Решението по казуса "Пеевски" може да бъде отложено още

Решението по казуса "Пеевски" може да бъде отложено още

© Юлия ЛазароваПодготвя се ново отлагане на решението по казуса бил е в несъвместимост Делян Пеевски, съобщи "Правен свят". Заседание по делото, по което трябва да се произнесе Конституцонния съд (КС) е насрочено за решаване по същество следващия вторник, 24 септември, но вероятно до решение няма да се стигне.


Причината за отлагането е че председателят на съда Димитър Токушев ще настоява делото за мандата на Пеевски да не се гледа по същество следващия вторник, а съдиите само да приемат определение, с което да призовават Пеевски, ако желае да се яви пред съда и да даде лично обяснение.


Това ще отложи делото за неопределено време, а по същността си този ход е спорен. Докладчикът по делото за мандата на Пеевски - Румен Ненков е написал и разпратил до колегите си писмо, в което изразява несъгласието с подхода на Токушев.
Според него е абсурдно да се приема отделно определение за призоваването на Пеевски като заинтересовано лице. Ненков смята, че е напълно достатъчно, каквато е била практиката досега, депутатът да се призове с едно писмо на председателя или докладчика. 


В писмото Ненков заявява, че не желае да носи отговорност за забавянето на делото, както и за авторитета на съда. Делото вече се забави повече от необходимото.


То беше образувано на 24 юни - десет дни след назначението на Пеевски и след началото на протестите. На 22 юли докладчикът по него - Румен Ненков  вече е внесъл в деловодството на съда готов проект за решение. В следващите два месеца обаче делото така и не беше насрочвано.


Според Ненков няма пречка решението да се гласува веднага щом бъде изслушан Пеевски. Причината - спорът е само правен, а решението е изградено върху установените като безспорни факти по делото. 


Така или иначе, ако до вторник Пеевски не бъде призован писмено, или пък по своя инициатива не изпрати писмо в КС, че не желае да се ползва от правото на лично явяване (защото например иска да даде обяснения писмено), гласуването на решението може да се отложи за неопределено време.


Според досегашната практика призоваването на заинтересования народен представител, чийто мандат е застрашен от прекратяване, винаги е ставало с писмо на председателя и без да се приема специално определение – така например е процедирано при призоваването на Стоян Ганев, Жорж Ганчев и др. 


Според някои съдии, цитирани от "Правен свят" няма пречка това да се извърши дори с писмо от секретаря на съда, защото в края на краищата става въпрос за администриране на делото, за призовкарска дейност, която не е въпрос на преценка на съда.


"Правен свят" цитира чл. 26 от Закона за Конституционния съд, според който, по дела за установяване на несъвместимост на народен представител, на него трябва да му бъде предоставена "възможност да даде лично обяснение пред съда".


Казусът с назначението на Пеевски стигна до Конституционния съд, след като депутати от ГЕРБ внесоха искане за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като народен представител. Пеевски беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, а няколко дни по-късно парламентът гласува отмяна на решението си. Така отворен остана въпроса дали Пеевски може да се върне като депутат.


Основният мотив е, че с подписването на клетвения лист на 14 юни - веднага след избирането му, Пеевски фактически поел поста председател на ДАНС, а Народното събрание не е гласувало оставката му като депутат, депозирана в деловодството същия ден. Така на практика той е изпълнявал едновременно и двете длъжности.


Няколко дни след бившите управляващи и 93 народни представители от БСП и ДПС поискаха от КС да тълкува чл. 72 от конституцията, който се отнася до възможността за прекратяване на пълномощията на народен представител при установяване на неизбираемост или несъвместимост.


След като депутатите отмениха избора на Пеевски, от ДПС съобщиха, че той няма да идва в Народното събрание и няма да получава заплата като депутат до произнасянето на Конституционния съд.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Колкото повече се отлага изнасянето на истината за това прасе, толкова по-зле за цал един народ! Нали така, ДС???

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пеевски се оказа че не е лъжица за устата на Конституционния съд. Сега двете червени лобита се мъчат да си го прехвърлят като горещ картоф.
  А истината е проста - Пеевски е с прекратен мандат и е бил назначен и встъпил в ДАНС. Само че кой е готов да каже, че царят е гол (или че Станишев е неинтелигентен!)?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#0:"Статия"]Причината за отлагането е че председателят на съда Димитър Токушев ще настоява делото за мандата на Пеевски да не се гледа по същество следващия вторник, а съдиите само да приемат определение, с което да призовават Пеевски, ако желае да се яви пред съда и да даде лично обяснение.
  [/quote]


  Той естествено няма да пожелае и ще мотаете топката още няколко месеца.....Удобни закони с удобни вратички е нашето законодателство.............Факт....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#2] от "Депутат 241":
  [quote#2:"Депутат 241"]Пеевски се оказа че не е лъжица за устата на Конституционния съд.[/quote]
  Какво да се прави, просто на Конституционния съд не му е толкова голяма устата.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Казуса Пеевски се превръща в порочен кръг.Ще има ли разкъсване

 6. 6 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#4:"ПАВЛА - సటోరి"]на Конституционния съд не му е толкова голяма устата.[/quote]
  ... За разлика от седалищните окончания...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Токушев е червен, това се знае. А конституционния съд отдавна е изгубил и малкото си авторитет. Гърчат се като червей, също както се гърчи прокуратурата.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Как да приемат решение против Пеевски , като бурното развитие на неговата кариера ясно показва , че най-вероятната му нова професия , ще е именно конституционен съдия.

 9. 9 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":
  [quote#6:"Депутат 241"]... За разлика от седалищните окончания...[/quote]
  Ние се смеем, но въпросният казус разрешение няма да види, поне докато настоящото правителство е на власт. Само да не стане като случая "Станишев и изгубени документи"...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Верно ли си мислите, че на Пеевски, който е милионер, му дреме дали е депутат? Зад тая простотия просто се прикрива друга, по-голяма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Гневно

  Какви са тези прищевки:КС можел да вземе решение по принцип;
  2.По-нататък,ако Пеевски изяви желание да се яви в КС?
  Не мога да разбера това отлагане и замазване.Времето лети,а ние не можем да чакаме!
  КС да спазва Конституцията!

  Tony
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ами то досега колко хора забравиха или не си спомнят....след още малко време ще трябва да се запознават официално с него.

 13. 13 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#8:"lokes"]най-вероятната му нова професия , ще е именно конституционен съдия. [/quote]

  Логично. Защото по всичко личи, че решението ще е да го изхвърлят от НС, което заедно с кратковременното назначение в ДАНС води до отпадане на запазеното му място като следовател.

  Ако не беше така, нямаше КС да се чуди как да го увърта и бави. Иначе ще лъсне яко.

  @)----,--'--
 14. 14 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 442 Весело

  Предполагам някой иска да провери колко късопаметни сме... сега на този етап забава, охлаждане на страстите... а после възстановяване правата на депутата експерт!
  Надяват се да забравим...
  А ДАНО, АМА НАДАЛИ!

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 15. 15 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ясно е че не може да се намери вратичка да се върне обратно в парламента , но ще се търси още. Още по-вероятно е да се промени някое законче или параграфче или алинейка със задна дата ,ей така без да се усети как и защо най-вероятно като правописна грешка и нещата ще се наместят и хоп Делянчо пак във кюпа.

 16. 16 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  има ли изненадани?

  it comes from inside, just listen ...
 17. 17 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#16] от "Kalin":

  ... и аз това се питам?

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 18. 18 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Или както някои хора казват проблемът не е в законодателството, а в законоприлагането.

 19. 19 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ами да как да вкарат срама си отново в парламента. Всеки ден да говори вместо тях. Ето показаха, че държат и съдебната система. Взеха му парите и се отърваха от него.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 20. 20 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 388 Разстроено

  До коментар [#13] от "MyTwoCents":

  Ама този и следовател ли е ?

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 21. 21 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Решението по казуса "Пеевски" може да бъде отложено още...

  - Няма нужда, ..
  предстои ОСТАВКА

  urkobozambo
 22. 22 Профил на coco
  coco
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ама разбира се,че съда ще протака. Искат да излязат чисти. Съдиите няма да предадат своите - тези, от чиито квоти са станали съдии. Очевадно корумпирана институция и очевадно елементарен и черно-бял случай.
  ОСТАВКА!!!

 23. 23 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 442 Гневно

  съд нали трябва да се произнесе по казуса, назначен, прекратен, депутат ли е сега или не
  какво отношение има негово изказване?
  ако каже че не се чувствал встъпил ще кажат че остава депутат?
  има определени факти и съд трябва да се произнесе според фактите, какво призоваване за мнение к'ви пет лева?
  лично обяснение над закона ли е?

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#20:"Котленско килимче"]Ама този и следовател ли е ?[/quote]

  Да и беше назначен в отдел Следствен на Прокуратурата и затова е цялата тая галимация понеже преди години го уволниха от Булгартабак около скандала на Корнелия Нинова и Ангел Александров и искаше да се върне като следовател но не го допуснаха а той оспори заповедта и беше възстановен от съда и сега иска втори дубъл.
  Въобще винаги е мътил в Държавен полог .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 25. 25 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 934 Весело

  Под прикритието за претовареност на даден съд в българия, едно дело може да продължи десетки години,и, обвиняемият по делото- на свобода ще извърши още десетки престъпления ,докато получи присъда за първото престъпление.Затворен кръг от които за БЪЛГАРИТЕ- изход няма.

  Ръй! Ръй!
 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Нямат никакъв интерес да го решат казуса. Ако го отсвирят значи са паднали по гръб. Ако го върнат ще долеят масло на протестите. Ще протакат докато протестите поспрат през зимата. КС за един месец реши относно касирането на изборите където имаше 3 тона материали за разглеждане, а три месеца офлянкават едно просто решение в два реда за Пеевски. Ако случайно им потрябва 120-ти депутат ще решат казуса точно за 1 ден, ама сега с Атака си имат близо 140 и протакат.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 27. 27 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 773 Весело

  Ако мине - мине, ама не мина!

  Между два стола, че по средата.

  ДПС после гледат като мишка в трици.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1115 Весело

  Кога ще го решат , за Коледа ли ? Ще го бъде или няма

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Какво има да го викат Пеевски и да го питат откраднал ли е кокошка или не. Като че ли има някакво значение дали е влязъл в кабинета или не и дали е давал интервюта примерно. За всяка последователност от действия си има протоколи от заседания, записи и деловодство. Искането на неговото мнение какво първо е правил и какво второ е тотално изкукуригване на КС. Случаят е чисто конституционен и няма никакво отношение към това какво е правил Пеевски и как точно е протекло заседанието на НС. Да не вземат накрая да установят че НС е нарушило конституцията та белким намерят графа и буква за да го върнат. Май най ги е шубе да не им се разсърди та ще го проверят какво мисли и дали много ще им се разсърди. Да не вземат него лично да го убеждават кое е най-добро за него.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 30. 30 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Какво значение има...
  В странат закони няма. Щом най-могъщият човек в републиката се гаври със закона:
  - повдига обвинение за една катерушка, а не повдига обвинение за казуса "заем от банка Париба", около който няма ненарушен закон..
  - кани се да повдигне обвинение (не е ясно за какво престъпление) заради едни формуляри (хартийки), които нарече "бюлетини" и сигурно ще има наглостта да повдигне "обвинение" (въпреки, че ще стане за смях)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Още ли от ДПС и БСП задават въпрос защо трябва да се махат? Ами ето го отговора. Върховенство на беззаконието.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Чудят се милите как да върнат Пеевски в Парламента без да предизвикат отново гнева на народа...за това протакат...гледат да утихнат протестите и в някой дъждовен мразовит ден ще го огласят...

 33. 33 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  какъв казус има тук бе - беше избран в ДАНС, подаде оставка като депутат, после и като председател на ДАНС - да върви при мама, вече не е депутат - какво по -ясно - с такива "казуси" си се занимават интитуциите - да угаждаме на дрОгарите

  русофилите са национални предатели, а МОЧА трябва да се събори
 34. 34 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  А бе ОСТАВКА бе ЧУГУНИ ! ! !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 35. 35 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  според мен е по-добре да продължават да "държат" Пеевски като депутат

  народът трябва да бъде постоянно дразнен, вбесяван, и да му се натяква, че той е народ-втора-ръка и нито парламент, нито правителство, нито партии ще се съобразяват с мнението на народа.

  работа на надора е да си плаща данъците, да мълчи и да гласува каквото му се нареди по време на избори.

  да видим тогава колко време ще издържим на простотиите на БКП-ДПС...

  ОСТАВКА !

  РЕФОРМИ !
 36. 36 Профил на обикновен
  обикновен
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За мен е изненадващо, че преди време от страниците на изданието стана ясно, че решението на КС е вече написано. Сега пък се оказва, че ще трябва да има изслушване? Така ли се правораздава? Първо се решава, а след това се изслушва...Звучи зле, нали? Имам усещането, че докладчикът по делото не познава закона. Това е друга изненада, защото той е обучаван в зората на демокрацията от разни чужди спонсори и то в принципите на прозрачност, права на човека, демокрация и т.н. Странно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK