След инцидента в "Ораново" ГИТ откри над 230 нарушения в рудниците

След инцидента в "Ораново" ГИТ откри над 230 нарушения в рудниците

© Надежда Чипева, КапиталНад 230 нарушения на нормативните изисквания за безопасност и здраве при работа е открила Главната инспекция по труда в мините и подземните добивни обекти в страната. Изпълнителната агенция е направила общо 23 извънредни проверки в 17 предприятия, след като при инцидент в мина "Ораново" загинаха четирима миньори.  


Дейността на мина "Ораново" е спряна, за да се вземат необходимите мерки за укрепването й, както беше обявено веднага след инцидента. С четири акта в момента са спряни и машини и съоръжения в рудник "Бабино". 


По-голямата част от установените нарушения - 228 - са получили задължителни за изпълнение предписания с кратки срокове. Актове за нарушения пък са съставени в 26 случая - на 11 работодатели, на седем работници и на осем длъжностни лица, като петима човека са отстранени от работа, защото нямат необходимите разрешителни.
Всички отстранени са от "Ораново" - един началник-смяна по технологичните процеси, за когото е установено, че няма правоспособност за работа с взривни материали и още четирима електро-механошлосери, които не притежавали необходимата квалификационна група по електробезопасност и не са преминали курс по устройството и ремонта на съоръженията, с които боравят.  


На много места се експлоатират крепежни конструкции с нарушени габарити, не се осъществяват необходимия контрол и ремонти. Това поставя реална опасност от пропадане и затрупване на хора и техника – това състояние е характерно за почти всички подземни рудници, най-вече в тези за добив на въглища, поради липса на персонал за подържането им, пише в доклада от проверките. В няколко рудници проверките показали неправилно съхраняване на взривни материали - "в нестандартни съоръжнеия и без надзор". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK