Събориха 120-метров комин в Разград

Събориха 120-метров комин в Разград

© Стела Ковачева120 метров комин, издигнат в двора на завода за преработка на царевица "Амилум България" в Разград, бе успешно съборен в събота.


Съоръжението е било построено в периода 1988 -1990 година, но никога не е влизало в експлоатация. Когато през 1993 година недостроеният тогава завод бива приватизиран от белгийската компания "Амилум", новият собственик препроектира производствения си цикъл така, че планираната за построяване локална ТЕЦ се оказва ненужна. Неизползваем остава и коминът, вече издигнат върху индустриалната площадка.


120 метровото цилиндрично тяло бе съборено на 14 септември, точно в 14 часа. Рухването на стоманобетонната кула бе предхождано от два гърмежа, след които коминът падна за секунди в посока запад. Конструктори съобщиха, че отвътре коминът е бил обшит с ламарина, а на върха му е била монтирана 20 метрова неръждаема тръба.
От компанията собственик не съобщават подробности за фирмата, наета да извърши сапьорските работи. Коминът в заводската площадка на "Амилум" е третата индустриална кула в града, съборена в последните години. През 2009 година бе разрушен коминът на фалиралия завод за стъкло "Диамант", а през септември миналата година фармацевтичната компания "Биовет" поръча събарянето на комина на затворената вече заводска топлоелектиречска централа.


Десетки жители на Разград излязоха в ранния следобед в района на индустриалния квартал в града, за да видят, как ще падне високият комин. Много семейства бяха довели и децата си. Рухването на 120 метровата стоманено бетонна кула бе запечатано от десетки любителски фотоапарати, GSM-и и камери.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK