БХК: Нека "Дойче Веле" да разследва непрозрачната медийна собственост в България

БХК: Нека "Дойче Веле" да разследва непрозрачната медийна собственост в България

© ДневникБългарският хелзински комитет настоя "Дойче Веле" да разясни кои професионални стандарти са били нарушени от журналистите Иван Бедров и Еми Барух, които преди две седмици бяха освободени като коментатори в българската секция на сайта на радиото. В отворено писмо на правозащитниците медиата е призована още да преразгледа решението си по отношение на двамата, тъй като дори проверка на "Дойче веле" е показала (според нейната позиция), че упреците към тях отправени в писмо на Корпоративна търговска банка са неоснователни. От БХК изтъкват и, че обществеността има интерес от техните публикации. Правозащитната организация настоява "Дойче веле" да разследва непрозрачната медийна собственост и ограничаването на свободата на словото в медии в България.


Малко преди разпространението на позицията на БХК, "Дойче веле" изпрати писмо в отговор на въпроси и реакции, в което потвърждава решението си, обяснява отново, че отношенията с двамата журналистите са прекратени, заради нарушени стандарти и отрича писмото на КТБ да има влияние върху действията на медиата. (Всичко за това писмо - прочетете тук).


"Дневник" публикува пълния текст на отвореното писмо на БХК до "Дойче Веле":


"ОТВОРЕНО ПИСМО
Уважаеми дами и господа,


Уважаема госпожо Спасовска,


Българският хелзинкски комитет пише това писмо в израз на дълбокото си възмущение си от начина, по който бяха освободени двама от коментаторите на българската редакция на Дойче Веле (ДВ).


Прекратяването на взаимоотношенията с Иван Бедров и Еми Барух, двама от много уважаваните публицисти в България, възприемаме като изключително тревожен сигнал поради няколко причини.


Първо, това решение е взето след натиск от страна на Корпоративна търговска банка (КТБ) - която е свързвана със собствеността на редица български медии, където свободата на словото е потъпквана.


Вчера, 23.09, сайтът Mediapool публикува текста на писмото на КТБ до ДВ (http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-uspya-da-pritisne-doiche-vele-s-propagandata-izkovana-ot-mediite-na-peevski-news211469.html). В него ясно личи как банката изисква, на базата на съмнителни "факти", и размахвайки възможните последици като заплаха, една медия да спре да пише за нея. И не самото писмо е притеснително в случая - а че ДВ се поддава безкритично на този натиск.


Второ, това решение бе взето непрозрачно и без ясна и подробна аргументация. Дълго време ДВ не потвърждаваше официално, че има писмо от КТБ. Впоследствие ДВ изпрати писмо, в което казва, че медиата "наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ". 


Българският хелзинкски комитет призовава ДВ да даде много по-детайлни обяснения за това точно кои журналистически стандарти на ДВ са нарушени, в точно кои текстове, точно по какъв начин. Разбира се, очакването е, че всеки друг несанкциониран материал, публикуван от някоя от редакциите на ДВ, отговаря на тези журналистически стандарти и независима проверка може лесно да установи това. Очакваме също, че тези журналистически стандарти са съобразени с жанровите разлики между информационен материал, коментар и анализ.


БХК призовава ДВ да преразгледа решението си за отстраняване на двамата коментатори. От една страна, в своето писмо ДВ казва, че "причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до ДВ, в което банката отправяше критиката, че публикациите на Българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви. Дойче веле подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни". Тук наблюдаваме противоречие – ако не са основателни упреците в едностранчивост, значи материалите не са едностранчиви, тогава какви стандарти са нарушени, щом материалите са обективни. В допълнение, решението на ДВ да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти "в резултат на това" е несъразмерно, защото, независимо от професионалния интерес на двамата журналисти да не бъдат несправедливо санкционирани за изразяване на мнението си, лишава и обществеността от публикациите им, за които трибуна беше ДВ. Обществеността има интерес от тези публикации, защото са в обществен интерес със своята ангажирана критика на силно контроверзните практики, олицетворявани от КТБ и свързани с нея субекти, в среда на силно ограничена медийна свобода.


В своето писмо ДВ твърди, че "това решение беше взето независимо от писмото от банката. Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в ДВ бъдат установени споменатите професионални опущения".


Тук отново наблюдаваме противоречие – ако е взето в рамките на редовния контрол, какъв е този контрол, каква е процедурата, кога е била предходната проверка, защо не е установила (началото на) "опущенията" и защо не им е наложила първоначална, по-малка санкция така, че да се осигури превантивен ефект при условията на градация на наказанията. Съмнителен е редовен контрол, който започва направо с отстраняване.


Българският хелзинкски комитет призовава ДВ да извърши и публикува разследване на медийната ситуация в България - където се акцентира върху непрозрачната медийна собственост и ограничаването на свободата на словото в редица български медии. Вярваме, че именно това е, каквото една сериозна, професионална медия, която държи на журналистическите стандарти и чиято мисия е да опазва свободата на словото, би следвало да направи в подобна ситуация.


Уважаеми дами и господа,


Уважаема госпожо Спасовска,


Очакваме вашата своевременна реакция по всички изложени въпроси. ДВ дължи обяснение на българската общественост, която еднозначно възприема случилото се като цензура, наложена от КТБ."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 638 Неутрално


  Много ще ми бъде интересно какви всъщност са българските професионални стандарти в тази област.

 2. 2 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 614 Неутрално

  БХК+”Отворено общество” +Асен геновци= Протестна мрежа
  Работят върху демокрацията в България за $$$$$$

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Браво - право в десетката! Айде да видим колко още ДВ ще се изложи преди да каже, че са махнали Барух и Бедров поради ЕВРЕЙСКИ ПРИЧИНИ! Или просто ще кажат -сгрешихме и се поправяме!

 4. 4 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "ikechukwu":

  е да ктб + пеевски + русначетата - те само работят българия

 5. 5 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#3] от "nando":

  "еврейски причини" нещо да ви боли глава или да чувате гласа на бащата който сте нямал ??

 6. 6 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 493 Неутрално

  що тия бастуни не додат да ме питат мене що освободих онзи ден един служител???!!!или той ( служителя) не им е интересен щото не е публична личност??елате да ме питате Що?

  тия си мислят, че всички са им длъжни да им обясняват....тотално сте се объркали, НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ ВИ Е ДЛЪЖЕН! свободни сте!

 7. 7 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "leko_uchuden":

  Защо замесваш КТБ с Пеевски? Банката на Цветан Василев няма нищо общо с него.

 8. 8 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Е, сега ще се види вече наяве кой пие и кой плаща музиката....и доколко е "свободна" българската журналистика...

 9. 9 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Мисля, че Дойче Веле казаха вече кои принципи не са спазили Бедров и Барух. Хелзинския комитет в случая просто искат да напомнят за себе си и нищо повече.

 10. 10 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "Моника":

  така е нищо общо , всичко е тяхно

 11. 11 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Едното няма нищо общо с другото.Това,че Дойче веле напълно правилно са уволнили Еми Барух,няма нищо общо с медийната среда в България.Това което правеше Барух трудно може да се нарече журналистика и е съвсем нормално,че Дойче веле не могат да позволят нейните статии да рушат авторитета на медията.И който си мисли,че някой измислен българин може да повлияе на решението на Дойче веле каква да име редкационната политика е много заблуден.

 12. 12 Профил на Saint_Anger
  Saint_Anger
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Българският хелзински комитет настоя "Дойче Веле"

  Е какво има да се разследва. Нещата се виждат с просто око!

 13. 13 Профил на svetlaq
  svetlaq
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А някой няма ли да разследва БХК с какви пари се издържа и какви интереси защитава?

 14. 14 Профил на svetlaq
  svetlaq
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А някой няма ли да разследва БХК с какви пари се издържа,с кого е обвързана и какви интереси защитава?

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Оставете Дойче веле да подгъзва на Цв.Василев, ние да се запретнем да си изчистим държавата от комунисти и ченгета

 16. 16 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "izbiram":

  Това си е самата истина. Те са им работодатели, те знаят от какво не са доволни и искрено се съмнявам, че има нещо общо с КТБ!

 17. 17 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Опитват се да вкарат ДВ в българския калъп.

 18. 18 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Прекратяването на взаимоотношенията с Иван Бедров и Еми Барух, двама от много уважаваните публицисти..."

  Това ми се струва доста пресилено.

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  [quote#2:"ikechukwu"]БХК+”Отворено общество” +Асен геновци= Протестна мрежа
  Работят върху демокрацията в България за $$$$$$[/quote]

  Добре, тия малоумни коментари за преброяване на троловете на пост ли ги пускате? В момента явно работят 18, които са подкрепили тезата. Ако са инвестирани пари за по-голяма група, явно някой прибира парите и се покрива.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1484 Весело

  [quote#7:"Моника"]Защо замесваш КТБ с Пеевски? Банката на Цветан Василев няма нищо общо с него. [/quote]
  Нали? Хич няма нищо общо...

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  Боже!
  И пак са се засвяткали по български.

  "Дойче велле" бягат явно от българските разборки, а тия от БХК решили да ги въвличат още по-дълбоко, да ги карат да вземат страна ...

  Явно Дианчето, дет' стана правосъден параван на Цецко, не е била случайно попаднала и прогресирала там. Наистина си е силно български Българският хелзинкски комитет

 22. 22 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#18] от "cup_of_tea":

  Не само ти се струва то си е доста пресилено, те от доста време лежат на стари лаври!

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Гледайки развитието около скандала с DW у мен възникна един малко по-друг въпрос, а именно:
  Няма ли поне няколко обективни местни бълг. медии, ами всички са се вторачили в чуждата медия DW, която според мен не би трябвало да играе значима роля в развитието на обществения живот в страната?

  Ако погледнем като аналогия Германия - там едва ли някой би регистрирал персоналните промени в германската редакция на CNN.

 24. 24 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1484 Весело

  [quote#15:"hodounski"]Оставете Дойче веле да подгъзва на Цв.Василев, ние да се запретнем да си изчистим държавата от комунисти и ченгета [/quote]
  Като гледам колко минуса са ти нацвъкали, на Мустака май не му харесва перспективата за държава без комунисти и ченгета!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 25. 25 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  [quote#16:"Alice in Chains"] и искрено се съмнявам, че има нещо общо с КТБ!
  [/quote]
  Вие от КТБ нямате нищо общо с нищо!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 26. 26 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#5] от "leko_uchuden":

  абе вие от КТБ сте наистина сбъркани - даже бащи споменавате, а не майки. Впрочем поздрави на твоята.........
  А иначе от ДВ така и не разбрах поради какви причини са махнали бг журналистите - не е заради Пеевски, не е заради КТБ(нямат нищо общо помежду си), не посочват какво точно им е сгрешено на двамата. Логично остава причината да е еврейския произход на Барух. А Бедров, защото и е приятел! Просто и вие в КТБ и ДВ се оплетохте здраво. Вече не знаете къде да стреляте!

 27. 27 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Весело

  Българският хелзински комитет настоя "Дойче Веле" да разясни кои професионални стандарти са били нарушени от журналистите Иван Бедров и Еми Барух,
  ............
  Просто лъжат бе, лъжат, мажат и манипулативно внушават тези и възгледи, за които им е палтено. Това е общо взето, уволнени са за гьонсуратлък, само това е, нищо повече. Ама пък стига. В нормалните медии, с претенции за нещо повече от рекламо-събиратели и покупко-продажници.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Другият тъжен момент е факта, че повечето български журналисти дебнат някоя (реномирана) чуждестранна медия да публикува статия за България и нашите след час да я пуснат преведена с коментара: "Егие онез от Икономист са писали за нас!"

 29. 29 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ф.Нинов":

  Де да беше у нас както в Германия! При това медийно блато, в което сме затънали, малкото островчета, осигуряващи алтернативна гледна точка, трябва да бъдат защитавани.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 30. 30 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#23] от "Ф.Нинов":

  Не знам кога си роден и къде си расъл, но у нас още от социализма няма независими медии, а по-светнатите хора са свикнали още от ония години да слушат по късите вълни ДВ, ББС и Свободна Европа да критикуват управлението без да му цепят много басма. Имиджът на тези медии се дължи най-вече на българските им редакции от едно време, които отдавна са история.

  Затова сега подобно решение се възприема тежко.

  За съжаление, хората, които вярват на тези медии не осъзнават колко са по-различни обстоятелствата сега и колко голяма промяна има в медийната среда по света за последните 30 години.

  ден година храни.
 31. 31 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#26] от "nando":

  "Твърденията в текстовете, които изразяват позиция/мнение, трябва да са базирани на проверими факти. За съжаление в случая на двамата автори на свободна практика невинаги това е така", смятат от "Дойче веле"  Ето ти причини. Написани са надълго и нашироко в съседната статия по темата, заедно с целия текст на писмото. Препоръчвам да прочетеш!

 32. 32 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#28:"Ф.Нинов"]Другият тъжен момент е факта, че повечето български журналисти дебнат някоя (реномирана) чуждестранна медия да публикува статия за България и нашите след час да я пуснат преведена с коментара: "Егие онез от Икономист са писали за нас!"
  [/quote]

  Нали се сещаш, че обикновено същата тази статия е писана в София именно с цел на следващия ден да бъде цитирана с аргумента "ето, чужденците ни го казват".

 33. 33 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  [quote#31:"Gianpiero"]"Твърденията в текстовете, които изразяват позиция/мнение, трябва да са базирани на проверими факти.[/quote]
  А твоят шеф Цецо Василев готов ли е да наложи същия стандарт в собствените си медии( с които няма нищо общо, разбира се!)?

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#29] от "vasco":
  До коментар [#30] от "патиуанчо":
  До коментар [#32] от "cup_of_tea":

  DW се излъчва в почти всички страни в света (освен Германия), но едва ли населението в Швейцария обърща някакво внимание какво се публикува.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#35] от "Gianpiero":
  Имат нещо общо.
  Скритият собственик на най-отвратителната част от медиите в БГ, неспазваща никакви стандарти освен "кое е изгодно за шефа и временните му политически приятели", се оплаква от необективност и протестира и заплашва с писма. Лицемер!
  А ДВ май станаха жертва на професионализма си!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 37. 37 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Весело

  Кот да си говорим Пеевски купи Дойче Веле. Затуй #Оставка! Незабавна! И първо античката македонка Спасовска да я подава!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  БХК да не пищи, като ощипана мома, защото всъщност Дойче веле уволни БХК, които го използваха за прикритие и рупор! И което за жалост мисля, че ще последва в края на краищата от цялата гюрлутия е, че и те като ВВС, Свобода и Свободна Европа ще закрият българската си секция. Който се е допрял до нас все се е опарил! Всъщност тук КТБ няма нищо общо трябваше да намерят по-подходящ момент, който сигурно търсят отдавна. Може би Иван Бедров поизгоря малко за да няма традиционните упреци в антисемитизъм. Както и да е сега нека БХК се ориентира към радио Ереван! Там по-не придирят, а и "международният му авторитет" е непоклатим!

 40. 40 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Малък нюанс .

  "Дойче Веле " не са Мишо Шамара .

 41. 41 Профил на albenka_1976
  albenka_1976
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дойче Веле да не са Шерлок Холмс? Та нали идва Нели Крус? Каза, че няма нищоУдобно и за вас тук, и за другите,а?

 42. 42 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Гневно

  И през ум не ми е минавало,че Дойче Велле ще се поддаде на инсинуациите на Цветан Василев и Пеевски!
  Жалко!
  Добре би било Дойче Велле да даде сносен отговор какви са стандартите и аргументите,поради които са отстранени Еми Барух и Иван Бедров.

  Tony
 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#2] от "ikechukwu":
  БХК+”Отворено общество” +Асен геновци= Протестна мрежа
  Работят върху демокрацията в България за $$$$$$ "

  -Работят върху и за $$$$$$
  ++++++++++

 44. 44 Профил на albenka_1976
  albenka_1976
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#42] от "Free person":

  За кой жалко? За комунистката Барух, на Тато момичето? Стига бе....

 45. 45 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От Уикипедиа:

  "Финансиране

  "През 2012 година Българският хелзинкски комитет е финансиран основно чрез дарения и субсидии от няколко частни фондации (Институт „Отворено общество“ на Джордж Сорос,..."
  Ясно ми е вече защо толкова много се задълба в тази жалка история, особено от страна на Икономедия!

  Just ride.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Iloslav Kaimakanov
  Iloslav Kaimakanov
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ф.Нинов":

  За съжаление - почти няма. Телевизиите са
  трагични. В БТВ явно конците дърпа Гергов,
  Нова а ТВ Европа са прогерб, в националната
  треперят от БСП и ДПС. Радиата почти не се
  интересуват, да има реклама... Печатните медии
  са 90% на Пеевски, също и разпространението.
  Единствена птичка остава Капитал и нали
  виждате с каква агресия ни доказват как най-
  олигарх е Прокопиев. Единственото по-свободно
  пространство е интернет, за съжаление и там
  е доста мътно, пък и чете малък процент от
  населението. Защо Дойче Веле притиска
  дописниците си не знам, може би е активност
  на шефовете на българската секция...

 48. 48 Профил на sharon
  sharon
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дойча Веле напоследък не прави компромиси с българските журналисти и тяхната необективност на писанията. Ако почне да разследва медийната обстановка в страната и кой срешу кого пише и дали е обективен, ще излязат интересни работи.

 49. 49 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Еми Барух е еврейска комунистка и мрази българите - всяка година пише поне веднъж, че като сме спасили 50 000 евреи, не сме били спасили други 11 000, за което трябвало да искаме прошка. И това не е случайно - баща й е участник в народния съд, който е убил над 2700 души - цвета на българската интелигенция. Срам за всеки българин, който я защитава!
  Да се скрие в дупката си и да се обажда само за да ни моли за прошка за греховете на баща си!

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 50. 50 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]Оставете Дойче веле да подгъзва на Цв.Василев, ние да се запретнем да си изчистим държавата от комунисти и ченгета [/quote]
  Ок, обаче DW дават изключително лош сигнал към и без това крехкото ни доколкото въобще го има гражданско общество с подобно действие. След като световна медия, макар и в рамките на една незначителна част от нея, сиреч българската й редакция с лекота се поддава на олигархичен натиск, как едни мирни протестиращи, дори и десетки хиляди в своя пик, ще са в състояние да постигнат това, за което са на улицата?

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK