Информацията за назначението на зам.-шефа на митниците не била обществено значима

Информацията за назначението на зам.-шефа на митниците не била обществено значима

© Юлия ЛазароваВ случая се искат данни за конкретно лице и причините, довели до неговото назначаване, поради което не е налице информация, която да е свързана с обществения живот в страната". С такъв отговор Министерството на финансите отказа на ДСБ достъп до обществена информация във връзка с назначаването на Николай Попов за зам.-директор на агенция "Митници". На пресконференция авторът на искането и член на ръководството на партията Атанас Атанасов обяви, че ще се обърне и към други институции по въпроса.


Като част от инициативата си за "извънпарламентарен контрол" преди близо месец ДСБ отправи искане за достъп до събраната служебна обществена информация, съпътствала назначението на Николай Попов. Тогава общинският съветник и член на ръководството на партията Атанас Атанасов обясни, че повод за искането е, че през 2009 г. е отнет достъпът до класифицирана информация на Попов като служител на МВР.


"Била ли Ви е известна тази информация и как оценявате това обстоятелство с оглед основното задължение на новия зам.-директор да ръководи пряко дейността по митническо разузнаване и разследване", гласеше въпросът на Атанасов към финансовия министър Петър Чобанов.
Днес Атанасов и Албена Палпурина, също член на ръководството на ДСБ, представиха отговорите и на другите, идентични искания - за документите по назначаването на областния управител на София - свързания с ВИС-2 Емил Иванов, както и за новия шеф на държавата агенция "Архиви" Иван Комитски, работил в архива на Държавна сигурност преди 1989 г.


От Министерския съвет са отговорили, че няма изисквания за заемане на длъжностите председател на архива и областен управител. И цитират чл. 13 на Закона за достъп до обществена информация в частта му, която описва кога, според който достъпът може да бъде ограничен.


От ДСБ бяха отправили и питане за назначението на офицера от Държавна сигурност Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Информация за бъдещото му назначаване се появи в началото на юли. По-късно обаче длъжността секретар на съвета беше закрита. Това е и обяснението, което от Министерския съвет са дали на ДСБ. "Да бяха ни казали за какъв са го назначили, защото и той е офицер от първо главно управление на ДС, ще пуснем нов въпрос", възмути се Атанасов.


За следващите питания от извънпарламентарния контрол той каза, че във връзка с кризата в Сирия ще поиска от Министерския съвет актуализирания национален план за противодействие на тероризма. Причината - на заседанието на Съвета по сигурността на 30 август като част от плана за ограничаване на миграционния натиск към България е взето решение за актуализация, въпреки че според вътрешния министър Цветлин Йовчев засега няма данни за наличие на пряка терористична заплаха за страната.


Атанасов припомни, че според зам.- директора на Националната разузнавателна служба (НРС) във връзка с кризата в Сирия има достоверни данни за реални заплахи за сигурността на страната, за отделни нейни структури, за отделни представители и граждани. "Питаме кой казва истината. Затова искаме да видим плана. Има ли терористична заплаха за България, произтичаща от кризата в Сирия, или няма заплаха", попита Атанасов. И в отговор на журналистически въпрос добави, че позицията на ДСБ е, че границата с Турция и Гърция не трябва да бъде затваряна за бежанци.


От партията питат и председателя на парламента Михаил Миков (БСП) чрез какъв акт администрацията на Народното събрание е определила зоната на загражденията около парламента. "Очевидно е, че зоната е много по-голяма от 20 метра, на места достига и до четири пресечки. Това води след себе си и икономически загуби за Столична община", каза Албена Палпурина и заяви, че ще поискат и информация какви са тези загуби.


По правило зоната за сигурност се увеличава, след като Народното събрание изпрати искане до МВР, а министерството се мотивира пред Столичната община. Тогава кметът може да разреши разширяването на базата на аргументите.


"Нашата позиция е, че по този начин народните представители явно показват своя страх от "любовта на народа" и отправят провокации към хората, тъй като за всички е идно, че протестът е мирен", заяви Палпурина. А Атанасов изрази възмущение, че председателят на законодателния орган на страната "брутално нарушава законите". Ако толкова много ги е страх народните представители от гражданите, да променят закона, каза той.


На въпрос за позицията на ДСБ по отношение на заявките на ГЕРБ за общи действия с Реформаторския блок за свалянето на правителството Атанас Атанасов отговори: "На Бойко Борисов трябва да му е известно, че вратата за неговото връщане в изпълнителната власт през ДСБ е зазидана. Точка."

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Много въпроси,остава някой и да им отговори.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  КОЙ събира или не приходите на обрулената страна е ВАЖНО!

  Съдът ще каже!

 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Е как за някакво обаждане на Ваньо Танов за назначаване на обикновен митничар е обществено значимо, а криминално проявеният зам.шеф на митниците не е?
  И какво си говорим за Закона за достъп до информация или те законите за комунистите не важат?...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#3:"Депутат 241"]законите за комунистите не важат?...[/quote]

  Кога са важили?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 5. 5 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 616 Неутрално

  информацията, кой ще е портиер на митниците не е значима за обществото, а за зам. директор е значима си мисля, този комунистически галош няма да е на средна или минимална работна заплата, все пак.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#3] от "Депутат 241":
  241, понятието "обществен интерес" не бива да се бърка с информация, която е "интересна на обществото".
  Заместник-директор на агенция „Митници” е висш държавен служител. Понятието "обществен интерес" не бива да се бърка с информация, която е "интересна на обществото". Наличието на нормативно определен ред за достъп до данни по своята същност предполага ограничаване на достъпа за в бъдеще до определени лица. Това правило е уредено и на конституционно ниво в чл. 41, ал. 2 от Конституцията на РБългария, който гласи, че "Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права".
  Законодателят в чл. 41, ал. 1 от Конституцията на РБългария лимитира правото на свободно разпространение на информация, тъй като тя има отношение към други основни граждански свободи. Степента, в която е допустимо ограничаването на това право е значимостта на интереса, който го налага. Единствено обществен интерес от по-висш порядък би оправдал налагане на ограничение на конституционно гарантирани човешки права от категорията на абсолютните, каквото се явява правото на неприкосновеност на личния живот. Всяка интервенция в защитената сфера на тези свободи от страна на трети лица, които с действията си биха били в състояние да накърнят или ограничат тяхното упражняване, би следвало да се счита за противозаконно до доказване на по-висш обществен интерес, който го е наложил. И първо прочети разпоредбата на чл. 17, ал. 3 от Закона за държавния служител, съгласно която разгласяване на сведения от служебното досие на държавния служител не се допуска без неговото изрично писмено съгласие.

 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241"]Закона за достъп до информация [/quote]
  Обществена информация по смисъла на този закон е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти. "Депутат 241", какво според теб означава обществен живот?

 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Добри въпроси.Хареса ми и отговора за зазиданата врата на ДСБ за ГЕРБ,но Р.Кънев не беше така категоричен при отговора на същия въпрос,направо го избегна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK