Постове за "помаци" били предвидени в програмата "Орешарски"

Ахмед Башев

© Юлия Лазарова

Ахмед БашевМалцинствата ще бъдат интегрирани, включително и в държавните структури – това изрично е залегнало в програмата на Пламен Орешарски. Това обяви в интервю за Би Ти Ви депутатът от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев.


Башев беше помолен да разясни свое изявление пред избиратели, в което заявява, че "скоро шефът на полицията в Рибново ще бъде помак, а скоро и в ДАНС ще заработят помаци – това ви го обещаваме и ще го реализираме".


Депутатът определи изказването си като политическо и отхвърли варианта то да бъде тълкувано като базирано на религиозен фундаментализъм. Според него говоренето му било "близко до гласоподавателите, на езика на хората".
Башев изрази съмнения, че в полицейската школа в Симеоново, и в ДАНС, и в комисиите за назначаване на държавни длъжности имало дискриминация спрямо българските граждани от малцинствата. На помаците в региона на Гърмен обаче трябвало да се дава шанс за развитие, тъй като те били 70% от населението в общината.


Самият той по време на четирите си мандата като кмет на община Гърмен бил направил достатъчно училища и детски градини и нямало нужда повече от такова "образователно" насърчаване на местните жители.


Преди дни кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Гърмен Верхад Ислямов обвини пред Би Ти Ви Башев, че е наложил такъв модел на работа, заради който хората се страхуват от ДПС. "Той заплашва с уволнения, ако не се гласува за ДПС. Плаши за етнически разделения", коментира Верхад Ислямов, който направи препратка към изявлението на Башев пред избирателите.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също изрази надежда в профила си във "Фейсбук" хората в Рибново "да се отърват от страха тук, защото видях, че в момента ДПС е вселило много страх". Борисов посети Рибново и Гърмен, за да представи кандидата на ГЕРБ Верхат Ислямов за предстоящите частични избори за кмет на общината, които ще се проведат на 29 септември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK