Военният министър не изключва затваряне на българо-турската граница заради бежанците

 

© Красимир Юскеселиев

 Не изключваме затварянето на българо-турската границата, но това е крайно средство, към което можем да прибегнем, каза в предаването "Неделя 150" на БНР министърът на отбраната Ангел Найденов. В отговор на въпрос как може да стане това, той уточни, че има различни технически способи, включително и чисто механично изграждане на заграждения.


"Можем да връщаме бежанците на турска територия, защото е ясно, следи се, вижда се влизането на бежанците на българска територия. Но трябва да си даваме сметка и за драмата на хората, които се озовават на българската граница, които търсят подслон, убежище или разглеждат България като транзитна територия за тяхното пътуване към конкретна страна", обясни още министърът на отбраната.


Според него Брюксел не трябва да храни бежанците в България, но трябва да помогне – технически и финансово. "Към момента бежанците у нас са в порядъка на 4200 души, съобщи Найденов. По думите му има втора граница от порядъка на около 7000 - 7500 души. "От гледна точка на здравно обслужване и епидемиологична обстановка - това е граница, която можем да разглеждаме като критична", посочи министърът.
Ангел Найденов подчерта, че бежанците в Турция са към 500 000, а в Гърция са над 400 000: "Бежанците можем да ги разглеждаме и като шанс, но нека да си дадем сметка, че този шанс е свързан с определени проблеми за нас. Нека да си даваме сметка, че всичко това, което се случва по отношение на бежанците, в някаква степен създава негативни настроения на местата, в които се настаняват бежанците. Трябва да си даваме сметка, че ние разглеждаме бежанския поток като една от големите заплахи в момента за България, включително от гледна точка на епидемиологичната обстановка, дори ако щете на това, че с бежанците вероятно пресичат границата и хора, които могат да бъдат разглеждани като инфилтрирани, т.е. с връзка с радикални групировки, и оттам и риск в някаква степен за националната сигурност, коментира министърът.


По думите му правителството работи в посока на ускоряване на процедурите, за съкращаване на сроковете. Това обаче е натоварване за българската осигурителна система, която и без това е в достатъчно тежко състояние, подчерта Ангел Найденов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK