Образът на Цветан Василев е бил заличен от Гигинския манастир по негово желание

 

© Фейсбук

 Гигинският манастир остана без образа на един от ктиторите си. Бизнесменът Цветан Василев сам е поискал миналата седмица портретът му да бъде заличен, след като снимки от обителта предизвикаха реакция в публичното пространство и медиите, съобщи снощи dariknews.bg. В интервю за Дарик отец Никанор - един от монасите в манастира, нарича атаката срещу ктиторския портрет на банкера "безобразна простащина". Религиозното невежество на българите и липсата на ценности според монаха били причината за острата реакция най-вече в интернет.


"След като конкурентите му не успяха да го победят на пазара, сега опитват с очерняне по медиите", коментира още отец Никанор, който е загърбил професията на брокер в светския си живот: Според него не е редно едно добро дело на един човек да се използва за разчистване на лични сметки. Той добавя, че кампанията срещу Василев никога не е спирала, но вече прекрачвала границата.


"Този човек е много свестен, не само защото ми е помагал. Познавам го и съм разговарял с него и знам, че е много качествен човек", допълва отец Никанор. Той посочва, че тези, които са му скроили "това унизително нещо, ги няма никъде нарисувани, защото никъде и нищо не са дали, нищо не са построили".
В отговор на въпрос отец Никанор потвърждава, че Цветан Василев лично е поискал образът му да бъде заличен: "Да, просто човекът му стана неудобно. Той и без това едва го кандардисахме, ние искахме да има негов портрет, не той. Това трябва да се има предвид. Защото непременно искахме да си правим нещата, както казват гърците - каноника, както е приет обичая, както си е редно, така да си остане".


На мястото на образа на банкера ще бъдат сложени други портрети, на други ктитори от XIX век. Отец Никанор казва още, че в манастира са били изографисани седем лица – Цветан Василев и съпругата му, царете, които се знаят, че са давали за манастира - Йоан Асен, Йоан Александър, двамата монаси, които са го възстановили - йеромонах Иларион и йеромонах Захарий и дядо Алекси Стефанов, който е ктитор от XIX век. $След тях вече и като хронология и като фактология идва господин Цветан Василев, защото той се явява ктитор не поради някакво книжно провъзгласяване, а фактически се явява такъв. Ктиторството му е онтологически свързано с него, тъй като той даде средствата и се направи тази прекрасна нова църква и една голяма част от манастира", обобщава отецът.


Отец Никанор казва, че показаните в медиите снимка не са били в църквата, а в кръщелната. "Те бяха сложени там от едни гръцки иконописци. Те са от миналата година, от септември. Стотици и хиляди хора са ги виждали и преди някой да реши тази долнопробна интрига, политика, пропаганда и оплюване. Никой не му е направи впечатление, че има нещо нередно, неморално. Но намериха се хора, които... Това е проблемът на българина, че няма ценности в него, няма светиня", допълва той.


Отец Никанор посочва, че името на ктиторът ще промени да се поменава на всяка служба, както и до сега. Духовникът казва още, че ктиторът не се определя по лични достойнства, не е светия. Според него Цветан Василев е духовен човек. "При беседите, макар и не много съм имал с него, личи един човек с една чувствителност, с едно чувствително сърце и с един светъл ум. Човек, който няма вяра, не може да направи такова дарение, такова количество. Още повече, той винаги в трудни моменти, когато е имал възможността да споделя, винаги споменава божията помощ и закрила, което е добре. А вече колко е свят всеки един от нас, Бог знае", казва отец Никанор.


В отговор на въпрос той посочва, че църквата има своето място в битката, която обществото се опитва да води срещу олигархията, но като помогне на хората "да намерят себе си, да си изградят ценност". "Обвързването и надделяването на частния интерес над обществения е грях. Който използва своето обществено положение, своите връзки с политици, за да вземе от обществото, от общото, и да го разори, такъв най-малкото е крадец. И освен че е крадец е и тунеядец. Какво значи тунеядец? Това значи напразно ядат хляба си, на славянски – напразно", уточнява духовникът.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ах, горкичкият банкер, срам го било хванало! Да го беше досрамяло от други неща, а не от това, че и показно да му свалят портрета.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Хаха, цялата ни работа е такава - сбъркана.

  Ако този наистина е спомоществовател на манастира и се гордее с делата си, трябва да приеме смирено и с благодарност почитта, която манастирът му е отдал.

  Ако е мафиот и шушумига и е гузен заради шумотевицата, която се вдигна - защо е приемал да го изографисат изобщо?!

  Нашенските мутри много ги избива на благородство, титли, хералдика - архонти, тамплиери, ктитори, увековечени в портрети и икони...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2845 Весело

  Това сега богоугодно ли е ?
  За съжаление не се сещам къде в ада е намерил място Алегиери за лихварите !

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Предвидливо отърва някоя "бомба" с червена боя.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Историята ще определи мястото му.
  Съвременниците му - не.

 6. 6 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Като жив беше...Жалко,това изографисване беше един от кичозните обекти на туристическа дестинация!

  4itatel
 7. 7 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Той посочва, че тези, които са му скроили "това унизително нещо, ги няма никъде нарисувани, защото никъде и нищо не са дали, нищо не са построили".

 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Да не би Василев да прави опит за откупи душата си приживе?!
  Или пък да търси индулгенция, за грехове, гузен таящ ги дълбоко в себе си ?!!?
  Той си знае...

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сега не можем да се поклоним...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  "След като конкурентите му не успяха да го победят на пазара, сега опитват с очерняне по медиите", коментира още отец Никанор, който е загърбил професията на брокер в светския си живот:

  Изгонете търговците от храма...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Изографисан не изографисан банкер Господ Бог си знае работата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на tankatanka
  tankatanka
  Рейтинг: 419 Неутрално

  А образа на жена му още ли е там?

 13. 13 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Отецът не е водил много беседи да го разбере,но за сметка на това е приел доста парички.И после се чудят защо църквата губи популярност.
  Но защо им е тази показност на църквите?Защо не строят приюти,кухни за нуждаещи се,училища,а хвърлят с хиляди за помпозна позлата,мрамор и скъпо обзавеждане?

 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Колкото и да не ни се ще да вярваме, във всички времена повечето ктитори са се ръководели точно от такива подбуди - да изкупят грехове или да увековечат името си. Единици са онези, дарили безкористно. Масово обаче хората си мислят, че по стените на църквите са изографисани само светци или че дарителите от минали векове са били духовно извисени хора, просто защото са живели отдавна и не се знаят подробности за делата им.

 15. 15 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Това е проблемът на българина, че няма ценности в него, няма светиня", допълва той."

  Е баш Цв. Василев светиня няма да ми става тепърва.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#15:"Dehumanizer"]Е баш Цв. Василев светиня няма да ми става тепърва.[/quote]

  Интересно ми е кой е писал минус на изказването ти - явно на него Цв. Василев му Е светиня?

  По идолите им ще ги познаете...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Според мен последния абзац казва всичко- олигарх, частния интерес над обществения, крадец, тунеядец, защо ли ги споменава отчето?!

 18. 18 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Така се пише историята-днес те има утре идва някой и те изтърква с гумичката.

 19. 19 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Весело

  Хаха, майтапът е пълен в тая статия. А какво, отчето станал брокер на едно по-високо ниво

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 20. 20 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  Ето ви един конкретен ефект от протеста - ако осмиваме селянията на селяндурите, които се имат за голямо добрутро, те забелязват.

  Ако им отнемем признанието за пиаренето с крадени пари и статуса, който върви с него, ще ги бОли още повече.

  Не е като затвор, ама ако го правим всички ще е по-зле от луксозна килия.

  ден година храни.
 21. 21 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#14] от "murttle":
  Това може и да е така. Но сме в ХХІ век. Да те изтипосат, пардон, изографисат, в храма, в наше време, за мене е пошло и кичозно. Ако откажеш тази суета, това вече е много по-христиенско. Много по-стилно е да се напишат имената на дарителите. Една от добродетелите на дарителството е скромността и избягването на показност.
  И накрая, лично на мен наливането на кинти в храмове и парадирането с това са си грешно похарчени пари, при положение че има толкова нужда от средства за лечение или същинска благотворителност.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#21:"doneva_a"]наливането на кинти в храмове и парадирането с това са си грешно похарчени пари, при положение че има толкова нужда от средства за лечение или същинска благотворителност.[/quote]

  1000++++++++++++++++++++++++

  /не се чете/
 23. 23 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#21] от "doneva_a":

  Абсолютно съм съгласна с вас от морална гледна точка. Но подобни норми често се разминават с вижданията, заложени в канона.

 24. 24 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И тоя преживя катарзис.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 25. 25 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "graham":
  [quote#1:"graham"]Ах, горкичкият банкер, срам го било хванало! Да го беше досрамяло от други неща, а не от това, че и показно да му свалят портрета. [/quote]
  И от какво точно да го е срам? Според мен драскащите коментари като горния би трябвало повече да ги е срам.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 26. 26 Профил на machinarium
  machinarium
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Сега някои хора трябва вече да имат спокоен сън!

 27. 27 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#19] от "doneva_a":
  [quote#19:"doneva_a"]Хаха, майтапът е пълен в тая статия. А какво, отчето станал брокер на едно по-високо ниво [/quote]
  Не статията е майтап, а коментарите под нея са пълна трагедия. От тях личи пълната отдалеченост на написалите ги от Църквата, но пък за сметка на това горда "компетентност" по теми, засягащи Църквата, съчетана с фарисейско осъждане..

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  http://www.biblegateway.com/passage/?search=%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B9%206&version=BULG

  Матей 6
  Bulgarian Bible (BULG)
  6 Внимавайте да не вършите делата на правдата си пред човеците, за да ви виждат; инак нямате награда при Отца си, Който е на небесата.

  2 И тъй, когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерите по синагогите и по улиците, за да бъдат похвалявани от човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.

  3 А когато ти правиш милостиня, нека левицата ти не узнае какво прави десницата ти;

  4 за да става твоята милостиня в тайно; и твоят Отец, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].


  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нищо, дедо попе, направи го архонт Караибрахима...

 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "Познавам го и съм разговарял с него и знам, че е свестен и много качествен човек"

  Или отец Никанор не е разговарял достатъчно с него или самият той не е качествен човек.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#30:"Jessika"]Или отец Никанор не е разговарял достатъчно с него или самият той не е качествен човек. [/quote]
  А вие сте сърцеведец, познаващ и най-дълбоките кътчета на човешките души?

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 32. 32 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "От коментарите личи пълната отдалеченост на написалите ги от църквата."

  И кой е виновен за това?Такива и подобни истории.Пияни попове венчават по църквите,не извършват както трябва ритуалите. Съкращават ги и ги променят,всичко се комерсиализира.
  Имаше случай на погребение попът толкова се напоил,че като махал с кандилницата,паднал в гроба върху ковчега.Хората се побъркали.
  Повечето служители се държат надменно с хората и гледат отвисоко.Познавам такъв,който казва че е завършил семинарията,защото няма да е безработен.
  Слава Богу,че са останали и истински вярващи и служещи свещенници,но те май са по-малко от другите.

 33. 33 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#15] от "Dehumanizer":
  До коментар [#16] от "Norman Granz":
  С какво мислите, че сте по-добри от Цветан Василев?

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 34. 34 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "Музар":

  Това е най-хубавият и точен коментар по темата.
  Каквото си трябва е казано.

 35. 35 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#32] от "niamalosho8":
  [quote#32:"niamalosho8"]И кой е виновен за това?[/quote]
  Виновни са на първо място комунистите и с това, че с идването си на власт отмениха преподаването на Закон Божи в училищата, и с това, че разгромиха кадрово Църквата, като избиха и пратиха по лагери и затвори стотици свещенослужители на Църквата, и после продължиха да кадруват чрез ДС.
  Но в момента всеки проявяващ интерес при добро желание може да научи всичко каквото го интересува.
  А да се пишат хулни коментари по отношение на ктиторството на Цв, Василев и изографисването му в кръщелното помещение показва единствено невежеството и страстите на хулителите. Не размерът на сумата е важен, а сърдечното разположение на дарителя. Е, кой би могъл да претендира, че е сърцеведец, и да определи нравственото достойнство на постъпката на Василев? Единствено Бог.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 36. 36 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#34] от "niamalosho8":

  Ами Цв. василев не е тръбил пред себе си, че е станал ктитор. Други са го нарисували. Това е практика навсякъде по манастирите от древността до днес.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 37. 37 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#36] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  За протокола: вие личният(та) секретар(ка) или адвокат сте му?

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 38. 38 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#37] от "nuzzo":

  Не позна.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 39. 39 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#35] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":
  Ако сте забелязали разказвам за истински случаи.
  Какво са виновни комунистите,че голяма част от поповете се напиват и притупват ритуалите?
  Не може постоянно да се осъждат хората,че не били привлечени от църквата,като стават свидетели на такова отношение.
  Това, че отдавна рисуват дарителите по храмовете,не значи че е правилно.
  Светия се става не,като дадеш пари.
  А че смятате,че Матей не е писал верни думи в евангелието си и сте му написали минуси незнам какво да кажа.

 40. 40 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Толкова ниско е паднало отчето, че вече се отвращавам от "светите" хора.. Търгаши, далавераджии и чревоугодници... Не се ли запита отчето, дали тези пари не идват от хората, без тяхното съгласие, минавайки през джобовете на банкерчето... Колко хора останаха без домове от банковите своеволия, колко човека плащат на банките и другите му монополни дружества?? Всеки ли, който пкати ще стане светец? Давайте, рисувайте Брендо, Илия Павлов, Японеца.. И те са дали много на Църквата!
  И Бойко...ама него го няма никъде, може би много му се иска

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#40] от "alray":
  Подкрепям напълно!
  Като дариш пари на църква,не си поправи лошото,което си сторил на пострадалите от него.


 42. 42 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#39] от "niamalosho8":
  [quote#39:"niamalosho8"]А че смятате,че Матей не е писал верни думи в евангелието си и сте му написали минуси незнам какво да кажа. [/quote]
  Минуса съм го написал не на Евангелието от Матей, а на начина на употребата му и на внушението, което се прави чрез него.

  [quote#39:"niamalosho8"]Какво са виновни комунистите,че голяма част от поповете се напиват и притупват ритуалите? [/quote]
  Хлебарите не се ли напиват? Но си купувате хляб. Лекари не се ли напиват? Но когато имате нужда, ходите на лекар. Аз пък се черкувам редовно и да ви кажа, познавам доста свещеници, но още не съм видял пиян свещеник. А, има един набеден нещастен артист Ненчо от "Комиците", който редовно осмива свещенството. Той е единственият облечен с расо, когото съм виждал, разбира се, не пиян, а да играе пиян свещеник.
  [quote#39:"niamalosho8"]Това, че отдавна рисуват дарителите по храмовете,не значи че е правилно. [/quote]
  Прави се навсякъде, включително и на Света Гора. Да кажеш, че това не е правилно, означава да се изправиш срещу авторитета на хиляди свети отци, мнозина от тях и светии, и да кажеш: "Не сте прави". Аз лично не бих имал такава дързост.
  [quote#39:"niamalosho8"]Светия се става не,като дадеш пари. [/quote]
  Разбира се. Кой е казал, че Цв. Василев е светия? Да сте чули от монах и свещеник такова твърдение?

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#1] от "graham":


  Ах, горкичкият банкер, срам го било хванало! Да го беше досрамяло от други неща, а не от това, че и показно да му свалят портрета."

  -Човекът е скромен.

 44. 44 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е, какво да се прави, парвенюта са олигарсите в България, липсва им аристократизъм, финес, възпитание. Тези неща не се придобиват за ден-два, както продобиха парите и имотите си. Получиха куфарчетата с парите и на следващия ден се събудиха милионери. Типичен пример за парвенюта, които се правят на аристократи.

 45. 45 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#42] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  "лекари не се ли напиват?"
  Страхотен довод.Ако пиян хирург или зъболекар те лекуват?
  Вие не забелязахте ли,че става въпрос за пиянство по време на служба?С какво се оправдава това?

  Доводът,че и едикъде си рисуват дарителите по стените,не е достатъчен.Ако дарителят е спечелил парите правейки лошо на други хора,няма място лика му в храма.
  Там имат място само иконите са Бог,Светци и Архангели.

  А с евангелието на Матей нищо не се внушава,то е казано повече от ясно.Защото правиш ли добро,но държиш другите да научат за него,значи го правиш не от светли подбуди,а с абсолютно комерсиална цел.

 46. 46 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#37] от "nuzzo":

  Това е самият отец Никанор.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 47. 47 Профил на berry_yabalki
  berry_yabalki
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Отец Никанор...... ако има рай и ад е ясно ти къде отиваш!

 48. 48 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Отец брокер и ктитор лихвар. Изключително богоугодно.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 49. 49 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#48:"ПАВЛА - సటోరి"]Отец брокер и ктитор лихвар. Изключително богоугодно. [/quote]
  До коментар [#48] от "ПАВЛА - సటోరి":

  И коментатори самозавани съдници.
  Отецът не е брокер, а е бил брокер. Както напр. св. ап. Матей, за когото стана дума по-горе в коментарите, е бил митар.
  Или както Господ казва на единия от двамата разпнати до Него разбойници: "Истина ти казвам, днес ще бъдеш с мен в рая".

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 50. 50 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#45] от "niamalosho8":

  Вие колко свещеници познавате и колко от тях се напиват или са пияни по време на служба? В града, в който живея има 15 свещеници. Познавам ги всичките и никога през последните 20 години не съм виждал никого от тях пиян, а камо ли пиян по време на служба.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 51. 51 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#48] от "ПАВЛА - సటోరి":
  "Богоугодни" ли са и думите на въпр. Никанор, който "нарича атаката срещу ктиторския портрет на банкера "безобразна простащина"?
  И поведението му е, навярно, смирено?
  "Истински" Божи служител. ПовЕрвахме!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 52. 52 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Последно;
  Добро дело ли е ,че е дарил на храма или не е ?
  Добре ли е ,че е накарал да му изтрият името и образа като ктитор(дарител) или не е?

 53. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#21:"doneva_a"]И накрая, лично на мен наливането на кинти в храмове и парадирането с това са си грешно похарчени пари, при положение че има толкова нужда от средства за лечение или същинска благотворителност. [/quote]

  Напълно съм съгласна! Например, в Пловдив наблизо до 'Четвръртък пазара' има един дом за сираци. Сградата, дворът и оградата са пример за най-депресираща разруха! Пстройката е нещо останало от първите години на социалистическото строителство, мазилката се рони, дворът е мръсен, неугледен; оградата е също пред срутване - с една дума, мястото е най-неподходящото за отглеждане на деца, които са били ощитени предостатъчно от сътбата. Деца, които са понесли непоносими психологически травми; за които не е известно дали получават адекватни грижи в този 'дом', са обречени да живеят в такава потискаща мизерия!
  Ето, за такива случаи е най-необходима благотворителност; за реновирането и поддръжката на домове за сираци би трябвало да развръзват кесиите си хора като Василев, а не за църкви, които не само че не се занимават с милосърдие и подпомагане на нуждаещите се, ами залитат все повече по светските съблазни и показност!

 54. 54 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#28:"Музар"]2 И тъй, когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерите по синагогите и по улиците, за да бъдат похвалявани от човеците;[/quote]


  Тъй е, и затова жестът на Ц. Василев може да се окачестви единствено като САМОРЕКЛАМА и PR. За НИКАКВА благотворителност не може и да става дума!

 55. 55 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#50] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  Сватба в Дряновския манастир.Убихме се от път,за да присъстваме на пародия.
  Въпросното погребение.И в църквата на Раковска,не и знам името,помолиха ме да запиша една служба там.Попаднах на една огромна трапеза с всякакви мезета,едни вина се лееха и трима служители в раса със зачервени бузи и преплитащи се езици ме увериха,че всичко ще е направено добре.
  След,като излязох се смях от сърце.

 56. 56 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#53] от "princess_x":

  И не само там.В родилните домове например са много зле с кувьозите.Почти навсякъде са стари и не достигат.


 57. 57 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#50] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  Има много святи места и духовници.Хората ги усещат и са привлечени от тях.Като минеш през такова място,запалиш свещичка и поговориш със свещенника,който е благ и мил се чувстваш пречистен и омиротворен.
  Но си има и служители забравили или не разбрали,колко е важна работата им и отблъскват.
  Гледайте през очите на справедливостта,вместо да се хвърляте в защита само като чуете думата църква и поп,защото хората не са глупави и заслепени и там където нещо не е на място веднага се усеща.

 58. 58 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#57:"niamalosho8"]Гледайте през очите на справедливостта,вместо да се хвърляте в защита само като чуете думата църква и поп,защото хората не са глупави и заслепени и там където нещо не е на място веднага се усеща. [/quote]

  Ами..., всъщност това е едно от основните Божи послания, но ти го казваш по човешки и по-съвременно.

  Днес за кратко pravoslavieto.com беше офлайн, аз четох кеширана версия. Сега е активно и коментира ВТОРА БОЖА ЗАПОВЕД. Заедно с Първата - това са ми базовите неща, които знам откогато бях атеист. И трябва да се четат с мисъл и сърце. А не отгоре-отгоре.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:JSrXNjYoRmoJ:www.pravoslavieto.com/books/pravoslaven_katehizis/vjara/2_bozha_zapoved.htm+&cd=1&hl=bg&ct=clnk

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 59. 59 Профил на аневалС
  аневалС
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#39] от "niamalosho8":

  "Някой ми казват, че изпадат в съблазън, понеже виждат много нередности в Църквата, а аз им отговарям: Ако попитате някоя муха дали тук наоколо има цветя, ще отговори: „Не знам, там долу в дерето има консервени кутии, тор, нечистотии”, и ще ти изреди всички мърсотии, върху които е кацала. Обаче, ако попиташ една пчела дали е видяла някоя нечистотия наоколо, ще ти отговори:
  „Нечистотия ли? Не съм видяла такова нещо, тук мястото е пълно с миризливи цветя”, и ще ти изброи един куп градински и полски цветя. Значи мухата знае само къде има нечистотии, а пчелата знае, че ей там има една лилия, по-нататък зюмбюл и т.н.
  Доколкото съм разбрал, някои хора приличат на пчелата, а други – на мухата. Подобните на мухата във всяко нещо търсят да намерят лошото и се занимават с него. Те не виждат никъде нищо добро. А подобните на пчелата търсят навсякъде да намерят нещо добро. Повреденият човек мисли по повреден начин, възприема всичко „отляво”, вижда всичко наопаки. А който има добри помисли, каквото и да види, каквото и да му кажеш, ще го възприеме с добър помисъл."

  Старец Паисий Светогорец

  "Ако винаги, когато се извършва неправда някъде по света, те обхваща справедлив гняв, сме приятели, а това е най-важното." Че
 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#59:"аневалС"]Повреденият човек мисли по повреден начин, възприема всичко „отляво”, вижда всичко наопаки.[/quote]

  Сия, няма да коментирам неадекватността на "притчата" която толкова напоително представи. Ще те атакувам дребнаво - по повод използваната дума в кавички "отляво"=наопаки . Просто защото обяснява всичко, което ти казваш. Сама си го направи. Аз само го изкарвам на повърхността, пред прожекторите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#57] от "niamalosho8":

  Ако баща ви се напие или пък пие редовно, или пък според вас е
  "забравил или не разбрал колко е важно" призванието му и ви "отблъсква", вие ще почнете ли да го критикувате публично?

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#61] от "аневалС":

  Кухите лафове винаги си остават кухи. Колкото и самохвално да са казани.

  Сега, лекичко да те уведомя - разговорът НИ е публичен и няма никакво значение аз или ти какво разпознаваме. Има значение какво разбират читателите на нашите словоизлияния.

  В твоите представи "последната дума" е твоята, а в моите - нито ти, нито аз имаме последната дума. Тук коментираме около няколко стотин човека. Четат ни няколко хиляди (без да взимат отношение). Но не бройката е важна. Решаващият фактор е качеството на публиката. А то не се прави с цъкането на "+" и "-" на коментарите. Четящите тук, дори само статиите, не са лесни за манипулация. Ако сега си говорим десетина души, имай предвид, че поне стотина четат, мислят, но не взимат отношение. Когато ти или аз прекалим - те ще изригнат. А зад всеки от тях стоят по още десетина - получава се експоненициална зависимост.

  Лека, Славенче! До нови сблъсъци

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#62:"Орешко Работният, покажи си тефтерчето"]вие ще почнете ли да го критикувате публично? [/quote]

  Само да попитам: защо са създени звената за борба със семейната агресия? И ако се обадиш на някой "горещ телефон" това публична критика ли е?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 65. 65 Профил на аневалС
  аневалС
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#63] от "Музар":

  Музар, прекалено насериозно си се взел, бате! Форумът е само място за изразяване на мнение и дискусии, при това от хора с най-различни убеждения, социален статус, образование и т.н., всеки от които желае нещо да сподели. Ако влизаш тук и пишеш с нагласата, че си някакъв " велик творец и мислител", когото с трепет четат стотици, а не просто да кажеш това, което мислиш или да споделиш някакво инфо, сторило ти се интересно, мога само да ти съчувствам. Хайде, по-малко суета и превзетост, а?

  "Ако винаги, когато се извършва неправда някъде по света, те обхваща справедлив гняв, сме приятели, а това е най-важното." Че
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#65:"аневалС"] Хайде, по-малко суета и превзетост, а?[/quote]

  Огледалце, огледалце, я кажи коя е най-красива на света?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 68. 68 Профил на аневалС
  аневалС
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#67] от "Музар":

  А пък аз си мислех, че искаш само за най-умен да минеш, а то какво било... мистър Вселена!

  "Ако винаги, когато се извършва неправда някъде по света, те обхваща справедлив гняв, сме приятели, а това е най-важното." Че
 69. 69 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#65:"аневалС"]Форумът е само място за изразяване на мнение и дискусии,[/quote]

  Вярно, но на мен не ми пречи да видя и какво става наоколо.

  Виждането, което ти представяш е като на пиян, ама много пиян човек - кръгозорът му се свива до една точка и той/тя казва: "това е моята гледна точка"

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 70. 70 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#68] от "аневалС":

  Мога - правя

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#71] от "аневалС":

  Сгреши постановката , говоря най-вече от моя страна. А ТИ обръщаш нещата. О, знам, че го знаеш. Просто като в бриджа - имам задължението да го кажа

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#64] от "Музар":

  Сега пък се появява и агресия. Дотук "поповете" бяха пияни. Сега стават и агресивни. Човек може да пие и да ходи пиян на работа и без да проявява агресия. Скачането към темата за агресията съвсем ще разводни темата. Пък и едва ли общата представа на българина за свещеник е като за такъв, който ходи пиян на работа и е агресивен.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#74] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  Арее, у лево! Нищо общо няма моят пост с твоето плампане. Нито на мен, нито на четящите тук минават подобни нещастни номерца.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#75] от "Музар":

  Следователно твоят пост (#64) няма нищо общо с предния ми коментар (#62), който ти се опитваш да коментираш. Защото "плямпането" ми ((#74) следва логиката на #62. Излиза, че твоето е плямпане.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#76:"Орешко Работният, покажи си тефтерчето"]Следователно твоят пост (#64) няма нищо общо с предния ми коментар (#62), който ти се опитваш да коментираш. [/quote]

  Проследих "нишката" в коментарите НИ. И ще ти отговоря - спекулираш. Още в първото изречение, че "нямат нищо общо".

  Ти коментираш "ТИ"-ситуация, а аз - приемам че "ти" може да е всеки от нас" и я коментирам в избрания от теб стил - църковен канон, е малко наопаки, но ТИ се определи от тази страна в спора.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#76] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  Изисква усилие, но го направи - сложи коментарите като линкове (Дневник са се погрижили за това, оправдания нямаш), ако искаш някой да уважава твоите усилия. На първо време се постарай да уважаваш чуждите усилия. Ммм, нещо за християнство ли си дуднехме?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 79. 79 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#78] от "Музар":

  Явно следването на повлиян от Фройд разум се оказва тежко за слабия ми ум занимание. Тъй че се отказвам. До писане.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 80. 80 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Докато ме е нямало,тук е било доста интересно.
  Относно притчата за мухата и пчелата ще кажа,че и двете са заблудени и виждат само част от света.
  Така пчелата,загледана в цветята може да падне в някое лайно и да умре.Смисълът е да можеш да виждаш и цветята и лайната,за да можеш да ги оцениш истински.
  А относно това,че във всяко нещо трябва да се вижда хубавото, веднага Славенче ще ти кажа,че всъщност най-красивите цветя растат там,където има тор.Тя за тях е храна.

 81. 81 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#60] от "Музар":

  Разбрал си какво казвам за разлика от дамите.Но това го можем,защото първо сме били атеисти и не ни е стигало само да вярваме сляпо на приказки.Духовността е изградена със собсвена мисъл и чувство.

 82. 82 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#79:"Орешко Работният, покажи си тефтерчето"]Явно следването на повлиян от Фройд разум[/quote]

  Хихи! Фройд ми е страничен интерес. А цитатът в подписа ми е резултат от сериозно търсене на отговор, който определено не е свързан по никакъв начин с познанията ти за Фройд. От изказването ти си правя само един първи извод - познаваш Фройд откъм куриозната страна, а не по съществи. Следва, че нямаш понятие от психология и психиатрия. Като ти следя "логическите" връзки в коментарите - нямаш понятие и от логика, дори за хуманитари (на ЛС мога да ти пратя библиография с точно това заглавие, сериозна).

  Само за сведение: нямам никакво вътрешно противоречие между вярата ми в Господ и харесването ми на един учен-пионер. Макар самият Фройд да се декларира като атеист през целия си живот. Моята мярка е морал и усилие, а не поклонение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 83. 83 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#81:"niamalosho8"]Разбрал си какво казвам за разлика от дамите.[/quote]

  Всъщност в този разговор не се включиха "дамите" от тежката артилерия на форума - тези с мислене. Само калинки и производни бъгове ни налазиха. Доколкото имам впечатления - не са глупави, но държат на "партийната линия". Не знам, кога ще разберат, че това ги проваля като личности. Ама - техен си проблем.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 84. 84 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#62] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  Прочетете наистина написаното от мен,ако може като си свалите капаците.
  Вие и аз гледаме на поповетете по различен начин и имаме различни образи за тях.
  Когато вие черкувате често,както се изразихте,ви стига в църквата някой с расо да мята кандилницата и ви е все едно дали е пиян,адекватен и т.н.,защото за вас това е човек,който си върши работата.
  Аз влизам рядко в църквата,но наистина влизам в храм и там очаквам да има свещенослужител,много по-духовен и омиротворен от мен.Това е смисълът на тези сгради и на хората,които духовенстват там.Това не е работа,а призвание.И слава богу,че има такива.
  Ако ме разберете ще се радвам,ако не здрав да сте.Но ви пожелавам,поне веднъж да погледнете човека с расо и да видите в него духовника.

 85. 85 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#83] от "Музар":

  Когато сляпо вървиш след лидера,винаги провалът ти е в кърпа вързан.Заслепението ти пречи да видиш и цветята и лайната ,
  както е посочено в притчата,а това може да е много опасно.

 86. 86 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#84] от "niamalosho8":

  У дома имам "вторачен" (мама) в църковните ритуали. Но дори и тя има един лаф "църковници".

  Историята: Мама е в църква, хм, в централна църква и по време на важен духовен ден. Наредили са се няколко баби една до друга на скамейката. На една от бабите й приложава - почва да се дави и кашля. Вдига шум. Пречи на "службата", която се изпълнява от "виш отец". Другите "баби" й правят забележка, да не пречи на службата. А женицата просто е имала проблем. В Църквата. И няма кой да се сети за нея. Точно там, където уж това е основното.

  (мама е била не много близо, но поне се е сетила да й подаде бутилка с водица..., беше много разстроена, когота се донесе до вкъки)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 87. 87 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#86] от "Музар":

  О,тя е получила наистина духовно просветление и се е измъкнала от догмата.
  Това е голяма тема.
  Преди няколко години отидохме на Голяма Богородица в Бачковския манастир.Аз тогава още бях в процес на търсене.За огромно мое изумление видях хора,които чакаха на опашката за лечебната икона,все едно са на пазар за зеленчуци.Караха се,пререждаха се,някои дори хитруваха и отиваха много напред.
  И се оказа,че тези пазарните ходят и обикалят всички манастири подред,където има празник.И бяха със самочувствието на много духовни,врели и кипели в църковните ритуали.Знаеха ги наизуст.
  И тогава ми стана мъчно за тях.Тогава си отговорих на много въпроси.


 88. 88 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментари от "niamalosho8":
  +++

  До коментари от "Музар":

  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK