Протестиращи във Велико Търново: Полицията скъса плакатите с "Оставка"

Протестиращи във Велико Търново: Полицията скъса плакатите с "Оставка"

© Калоян ЙордановПолицията е скъсала плакати с надпис "Чрез оставка към независимост" във Велико Търново, където в неделя премиерът Пламен Орешарски участва в честванията по повод Деня на независимостта на България, съобщи читател на "Дневник" в писмо до редакцията. Писмото се разпространява и в социалната мрежа "Фейсбук".


То е подписано от шестима души. Около 19:30 ч. след като няколко човека издигат на пл. "Цар Асен 1-ви", във Велико Търново плакат "Чрез оставка към независимост" към тях се приближават двама униформени полицаи и трима мъже, един от които се представя като служител на МВР.


Те скъсват плаката, без обясняват действията си и без да се легитимират - въпреки, че са помолени на няколко пъти от протестиращите да се представят. След като представителите на органите на МВР си тръгват, присъстващите се опитват да издигнат скъсаните парчета от плакатите. Тогава обаче се появяват други цивилни полицаи, които докъсват лозинугите.
Протестиращи във Велико Търново: Полицията скъса плакатите с "Оставка"

© Калоян Йорданов


"Дневник" ще потърси представители на Областната дирекция на полицията във Велико Търново за коментар.


Снимка от честванията с коментар на Димо Господинов е качен и във фейсбук страницата на NOрешарски.
Търново, полицията къса плакат на протестиращ!!! "На въпроса "Защо?" ми вземат личната карта и ми записват данните. Сега сме заобиколени от полиция, която заплашва със сила, ако вдигнем плакат", разказва Димо Господинов. Това ли наричате "независимост", другарю Йовчев?


Ето и пълният текст на писмото.


Протестиращи във Велико Търново: Полицията скъса плакатите с "Оставка"

© Калоян Йорданов


Здравейте,


Пишем Ви, защото вярваме, че е необходима публичност на случилото се с нас днес, в деня на Независимостта на България, на мястото, където тя е обявена преди 105 години, както и да обърнем вниманието Ви върху начина, по който (не) се зачита върховенството на закона в България и конституционно закрепеното право на свобода на словото.


Днес, в 19:30 ч., на пл. "Цар Асен 1-ви", във Велико Търново, няколко приятели издигнахме плакат: "Чрез оставка към независимост". За отрицателно време, двама униформени и три анонимни лица, един, от които представящ се за цивилен полицай от криминална полиция, дойдоха при нас, скъсаха този и останалите ни плакати и започнаха да ни изблъскват извън мястото, където бяхме застанали. Всякакви опити да поискаме от представящите се за полицаи да се легитимират, завършиха с неуспех. Момче и момиче, които снимаха, случващото се с нас, бяха заплашени и принудени да спрат да го правят.


След като брутално и арогантно ни изблъскаха, "блюстителите на реда", новите "тайни агенти" на старата държавна сигурност, изчезнаха в тълпата. На ново място издигнахме остатъците от нашите плакати. Само след няколко минути, се появиха нови цивилни лица и доскъсаха плакатите в ръцете ни. Отново отказаха да се легитимират. Заявиха, че нямаме разрешение от кмета за стачка, на което отговорихме, че това е свободно изразяване на мнение, не е никаква стачка и не е необходимо разрешение. След като свършиха работата, за която бяха изпратени, изчезанаха по същия позорен начин.


Във всички ни остава чувството, че годините на страх, насилие и цензура между 9-ти септември 1944 г. и 10-ти ноември 1989 г. се връщат.


Някак си показателно, една част от скъсан плакат остана с липсващо "не" и надпис "зависимост".


За край, прилагаме текста на чл. 39 от Конституцията, снимка от събраните остатъци от плакатите ни и други снимки.


С уважение и призив към всички да отстояваме гражданските си права докрай,


Калоян Йорданов,
Радомир Данков,
Олга Дорева,
Катерина Милушева,
Силвия Йорданова,
Любомир Марков


22 септември 2013 г.,
гр. Велико Търново


"Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK