Тест за езикова грамотност ще определи кои служители на ГДБОП ще намерят работа в ДАНС

Откриването на новата сграда на ГДБОП през ноември 2010 година, която остава на разположение на служителите.

© Дневник

Откриването на новата сграда на ГДБОП през ноември 2010 година, която остава на разположение на служителите.Само служителите на бившата Главна дирекция "Борба с организираната престъпност, които са езиково грамотни, ще бъдат преназначени на работа в Държавна агенция Национална сигурност, стана ясно от изказване на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. От парламентарната трибуна той отговори на въпрос на депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов, Веселин Вучков и Галина Георгиева относно блокиране на дейността на ДАНС, след изваждането на бившата ГДБОП от Министерството на вътрешните работи и вливането и агенцията.


Министърът посочи, че всеки от искащите да работят в ДАНС бивши служители на ГДБОП трябва да подадат молба за това, след което минат през тестовете прилагани към всички кандидати за работа в агенцията. Става дума за тест за езикова култура и психологическа годност. Бившите служители на ГДБОП обаче няма да преминаван през медицински преглед и тест за физическа подготовка. Йовчев каза, че по закон преназначаването трябва да приключи на 1 октомври.


Министърът на вътрешните работи беше категоричен, че са взети всички мерки, за да не се блокира дейността на ДАНС. "За да не се затрудни работата в новата структура, служителите от ГДБОП запазиха оперативните дела, по които работят, достъпа до информационната система на МВР, ползваните коли, сгради и технически средства. Единствено бяха преподчинени от министъра на вътрешните работи на директора на ДАНС, обобщи Йовчев.
Министърът допълни, че неприключените производства се възлагат от прокуратурата по компетентност на разследващия орган. Имало и указания от главния прокурор за временен ред на работа, до назначаване на агентите в ДАНС. В МВР имало и работна група с хора от МВР и ДАНС, която да предложи решения по всички организационни и административни въпроси.


На съмненията, че сред бившите служители на ГДБОП може да има политическа чистка, Йовчев каза, че това би означавало, че те са политически обвързани. "Искрено се надявам, че това не е така, в бившата ГДБОП има много професионалисти и почтени хора", каза още Йовчев. Той обаче изрази загриженост, че при личен състав от 800 човека в службата има само три дела, които биха могли да бъдат реализирани в сравнително кратки срокове. Освен това в ГДБОП имало по-малко от един секретен сътрудник на работник, а шефовете и твърдели, че организирани групи за наркотрафик в България няма и с доставките и продажбите на дрога се занимавали квартални банди.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK