Президентът Плевнелиев: Да, в България има олигарси

Президентът Росен Плевнелиев

© Надежда Чипева, Капитал

Президентът Росен ПлевнелиевВ България има олигарси и аз съм силно притеснен от това, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за днешния брой на вестник "Труд", първата част от което беше публикувана вчера. 

Държавният глава е помолен да даде дефиниция за олигарх, на което отговаря: "За мен олигархът е човек, който забогатява за сметка на обществения ресурс." След това изразява притеснения, че в България има "една малка група от хора, която се е концентрирала чрез изграждане на връзки от зависимости - политико-икономически, медийни, и по този начин тя цели само едно - забогатяване за сметка на обществения ресурс". 


Президентът отказва да посочи имена, но подчертава, че прави разлика между предприемачите, които забогатяват и се развиват чрез устойчив бизнес модел и по правилата, плащат данъци и имат успешни продукти, и олигарсите. Плевнелиев повтаря и тезата си, че има четири източника на забогатяване на българската олигархия - обществените поръчки, държавните пари, приватизацията и сивият сектор.


В интервюто си държавният глава посочва петте приоритета, около които партиите трябва да се обединят за излизане от сегашната кризисна ситуация: ясни и приемани от всички изборни правила, Националната програма за развитие на България 2020, договорът за партньорство с Европейската комисия, реформата в сектор сигурност и общо решение как да се реши тази политическа криза.


Плевнелиев отклонява въпроса за осезаемото разминаване в позицията му за протестите с позицията на вицепрезидента Маргарита Попова и препраща към Попова за уточняване на тезите й. 

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Няма ли политическа фигура с топки, която да назове поименно въпросните олигарси, вместо да размахва като плашило тази изтъркана дума.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Ах милия са сабуди. Сега като си разтърка очите и ще види, че саря е гол.
  Айде като си казал А, дай ги с трите имена и ЕГН-тата та да видим дали ги знаеш.

 3. 3 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Хубаво е да ги назоваваме,а не да говорим по принцип.Кои са олигарсите? Тези които получиха червените куфарчета? Тези които изведнъж забогатяха от приватизацията?

 4. 4 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да, има и един от тях е негов приближен, всички се досещат кой е той и не виждам как може Плевнелиев да е притеснен от този факт, след като го подкрепя.

 5. 5 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Плевнелиев откри Америка. Лошото е, че не му стиска да назове олигарсите поименно!

 6. 6 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Според мен разминаванията с Маргарита Попова ще стават все по-големи. А между другото М. Попова напоследък прави добри и точни изказвания с което ясно контрастира с президента. Няма да се учудя ако скоро мине Плевенлиев по рейтинг.

 7. 7 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 746 Весело

  Президентът Плевнелиев: Да, в България има олигарси,обаче те не влияят на моите решения за държавните дела.

 8. 8 Профил на ivan_stoichev
  ivan_stoichev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да питам тогава директно близкия приятел на президента Иво Прокопиев олигарх ли е след като на 29 години приватизира с РМД голямо предприятие като Каолин?

 9. 9 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 450 Весело

  Прав си Асенов, обаче освен червените олигарси, отскоро си имаме и фотоволтаични такива!!! А те пък са ти приятели. И к'во прайм сега?

 10. 10 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#1:"Аз, Клавдий"]Няма ли политическа фигура с топки[/quote]
  Това е работа първо на прокуратурата, а после на съда.
  Всеки друг, който без надлежни доказателства назове някого "олигарх", може да го отнесе поне за обида и набеждаване!
  Е, ако народът имаше топки... и други помощни средства за заемане на властта - тогава друга би била доказателствената тежест.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 11. 11 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Хелоу, сетихме се. Те да не са от вчера, че такова дълго обмисляне.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 12. 12 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да, има, и к'во от т'ва. Направете си дъвка с марката "Олигарси".

 13. 13 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#6] от "komutator":

  Разминават се защото Попова е човека на Боце в президентството, Плевнелиев беше лансиран от други кръгове. Съвсем скоро гербаджиите ще започнат да се дистанцират открито от Роската.

 14. 14 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan_stoichev":
  И Цветелинка Бориславова, която спомогна СЪЩЕСТВЕНО РП да е президент...
  Въобще, колеги, както стана ясно покрай преврата, РП е в един отбор с милиардерите-олигарси срещу отбора на милионерите-олигарси...

  Разтурям колоквиума!
 15. 15 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 466 Весело

  "За мен олигархът е човек, който забогатява за сметка на обществения ресурс."
  Ами Бай Михо, дето прави коли на тъмно, 400 лв./ден по 3650 дена = 1 460 000.
  Жив олигарх за 10 г.!

 16. 16 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 638 Неутрално

  четири източника на забогатяване на българската олигархия - обществените поръчки, държавните пари, приватизацията и сивият сектор.

  То това е като Тлака в Алтъново от Под игото- приказваме си ей така. А кой дава обществените поръчки на олигарсите , кой им отпуска държавните пари и т.н. И ако наистина имахме президент с топки, щеше не само да започва ,но и да довършва изреченията си.С имена , поръчки и разбира се последващи действия от прокуратурата Но, нямаме ...

  Свободата Санчо, ....
 17. 17 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#13] от "mib58316647":

  Трудно ми е да се съглася с теб. И Плевенлиев и М. Попова бяха министри от кабинета на Боце, а преди една година за да угоди на Боце, Плевенлиев погази брутално конституцията. Според мен М.Попова е много по-достойна и лично на мен ми става все по-симпатична. И не виждам в поведението и дългата ръка на Боце. Според мен тя изразява собственна позиция по наболелите напоследък проблеми.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Цитат:

  "Плевнелиев повтаря и тезата си, че има четири източника на забогатяване на българската олигархия - обществените поръчки, държавните пари, приватизацията и сивият сектор."

  >>> Много точно казано. Съответно лечението и за 4-те случая минава през разтуряне на държавната ясла и ограничаване на държавта до най-основните функции. Приватизация през борсата на последните останали държавни конгломерати - омръзнали на всички с проблемите си и отдавна припознати като свърталища на източвачи, синдикални бандити и брокери на гласове за изборите. Достъп на световните застраховтатели до пазара за допълнително пенсионно осигуряване, без измислени критерии за брой осигурени българи, при положение че си имат 100 пъти по толкова осигурени при тях германци, шведи, холандци, англичани и др.

  Тогава вече няма да има нито толкова поръчки, нито депозити по банално известни банки, нито кражби от пенсионните партиди, нито държавни поръчки тип "да има 3 багера в пембена боя и 4 самосвала с разградска регистрация"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "В интервюто си държавният глава посочва петте приоритета, около които партиите трябва да се обединят за излизане от сегашната кризисна ситуация: ясни и приемани от всички изборни правила, Националната програма за развитие на България 2020, договорът за партньорство с Европейската комисия, реформата в сектор сигурност и общо решение как да се реши тази политическа криза." - от статията
  Твърде лицемерно, и подценяващо среднстатистическия български гражданин. Щото ако сега му се зададе въпроса какво лично направи той, президента, за реализиране на тези приоритети, едва ли ще произлезе нещо освен лъжа. Но повечето от избирателите вероятно няма да забравят приказките на един празнодумец.
  А това за нови "приемани от всички" изборни правила направо сваля мазилката с тапетите. Макар, че изречено от устата на Плевнелиев това е прост един дребен селски тарикатлък - понеже изборните правила НИКОГА няма да се харесат на всички, това просто ще бъде бъдещото оправдание на Плевнелиев: Аз казах ли ви?

 20. 20 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Плевнелиев пак "ала-бала". Всеизвестните истини, изказани от него, са просто смешни и нелепи. Нище конкретно.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Всъщност всеки,който участва по-някакъв начин във властта и смята,че има олигархия и олигархичен модел,се включва в модела и признава,че е продукт на същата олигархия.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Весело

  "една малка група от хора,..."
  .........
  Малка, малка, сещам се за поне 30 имена и дузина корпорации.
  "Мултигруп" нпр. е регистриран на 05.08.1991 г в Швейцария, а почти всичките и офиси се помещават в сгради на АОНСУ.
  Общото на бг-олигарсите е тяхната принадлежност към ДС.
  Всеки икномически отрасъл си има по един олигарх.
  И тук опираме до страховете и кошмара на шумкарите - КОНКУРЕНЦИЯТА. Шумкара не става за нищо, освен за кражби и измами, и това той го знае много добре, затова създава монополен обръч от фирми и къшка едновременно чужди инвеститори. Под "чужди" да се разбира - не руски.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Олигархията е ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ....

 24. 24 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Любопитно

  "За мен олигархът е човек, който забогатява за сметка на обществения ресурс."

  Съгласна с дефиницията и какво правим с този човек, който забогатява за сметка на обществения ресурс?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Весело

  Бледата политическа фигура ограничена с един само мандат (Боко каза !)......откри континент ! Не смее да го назове по име обаче !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 868 Любопитно

  Речник на чуждите думи: олигархия ж.(олигархичен и олигархически).Форма на политическо и икономическо управление,при което на власт е малка група хора.(гр.ολιγαρχία).И идва въпросът: Президентът участва ли в управлението на страната?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 27. 27 Профил на Saint_Anger
  Saint_Anger
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Президентът Плевнелиев: Да, в България има олигарси"


  Кооо?НЕ!

 28. 28 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Весело

  До коментар [#18] от "cinik":
  Еврофондовете се спират от най-обвързаниете с олигархията партии, от техните родилки БСП, ДПС, за да не се наливат пари във фирми и стопанства на конкуренцията т.е. в предпиятията на читавите , истинските предприемачи, а те никога не са свързани с БКП или ДС, просто имат дарби - тове което калпазаните нямат.
  И други начини за забогатяване има , принос на комунделска безочливост:
  консултацийките...Родени консултанти по различни въпроси консултират съветонуждаещи се за милони €. "Да, доматите трябва да се пръскат понякога" - съвет към мин. на земледелието, хоп, 1 млн хонорар за асансьорният техник инж. Володя Димитрова,балдъза на Моника Станишева.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 29. 29 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  На високо ниво България е олигархия, на ниско ниво е клептокрация.

 30. 30 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#25:"EREBUS"]Не смее да го назове по име обаче ! [/quote

  Защото ще се окаже , че са много /а не малка група, каквато е деф. / и са обвързани по кланове, а ТОВА НЕ Е ОЛИ., А МАФИЯ!

 31. 31 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  За съжаление много хора не разбират това.. те си искат "силна дъражва", един вид - ех само ако можехме да изберем правилните хора, които не крадат и не лъжат и те щяха да ни оправят. Имало монополи - държавата да се намеси. Видяхме как се намеси, тя ги създаде. Бизнесмените били капиталисти, изедници - тича Цацата по показни акции и им прибира документите (е след 1-2 години им ги връща). Храните не били качествени - акции в стил Миро мършата и измислени стандарти.

  Президентът е абсолютно прав - има четири източника на забогатяване на българската олигархия - обществените поръчки, държавните пари, приватизацията и сивият сектор.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 32. 32 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 694 Весело

  "За мен олигархът е човек, който забогатява за сметка на обществения ресурс."

  А какъв е човекът, който позволява на олигарха да забогатява за сметка на обществения ресурс? И нали този човек, който позволяваше това да се случва 4 години, номинира Плевнелиев за президент, а сега продължава да му дърпа конците.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 33. 33 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 753 Неутрално
 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  [quote#31:"FvH"]За съжаление много хора не разбират това.. те си искат "силна дъражва", един вид - ех само ако можехме да изберем правилните хора, които не крадат и не лъжат и те щяха да ни оправят.[/quote]

  Така е. Буквално са си събули гащите, надупили са се, сочат си с с пръст отверстията и викат "Ооооо, оправи ме, дай ми го, дай ми го...". Затова и като седнат големите акули на софрата, проговори ли им гузната съвест поне малко, първата приказка им е "ние да не бяхме, щяха да дойдат чак от Германия, Испания, Франция, но празно нямаше да остане..."

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  [quote#15:"ivanasenov"]Ами Бай Михо, дето прави коли на тъмно, 400 лв./ден по 3650 дена = 1 460 000.
  Жив олигарх за 10 г.! [/quote]

  Този бай Михо няма да излезне от гаража, защото е научил едно нещо: нямаш Булстат, няма на кого да пишат глобата, няма те в списъка за данъчни ревизии, не ти искат трудова медицина, декларация за администратор на лични данни, авансови вноски, д1 и д6 всеки месец и куп такива неща, за които само да пропуснеш срока - 500 лева глоба, само да сгрешиш графата - 5000 лева за "деклариране на неверни обстоятелства"...

  Ако се смали държавата, средната класа да плаща по-ниски данъци и да вижда ползата от общественото осигуряване, тогава бай Михо щеше да се съгласи да дава 20-тина % от дохода, но да може да тегли кредити, участва в търгове, да е осигурен, да си продаде един ден бизнеса на реална цена и всички други предимства на официалната дейност.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 36. 36 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Весело

  Значи -всъщност се разделяме;
  -Добри олигарси-те са от нашите и много милички...сладки ..и едни такива ...много приятни олигарси
  -Лоши олигарси-те не са от нашите и са едни много гадни олигарси ..едни такива-противни..

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Много ясно, че има. И на първо място това е именно Плевнелиив, отразяващ точно представата за олигархия - бизнесмен, назначен на висок политически пост.

 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Президентът Плевнелиев: Да, в България има олигарси...
  С идването на ГЕРБ на власт в България олигархията достига своя разцвет. Олигархията притежава огромна политическа и икономическа власт, владее средствата за масова информация... с други думи - управляващата класа се видоизмени в олигархия. Роберт Михелс дава дефиниция на понятието олигархия: "това е организацията, която ражда господството на избраните над избирателите, на получилите над далите мандата, на делегатите над делегиращите." Още през 18 век Монтескьо (едни от основните поддръжници на конституционно-плуралистичните системи) заявява, че ако изпълнителната власт е възложена на лица от законодателното тяло, то свободата би изчезнала, защото едни и същи хора биха станали титуляри на два вида власт. В действителност такава е и ситуацията днес – спечелилата изборите политическа партия (сама или в коалиция) формира правителство от своите редици, като по този начин тя контролира както законодателната, така и изпълнителната власт. Според Монтескьо законодателното събрание дори не бива да заседава постоянно, защото в такъв случай изпълнителната власт ще бъде заета само със защита на своето "изпълнително право". Що се отнася до съдебната, там в редица съдилища разпределението на броя на съдиите се осъществява между парламент, президент и изпълнителна власт. И още нещо – кой назначава главния прокурор? Съдебната власт не може да бъде независима и се оказва, че разделение на властите не съществува на практика в България. Ако една партия спечели изборите с мнозинство (което се случва винаги в двупартийни системи и по-рядко в многопартийни, където в повечето случай се формират коалиции), то тя ще има почти неограничена власт и демокрацията реално не съществува.
  http://www.lindner-group.com/
  http://www.lindner-group.com/bg/kontakt.html

 40. 40 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Иво Прокопиев... Цветелина Бориславова... Цветан Василев... Цеко Минев... това олигарси ли са...

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Със сигурност... обаче дали и Плевнята не е един от тях? Защото нищо не говореше за офшорките си и близките си отношения с Прокопиев и компания.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  В кой закон е записано, колко години затвор се полагат на едина олигарх?

  Примерно на Рома Абрамович, колко години затвор смятат да му дадат на острова?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Рома Абрамович!

  Нарочно не придумаеш.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#39:"Гневник"]Що се отнася до съдебната, там в редица съдилища разпределението на броя на съдиите се осъществява между парламент, президент и изпълнителна власт. [/quote]
  Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Единадесет от членовете на Висшия съдебен съвет се избират от Народното събрание и единадесет - от органите на съдебната власт. Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор са по право негови членове. Заседанията на Висшия съдебен съвет се председателстват от министъра на правосъдието. Министърът на правосъдието може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи. Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.


 46. 46 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И той самия е в кюпа. Не сме държава, а развалина

 47. 47 Профил на Амилия Соня Тейлър
  *****
  Неутрално

  [quote#0:"Президентът Плевнелиев"]Да, в България има олигарси[/quote]
  Един от тях съм и АЗ.

 48. 48 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Така се раждат гениите.Сега ако до края на мандата каже, че вечер се стъмва,а сутрин се съмва няма да му се смеем пак ще е познал.Да му подскажа малко пък президента да продължи:Огнян Донев;Валентин Златев;Тодор Батков;Гриша Ганчев;Венци Стефанов......... ти си г-н Президент,кажи ги другите ама и го докажи.Цяла България ще ти бъде благодарна и ще каже:"Умря сиромаха за правда,за правда и свобода".Еееех,мечти!

 49. 49 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В оригиналното си значение в Древна Гърция олигархията е била разбирана като управление на малцина и се е отличавала от управлението на един човек (монархия) и управлението на мнозинството (демокрация). Олигарсите управлявали, водени от собствените си интереси и притежавали власт и привилегии, недостъпни за останалите. Тогава тези привилегии и власт на олигархията се базирали главно на притежаването на богатство (т.нар. “плутокрация”).

 50. 50 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тоя палячо за кво взима заплата не мога да разбера?

 51. 51 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 479 Неутрално
 52. 52 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Това всички го знаем Г-н Президент. По-добре извадете имената им.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#36] от "Irina":

  А "наши" олигарси са тези олигарски, които се отчитат в нашите касички, а не нашите са тези дето се отчтита в чуждите.

  И понеже когато сме на власт успяваме да накараме всички олигарси да се отчитат в нашите касички, било като им завеждаме дела за укриване на мита, било като им арестуваме роднините, било с "Ало Танов!", то е ясно, че когато не сме на власт се появяват предимно лоши олигарски.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "За мен олигархът е човек, който забогатява за сметка на обществения ресурс."
  И моята фирма е печелила обществена поръчка. От нея "забогатях" с около 5-6 хиляди лева. Сега няма да мога да спя спокойно, защото ще се чувствам отговорен за кризата в България

 55. 55 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много точно дефиниране на проблема и не до там точно дефиниране на приоритетите.
  Най-малкото, не става дума за продънената, не работеща съдебна система, която осигурява благоприятната среда за упражняване на всевъзможни корупционни практики.
  Да сте виждали осъден политик? Не? Защото всичките са честни и почтени?

 56. 56 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 466 Неутрално

  " Плевнелиев повтаря и тезата си, че има четири източника на забогатяване на българската олигархия - обществените поръчки, държавните пари, приватизацията и сивият сектор. "


  Така грабят политическите Партии .
  Олигарсите са подставените лица .
  За отстрел .

 57. 57 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Има ги във Нета по списак и по именно ......!!! като се излише във Гугъла ... Червените куфърчета от Олигарси иле Кредитните милионери във България !!!!! но най вече са от Г - 13 .

 58. 58 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Весело

  Ха, добрЮтро другарю комсомол-пРезидент, ти си истински открател, сущий Едисон, даже Айнщайний...
  Сега остава да откриеш и присъщото на Олигарсите УЗУРПИРАНЕ НА ВЛАСТА. Дерзай!
  Обаче, понеже, защото така смело си открил причините на присъщото ни масовото оплячкосване ЗАЩО другарю комсомол-пРезидент не си назовал АДЕКВАТНОТО решение, ами ни плъзгаш в някакви четири измислени приоритета?
  ПРИЧИНИТЕ пРезидентине, причините....
  Други ПРИОРИТЕТИ трябват за справяне със злото. Даже не са в множествено число. В единствено - ЕЛИМИНИРАНЕ НА ОЛИГАРСИТЕ!
  Решително и БЕЗЖАЛОСТНО!
  Ето ти и програма за обединение.
  !

 59. 59 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#50] от "ludiakolio":

  Аз, също.Знам само, че другите президенти обикалят света да търсят пазари и подписват спогодби, за да осигурят заетостта.Нашият се занимава с философски дефиниции.

 60. 60 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ОЛИГАРХ --- ТОВА ЗНАЧИ ЧЕРВЕН МИЛИОНЕР МАФИОТ ОТ дс ....!!!

 61. 61 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  има четири източника на забогатяване на българската олигархия - обществените поръчки, държавните пари, приватизацията и сивият сектор.
  -------------------------------------
  Прокопиев и Безухановакъде спадат?

  Няма олигарх работещ в сивия сектор, това е безмислица.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  Милият ми той!

  За олигарсите, системата в която виреят и "определението" за тях, което дава наш Президентчо ... да сведем глави и да помълчим. Минута мълчание, дет' са вика ...

  А за "визията" му по националните приоритети ... ъъъ ... там и минута мълчание е малко. Млъкни, сърце! Не пей ми се, не смей ми се ... освен изборните правила и настоящата политическа патаклама ... Визия ... 2020 ... след една петилетка, това управление, дето догодина сдава, и още едно ....
  Малиййй, майко, да ви имам и визионерите, и визиите!
  Па добре, че за панелките си е премълчал този път

 63. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Със своите 6 млн. лв Плевнелиев не е олигарх.
  Все пак има тото-милионери с повече.

  За да си олигарх ти трябват минимум $1млрд. <- истинският олигарх дори е двицифров.

  Затова руснаците твърдят, че нямало български олигарси, което е много интересна гледна точка и повод за размисъл.

 64. 64 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  "Президентът Плевнелиев: Да, в България има олигарси"

  Да бе,Плевня, да, онзи ден и аз ги гледах в зоологическата градина !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#59] от "starez":
  .... другите президенти обикалят света да търсят пазари и подписват спогодби, за да осигурят заетостта ...

  Бъркаш се нещо. България не е Президентска република!

  Пък и ... внимавайте какво си пожелавате ...
  Че на първата му обиколка, когато беше в Щатите като новоизбран Президент, промоутира България с .... елате да инвестирате, че работната ни ръка е евтина, а и закон подготвяме държавата да ви поеме социалните разходи ...
  От такава "реклама" ... шивачките на ишлеме може да разкажат каква е "заетостта" ...

 66. 66 Профил на albenka_1976
  albenka_1976
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Този откри топлата вода ли?

 67. 67 Профил на obektivnite
  obektivnite
  Рейтинг: 237 Весело

  Общественият ресурс " държавната ясла" е едиствената родилка на новобогаташите олигарси. Всички те са наредени около яслата, хранят се добре но понеже са всеядни и алчни гладът им е хроничен. Яслата е малка и хората са малко, може би по малко от участниците в тайната вечеря, липсва само художника, който да ги изографиса. Президента определено не може да изографисва защото той е под яслата и обира трохите както 90% от така наречените от него предприемачи. Тези предприемачи определено не са олигарси но те се хранят от трохите на олигарсите, в зависимост са от тях и вършат работата която е минимално задължителна за да може да се опразни обществената ясла. Самоубийство за трохи, жалки предприемачи, жалко общество " да живеят олигарсите/олигарха".

 68. 68 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Плевнелиев отклонява въпроса за осезаемото разминаване в позицията му за протестите с позицията на вицепрезидента Маргарита Попова и препраща към Попова за уточняване на тезите й."
  ...
  Ясно, ..вкъщи -"Питайте жена ми!", на работа - "Питайте Марга!"

  пп: Франсетата да си оправят поговорката на: "Питайте жената!"

  Свобода за СЛАВЕНА!
 69. 69 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Като има ще им се противопоставяме.Здраве да е само

 70. 70 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  До коментар [#68] от "Мани":
  Ноо Ва уважавам, гоподине, ама сега нацяло ма скандализирахти! Имайти милост към Росен Надграждащий! Той толкова много се гордее постоянно с нещо си, толкова е убедителен и многословен! Не е кат Цецко с еното си изречение, което става безкрайно в неговите уста. Или кат бат Бойко, чиито думи във всяко негово изказване обикновено са в "насипно" състояние. Извинети са! Извинети сааа...

 71. 71 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кои са тези олигарси бе Ми дайте поименно и по списъс целият състав на Политбюро на ЦК НА БКП от 1998 г участниците всички до един и с снимки ,сложете ги стига плещихте празни и заучени (подадени )ви фрази .
  Цялата БКП измет ,до един ,синчета,щерки ,внучета,правнучета поименно и под снимков матриал и списък -ДАЙТЕ ГИ ДА ГИ ВИДИМ !!!
  После дайте източилите Външнотърговският ни комплекс кредитните милиардери КАКВО СТЕ МИ ЗАСЕКРЕТИЛИ ДОСИЕТАТА ИМ
  Сравнете ги -ЕДНИ И СЪЩИ ДРУГАРИ .
  Всичката мафия покрай тях ,са троки от трапезата на славата "другари "
  Парите и България се разкраде от ЦК НА БКП И СЛУГИНАЖА ИМ
  НЕ ми говорете за демократи,комунисти,леви,десни ,средни и етнически турци ами вижте ПОИМЕННО ЦЯЛАТА ТАЗИ ИЗМЕТ ИЗТОЧИЛА СТРАНАТА КЪДЕ Е ЕИ КЪДЕ СА ПАРИТЕ ПО ВАЖНОТО

 72. 72 Профил на zamenhov
  zamenhov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И Роската няма да каже име, да не издаде приятелчето си Прокопчето ли?

 73. 73 Профил на genius777
  genius777
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Не мога да разбера,президента точно и ясно е казал къде да търсим олигарсите и вие пак - имена та имена.То в интернет има всичко и за олигарси,и за Плевнелиев и порно ....

 74. 74 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А той ще обясни ли от кои е точно - предприемачите или олигарсите. Защото е получавал доста "подаръци" от червената партия.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на princesa_vesa
  princesa_vesa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Кой е седнал кротко да говори за олигархия?!!!Той знае най-добре,ежедневно комуникира,и както се чува служи вярно на тази"малка група"...

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#76] от "princesa_vesa":

  Обикновено крадеца, най-силно вика: Дръжте крадеца!

 79. 79 Профил на princesa_vesa
  princesa_vesa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#78] от "Alice in Chains":

  Така си е ,но нали и той трябва да каже нещо

 80. 80 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#77] от "utopist":

  Трябва да кажа, че това много често се случва с коментари, които не са много ласкави към президента. Голяма мистерия.

 81. 81 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Разстроено

  [quote#62:"xm..."]Па добре, че за панелките си е премълчал този път [/quote]
  Аааа, няма да мълчи дълго за тях." Енергиината ефективност" от добри олигарси ще се прави...

 82. 82 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#79] от "princesa_vesa":
  Обаче не може да каже нищо смислено или вярно. това дава надежда, дори и на най-големите смотаняци, че могат да станат президенти.

 83. 83 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз, Клавдий":


  Няма ли политическа фигура с топки, която да назове поименно въпросните олигарси, вместо да размахва като плашило тази изтъркана дума."

  -Точно тази фигурка-не.
  Топки?!-Неее.

 84. 84 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Я-я-а-а-ппп... Тоя пак се обади?!

  Това всеки го знае, какво си правил по въпроса в недалечното си минало като министър и преди това..?
  Значи, който е забогатял като се е възползвал от обществени средства е олигарх..?! Добре, може и така да се каже.
  А какъв е онзи, който е забогатял чрез незаконно привеждане и почти робско експлоатиране на бедна работна ръка в строителството на друга държава..?!

 85. 85 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да се беше възмутил докато беше министър или поне в първата година на президентстото си... Засега изглежда сякаш прави разлика само между тези олигарси, които са му приятели, и тези, които не са. Пък разминаването с Попова по-скоро е поради това, че тя има някакви собствени позиции (видя се по въпроса за Сирия), пък той все чака някой да му подава репликите.

 86. 86 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нашето момче е върха! Без грешка става за съдник във Великия съвет към Високата ложа на Венеция, да решава споровете за незаконно забогателите търговци.
  Няма да има равен!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#65:"xm..."]като Президент, промоутира България с [/quote]
  промотира-от английски - promote

  [quote#39:"Гневник"]промотира по света и у нас: саниране на жилища http://www.lindner-group.com/
  http://www.lindner-group.com/bg/kontakt.html
  Плевнелиев се обяви за саниране на панелките, което според него ще ни струва само 1 милиард евро.
  [/quote]
  http://tv7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D1%84%D1%88%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2_l.1_i.9771454_c.36.html

 89. 89 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 466 Весело

  От Уикипедиа:

  "Финансиране

  "През 2012 година Българският хелзинкски комитет е финансиран основно чрез дарения и субсидии от няколко частни фондации (Институт „Отворено общество“ на Джордж Сорос,..."
  Ясно ми е вече защо толкова много се задълба в тази жалка история, особено от страна на Икономедия!

  Just ride.
 90. 90 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Предния пост беше за друга новина, соорри!

  Just ride.
 91. 91 Профил на pipistrella
  pipistrella
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Плевнелиев май не осъзнава абсурдността на ситуацията, в която се намира, той самия и ГЕРБ не работеха ли с хора, които отговарят на същото описание, някои от тях дори са в близкото обкръжение на президента и съпругата му дълги години е работила за тези хора. Та какво е олигарх и има ли връзки президента с тях?!

 92. 92 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#36] от "Irina":

  Много вярно, това важи за почти всички области от мисловния живот на средностатистическия българин. И упс, сори, на таблета докато ти слагам + натиснах без да искам докладвяй на модератора. Ама той ще се усети мисля.

 93. 93 Профил на sharon
  sharon
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Росен Плевнелиев не казва нищо което да не знаем вече. Интересно защо след като стана ясно, че е имал връзки с Прокопиев, президентът почна изведнъж да говори за олигарси. Не мисля, че това е в негов интерес !

 94. 95 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Маргарита Попова: „Думите ми са ясни и не се нуждаят от допълнителни пояснения. Позициите ми се основават на закона и са в защита на стабилността в държавата.”

 95. 96 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#94] от "comtec":
  Хих!
  ...
  „Думите ми са ясни и не се нуждаят от допълнителни пояснения. Позициите ми се основават на закона и са в защита на стабилността в държавата.”
  пп: А Главата на нацията не била разбрала нещо.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 96. 97 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#95] от "comtec":
  Сори за повторението, ..четях в линка ти в това време.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 97. 98 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Цитат от Уикипедия:
  "По време на президентството на Борис Елцин в Русия думата "олигарх" придоби нов смисъл. Част от бившия комунистически елит, подпомаган и в активно взаимодействие с тайните служби сложи ръка на държавната собственост, която в Русия и България надхвърляше 95% от всички активи на държавата, посредством поредица правителствени постановления и актове на така наречената "приватизация". Приватизацията в България, поради високия процент на държавната собственост, премина по аналогична схема като тази в Русия. Включително разрушаването на банковата система се извърши по едно и също време. Основните активи се трансформирараха в около 3000 крупни частни фирми, които притежават повече от 85% от активите на икономиката. На останалите над един милион дребни фирмички се падат едва десетина процента от общия стокооборот. Това състояние на икономиката компрометира така наречените "демократични реформи" и поставя под въпрос наличието на действителна демокрация в България. Затова и съвременното съдържание на думата "олигархия" има отрицателен и ретрограден смисъл, визирайки голямото разграбване на държавната собственост при разпада на бившия социалистически блок. "Либерализацията" на икономиката в отсъствието на каквито и да било пазарни механизми бе основният лост в ръцете на управляващите при "трансформацията" на държавната собственост в частна. Олигархията по правило съществува и се развива при наличието на неконтрулируема корупция в държавната власт допускана съвсем съзнателно от политическите елити."
  Край на цитата. Не случайно Плевнелиев споменава държавните пари и приватизацията като хранилки на олигархията. Може да се добави и източването на задграничните дружества, както и раздаването на милиони в куфарчета и чували /в буквалния смисъл/ на партийни активисти, значително по малко хора от службите, но изобщо на наши хора по луканово време. По въпроса виж "Власт, облечена в корупция" на покойния Георги Тамбуев.

 98. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Нямам думи. Ето, това е президента, който сте си избрали. Следващия път, като избирате, внимавайте!

 99. 100 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#10:"Депутат 241"]Това е работа първо на прокуратурата, а после на съда.
  Всеки друг, който без надлежни доказателства назове някого "олигарх", може да го отнесе поне за обида и набеждаване!
  Е, ако народът имаше топки[/quote]

  +++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK