Приятели на Пламен Горанов ще питат прокуратурата за резултатите от разследването за смъртта му

Пламен Горанов

© Дневник

Пламен ГорановДва месеца след края на разследването за смъртта на Пламен Горанов, който почина по време на мартенските протести във Варна и според единствената официална версия до момента се е самозапалил, резултатите все още не са оповестени.


С този мотив фондация "Пламен Горанов", учредена негови близки приятели, се обръща с молба до Районната прокуратура и Окръжната прокуратура във Варна, Върховната касационна прокуратура и главния прокурор да бъде оповестен резултатът от разследването. От фондацията молят още записите от видеокамерите пред община "Варна" на мястото на инцидента да бъдат изгледани в присъствието на лица, посочени от тях. Към молбата има и електронна петиция.


Авторите на молбата припомнят, че резултатите от разследването трябваше да бъдат обявени със специално изявление на 30 юли, и изразяват притеснение, че с мълчанието се прави опит истината за смъртта на Горанов да бъде скрита от обществото.
Настояват, че пламването му не е самоубийствен акт, а вероятно фатална грешка в "дръзкия му план да постави ултиматум пред корумпираната управа" на Варна.


От Варненската окръжна прокуратура съобщиха за "Дневник", че не могат да дадат подробна информация за съдържанието на постановлението, с което е приключило разследването, както и за установените факти, тъй като трябва да получат разрешение от Върховната касационна прокуратура, която наблюдава разследването.


"Дневник" публикува със съкращения молбата на фондация "Пламен Горанов" до Районната прокуратура във Варна:


" ... Повод за настоящата молба е безпокойството ни, че половин година след трагичното събитие Районна прокуратура – Варна все още не е оповестила какво точно се е случило. На 24.07.2013 г. Варненската районна прокуратура обяви, че разследването за смъртта на Пламен Горанов е приключило и резултатите ще бъдат обявени на 30.07.2013 г. Оповестяването на тези резултати обаче не се осъществи и до днес, без да се дадат каквито и да е обяснения. Притесняваме се, че се прави опит да се скрие истината от обществото. Като цяло, от самото начало позицията на Варненската районна прокуратура по въпроса какво точно се е случило пред Община Варна сутринта на 20.02.2013 г. е непоследователна и противоречива. Това буди недоумение, в светлината на факта, че разследващите органи разполагат с видеозаписите от камерите пред Община Варна, които са запечатали всички подробности около трагичния инцидент.


Като най-близки приятели на Пламен Горанов, които добре познават неговия характер и мироглед, и които са поддържали контакт с него до последните дни преди трагедията, изразяваме нашата категорична позиция, че пламването му пред сградата на Община Варна не е самоубийствен акт, а вероятно е фатална грешка в дръзкия му план да постави ултиматум пред корумпираната управа на морския град.


В подкрепа на тази теза са налице изключително много факти, които несъмнено следва да са били установени от прокуратурата в хода на разследването. Тук ще посочим някои от най-важните:

 1. Пламен Горанов не е споделил с нито един от близките си приятели, включително с тези, с които е говорил вечерта преди инцидента, че възнамерява да се самозапали пред Община Варна. Напротив, всички знаем, че няколко дни по-късно той възнамеряваше да тръгне на пътешествие с приятели в Анталия, за което свидетелстват и изречените от него думи, докато е горял пред Община Варна: "Киро, Киро, в понеделник трябваше да съм в Анталия", които впоследствие често биваха грешно цитирани като: "Киро, Киро, сега трябваше да съм в Анталия". Няколко часа преди инцидента Горанов е правил планове за предстоящото пътуване до Турция.
   
 2. Пламен Горанов не е оставил никакво предсмъртно писмо. Този факт е изключително силно свидетелство, че той не е имал намерение действително да посегне на живота си. Ако наистина е възнамерявал да се самозапали в знак на политически протест, то този акт би бил безсмислен без предсмъртно писмо, в което да даде обяснение за мотивите си. В исторически известните случаи на ритуални самозапалвания, като напр. Ян Палах и други чешки граждани през 1968г. протестиращите неизменно са оставяли предсмъртни писма.
   
 3. От изнесените от прокуратурата данни става ясно, че на мястото на инцидента Пламен е носил в раницата си цветни спрейове, термос за кафе и платнище – вещи, несъвместими с идеята за самоубийство.
   
 4. Той е носел и плакат, с който иска оставката на кмета и целия общински съвет до 17 ч. на същия ден, т.е. документирано е, че възнамерява да протестира до края на работния ден на общината. Изключително обезпокояващ е въпросът: защо тогава е пламнал близо девет часа и половина преди изтичането на ултиматума?
   
 5. Дотук прокуратурата оповести, че когато рано сутринта на 20.02.2013 г. Пламен Горанов е отишъл пред главния вход на общинската сграда, той е носел със себе си две туби със запалителна течност, с част от съдържанието на които сам се е полял, както и голямо бяло платнище, което е оставил отстрани. Говорителят на Районна прокуратура Варна Десислава Йотова обясни пред медии, че в този момент от сградата е излязъл един от щатните охранители, който след размяна на реплики с Пламен отново е влязъл в сградата, за да повика на помощ намиращите се там служители на Охранителна полиция. При второто си излизане навън общинският пазач е бил придружен от двама полицаи. Зад тези движения на охраната прозира огромно напрежение. Според една от версиите за трагедията, някой от тях е направил опит да отстрани Пламен от мястото на протеста му с физическа сила. След това най-вероятно е последвал остър конфликт.
   
 6. Въпросът как точно е пламнал Пламен Горанов умишлено се премълчава от разследващите органи и до днес. Фондацията разполага с анонимни снимки на очевидци, които показват как около горящото му тяло са се суетили няколко минувачи и общински служители, но никой не се е намесил, за да му помогне и да загаси огъня. Снимка на втори горящ предмет високо на стълбите до входа на общинската сграда във Варна дава повод за още съмнения. Подозираме, че това е дреха, която единият от охранителите, който е бил в досег с Пламен, е свалил от себе си запалена.
   
 7. Според показанията на един от членовете на екипа, поел грижите за Пламен, в линейката на път към болницата той казва няколко пъти думите: "Не исках да умирам."
В светлината на всички тези факти за нас няма съмнение, че запалването на Пламен Горанов в ранната сутрин на 20.02.2013 г. пред главния вход на Община Варна не е било в резултат на собствената му воля, а е било предизвикано или подпомогнато чрез действие или бездействие от трети лица. Ето защо, мълчанието на прокуратурата относно крайния акт, с който е приключило разследването, е изключително смущаващо и създава впечатление, че разследващите органи действат под натиск и не са извършили всички действия по закон за пълното, всестранно и обективно установяване на истината.


***
Абсурдно е държавата да обявява ден на национален траур по повод смъртта на един човек, а след това същата тази държава да крие какви са били обстоятелствата, предизвикали смъртта му.


Уважаема госпожо прокурор,


С оглед на всичко гореизложено Ви молим:

 1. Официално да оповестите какъв е крайният акт, с който е приключило разследването по досъдебно производство № 514/2013, включително и най-вече какви са съдържащите се в този акт констатации и заключения относно събитията, случили се сутринта на 20.02.2013 г. пред Община Варна.
   
 2. Да допуснете видеозаписите от камерите пред Община Варна, на които е отразено развитието на инцидента, и които са основното веществено доказателство в приключилото досъдебно производство, да бъдат изгледани в присъствието на лица, посочени от Фондация "Пламен Горанов"
Последното ни искане не е самоцелно. На първо място, след като целта на наказателния процес е обективното, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства (включително от субективна страна), то логично е видеозаписите да бъдат изгледани от лица от най-близкия кръг на Пламен Горанов, които отдавна и добре са познавали неговия характер, начина по който общува с хората и реагира в екстремни ситуации. Единствено тези близки лица, след като изгледат записите, биха могли да дадат обосновано становище относно действителните намерения и причините за поведението на Пламен, довели до неговото запалване. Това е така, защото тези лица не просто ще констатират развитието на събитията, а могат да преценят какви са били мотивите за действие на приятеля им, само въз основа на записаните негови жестове, реакции, поведение.


Освен това, предоставянето на възможност записите да бъдат изгледани от най-близките приятели на Пламен Горанов, ще гарантира пред обществото, че констатациите на прокуратурата действително съответстват на събраните в хода на разследването доказателства, а това е от огромно значение за укрепването на общественото доверие към работата на разследващите органи по този изключително значим случай.


Вярваме, че прокуратурата ще оцени основателността и обосноваността на нашите искания и молбата ни ще бъде уважена.


С уважение,


Фондация "Пламен Горанов"

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Ще питат прокуратурата... ми разследа се бе, вие да не искате и резултати? Това че се разследва трябва да е достатъчно. Прокуратурата е да вдига пушилка, туй да не е мандра. Резултати ще ми искат... айде гит.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Само ще развеселявате прокуратурата.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "В светлината на всички тези факти за нас няма съмнение, че запалването на Пламен Горанов в ранната сутрин на 20.02.2013 г. пред главния вход на Община Варна не е било в резултат на собствената му воля, а е било предизвикано или подпомогнато чрез действие или бездействие от трети лица."

  Нищо чудно да са му помогнали. Таваришчите от БСП са способни и на много по-големи гадости, само и само да всеят смут и напрежение. В желаниетоси да свалят Бойко действаха с голямо настървение и бяха готови на отчаяни действия. Зер големия брат очакква от тях някои неща. Предполагам е имало кой да повлияе и на другителабилни самозапалили се.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 443 Неутрално

  И той какво?
  Ще се трогнат и ще ги информират, че се провеждат следствени действия, работят по няколко хипотези, но заради закона не могат да кажат нищо конкретно.

 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  Глас в пустиня.
  Те си имат по важни дела сега.
  Прокурорите.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  отиваш да познаваш ...

  it comes from inside, just listen ...
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Гневно

  Прокуратурата дължи честен и безпристрастен отговор за смъртта на Пламен Горанов!
  Толкова светъл човек,който не знам дали наистина сам се запали или го самозапалиха!
  Ние сме длъжни на Пламен и искаме истината.

  Tony
 8. 8 Профил на Offshore Banking
  Offshore Banking
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Двама - трима студенти уморено протестират, нямат шанс тук за тях, най- добре да емигрират. Силиконов живот ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ___
 9. 9 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Не съм запознат с тези неща, но защо "молба"? Защо е необходимо гражданите да се молим на институциите по какъвто и да е повод?

 10. 10 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Жалко за момчето. Просто нямам какво да кажа. Искрено се надявам истинските виновници за подсрекатеството да бъдат показани и изправени пред съда, пред хората, нека да ги видим, нека да им зададем въпросът "Защо?". Искам и да кажат защо се крият сега, защо не говорят за него, защо не си признаха, че може имат вина и угризения за този човешки живот. Вместо това те сграбчиха името му и започнаха да си правят политическите кампании с надслови "в памет на Пламен" и подобни гаври, за които няма прошка. Това не са хора, това са извънземни.

 11. 11 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#10:"Горгона Медуза"]Искрено се надявам истинските виновници за подсрекатеството да бъдат показани и изправени пред съда, пред хората, нека да ги видим, нека да им зададем въпросът "Защо?". [/quote]
  Истинските виновници са в общината! За съжаление никой освен Кирил Йорданов не беше уволнен в най-неработещата и корумпирана община. Трябваше поне неадекватния охранител да уволнят, но не! Некадърниците се пазят един друг, но как се обединяват срещу талантливи хора със свободен дух като Пламен!...

 12. 12 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Айде всички, които не можете да проумеете "ултимативния жест" на Пламен(очевидно не е искал да се самоубие) подредете малко мислите си. Как така да не омърсявали с политика паметта на Пламен?! Ами нали той с това стана известен (за мен дори е герой) - с протеста, пишел е плакати, участвал в пиеси, демек с политика! Каква според вас е "паметта" за него нещо с плетки ли? Ауу да Пламен Горанов- не знам какво да кажа за него, но най-добре да не говорим никога за него да не вземем, да се погаврим с паметта му. Що не си кажете направо, че го смятате за луд ами дипломатично лицемерите? Иначе сигурно се гордеете с кичозните графити на възрожденци и ханове, които се появиха до Аспаруховия мост баш на входа на града...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK