Миков призова депутатите от ГЕРБ да се регистрират на утрешното пленарно заседание

Михаил Миков

© Надежда Чипева, Капитал

Михаил МиковПредседателят на парламента Михаил Миков (БСП) изпрати официално писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което приканва вносителите на вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски" да се регистрират на утрешното пленарно заседание.


Тази сутрин депутатите от ГЕРБ не се регистрираха, въпреки че присъстваха на заседанието на парламента, и то беше отложено поради липса на кворум. Предвидено беше днес да се разглежда вотът на недоверие, внесен преди седмица от партията на Бойко Борисов.


В писмото Миков припомня, че според правилника на парламента дебатите по вота трябва да се състоят не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни след внасянето му и че крайният срок е четвъртък. По думите му ограничението, от една страна, е в полза на поискалите вота, а от друга - с цел да се предотврати възможността на мнозинството депутати да осуетят разглеждането на въпроса.
"Не мога да си представя, че мнозинството би помислило да попречи на възможността за търсене на отговорност от правителството, като провали от своя страна кворума за провеждане на заседание. Такова неинституционално поведение представлява тежко посегателство срещу парламентаризма и представителната демокрация, независимо кой го е реализирал", пише Миков. И припомня, че ако и заседанието в четвъртък претърпи провал, ще отпадне възможността за обсъждане и гласуване на внесения вот.


Миков приканва Борисов и останалите вносители на предложението за гласуване на недоверие да се регистрират в утрешното заседание, "ако, разбира се, продължават да поддържат искането си и желаят мотивите във вида, в който са представени, да бъдат поставени на парламентарно обсъждане".


Парламентарната група на "Атака" е в Брюксел до края на седмицата. БСП и ДПС заедно имат 120 народни представители, а минимумът, с който Народното събрание може да заседава, е 121, като депутатът от ДПС Делян Пеевски не участва в заседанията заради неизяснения си статут, след като на 19 юни парламентът отмени решението, с което го избра за председател на ДАНС. Така кворумът на заседанието в четвъртък зависи от депутатите от ГЕРБ.Пълният текст на писмото:


На 19.9.2013 г. в Народното събрание е постъпил проект на решение за гласуване на вот на недоверие, внесен от група народни представители от ПГ на ПП ГЕРБ, вх. номер на НС 354-02-110/19.9.2013 г. поради твърдян провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. Предложението за гласуване на недоверие, проектът за решение и мотивите са раздадени на народните представители на 20.9.2013 г. Съгласно изискванията на чл. 105, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) "разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението". Смисълът от включването на този текст в ПОДНС е двояк – от една страна, той е предвиден в полза на поискалите вота, а от друга – цели да предотврати възможността на мнозинството народни представители да осуетят разглеждането на въпроса за отговорността на правителството.


Днес обаче народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ, въпреки че присъстваха физически в пленарната зала, не се регистрираха за участие в заседанието и така попречиха на провеждането на разисквания, които самите те бяха поискали.


Убеден съм, че вотовете на недоверие като висша форма на политическа отговорност трябва да се обсъждат и гласуват своевременно, за да имат смисъл и посока. На свой ред не мога да си представя, че мнозинството би помислило да попречи на възможността за търсене на отговорност от правителството, като провали от своя страна кворума за провеждане на заседание. Такова неинституционално поведение представлява тежко посегателство срещу парламентаризма и представителната демокрация, независимо кой го е реализирал.


Това означава, че разисквания по внесения от Вашата парламентарна група проект за решение за вот на недоверие могат да започнат най-късно на 26.9.2013 г. Ако до този момент това не се е случило, ще отпадне възможността за провеждане на обсъждания по Вашето предложение и няма да може да се проведе и гласуване на проекта за решение.


Обичайна практика е вносителите на едно искане да полагат дължимата грижа за това то да бъде уважено. Във връзка с това и в духа на добрите парламентарни практики Ви уведомявам, че при липса на кворум на утрешното заседание на Народното събрание няма да могат да започнат разисквания по проекта за вот на недоверие на ПГ на ПП ГЕРБ в предвидения преклузивен срок. Приканвам Вас и останалите вносители на проекта за решение за вот на недоверие, ако, разбира се, продължават да поддържат искането си и желаят мотивите във вида, в който са представени, да бъдат поставени на парламентарно обсъждане, да се регистрират за участие в утрешното заседание на Народното събрание.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  сигурен съм, че и раданкъневците подкрепят Миков.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Гневно

  И ние ви призоваваме да си хвърлите оставките ама се правите на прост (или пък може би не се правите)
  Но и така да е - ще ви принудим!

  ОСТАВКА!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Весело

  Наздлаве длугалю Михов! За да се регистрират ГЕРБ трябва да ги подкрепите за ОСТАВКАТА. Нека всички заедно съборим това правителство.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако не се регистрират и няма кворум вотът отпада, но дори да се регистрират пак няма да мине, трябват им 121 гласа, дори и АТАКА да минат към тях няма да могат да ги съберат.

 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  При толкова самоотлъчки - дисциплинарно уволнение! На всичките 240 пумпала в НС!
  ОСТАВКА и НА ПравиТелСтвото "Олигарски"!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Ако ГЕРБ са последователни и утре няма да се регистрират, докато от атака не се "приберат" от шопинга в Брюксел.
  А защо не са на шопинг в любимата Масква ?!
  Путин утре ще шока канчето на сидероглу, че не харчи платените му пари от Кремъл в руската икономика.

  ОСТАВКА !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Писма, обяснения официални, тинтири-минтири ...

  Мики Маус да разпрати по един смс #регистрирайсебе!
  Сега така се прави, така е фешън

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Весело

  Борисов призова протестът да не спира
  В профила си във Фейсбук Борисов написа: Обръщам се към всички симпатизанти и привърженици на ГЕРБ .....

  Хайде, колеги от ГЕРБ поемайте вахтата! Стига само сте писали...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На мен ми е интересно какво става, ако и утре и в петък няма кворум и парламента не заседава? Нямаше ли някакво правило че след три дена последователно, ако не могат да се съберат трябва да се разпускат? А Атака преди другата седмица няма да се появят, но ако е вярно това за трите дена, то още в петък ще се наложи да дойдат

 12. 12 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 418 Весело

  лол
  червените мафиоти пратиха всички атакистите командировка за да не проличи директно подкрепата купена с пари от руски рушвети

  сега герб ако не се регистрират цяла седмица няма да има парламент докато не се върнат щурмоваците

  смях в залата )))

 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#7:"xm..."]Мики Маус да разпрати по един смс #регистрирайсебе!
  Сега така се прави, така е фешън [/quote]
  ... у десетката ДепутатЕте от ГЕРБ мо'ат влезе у залата, само ако ги "призове" ге'ерала с вАлшебната думичка- бегом...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 781 Весело

  Призови Ататака

  ГЕРБ очевидно се правят на селски хитреци, какво се занимаваш с тях?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  [quote#11:"georgi_val"]На мен ми е интересно какво става, ако и утре и в петък няма кворум и парламента не заседава? Нямаше ли някакво правило че след три дена последователно, ако не могат да се съберат трябва да се разпускат?[/quote]
  Тц!
  Правилото "три корни - дузпа" се вихри само в главите на феновете на Бъстришките тигри.
  Махленски работи ...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Как ги изигра Бойко. Цвилят на умрело.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Потвърдено:И утре “Атака” няма да присъства на заседанието на Народното събрание.

 21. 21 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  Всъщност на ЦСКА съм фен (или каквото е останало от него... болна тема )
  Иначе извън шегата до кога може да няма събраие на парламента поради липса на кворум ..., не ми казвайте че могат да си откарат без кворум 4 години....

 22. 22 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  Вотът беше кофти глупост, при положение, че се знаеше, че няма да мине.

  Между другото, Миков писал ли е и на Атака да не се моткат по Брюксел за наша сметка, ами да си стоят на дирниците и да гласуват за каквото им е платено?

  ден година храни.
 23. 23 Профил на valecsa
  valecsa
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нямат цена социалистическите писъци Невероятна мелодия за ухото са. Дано и утре да не се регистрират ГЕРБ, за да продължат писъците.

 24. 24 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#21:"georgi_val"]откарат без кворум 4 години.... [/quote]
  Както е тръгнало - ще откарат...с кворум...

 25. 25 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "valecsa":

  Това не са писъци, а тролинг, Миков се подиграва на Борисов.

  ден година храни.
 26. 26 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Уъ-уъ-уъ. Ко, ко казА ?

  Да живее България и българският народ.
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  До коментар [#21] от "georgi_val":
  Писмено заложени критерии не знам да има, които автоматично да водят до това.
  При положение, че сами си пишат правилата, тъй като България е Парламентарна република - докато има мнозинство, които да са против разпускането извън 4-годишния мандат.
  Поради самата същност на властта обаче е невъзможно едното да изпревари другото - т.е. да нямат перманентно кворум, пък да не са обявили нови избори, защото има мнозинство. Те процесите си ги знаят и усещат много преди да избие пред публика ...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#25:"патиуанчо"]Това не са писъци, а тролинг, Миков се подиграва на Борисов. [/quote]
  ... ъхъ... ама той си е за подиграФка. ГолемиА смелчага, дет' сакаше да сА дуелира за честта си и благото на 'ората, бегА току преди дуела с викове- "Аз съм победител..."

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  [quote#22:"патиуанчо"]Между другото, Миков писал ли е и на Атака да не се моткат по Брюксел за наша сметка[/quote]
  Атака кога са внесли вот на недоверие?

  Прочее ... това с писмата си е за широката публика. Да четат по новините как "победителят" бил безотговорен.
  Па и писмено да си остане в аналите ... За поколенията, които вече тъй и тъй изучават делото на Вожда в читанките по история

 31. 31 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Стана интересно в Народното Събрание.

 32. 32 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#30:"xm..."]Атака кога са внесли вот на недоверие? [/quote]

  Атака не са внесли, но като Истински Патриоти И Борци За Добруването На Републиката Под Управлението На ДПС и БСП не разбирам какво го дирят в омразния им Брюксел, а не в Милата Им Родина.

  Въпреки, че разбирам защо вече са мили на електората на новата Тройна.

  ден година храни.
 33. 33 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Поради отслабнала памет,Борисов поискал да докаже,че Парламентът зависи от Атака.Нещо,което се доказа в първия работен ден на 42-ото НС. Тия дни се очаква да открият колелото,а малко по-късно и топлата вода.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 34 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нормално е при съставяне на правителство заинтересованите от това да осигурят кворум и 121 гласа за избирането му.Също така е нормално при вот на недоверие овносителите да осигурят с присъствието си кворум и 121 гласа за сваляне на правителството....Ама за тиквата-нормално било на тепсия да получи оставката.А той-на бяла магарица да чака

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  [quote#32:"патиуанчо"]Атака не са внесли, но като Истински Патриоти И Борци За Добруването На Републиката Под Управлението На ДПС и БСП не разбирам какво го дирят в омразния им Брюксел, а не в Милата Им Родина. [/quote]
  Може Болен да е повел кохортата да трофкат омразната им Луфтханза, а оттам и омразният Брюксел с присъствието си.
  Тактики и стратегии, ръйшли!
  И на атакаджиите им гадно при гадните, ама страдат, та да им е гадно на гадните ...
  Жертват се те, не ги обиждай! #извинисебе!

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  [quote#33:"Майндърбайндър"]Поради отслабнала памет,Борисов поискал да докаже,че Парламентът зависи от Атака.Нещо,което се доказа в първия работен ден на 42-ото НС. Тия дни се очаква да открият колелото,а малко по-късно и топлата вода. [/quote]
  Ай ся, обиди! Топлата вода ...
  Тоя тен си Му е на Вождо от тате!

 37. 37 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#35:"xm..."]Жертват се те, не ги обиждай! [/quote]

  Пази боже да обидим Палко Откачалко и неговите подибрикчии, току виж съм отнесъл некой в зъбите.

  Те Са ГероЙте На Нова България!

  ден година храни.
 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#13] от "dzwer":

  Да точно в десетката, депутатите от ГЕРБ ще се регистрират ако тази тройна коалиция си подаде оставката начело с другарят Миков хи хи хи

 39. 39 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тълкуването, че ако няма кворум, вотът на недоверие отпада е четене на евангелието от дявола. По тази логика, ако се провали заседание по даден законопроект, то той се смята за отменен ли?!?

 40. 40 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#33] от "Майндърбайндър":

  Аз пък очаквам новият ОФ блок съставен от РБ, БСП, ДПС и АТАКА да се регистрира, че да гласувам за него. Хайде на новото ОФ, РБ, БСП,ДПС и АТАКА ХИ ХИ ХИ

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  До коментар [#37] от "патиуанчо":
  Бе, майтап, ама т'ва с шибването си е аргумент!
  Който май изпуснахме о'време да приложим. И все повече сега май ни липсва, като гледам как са се накачулили и се кикерчат на мат'ряла на главата отгоре ...

  Той, боят, бил от Бога даден, викаха старите и мъдри хора ...

 42. 42 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#25] от "патиуанчо":

  хАЙДЕ НА НОВОТО оф, БСП, РБ, ДПС и АТАКА хи хи хи

 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#4] от "Съни":


  Ако не се регистрират и няма кворум вотът отпада, но дори да се регистрират пак няма да мине, трябват им 121 гласа, дори и АТАКА да минат към тях няма да могат да ги съберат."

  -Поне получи възможност инфантилно пак да се нарече"победител".

 44. 44 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Миков, чувал ли си това:

  КЪСНО Е, ЛИБЕ, ЗА КИТКА?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 45. 45 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Бойкот на парламента и правителството по всеки законен начин! По всяко време!!!... До оставка на тази комунистическо-турска сган!!! ОСТАВКА!!!

 46. 46 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Гербери, толкова сте загубени, че БСП си правят подигравки с вас постоянно. Ужасно.

 47. 47 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Весело

  Парламентът е политическа детска градина,състоящ се от 4-ри групи/най-малката отсъства/ и в момента репетират предколедните си представления. Миков и компания от яд си забравиха репликите и пръскат огън и жупел,а Болен самодоволно потрива ръце от омразния му Брюксел и пъчи гърди като Адолфчо, в очакване на следващия си ход!Ех,столетнице,още колко жабета трябва да преглътнеш,за да задържиш пустата му власт?

 48. 48 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Гневно

  Първо трябва да се обърне към коалиционния партньор Атака!

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Гневно

  [quote#22:"патиуанчо"]Миков писал ли е и на Атака да не се моткат по Брюксел за наша сметка[/quote]

  Сметката при всички случаи я плащаме ние. Държавни субсидии за партиите се нарича....

 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  [quote#44:"Конституционен съд? Е, сега вече ядосахте Европа!"]КЪСНО Е, ЛИБЕ, ЗА КИТКА? [/quote]

  Няма да се вземате, а?

 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#47] от "matera":

  А Боленчо с Луфтханза ли лети?

  Да не вземат да го изтръскат някъде по пътя.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#1:"mtmvb"]сигурен съм, че и раданкъневците подкрепят Миков..... [/quote]
  Смешен си бе! Смешен си, че приемаш този водевил, който играят ГЕРБ и БСП като нещо сериозно и полезно за България.
  Нито герберите, нито червените си заслужават каквото и да е внимание.
  Колкотото ГЕРБ пречат за работата в парламента, толкова и БСП/ДПС/Атака не работят в същия този парламент.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Мишо показва перки на Цецка...

  От идиоти отговор не чакам
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK