграда на Врачанската митрополия.


При строителство и ремонт частично са подпомогнати 207 храма и 17 манастира за общо 1 175 000 лв. Най-голяма сума е заделена за Софийска епархия - 217 500 лв., както и за Русенска митрополия - 112 хил. лв. Най-малко пари са дадени на Доростолската епархия - 40 хил. лв., и на Плевенската митрополия - 50 хил. лв.


От определените 180 000 лв. за мюсюлманското вероизповедание са похарчени 73 хил. лв. за ремонт на 16 джамии и отделно са преведени 50 хил. лв. на Главното мюфтийство.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  МНОГО ВЕ!

  Пък за нова оценка на Белене- няколко милиона!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Духовните ни послания.За едно ясно и будно съзнание

 3. 3 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#2:"xalikarans"]Духовните ни послания.За едно ясно и будно съзнание[/quote]

  Ако знаеш какъв труд иска разгадаването на твоите "послания". Амин.

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Правило:Духовното обучение изключва грешките.Амин.

 5. 5 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Храмовете трябва да могат да се самоиздържат. Или чрез производство и продажба на стоки (ако са в манастир) или от подаяния.

  Ако са със статут на паметници на културата нека съответното министерство ги субсидира с цел презервация.

  Но тези 500 хил... са пълен абсурд! Лицемерната пасмина пак е крала пари.

 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Това вече е нахално. Българите с мизерните си доходи да помагат на тези дето са в чужбина.
  Явно подпомагат "свои" хора.

 7. 7 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "koalarevolution":


  [quote#5:"koalarevolution"]Храмовете трябва да могат да се самоиздържат. [/quote]
  За болниците пари няма, но за кюретата се намират !
  На протеста видях и един поп-протестър.
  Може да е имало и полицаи, и военни, но не са били с униформа.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Три милиона субсидия,неусвоена.
  И защо тогава и Столична община ще дава?
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/09/12/2138686_stolichnata_obshtina_shte_dade_130_hil_

 9. 9 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#6] от "dissident":

  За ЮАР мога да кажа, че написаното отговаря на истината и това не са точно български бизнесмени, а българи, които започнаха от нула и направиха състояние тук, като ЮАР-ци. И дариха - закупиха два съседни имота с обща площ около 20-30 декара. Има и сгради и е направен временен параклис. Много са хората от диаспората, които помагат, кой с каквото може. Вярно е също казаното в статията, че посолствата изобщо не са център на каквото и да било. Българите като общност се събират около църквата, която се явява по-скоро като клуб (със скара през уикенда, продават се разни български неща, има нещо като неделно училище, има клуб по народни танци и пр.) Сумата, за която става дума в статията е абсолютно мизерна в сравнение с числото на емигрантите по света, което е между 1.5 и 2 милиона души. Падат се значи, по 30 стотинки на човек. В същото време, само от трансферите на пари в България влизат между 700 милиона и един милиард Евро годишно, без да броим кеш парите, които ние, емигрантите носим, когато си прекарваме отпуск в България. Бенефисът за държавата, само от разните данъци, които засягат нашего брата емигранта, е много по-голям, отколкото мизерните подаяния от 500 хиляди. Не ви е срам да си отваряте устата за дребни пари от кумова срама! Ние, като хора, преборили се в една първоначално чужда обстановка и в 90% от случаите успели много повече, отколкото в България бихме могли да сънуваме с идиотското управление на целия преход, можем да минем и без подаянията на една държава, която нехае за хората си не само извън страната, но най-вече за оставащите вътре в страната да сърбат попарата на олигарси, мутри и бивши ДС ченгета. А и посолствата в никой случай не будят уважение, понеже персоналът и неговото поведение по нищо не се различават от оная номенклатура на Външно министерство - същите връзкари, нагаждачи, бюрократи със същото високомерно отношение към сънародниците емигранти, сякаш стоят по-високо от нас. Само че, сега не е соца и не зависим от този персонал на Външно.

 10. 10 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#9:"transvaal"] Падат се значи, по 30 стотинки на човек. [/quote]
  Защо изобщо трябва нещо да им се пада?
  Аз живея в чужбина отдавна и не мисля че България трябва да ми помага с пари, дори и за черква. Който иска да ходи в черква да си я построи и поддържа. Така е в САЩ. Има какви ли не религии и черкви и тези които ги посещават ги поддържат.

 11. 11 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Неутрално

  И как на фона на тези цифри да тълкуваме оповестените на сайта на църквата в Гигинци (онази с изогрависания ктитор Цветан Василев) 400 000 лв. помощ от държавата?

  @)----,--'--
 12. 12 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#10] от "dissident":

  Съгласен съм с теб. Църкви трябва да се строят от хората и държавата не бива да има нещо общо с тая работа. Помощ от българската държава вероятно е нужна в места, където хората са малобройни и слаби. Такава помощ може да бъде под формата на български книги, учебници, културни пособия. Не е лошо да го има, и както казах - падат се по 30 стотинки на човек на година. Ти като трансферираш пари в Бг, само косвените налози, които същата държава прибира са многократно повече. Като купиш нещо за 10 лева в Бг, само ДДС-то е повече от тая помощ, а обикновено не си връщаме ДДС-то на излизане на летището. Искам да кажа, в този само тесен смисъл, че България получава многократно повече от нас, отколкото дава обратно. Иначе, ясно е, че образованието, което сме получили от България ни прави успешни по света и аз не смятам, че България ни дължи нещо. Напротив - това ни е родина, на която дължим много. Направих малко злъчен коментар, понеже ме дразнят всезнайковци с готово мнение по всички въпроси и понеже из тия форуми винаги има хора, които се изказват негативно за нас, избралите емиграцията като решение на жизнените проблеми и като резултат на действията на една безотговорна политика, която вече 24 години систематично руши държавата на нашата родина.

 13. 13 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "transvaal":

  Браво на българите в ЮАР!!!
  Дано дойде време, когато отново да се съберем - тук, у дома.
  Но надали... Разпиляваме се и навсякъде, било със сила, било с времето, ще ни пречупят. Кубрат го е казал...

 14. 14 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#13] от "savsemnov":
  Благодаря за хубавия отзив, но бих добавил, че ако бяхме по-сплотени, би трябвало да сме стигнали това ниво преди 10-ина години. В началото на 90-те всеки се устройваше с работа, към средата на 90-те децата на повечето семейства бяха в края на начално-прогимназиално училище, хората се обзаведоха с прилични коли, започнаха да купуват къщи. Към 2005 повечето деца завършиха университети, повечето хора строяха или купуваха големи имоти. Тези, които имаха собствен бизнес бяха вече стъпили на крака. Искам да кажа, че това, което правим сега, можехме да сме го направили преди 10-ина години, ако бяхме по-задружни, понеже у мнозина вече се намираха средства извън пряко необходимите. И аз бих искал да се срещаме в България. Част от нашите сънародници купиха имоти в България. Има ЮАР-ски българи, които прекарват тукашната зима в България (когато при вас е лято) и обратно (целогодишно лято). Мнозинството обаче, сме работещи за компании, дето не са наши, един вид нашият живот се определя от ритъма на работа-отпуска-ваканции на децата и фактори като изплащане на банкови заеми и цялото надбягване с препятствия на хора от средната класа в едно либерално консумативно общество. И докато се усетиш - минали много години. Но поне си ходим в България - повечето от нас на кратки посещения за по две седмици или като отклонение от маршрута на някоя командировка. Тийнейджърите харесват България, понеже там са при баба и дядо - по дефиниция по-либерални от родителите и освен това българската среда в техните очи е невероятно свободна и либерална във всяко отношение, докато тук в ЮАР (най-вече сред белите), хората и нравите са доста консервативни. Така че, има надежда, че дори и младите няма да загубят връзка с България (макар че много от тях не знаят да четат на български (жалко, понеже е работа на родителите да ги научат) и по говора им личи, че не са българчета от самата България (което се оправя за два едномесечни престоя в Бг). Вярно е, че България е доста обрулена държава с голям демографски срив, но мисля че, след като сме оцелели 1300 години, ще оцелеем и в следващите 1300г.!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK