Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за годишен планов ремонт

АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия Николова

АЕЦ "Козлодуй"Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" започна тази сутрин, съобщиха от атомната централа.


В рамките на ремонта ще бъде извършена профилактика на оборудването и системите на 1000-мегаватовия блок. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво и ще започне своя 19-и горивен цикъл. Очаква се ремонтът да приключи в края на октомври.


Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" – пети енергоблок, работи със 100% натоварване съгласно разрешението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), уверяват от централата. Той беше ремонтиран през май.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 395 Весело

  Къти, човече, дай повече инфо каква е далаверата тук.

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  И внимателно с ремонта,да няма течове на радиоактивна вода

 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Весело

  При едно такова планово спиране на АЕЦ и рутинен ремонт в Калифорния такава авария направиха - един кран бутна едни тръби, че след това потрошиха стотици милиони за да го оправят и накрая се отказаха.

  San Onofre е АЕЦ-а.

  Сега спора е дали шеърхолдърите да плащат за извеждането от експлоатация или да го лепнат като добавка към сметката за тока.

  Бая скандал става

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се спрат всички блокове завинаги!

 5. 5 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1194 Любопитно

  ...Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво...

  в този момент се освобождава най-много от натрупаня за последните 4 години радиоактивен Аргон, такаче работрниците е добре да си носят кислородните апарати и оловните жилетки.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "mib58316647":

  До преди минути изтърпявах 24 часова забрана за писане във форумите на Икономедиа и за това се забавих с отговора Случва се най-редовно, като максималната карантина ми беше 30 дни!

  А сега по същество. Спирането на всеки блок минимум веднъж годишно е неизбежно, заради планови ремонти и презареждане с ядрено гориво. Отделен въпрос е дали горивото е свежо (от природен Уран), както се натъртва в съобщението, или рециклирано, след преработка на вече горял Уран. Шшшшшъъъъъттт..., тихо! Някои мидии никога не са чували, че в АЕЦ "Козлодуй" от девет години насам се използва незаконно рициклирано ядрено гориво

  Относно ремонтите, къде е далаверата? Тя е скрита в изречението "Очаква се ремонтът да приключи в края на октомври." Виждаш ли някъде точна дата? Не ли? Не? И никога и никъде няма да видиш. Защо ли няма дата, когато е повече от ясно, че АЕЦ-а си има точно планиран и разграфен по дни и дейности график, в който е записана и датата на пускането на блока, след ремонта и презареждането? Защо няма дата, след като този блок е натрупал повече от 20 годишен опит (пуснат е през септември 1991-ва) от ремонти и презареждания и всичко отдавна е отработено и известно? Към това прибави и опита от експлоатацията и на блока близнак №5, пуснат в експлоатация през 1987-ма г. Защо крият датата ли? Много просто.
  Когато след около месец блока бъде включен отново в енергийната система шефовете на АЕЦ-а (директор е състудента и близък приятел на Р. Овч. Иван Генов) ще рапортуват, че са приключили ремонта предсрочно с около 3-4 или 7-8 дни, както са решили предварително и с това са "допринесли за благото" на родната икономика. Послучай новите трудови "успехи" ще си раздадат тлъсти премии.
  Има ли още нещо неясно? Системата е многократно изпитана и работи перфено и безотказно.

  А ако се интересуваш от детайлите около снощното спиране на блока, проследено най-подробно, можеш да намериш инфо в адреса под този коментар.

  Поздрави!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "Къти":

  Благодаря за изчерпателната информация. Принципно няма лошо да дават премии на хората които са ангажирани с ремонта, но без шефовете. Все пак това са специалисти чийто труд трябва да бъде оценен подобаващо а не да ги гоним към турските и румънските Аец-и, каквато информация има напоследък. Понеже си навътре в нещата - имаш ли представа колко струва един такъв ремонт, има ли някаква разпоредба за това дали ядреното гориво трябва да е "ново" или рециклирано или е по нечия преценка и според далаверата? Нещо чувал ли си около побоя на един бивш шеф на централата? Влизал съм в блога ти, интересни неща пишеш, които трябва да бъдат разследвани, но за съжаление, няма партия която като дойде на власт да не се възползва от паричните потоци ядрената енергетика.

 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "mib58316647":

  Нямам идея за стойноста на ремонтите, защото никога не съм имал отношение към тях, но няма съмнение, че далаверата там е огромна. При всеки ремонт в централата влизат десетки външни фирми със стотици служители, при все че АЕЦ-а си има собствен ремонтен персонал. Тази далавера е подробно описана в книгата "Черните дупки на българската енергетика", писана от трема социолога от СУ.

  Що се отнася до бития "бивш шеф" на АЕЦ-а имам нещастието лично да го познавам и трябва да ти кажа, че той в момента заема поста заместник изпълнителен директор Не се бъзикам, името му е Александър Николов. А директора Иван Генов е виновник за най-голямата авария, случвала се до сега в АЕЦ "Козлодуй", през септември 1992-ра, за което му е забранено от ядрения регулатор (тогава КИЕМЦ, сега АЯР) да заема ръководни постове в предприятието. Но това не е пречка за Р. Овч. да го пробута и то вече втори мандат.

  Има документи регламентиращи вида и характеристиките на използваното ядрено гориво, но те не са публично достъпни. Свежото (от природен Уран) и рециклираното се различават по своя изотопен състав и физически свойства. Рециклираното е по-високорадиоактивно и поради това по-опасно, но за сметка на това е по-евтино, поради което ядрената мафия го използва, за да ни краде още повече.

  Поздрави!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 948 Весело

  Щом му правят годишен планов ремонт, значи ще гръмне
  Ако нямаше ремонт, пак ще гръмне. Затова трябва да се закрие тази руска комунистическа тоталитарна централа обслужваща олигарсите и мафията
  Докарах ли я демократична приказката?

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#9] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Дотам ще я докарате ако твоите другари започнат да строят АЕЦ-Белене.Тогава със сигурност ще затворят АЕЦ-Козлодуй,защото просто няма да има къде да се продава тока от Белене.Според директива на ЕС 20 процента от произвежданата електроенергия трябва да от ВЕИ.Тецовете Марица изток 1 и 3 имат дългосрочни договори за изкупуване на енергия и тях също няма кой да ги пипне.Ако закрият пък ТЕЦ-Марица изток 2,която е държавна,ще има бунтове.Така че построи ли се Белене и Козлодуй ще е първата жертва.Само дето промитите комунистически мозъци не могат да го проумеят това.

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#10] от "kermit":

  Баце, дали ще има 2 нови блока в Козлодуй или 2 нови блока в Белене ми е все едно, важното е да ги има, и то по-скоро

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#11] от "Федор Венедиктович Езерский":

  И поради каква причина трябва да има нови блокове в Козлодуй или нова АЕЦ-Белене?Населението намалява с по 60 хиляди на година/а от 2014г може и този брой да се увеличи поради предстоящото отваряне на пазара на труда на всички държави от ЕС/.След 30 години ще сме между 1 милион и половина и 2 милиона души по-малко.Т.е толкова по-малко ще потребяват ток.Освен това промишленото производство става все по-енергоефективно,както и електроуредите харчат все по-малко ток.То и през 2002г когато се взе решение за възобновяването на АЕЦ-Белене ни плашеха,че през 2013 г щяло да има недостиг на електроенергия,а пък имаме огромен излишък.Така че пак питам-поради каква причина трябва да има нови блокове в Козлодуй или нова АЕЦ-Белене?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK