Плевнелиев: Уроците на историята са, че успяваме единствено когато сме сплотени

 

© Велко Ангелов, Капитал

 Важните уроци на историята са, че успяваме единствено когато сме сплотени и единни. Тогава, когато имаме кауза и смелостта да я отстояваме, когато гледаме напред и мислим за утрешния ден на децата си, казва в поздравителен адрес по повод 105 години от Независимостта на България президентът Росен Плевнелиев.


Той призова българите да не забравят паметния 22 септември 1908 г., който демонстрира куража и волята на поколение българи само тридесет години след Освобождението да изградят държавност и институции, да възстанови икономически и стопански страната, да демонстрира зряло национално самосъзнание и самочувствие.


"Държавническият акт, около който се обединяват всички българи, успява да издигне националния ни престиж, да впечатли с дързостта си, да ни нареди сред суверенните и независими народи на голямото европейско семейство, се казва още в поздравителния адрес на президента Росен Плевнелиев.


На единството наблегна в изявлението си и по повод 22 септември и председателят на Народното събрание Михаил Миков. В изявлението си председателят на Народното събрание посочва, че да си независим през XXI век означава да отстояваш собствения си интерес, но да позволяваш това и на другите, да имаш съзнанието, че една България няма как да е независима, ако е разделена, че независимост означава сила, но силата се ражда в единството, в единението. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK