Изследване: На повечето млади Желязната завеса и ГУЛаг не говорят нищо

Тодор Живков

© Организаторите на конференцията

Тодор ЖивковС нищо конкретно" - такъв отговор са дали повечето анкетирани, попитани с какво свързват Желязната завеса (65.7%), ГУЛаг (79.2%) и църквата "Св. Неделя" през 1925 г. (69.2%). Това показват резултатите от изследването на НЦИОМ сред 1100 млади хора между 15 и 35 години в цялата страна, проведено в периода 7 - 19 юни 2013 г. То беше представено днес на конференцията "Образованието за комунистическия режим и европейските демократични ценности на младите хора в България".


Данните показват още, че ако можеха да избират, 17.5% от анкетираните биха живели по времето на Тодор Живков, а 14.1 на сто определят управлението на България от 1944 до 1989 г. като "по-скоро демократично". Едва 45.9% са посочили всички страни, с които България граничи, а 30.8 на сто не знаят къде се намира Европейският парламент.


ГУЛаг - интернет търсачка
На въпроса с какво свързвате ГУЛаг (Главно управление на наказателните лагери), 14.8 на сто са отговорили, че това е концлагер в Русия, 3.1% - интернет търсачка, а емоционални определения като ужас, смърт и убийства са посочили 2.2 на сто от анкетираните. Близо 80 на сто не го свързват с нищо конкретно, а 0.7 не са дали отговор по същество.


Според 33.5% от анкетираните съветската армия е освободител, спасител и победител, когато навлиза в България на 8 септември 1944 г., едва 8.8 на сто са посочили, че тя е поробител, окупатор, узурпатор и завоевател, а 5.2% са описали характеристики за армията и епохата, без да оценяват. Малко над 3 на сто са отговорили, че нахлуването на войската е заради политически интереси и стремеж за влияние у нас, а 0.3% са посочили: "Нито спасител, нито агресор."


На въпроса "защо, според вас, българските войски навлизат в Чехословакия през 1968 г." 22.5 на сто от анкетираните са посочили, че целта е била да се предотврати излизането на страната от съветския блок, 11.3% смятат, че е оказана помощ в борбата й с "контрареволюцията", а 1.5 на сто са посочили оказване на помощ за природно бедствие. Според 0.1 на сто от солидарност, друго - 0.3%, а 64.5 процентни пункта не могат да преценят.


Малко над 40 на сто свързват остров Персин (Белене) с концлагер, 39.9% с нищо, 14.6 на сто - със строителството на ядрена централа, а 2.5% са дали географски определения. С емоционални думи като репресия, мъчение и ужас са реагирали 2.4 на сто от анкетираните, а 0.3% свързват острова с БКП и 0.2 са дали отговори не по същество.Изследването е проведено по метода на полустандартизираното интервю в периода 7 - 19 юни 2013 г. сред 1100 лица на възраст между 15 и 35 години в цялата страна. То е част от проекта "Образованието за комунистическия режим и европейските ценности на младите хора в България". Финансирано е от Европейския парламент и фондация "Конрад Аденауер".

Над 66% не свързват с нищо конкретно колективизацията, 12.7 на сто са посочили колектив, сдружаване и съюз, почти 10% са посочили ТКЗС, 7.1 на сто - одържавяване, национализация, изземване на земя и имущество, 3.3% - емоционални определения като комунизъм и терор, и 0.7 на сто не казали нищо по същество.


Над 65 на сто не свързват с нищо Желязната завеса, 14.1% са отговорили, че е граница между Изтока и Запада, 9.4 на сто - разделение и разделяне, 3.6% - ограничения на информацията и информационно затъмнение, и 3.1 на сто са посочили ограничения за пътуване. Близо 3% са казали емоционални определения като репресии, терор и конспирации, а 0.3 на сто свързват Желязната завеса с речта на Чърчил.


Почти 70 на сто не знаят нищо конкретно за църквата "Св. Неделя" през 1925 г., 24.3 на сто са посочили атентат и опит за атентат, 4.5% - храм в София и религия, а 1.3 на сто - географско местоположение. Над 55% не свързват с нищо холокоста, а 39.6 на сто са отговорили геноцид над евреите, репресия и избиване. Близо 90 на сто не са чували за "Задочни репортажи за България", над 30 на сто не знаят за Берлинската стена, една трета от анкетираните не свързват с нищо датата 9 септември, а 24.8 са посочили: "Освобождението на България от фашизма и немската окупация."


Изследване: На повечето млади Желязната завеса и ГУЛаг не говорят нищо

© Организаторите на конференцията


Хитлер, Сталин, Хюсеин...


На въпрос кои личности (съвременни и исторически) според вас могат да бъдат наречени диктатори, най-много от анкетираните - 34.2 на сто, са посочили Адолф Хитлер. Следват Йосиф Сталин с 19.9%, Саддам Хюсеин с 7.8% и Фидел Кастро с 5.4 на сто. След това са Муамар Кадафи, Тодор Живков, Бенито Мусолини, Аугусто Пиночет и Бойко Борисов. Точно 42 на сто не успели да изброят нито едно име.


Сред борците срещу диктатурата първо място заема Васил Левски според 7.1 на сто от анкетираните. Следват Че Гевара (6.2%), Желю Желев (2.5%), Христо Ботев (2.5%) и Нелсън Мандела (2.5%). Под процент от анкетираните са посочили Александър Стамболийски, Фидел Кастро, Георги Димитров, Мартин Лутър Кинг. Следват Волен Сидеров, Георги Сава Раковски, Георги Марков, Петър Дертлиев и Махатма Ганди. Над 77 на сто не са успели да посочат никого.


Най-много от анкетираните са посочили, че се информират за българската и световната история от учебниците по история - съответно 60.3 и 54.4 на сто. Около 50 на сто от интернет и от документални филми.


Ако можеха да избират, 30.8 на сто биха живели в демокрацията след 1989 г., 17.5% по времето на Тодор Живков, 4.5% - при управлението на цар Борис III, 2.6 на сто предпочитат времето на цар Фердинанд I, а близо 22% ще отидат в чужбина. Същият брой не са успели да преценят.


Сред предимствата на обикновения човек по времето на управлението на Тодор Живков най-много анкетирани са посочили хората са имали работа и професионална реализация - 34.5%, според 23.4 на сто е имало сигурност, спокойствие и нормален живот, а 13.7% са отговорили финансова стабилност и постоянни доходи. Малко над 10 на сто са казали, че няма предимства.


Сред недостатъците за същия период от време 31.2 на сто са посочили ограничаването на личните свободи, 13.4% - трудностите с пътуването зад граница, 10 на сто са отговорили липсата на разнообразие от стоки и трудният достъп до коли и жилища. Според почти 8 на сто е нямало недостатъци.


Малко над 26% от анкетираните смятат, че Държавна сигурност е служила на българските интереси, 30.2 на сто са отговорили - на чужди интереси, а 43.6 не са успели да преценят. Според 13.6% ДС е защитавала хората, на обратното мнение са 44.6, а 41.7 на сто нямат позиция.


Изследване: На повечето млади Желязната завеса и ГУЛаг не говорят нищо

© Организаторите на конференцията


За най-новата история и още нещо


На въпрос какви хора са забогатели след 1989 г. най-много от анкетираните - 40.8%, са посочили мафиоти, мутри, престъпници, крадци, измамници и корумпирани. Следват политиците, държавниците, властимащите и управляващите със 36.5 на сто от отговорите, а 11.3% са посочили комунисти, хора от БКП, хора от ДС, ченгета и комунистическата върхушка.


Малко под 10 на сто са отговорили, че са забогатели инициативните, кадърните, умните, бизнесмените и предприемачите, а 6.2% - групировките и олигарсите. Под процент са събрали отговорите чалга певиците; съдии, адвокати, прокурори и магистрати; свързаните с евреите и масоните; реститутите; земеделци и арендатори; медиите; лекарите. Малко над 14 на сто не успели да преценят.


Близо 47 на сто смятат, че основното човешко право е това на живот, свобода и достойнство, 32.2 на сто - свобода на словото, право на изразяване на мнение и свобода на съвестта, а 17.3% са посочили  социални права като здравеопазване, образование и социална защита.


Едва 45.9 на сто са посочили всички страни, с които България граничи, четири от съседите ни са изброили 26.4% от анкетираните, три - 10.2 на сто, две - 4.3% и една - 1.3 на сто. Нито една държава не са посочили 6.9%, а 5.1% са изброили страни, с които не граничим.


Най-много от анкетираните - 52.9%, са завършили средно образование, 23.3 на сто - висше, 2.3 - полувисше, 18 на сто - основно и 3.5 - по-ниска степен.


Изследване: На повечето млади Желязната завеса и ГУЛаг не говорят нищо

© Организаторите на конференцията


На какво се дължи?


Основната цел на изследването е да бъде променена учебната програма по история, в която уроците за комунизма да бъдат повече и да включват лични истории, така че учениците реално да разберат какво се е случвало по това време.


Анкета сред учители, направена от социолога Любомир Пожарлиев, показала, че уроците за социализма у нас са сред последните за годината теми. Заради дървени ваканции или забавяне в усвояването на материала много често те изобщо не са изучавани. Не са включени и в конспекта за матурите и кандидатстудентските изпити, което демотивира и учители, и ученици.


За сравнение беше дадено Средновековието, за което темите са в пъти повече. Според Пожарлиев като че ли държавната политика е насочена към изучаването на славното минало на българите по времето на цар Симеон например, отколкото социализмът, който не е чак толкова славна страница от историята ни.


На конференцията присъства и учителят по история Емил Джасим, който потвърди изнесените от Пожарлиев данни. Той обаче е прибягнал до по-различен метод за обяснение на комунизма - ролеви игри. С документи, публикувани в специализирания сайт dese.bg, той кара учениците да влизат в ролите на доносник и репресиран. "Едва тогава разбраха за какво става въпрос", добави учителят. Според него трудно се разбира какво е комунизъм само с изучаването на действията на елитите.


"Има голяма празнина в познанията на младите хора например за смъртта на Никола Петков, Георги Марков, Мара Рачева", заяви Васил Къдринов - един от участниците в проекта. По думите му цялото общество трябва да промени начина, по който оценява това историческо време. Надеждите на изследването са започването на промяна в учебните програми.

Коментари (231)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Което е в голяма степен положително - е, вижте тия от ДСБ, на тях им говори, че даже им се и привижда.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 843 Неутрално

  На това и разчитат сегашните управляващи. На хора необразовани и на хора без памет.

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Вижда се, че идва поколение от многообещаващи млади главочи. Май не само образователната система е виновна.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Хм ....
  Наби ми се още в началото ...

  Като ще коментираме "търсачката" би трябвало да уточним, че ГУЛАГ наистина може да се асоциира с това.
  Защото истинската фирма се казва ГУЛаг (а-то и гъ-то са с малки букви).

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Профанизация в действие. Най-доброто за БСП е младите да не знаят нищо за социализма, освен лозунгите колко хубаво е било. И да разправят, че вече нямало страх. Сега няма или не чак толкова но през 1944-1989 управляваха чрез страх, апървите години и чрез терор.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ми така е другаре, като образованието е държавно. Произвеждат се само овце с промити мозъци.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Затова - задължително изучаване на "Задочни репортажи за България" в училище.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Значи наистина трябва да се променят учебниците по история. Това е срамно!

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Е как ГУЛАГ и комунизъм са много модерни в този форум. Куп хора имат параноичен страх от комунизъм, всеки втори за тях е "комуне", правят се антикомунуистически галерии от Москва, Желязната завеса е още в главите им.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 11. 11 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Освен обобщената информация, изследването дава и косвен отговор на въпроса "Защо първите две партии в демократично избрания парламент са ГЕРБ и БСП".

 12. 12 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Еми абсолютно нормална последица от целенасочената пропаганда която се води от РУСИЯ която затри буквално България .
  Необяснимо е дори господарите на Авроатлантическите ценности след падането на СССР забраниха буквално да се пускат матри'али за историческите истини на СССР
  Е., как промитите,изнемогващи да смогнат на 24/7 нон стоп пропаганда млади хора да отсеят истината от лъжата когато са на прага на оскотяване по скоро
  Та рядкост е млад който може да мисли
  А трябва да се знае ,че Хитлер с неговите концентрационни лагери и всички жвртви на войната му изглежда като "МАЛАДЕЦ "пред другаря Йосиф Висарионович Сталин който е затрил 50 пъти по толкоз руснаци само в Гулак в Сибир
  предимно интелигенция и не само в Русия ами в целият Източен Блок и сателитни държави вариантите на Гулаг бяха налични работещи с пълна пара .което до ден днешен е опорочило всичко .Вярианта Белене дори не са чували вие искате да знаят за Гулаг

 13. 13 Профил на nikolai
  nikolai
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Лошото в случая е, че младите не са запознати с исторически и географски факти. Но още по-лошото е, че две десетилетия по-късно определенеи лица продължават да говорят за миналото и да се опитват да набиват в главите на другити колко е било лошо и тн. Дали е било добре или лошо за всеки е различно, но тези, които най-много скачат и плюят срещу нещо обикновено са били най-големите гъзолизци на това, което плюят!

 14. 14 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Това е добре. Светът върви напред.
  Младите имат с какво да се борят. Няма нужда да се ровят скелети.
  "Едва 45.9 на сто са посочили всички страни, с които България граничи, четири от съседите ни са изброили 26.4% от анкетираните, три - 10.2 на сто, две - 4.3% и една - 1.3 на сто. Нито една държава не са посочили 6.9%, а 5.1% са изброили страни, с които не граничим.
  Най-много от анкетираните - 52.9%, са завършили средно образование, 23.3 на сто - висше, 2.3 - полувисше, 18 на сто - основно и 3.5 - по-ниска степен."
  Това вече е нещо за безпокойствие.

 15. 15 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Любопитно

  А дали знаят кога е паднал Картаген?

 16. 16 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Амм малко трудно е да се искат такива конкретни отговори, като този период не се изучава в училище. От 1944 до 1989 е пълна затъмнение, нито нещо отрицателно, нито нещо положително, камо ли точен и конкретен и анализ на случилото се. Та анкетата нито е смущаваща, нито е неочаквана.

 17. 17 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Че Гевара и Фидел - борци срещу диктатурата! ОХ

 18. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#17] от "permanent":

  Може и така да се каже. Батиста е диктатор.

 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Гулаг", "Желязната завеса", атентата в "Света неделя" непознати факти за младите българи.
  Ето това трябва да е новината не деня.
  Тези факти обясняват и резултатите от изборите.
  Народ, който не познава историята си е осъден да повтаря грешките си.
  Добре, учителите нямали време да изучават тази част от историята ни. А, къде са родителите, които познават времето на социализма от собствен опит?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#14:"dissident"]Това е добре. Светът върви напред.
  Младите имат с какво да се борят. Няма нужда да се ровят скелети. [/quote]
  Ммм ...

  Това е добре, наистина, защото новото поколение, (тук става дума именно за ново, следващото поколение), си върви по цял свят така. И в това е "добре"-то. Че е нормално.
  Иначе ... скелетите не трябва да се ровят, но трябва да се знаят. Въпросът е ... как. Пък в изследването гледам, че са наблягали покрай рационалното и на търсене специално и на емоционалните реакции.И това ме кара да наострям уши. Да не залитнат пак да пишат емоционално историята ...

 21. 21 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Няма как човек, който не е живял по време на комунизма да разбере наистина какво е било.

  Друг е въпроса, че тая информация умишлено не се изучава под предлог, че е противоречива ... ама то кое ли в историята не е.

 22. 22 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Пълна мъка...и се пита накъде вървим???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 23. 23 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Това е добре, показва, че усилията на разни НПО-та не се увенчават с успех!

 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Най-много от анкетираните - 52.9%, са завършили средно образование, 23.3 на сто - висше, 2.3 - полувисше, 18 на сто - основно и 3.5 - по-ниска степен. [/quote]

  Дневник, такова образование като ''полувисше'' нЕма.....Или си учил, или си със средно образование....Средно положение нЕма.....Корегирайте се....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото"

  След няколко поколения българите изобщо няма да си спомнят за комунизма. Ще останат изписаните думи в учебниците по история. Ще останат някакви далечни спомени от разкази на прабаби и дядовци. Ще остане една горчивина, че постоянно се взираме в миналото и не виждаме в бъдещето. Не правим деца, а си пращаме децата в чужбина. Не сме доволни, но не променяме нищо. Оплюваме държавата и всичко държавно, но не се замисляме, че тя е огледало на самите нас. Изключителен народ от талантливи песимистични индивидуалисти. Това сме ние.

  Fortuna favet fortibus.
 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Весело

  Върви народе възродени...

 27. 27 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#20] от "xm...":

  Общата култура е обезпокояваща. Над 75% от анкетираните са със средно или по-високо образование и не знаят с кои страни граничи България. Така че ако тръгнат "по света" в някоя посока, няма да знаят къде ще попаднат.
  Годините от историята са еднозначни и с еднакво значение.
  Ако някой ще трябва в детайли да знае какво е било преди 30 години, би трябвало да знае какво е било и преди 300.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#16:"patladjan_1991"] този период не се изучава в училище. От 1944 до 1989 е пълна затъмнение, нито нещо отрицателно, нито нещо положително[/quote]Имат ли куража да изучават най-великия период на възход и промишлена мощ от българската история , който във всичко превъзхожда сегашната кретенска система която представят за "демокрация и капитализъм". СОЦа е ПО-ДОБЪР от СЕГА!!!
  / не , че СОЦа е китка, сега е упадък и резил/

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#26:"charlesdegaulle"]Върви народе възродени...[/quote]ДА БЪДЕМ ПАК КАКВИТО БЯХМЕ 1944 - 1989 ... ама без фатмащината и дивотиите на соца.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#28] от "EVOLYUCIONER":

  Социализъмът се оказа грешна пътека. Ние не сме машини.
  Грешката ни бе, че от социализъм включихме директно на турбокапитализъм и анархия. Резултатът е видим.

  Fortuna favet fortibus.
 31. 31 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#28:"EVOLYUCIONER"] най-великия период на възход и промишлена мощ от българската история [/quote]
  бай Тане, я посмали малко.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#24:"ARRI"]такова образование като ''полувисше'' нЕма.....[/quote]Има ... Има "полувисше" ... или поне имаше.
  Тези които имат такива дипломи са си живи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#28] от "EVOLYUCIONER":

  Аз тогава не съм живял, така че мнението ми не е от значение. Все пак си личи, че поне е имало някакво развитие, за разлика от сегашното мъртвило. Ти май беше този, който го оприличи на Зоната от "Пикник край пътя". Споделям идеологията, ама не е била изпълнена както трябва, не че сегашната е изпълнена като хората.

 34. 34 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Данните от това проучване са истинска трагедия за България .
  Мога само да кажа, че сме обречени да повтаряме историята си (поне докато даваме такива отговори на тази анкета).

 35. 35 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Я чакайте малко.

  Разгромът на системата на българското средно образование бе извършен под френетичните ръкопляскания и истеричното одобрение на тези, които днес се самоопределят като "десни". Те много харесаха тази съсипия и не се умориха да обясняват колко добре е станало.

  Така че, другарчета, сега си берете онова, което сте посели. Рдавайте му се и му се наслаждавайте. Някак си не е честно сега да сте недоволни.

 36. 36 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ламбо":

  Няма да знаят нищо, защото в училищата се учи, че комунизмът е някаква малка грешка, че БКП не е престъпна организация, за избиване на хора без съд и за обезглавяването на интелигенцияна нищо не се говори. Поколението дето живя по комунизма като че ли го е хванало амнезия и се пишат феноменални глупости, че хората са живели добре тогава и че правешкия селяндур е светило на икономическата и политическата мисъл.
  Що не се спомене мракобесната роля на бащата на Сергейчо - Станишев? Ъ? Имената на Гриша Филипов , Милко Балев и всичката сган от ЦК дето беше нахлузила България на кол и се държаха така все едно всичко е техно, че им е бащиния?
  Мръсните комунисти и ченгетата от ДПС мълчат за престъпленията на режима, а историци като Искра Баева и оная с пуловерчето ще ти издерат очите ако им кажеш нещо за любимата Партия......

 37. 37 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А колко ли млади хора (че и не толкова млади) знаят нещо за ГОРЯНИТЕ?! Може би си мислят че това са хора които живеят в горите заради екологично чистата среда?!

  Горяните са участници във въоръжената съпротива на българския народ срещу комунистите, продължила от 1947 до 1953 година. Четниците от въоръжената съпротива, за цялото време на съществуването си, са почти 2000 души, подпомагат ги над 8000 ятаци и горяни занимаващи се с пропагандна дейност. По данни от документи на ДС, всички чети са около 160. Според други източници от ДС, имало е 440 чети, а общия брой на горяните възлиза на 384 000 души!
  Съпротивата на горяните е най-силна в Южна България, особено в Сливенско, Старозагорско, Велинградско и в Пиринския край. Движението съществува дори и в равнинни области, като Добруджа и Русенско.
  Горянитв нанасят не само отделни удари на комунистите, но водят и истинска ВОЙНА и завземат села и райони. Например, пред 1953 горянска чета от 106 души, начело с Георги Стоянов-Търпана, наричан Бенковски, е обкръжена от 6000 души армия. На 1 и 2 юни те водят сражение две денонощия, като накрая се измъкват от обкръжението и въпреки тежката битка, успяват да изнесат ранените; пленени почти няма. Загиват над 40 горяни. При това сражение, милицията и армията са командвани от министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната, а в един бронетранспортьор, недалеч от гората, жалко трепери първият секретар на БКП Вълко Червенков. Водач на русенските горяни е Цанко Иванов Цанков — Мечето, а идеолог — Цветана Попкоева — Цена, клетвата е написана от Тодор Цанев.


  Та, чехи, поляци и унгарци ореваха целия свят за своята съпротива срещу комунистите, а НИЕ ЗАЩО МЪЛчИМ?

  Забележете, че и досега в България се мълчи за горяните. Нищо чудно че комунистите мълчат, ама защо мълчат т.нар. "демократи" и седерасти? Ами щото току-виж ни се вдигнало самочуствието, и откажем да ближем задниците както на руснаци, така и на западняци

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 38. 38 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нормално е да не знаят:родени са в друго време,а и в учебниците по история тези факти са премълчани или заметени!
  А трябва да имат знание за това,поне от техните баби и дядовци!

  Tony
 39. 39 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Най-лошото е че се говори за изучаване и още по-лошо е че е в смисъл на българското разбиране.
  Не е важно да се изучава. По-важно е да се анализира, да се разберат причини и следствия. Това се отнася за който и да е период от историята.
  Аз съм антикомунист, но това не ми пречи да се опитвам да разбера причините за зараждане на комунистическото движение а те са некоректно и непочтено управление на една държава.
  Лошото отношение на помещици и фабриканти към народа в Русия родиха комунистите. Диктатора Батиста роди Кастро и му "натика" властта в ръцете.
  Българските комунисти, от своя страна, "родиха" мутри и мафиози. Мутрите и мафиозите "раждат" престъпници.

 40. 40 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  И по-добре! Шансовете да продължат напред като нормални хора, живеещи с реалните проблеми на времето си са далеч по-големи, отколкото на форумните пишман талибан-антикомунисти, дето постоянно ги преследват комунисти, руснаци и извънземни, та и си въобразяват, че се борят с тях...

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#31:"Cherry_Paprika"]бай Тане, я посмали малко.[/quote]Защо ? Истина е !!! ... дори да не ви харесва
  http://www.econstats.com/weo/V001.htm
  BG-BNP bilion $
  1970 21.71 *
  1971 23.21 **
  1972 24.98 ****
  1973 27.02 ******
  1974 29.06 ********
  1975 31.63 **********
  1976 33.69 ************
  1977 35.80 **************
  1978 37.80 ****************
  1979 40.31 ******************
  1980 42.61 *******************
  1981 44.87 *********************
  1982 46.76 **********************
  1983 48.16 ***********************
  1984 50.38 *************************
  1985 51.28 ***************************
  1986 54.00 *****************************
  1987 56.54 *******************************
  1988 57.89 ********************************
  1989 57.61 ********************************
  1990 52.36 ***************************
  1991 46.73 ********************* F.Dimitrov
  1992 42.79 ***************** L.Berov
  1993 37.82 ************
  1994 36.43 ***********
  1995 35.85 ********** J.Videnov
  1996 32.97 *******
  1997 31.04 ****** I.Kostov
  1998 32.32 *******
  1999 33.05 ********
  2000 34.84 *********
  2001 36.28 *********** Simeon II
  2002 37.97 ************
  2003 40.06 **************
  2004 42.77 ***************** Sergey
  2005 45.48 *******************
  2006 48.45 **********************
  2007 51.57 *************************
  2008 54.76 **************************
  2009 51.76 ***********************B.B.
  2010 51.97 ***********************
  2011 52.83 ************************
  2012 53.26 ************************

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#12] от "Seola":

  На комунистите турското "иго" им пречеше, сега на теб Русия ти пречи.
  Престанете с тези глупости, който е прост е защото не учи, а не защото някой му пречи.

 43. 43 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#2:"8th_ball"]На това и разчитат сегашните управляващи. На хора необразовани и на хора без памет. [/quote]
  Не само те, май и всички предишни. А фактите по изборите потвържадават това.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 44. 44 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "dissident":

  Да. Като да смениш Сталин с Хрусчов или Червенков с Живков.

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#27] от "dissident":
  Е, аз един куп факти в насипен вид не бих нарекъл "обща култура".

 46. 46 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#9:"dogwoman"]Значи наистина трябва да се променят учебниците по история. Това е срамно![/quote]
  И учебниците по география. Не е редно да не пишат с кои държави граничи България.

 47. 47 Профил на meinl
  meinl
  Рейтинг: 0 Любопитно

  http://www.youtube.com/watch?v=QGjVxAmw7D4&feature=player_embedded
  http://beriozka-rus.livejournal.com/
  Добре, че не знаят, че ще се запитат откъде комунистите са копирали и ще стане мазало.
  Гоблин прави сравнение на затворите, гулаците между дветесуперсили - САЩ и СССР

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#44] от "permanent":

  Според статистиката в статията, няма смисъл да споря с теб. Ето прочети малко:
  http://www.britannica.com/EBchecked/topic/56027/Fulgencio-Batista

 50. 50 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 442 Неутрално

  9 септември е паметната дата, на която са ни освободили от свободата и частната собственост!!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 51. 51 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Извън темата.

  Ето какво съобщение получих току-що:

  "Вашият коментар [#16] към Дилма Русеф отмени посещението си в САЩ заради шпионаж в Дневник е изтрит поради Рубриката Трудовоправна консултация на "Кариери" помага безплатно само на непрофесионалисти в тази сфера. Ето защо Вашият въпрос беше изтрит от администратора на сайта.."

  Ъ? Тези хора защо пият през работно време?

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#33:"patladjan_1991"]Все пак си личи, че поне е имало някакво развитие, за разлика от сегашното мъртвило. Ти май беше този, който го оприличи на Зоната от "Пикник край пътя". Споделям идеологията, ама не е била изпълнена както трябва, не че сегашната е изпълнена като хората.[/quote]+++ Абсолютно си точен в преценката! "сините" талибани /според терминологията на "Междузвездни войни" - "СИТИТЕ" изпадат в крайности/ не признават средно положение - аз никога не съм твърдял, че СОЦа беше много хубав, самият аз съм перестройчик и ТОГАВА в БКП исках промяна и СОЦ с "човешко лице".

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Боже, Боже...в каква държава живея!!!

  Мислех, че левият електорат ще изчезне поради естествени причини, а то от долу иде същата паплач.
  Няма спасение за тази красива, жалка, малка държавица.
  Хора, обречени сме...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 54. 54 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "dissident":

  Ще пиша бавно...

  Не казвам, че Батиста не е диктатор. Не можеш да съдиш за личност по 5 години от живота, а от целия.
  И тъй - след като Гевара е починал/убит отдавна, а Кастро ... още не, но едва ли има "бъдещи творчески планове"... става ясно, че един социалист диктатор е сменен с друг социалист диктатор. Диктаторът свалил диктатор /и двамата идват на власт след преврат/ смята ли се за борец срещу диктатурата?

 55. 55 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "nikolai":

  Абе много е било хубаво... ама преди 44 - след това са се радвали само крадците на кашкавал /Пратизанин - воръжен кадец на кашкавал на дребно (моя трактовка)/ и Антифашистите /де го видяха този фашизъм?/. Последните дори и кашкавал не са крали ппонеже са дошли на края или доста след края и само са се радвали на преимуществата...

  www.soundcloud.com/x2805
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#30:"Ламбо"]Социализъмът се оказа грешна пътека[/quote]Сталинизма и военния комунизъм се оказаха грешна пътека, защото не си заминаха, като мина военното време = сталинистите се окопаха и сложиха тапа на развитието. Никой не пречеше след като изградиха соц мрежата от долу = да има дом и работа, образование за ВСЕКИ , да се отпусне работливия и кадърния да богатее /Ленински НЕП/... вместо това сложиха мрежа та от горе по сталински.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Комунистите постигнаха целта си - в България да расте поколение, което се интересува единствено от секс, чалга, пиене и кушии със свалени ауспуси по Околовръстното.

  Докато образователната ни система е това, което е, комунизвът може да бъде спокоен за възпроизводството си на всички нива.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#42] от "dissident":

  [quote#42:"dissident"]На комунистите турското "иго" им пречеше, сега на теб Русия ти пречи. [/quote]

  Поставянето на неща в плоскост пречи -не пречи е за изпипана пропаганда формулировка за второкласници и електорат главуващ вече 70 г.за едни и същи вместо да ги бойкотира и измете всички еднопосочно русофили и явроатлантици кой закъдето заслужава .
  Да видим националните ни гордост обвързана с Кремъл"
  100 % петрол,газ ,горива суровинно зависими от Кремъл а бензина четири цяло и 5 пъти по скъп у нас от този който се купува от Джо в Калифорния
  Атомна енергетика -100 % зависима от Интереса в Кремъл
  Правителство -100 % обещало да следи интересите на Кремъл (70г.) подложно
  Кеш пари, мизерните едва 2 млд и некви 200 млн.лв циркулиращи в вътрешното потребление на на народа и страната всичко на отива в Кремъл. Белене,искове,метра,инфраструктурни проекти чрез техни фирми и поставени лица .
  Резонно вследващите години тъпкането на едно място ще продължи то е и национален спортщом има още дефиниращи националните ни интереси с пречи -не пречи


 59. 59 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Който не познава историята си е осъден да я повтаря!

 60. 60 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#41] от "EVOLYUCIONER":

  Колко пъти да ти се пише, че статистиката на ЦК на БКП беше тотално измислена бе комуне?
  Няма независима оценка за БВП преди 89 година - всичко е сачо приказки на комунисти. България беше най-зле тъкмо между 81 - 89 година особено последните 5. Режим на тока, тотален дефицит, остарели и енергоемни производства и сриващи се пазари на СИВ.
  За какъв растеж пишеш тикво червена? Чорапи нямаше по магазините, а майките бяха виждали памперси само в Некерман.

 61. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Заглавието трябваше да бъде,
  "Тоталното изпростяване на нацията в политическото блато на Прехода".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 62. 62 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "patladjan_1991":

  [quote#16:"patladjan_1991"] От 1944 до 1989 е пълна затъмнение, нито нещо отрицателно, нито нещо положително, камо ли точен и конкретен и анализ на случилото се.[/quote]

  Русофилството трябва да се култивира бавно и полека .
  Ако идеш в Полша едва ли ще отвориш буквар който да не спомене заслугата на Русия за майка Полша


 63. 63 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Одурачването на нацията върви с пълна сила.Все пак,е общоизвестно-простия човек лесно се управлява...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 64. 64 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Надеждите на изследването са започването на промяна в учебните програми.
  Е сега Олигарски ще ги направи!

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Весело

  [quote#30:"Ламбо"]Грешката ни бе, че от социализъм включихме директно на турбокапитализъм и анархия. Резултатът е видим.[/quote]Ти на тоя бандитизъм - турбо капитализъм ли му викаш ... с номенклатурката бездарна като назначени НЕО-чорбаджии . Пази Боже !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "ARRI":

  [quote#19:"Lady Zeppelin"]Народ, който не познава историята си е осъден да повтаря грешките си. [/quote]

  [quote#24:"ARRI"]Дневник, такова образование като ''полувисше'' нЕма.....Или си учил, или си със средно образование....Средно положение нЕма.....Корегирайте се....[/quote]


  Недей така колега, 99% от ишите ръководни държавни длъжности в държавата ,от ръководителите ни ,от вишият милиционерски апарат в репресивните ведомства МВР ДАНС БОБ ЛЕЩА И ФАСУЛ са
  хорица завършили ПОЛУ-више образование ,посредственни хорица които са издихнати на възможно най високи позиции .
  Да отричаме очевидното не е коректно

 67. 67 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#62] от "Seola":

  Модерна история се изучава в гимназията, където човек би трябвало да има някакъв багаж да разбере процесите, които се случват. В по-долните класове може да се спомене нещо общо, без да се изпада в подробности, ама преценка за ситуацията в България през 20 век трудно може да се направи от човек, който не е стигнал 10 клас. Тъй че няма никаква връзка с буквари и развитието на малките деца.

 68. 68 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#57] от "Norman Granz":

  Сериозно?

  А как ще осмислиш това: когато "комунистите" се занимаваха със средното образование, у нас абитурентите знаеха и за ГУЛаг, и Менделеевта таблица, и за природните богатства на Австрия, и синусовата теорема...

  И - странна работа! - когато "комунистите" престанаха да се занимават с това, а грижата за образованието на средношколците премина в добрите ръце на компетентни и можещи, дясно ориентирани люде и българските учебници въплатиха най-съвременните идеи и моди, се получиха резултатите, за които кометираме днес.

  Защо така?

 69. 69 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  "емоционални определения като комунизъм и терор" Емоционално определение ли стана "комунизъм"

  "Според Пожарлиев като че ли държавната политика е насочена към изучаването на славното минало на българите по времето на цар Симеон например, отколкото социализмът, който не е чак толкова славна страница от историята ни." АМА Добро утро, стрино! Аз си спомням преди 12-13 години в гимназията - по история НИИИИЩО не ни преподадоха за този исторически период. А по литература как ни караха да разсъждаваме върху "тютюн"-а, или върху нещо на Вапцаров, а ние бъкел не схващахме какво им е интересното на тия произведеня (ние - 95% от учениците), защото нищичко не знаехме за "онова време". Някой каза родителите - кой ще тръгне да обяснява за комунизма на 14-15 год. си дете точно и обективно - малцина. Историята винаги е била преподавана субективно, както и избирателно се спускат уроците и тенденциозно се пишат в учебниците. С историята ни манипулират още от деца и създават предразсъдъци. Страх ме е какво ще пише след време за настоящето ... ББ, ЦЦ и ИФ като нищо може да са борци против диктатурата на социалистите, или пък сегейчо и сие да са борци срещу феномена мутрогенизация! Чалга-певиците дето раздаваха буквари ще са "едновремешните поп-фолк икони, музиката която цяла българия е слушала" ще се слушат галена, преслава и оная на кубрат и хората по заведенията ще го наричат - "ретрО" и "евъргрийн" и ще цъкат - "ей едно време е имало музика ей"

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#60:"SSS"]България беше най-зле тъкмо между 81 - 89 година особено последните 5. Режим на тока, тотален дефицит, остарели и енергоемни производства [/quote]Това на коя планета беше? Аман от глупости
  ДА ! Имаше режим на тока поради ИЗНОС и РАБОТЕЩИ заводи !!! Р А Б О Т Е Щ И !!! Трябваше да изплащаме чисто НОВИТЕ Френски и Японски заводи и трябваше валута = за това се работеше на три смени ! Вярно - Пазара на СИВ се срина ...ама бяхме на вътха на СВЕТА в технологиите - компютри и роботи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#68] от "Вишински":

  Що лъжеш бе? Всичко се криеше - даже не се знаеше американците колко пъти са стъпили на Луната. За лагери и убийства ли се е пишело? За какво образование говориш, като се учеше в 9 клас история на БКП, а в 10 и история на КПСС?
  Кви ги дрънкате бе, я се скрийте и стига сте лъгали.

 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#68:"Вишински"]... когато "комунистите" се занимаваха със средното образование, у нас абитурентите знаеха и за ГУЛаг...[/quote]

  Това да не е било по същото време, когато над 50% от българските пролетарии са били средна класа?


  За притежание на книгата "Един ден на Иван Денисович" изключваха от училище, нагъл червен лъжецо. Много ти се ще да ти повярва някой, но то и за да лъжеш, трябва акъл...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#70] от "EVOLYUCIONER":

  Смешник.
  С комунист не трябва да се спори. А с фуражка пък съвсем.
  Интересно с кой от официозите си бършеше задника, че то и тоалетната хартия беше дефицитна.

 74. 74 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#6] от "lordcris":
  В Германия и скандинавските страни образованието е държавно от детската градина до университета и не знам да е зле!За страните като такива не можем да се сравняваме!

 75. 75 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Аз обясних на децата си (и продължавам да им обяснявам) какво беше развития социализъм, колко може да се вярва на левите популисти и как те никога, никога не трябва да повтарят грешките на историята.
  Мисля, че в това отношение съм изпълнил родителския си дълг.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Весело

  [quote#59:"gibi"]Който не познава историята си е осъден да я повтаря![/quote]... на по-високо еволюционно стъпало ... В България палачинката се обръща средно на всеки 30 години, а 24 вече минаха Хи-хи-хи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#71:"SSS"]Що лъжеш бе? [/quote]

  Щото е комуне.

  То е все едно да питаш куче защо лае, бълха защо скача, паяк защо плете паяжина - ами така си е ... природа...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "SSS":

  [quote#36:"SSS"]Поколението дето живя по комунизма като че ли го е хванало амнезия и се пишат феноменални глупости, че хората са живели добре тогава и че правешкия селяндур е светило на икономическата и политическата мисъл.
  Що не се спомене мракобесната роля на бащата на Сергейчо - Станишев? Ъ? Имената на Гриша Филипов , Милко Балев и всичката сган от ЦК дето беше нахлузила България на кол и се държаха така все едно всичко е техно, че им е бащиния? [/quote]


  Сега колега е важно да се гледа от овото поколение Съвайвър филипините ,интервута с 'успели ' българи/ки като Балева ,Живкова ,Слвков и тн нали тези хора ни вменяват ценности,морал и диктуват живота в сраната Нали парите са в тях -Кой му трябва да упи по списък централното на политбюро кредитни милиардери когато има шоуто на Слави и пълна олигофрения в късните часове . Посредственост и култивирането и са цели дългосрочни за запазване на толкоз години на статуквото на тази измет .Единственната държава сме в 2013г в която вирее див ама див комунизъм и носталгия п оотминалите победи

 79. 79 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  "Който контолира миналото, контролира настоящето. Който контролира настоящето, контролира бъдещето" Джордж Оруел

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#75:"dgd"]Аз обясних на децата си какво беше развития социализъм, колко може да се вярва на левите популисти и как те никога, никога не трябва да повтарят грешките на историята.
  Мисля, че в това отношение съм изпълнил родителския си дълг.[/quote]

  Моите поздравления. Аз имам син на 7 1/2 години, поставил съм си за цел да обиколим заедно целия цивилизован свят и навсякъде, където идем, да му обяснявам защо в България не е така, както е там.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#70] от "EVOLYUCIONER":

  Не компютри, а компоти. У двора на село. То ако бяхме върха в технологиите щеше ли децата на активистите на ЦК да търкалят само западни коли.
  И ти ли си от тези дето цъкаха пред витрините на кореком по дънките и Тоблерона.
  Мъка, мъкааа..

 82. 82 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1067 Весело

  [quote#76:"EVOLYUCIONER"]В България палачинката се обръща средно на всеки 30 години, а 24 вече минаха [/quote]

  Виждам, че с трепет чакаш червената армия да дойде и ти пак да станеш партиен секретар. Чакай си, мечтите са безплатни

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Весело

  [quote#73:"SSS"]С комунист не трябва да се спори. А с фуражка пък съвсем. Интересно с кой от официозите си бършеше задника, че то и тоалетната хартия беше дефицитна.[/quote]Не тоалетната хартия е била водеща в живота ми, а електрониката ... и не беше хич зле в заводите Бяхме горди и достойни хора !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  Мисля, че Вие знаете!

  Обяснете каква е разликата м/у Комунизъм, Социализъм и Марксизъм, и кое от тях е било у нас в периода 1944 - 1989.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#37] от "Търпана":

  Колега.,
  Ако това твоето твърдение се разчуе в DANSE WITH ME
  ДС ще те сложи като бен ладен в Снимка в всяка Бг околия
  А иначе изпитах чак гордост че имало съпротива в нашата държава ама с наличният матриал който по го вълнуват гей паради и не знае пушка как с едържи и откъде се хваща ха дано ама надали
  Въпреки тва както отиват нещата без революция от сириските няма да се размине май

 86. 86 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#70:"EVOLYUCIONER"]РАБОТЕЩИ заводи[/quote]

  Хайде стига с тази соц мантра, не разбрахте ли, че "работещ завод" е завод, който може да оцелее на истинският пазар, а не на някакви недоносчета като СИВ и прочие.
  Ние ще произведем 100 тона цигари и ще ви ги пратим, вие ни пращате 50 тона захар. Ебаси пазара, разменна търговия. Никакви иновации, никаква гъвкавост, никакви нови идеи. И защо - и хубаво и лошо да работи, пазара е осигурен.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 87. 87 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#71] от "SSS":

  Не казвам, че се е пишело това в учебниците, казвам че се е ЗНАЕЛО от учениците. Да го повторя бавно - знаело се е. Всеки абитурент знаеше за това. Защо? Защото бяха ученолюбиви, с развит интерес да се интересуват, да търсят допълнителна информация и искаха да знаят.

  Явно е истина твърдението, че болшинството българи днес не могат да разбират писмено поднесен текст. Явно и ти си един от тях. Аз пиша "те знаеха", оно ми блее "що лъжеш бе, това не се учеше...". Нерде Ямбол...

 88. 88 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно!Ама така е, като баби и дядовци, майки и бащи, само приказват колко сме били равни и как не сме били бедни по времето на Живков.А за лагери, за забрана на напускане на страната, хич не се говори.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 89. 89 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#80] от "Norman Granz":

  Аз да ти кажа нямам нерви да си пиша с тия. По гадно нещо от комуниста няма

 90. 90 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#87] от "Вишински":

  Никнеймът ти е достатъчен да се откажа да ти отговарям.

 91. 91 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И как една книга не се написа са онова време, даже художествена, но да се каже релните събития.Не, че много щяха да я прочетат де.Алек Попов наскоро издаде една пародия и се опитва сега да се изкара от критиката, като първия бг роман за онова време.
  Сетне - да се отървем от тази шайка управляващи сега.Как?!!Като младите се интересуват от телефони, лаптопи, секс и трева само.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 92. 92 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#72] от "Norman Granz":

  Поредният несподобен да разбира текст! Чакай и на теб бавно да обясня: по онова време в България имаше експлоататорска класа (номенклатура), пролетариат и една прослойка, доста обширна, от средно богати хора, която не беше нито номенклатура, нито пролетарият.

  Това е първо.

  А второто - айде и него бавно да го обясня. Това, че за Иван Денисич не се учеше в училище НЕ ОЗНАЧАВА, че тогавашните абитуренти не бяха запознати. Откъде ли? От "Свободна Европа". Защото бяха възпитани в дух на любознателност и жажда за знания, стремеж да разберат тайното.

  А това им качество бе възпитано от "комунистите".

 93. 93 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#60] от "SSS":

  Да! Но имаше и добри, романтични страни - като изгаснеше тока, палехме по една свещ и чукахме.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 94. 94 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#90] от "SSS":

  Сакън! Нидей, ва! Така да разчитах на твоя отговор, сега съм безутешен!

 95. 95 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#58] от "Seola":

  Доста неща си написал, но това са все емоции. Емоциите не водят до нищо.
  Проблема е че комунистите (синият тип) подариха ценните, големи предприятия на руснаците и сега България е напълно зависима.

 96. 96 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#80] от "Norman Granz":

  И него ли учиш да играе роли по форумите?

 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#68:"Вишински"]когато "комунистите" се занимаваха със средното образование, у нас абитурентите знаеха и за ГУЛаг[/quote]

  [quote#87:"Вишински"]Не казвам, че се е пишело това в учебниците, казвам че се е ЗНАЕЛО от учениците. [/quote]

  Пак лъжеш, комуне нахално.

  Горното ти изречение (в първия цитат) поставя пряка зависимост между товай, кой се е занимавал със средното образование, и усвоените знания. Не се измъквай като пръднал от асансьор, когато те уличат НЯКОЛКО ДУШИ в манипулация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на pruch
  pruch
  Рейтинг: 434 Весело

  Изследване: На повечето млади Желязната завеса и ГУЛаг не говорят нищо  Това е ,защото за да видиш акото трябва да си излязъл от него.От вътре не се вижда.

  Не се бори с прасе. Накрая и двамата ще се окаляте, но на него това ще му хареса!
 99. 99 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#81:"SSS"]Не компютри, а компоти. У двора на село.[/quote]Ако за тебе най-сложният уред е пръскачката за лозе ... Аз съм от Стара Загора = ДЗУ и "Комбината за роботи Берое" са ми под прозорците. Цял живот съм се занимавал с електроника и енергетика в тежката химия. Идея си нямаш от промишленост и могъщество
  Би трябвало да се гордееш много с това време

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 100. 100 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  [quote#92:"Вишински"]Защото бяха възпитани в дух на любознателност и жажда за знания, стремеж да разберат тайното.

  А това им качество бе възпитано от "комунистите".[/quote]

  Ти си бил единица мярка за наглост, бе!

  Комунистите, доносниците, кварталните и пр. ДЕБНЕХА къде се слуша Св. Европа и вкарваха в концлагер слушащите.

  До 60-те години включително имаше ЖИВА ПАМЕТ за онова, което е било ПРЕДИ комунизма - имаше недоубита буржоазия (като моите деди), имаше семейни библиотеки, които не бяхте успели да разграбите и унищожите. На тях нормалните хора като МЕН дължат факта, че знаеха кой е Иван Денисович - въпреки червените милиционери като ТЕБ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK