Извънредни разходи за 1.381 млн. лв е направило МВР за охраната на протестите

Извънредни разходи за 1.381 млн. лв е направило МВР за охраната на протестите

МВР е направило извънредни разходи за 1 381 040 лева за обезпечаване на обществения ред по време на протестите срещу кабинета Орешарски, съобщи в рамките на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той уточни, че данните са за периода 14 юли - 5 септември.  


Йовчев добави, че за тези почти три месеца в София са били командировани 3660 служители на реда от 21 областни дирекции. Стойността на положения извънреден труд на полицаите възлиза на 202 330 лева, а останалите над 1 млн. лева са другите разходи за охрана на протестите в страната.


Вътрешният министър посочи, че работилите извънредно полицаи са получили полагащите им се суми за извънреден труд за юни, юли и август. Йовчев добави, че според сега действащия закон на МВР на един служител могат да му се платят до 50 часа извънреден труд на месец. Тези, които са работили повече са били компенсирани, но не в пълна степен, каза министърът.




Задалият въпроса за допълнителните разходи на МВР депутат Кирил Добрев от БСП уточни от парламентарната трибуна, че ще внесе предложение за промяна в закона, която ще позволи да се увеличи възможността за платен извънреден труд при полицейските служители, защото от охраняващите протеста имало хора с над 100 допълнителни часа.


В отговор на депутата от "Атака" Десислав Чукалов, за нападенията над централата на "Атака" от протестиращите на 17 юни, при която пострада народният представител Христиан Димитров, министър Йовчев уточни, че не може да се установи кой е бил извършителят и какъв е предметът, ударил депутата. Има досъдебно производство, работата по разследване продължава, каза още министърът. Той беше категоричен, че МВР се отнася изключително отговорно към сигналите за провокации по време на протестите в страната и работи по всички такива получени.