Патриарх Неофит е на посещение във Вселенската патриаршия

патриарх Неофит

© Юлия Лазарова

патриарх НеофитПатриарх Неофит ще бъде на официално мирно посещение във Вселенската Патриаршия, Истанбул, от днес до 23 септември, съобщиха от Светия синод.


Програмата му предвижда среща на с вселенския патриарх Вартоломей с участието на архиереите при Патриаршеския двор членовете на българската църковна делегация и представители на Българския екзархийски вакъф. Ще бъдат обсъдени теми, засягащи всеправославното единство, подготовката за свикването на Великия събор на православната църква и въпроси свързани с братските взаимоотношенията между двете поместни православни църкви, съобщиха от Синода.


Двамата патриарси ще влязат в съслужение в съборна литургия в патриаршеския катедрален храм "Св. Георгий Победоносец". Програмата на посещението включва и посещение в сградата на Българската екзархия и среща с православната българска общност в Истанбул, посещение в Богословска школа в патриаршеския манастир "Света Троица" на остров Халки – Принцовия архипелаг, и среща с българския консул в Истанбул.
Това е първото официално посещение на патриарх Неофит след като оглави българската църква, но не и първото му пътуване зад граница. През август българска църковна делегация пътува в Русия и Украйна за тържествата по случай 1025 години от Кръщението на Русия и не е част от т. нар. мирни посещения, които новоизбраният патриарх осъществява, за да встъпи официално в съслужение с предстоятелите на сестрите поместни православни църкви.


По време на визитата си в Истанбул патриарх Неофит ще бъде придружен от църковна делегация в която влизат митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Доростолският митрополит Амвросий, Стобийският епископ Наум – главен секретар на Светия Синод, Знеполският епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий – нач. Отдел "Богослужебен" при Св. Синод, дякон Иван Петков, Теодор Атанасов, началник кабинета на патриарха и Кирил Димитров в качеството си на богослов-преводач.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Сереиозна делегация и сериози теми. Успех, Ваше Светейшество!

 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Наскоро ми изтриха коментар, в който просто бъзикнах Биляна Рилска, че е пуснала една-две неутрални дописки за Православието, и са й се скарали. Днес пак го прави, цяло чудо за "Дневник". Или ще ме трият, или ще пуснат нещо против религията в следващите релийзи. Или ще си режем от заплатите, това е фондация уса за бг, бе, маскари с маскари

 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Винаги първата официална визита е в сърцето на Православието.
  Св. Георги е скромен храм, не особено древен - сегашната сграда няма и 200 години., но литургията в него беше преживяване.
  Дано скоро да има всеправославен събор - натрупали са се въпроси за решаване.

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#3:"PavelCZ"]Винаги първата официална визита е в сърцето на Православието. - Ох, масоне, и те обичам, и ме дразниш.
  1/ Ако намека е, че първо бе в Русия, патриархът официално обясни защо поне в три интервюта - тогава съвпадна дата и се събраха от цял свят.
  2/ "Сърцето" на Православието е всяка молекула на този свят
  Св. Георги е скромен храм, не особено древен - сегашната сграда няма и 200 години., но литургията в него беше преживяване.
  3/ Дори да избягваме "Евхаристия", ние, християните, от елементарно чувство на уважение и вяра, пишем "Света Литургия"
  Дано скоро да има всеправославен събор - натрупали са се въпроси за решаване. [/quote]
  4/ Да, много са въпросите, но дано няма събор - щото ще е под ваша, масонска диктовка

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Дали ще защити българската църква от домогванията на фанариотите? Дълбоко се съмнявам. Държавна сигурност не е възпитавала характер и национално чувство.

 6. 6 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel": Мале, баце, не ща да те обиждам, но в теб като в шпигел се отразяват поне 5 щампи и митологеми, натрупани от много четене на този сайт

 7. 7 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Нуждата от Вселенски православен събор е повече от спешна. Дано скоро се осъществи!

 8. 8 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#5] от "spiegel":
  Хахаха,какви фанариоти? ?! 21 век сме,някои още ги гони националистическа еманципация от средата на XIX век: -)

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#6] от "stokn":
  До коментар [#8] от "thepirineagle":

  Не знам какво четете вие двамата, но очевидно въобще не познавате проблемите на българите в Цариград. Някои от тях не ходят в църквата, защото там редовно се появяват гръцки свещеници и служат на гръцки. Вартоломей още през 1994 беше наредил кръщелните свидетелства на българите да се издават на гръцки. Вартоломей уволни български свещеник, защото не споменал в служабата името му. Това се случва в църквата, в която през 1860 Иларион Макариополски отказва да спомене името на патриарха и отхвърля духовната му власт. В църквата - символ на борбата за независима българска църква и срещу погърчването.

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel":Е, и?
  Гръцкият свещеник в Св.Георги /гръцката църква в София/ споменава българския патриарх на службата, същото правят руският и румънският свещеници, да не говорим, че някои "ентелектуалци" направиха цял бунт защото са свикнали да се черкуват в престижен храм - Св.Николай /подворието на Московската патриаршия/, а не в скромната Св.Николай /на "Калоян" до митрополията/ или не им се става рано да идат до "Св.Пантелеймон" в Павлово, дето епреместен любимият им свещеник.

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#10] от "patsis":

  Естествено, че ще ги споменават, защото това е диптиха, но и българският патриарх не е тръгнал да издава на гърците кръщелни свидетелства на български, да им служи на български в църквите и да претендира за власт над истанбулската Св. София примерно.

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":
  В гръцката църква в София, където съм пял 13 години /1999-1912/ се споменаваше само патриарх Максим, никой друг – т.е. не по диптих, а защото е в неговия диоцез. В руската се споменават само Московският и Българският патриарси.
  В гръцката църква в София кръщенета не се извършват. Но на българските гърци, кръстени в другите църкви кръщелните им са на български /както и на руснаци и румънци/. Сещам се, че във Видинско имаше свещеник, които си имаше проблеми, защото искал да служи на румънски – езика на енориашите му.
  А ако дядо Неофит реши да иде в Св.Троица /румънската църква в София/ за празника, да не би да трябва да служи на румънски? Не е поискал – не е служил на български.

 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  До коментар [#12] от "patsis":
  Доколкото знам, в католическите храмове и досега
  единствения език на литургиите е латинския.
  Отсъствието на единствен език за богослужение
  в православната църква плюс ли е или минус
  в наше време?

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#12] от "patsis":

  Мисля, че разбираш много добре, че в случая с българската църква в Истанбул има претенция на фанариотите за юрисдикция и съответно борба на българите да не попаднат под такава юрисдикция. А не просто канон и вежливост като в случаите, които споменаваш, защото там БПЦ няма претенции. Естествено, че на кръстените в български църкви гърци се издават кръщелни на български и с надпис от бългалската патриаршия. Ако това ставаше обаче и в гръцката църква, едва ли гръцката църква би оставило това без последствие. А Максим послушно прие всичко това. Сега питам Неофит как ще се държи.

 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#14] от "spiegel":Много добре разбирам и приемам исканията на Вселенската патриаршия за обосновани. Не може Църквата да се дели на етнически принцип. Има си го и в Правилата на православната църква – в един град не бива да има двама епископи.

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#13] от "тулса":Заблуждавате се. След 1965 /Вторият Ватикански събор/ богуслужението в римско-католическите храмове се извършва на езика на енориашите /затова в Св.Йосиф, София, има служби и на полски и на български/ . В католическите църкви с неримски обред винаги се е служило не на латински, а на традиционния за дадената общност литургичен език.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#15] от "patsis":

  Православната църква Е разделена на етнически принцип. Факт. А и мен ме интересува как разбира нещата българският патриарх. Дали ще защити делото на Иларион Макариополски или ще продължи слугинажа на Максим Тодорживковски.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Весело

  До коментар [#17] от "spiegel":Значи крайно време е да приключим с този факт.

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#18] от "patsis":

  Ами хубаво. Българският патриарх става глава на обединената наднационална църква, а гръцкият, руският, вселенският, сръбският, румънският, йерусалимският и пр. - негови кардинали и готово.

 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#18] от "patsis":
  ++++++++++++++++
  Нямам какво повече да добавя!

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel": Глава на Църквата е сам Иисус Христос. Отделните епископи са равни, различават се по административно значение.

 22. 22 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Весело

  До коментар [#21] от "patsis":

  ОК. Тогава българският патриарх ще заеме най-ниската позиция - слуга на слугите Божии, и решаваме въпроса с националните църкви

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Неутрално  До коментар [#22] от "spiegel": Поместните църкви не са национални, а ТЕРИТОРИАЛНИ подразделения на православната Църква – затова се наричат ПОМЕСТНИ.
  Обвързването им с етническа група и държава е форма на разложение.
  Разложението /корупцията/ на съдебната ни система е факт. Дайте, значи, да продължим делото на тези, които са я корумпирали!  До коментар [#20] от "thepirineagle":

 24. 24 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#23] от "patsis":

  И какво, да се влеем обратно в Патриаршията, от която с голяма борба сме се отървали, та да ни гърцизират?! Не става. Ето затова искам Неофит да отстоява делото на борците за църковна независимост, защото домогванията на фанариотите са съвремие и днес.

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#24] от "spiegel":Не, но поместните църкви да си бъдат с ясно определени диоцези. А в отделните енории да се служи на езика на енориашите - като в Сърбия - на сръбски и на ромски, където има желаещи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK