Прокуратурата в Ямбол разследва насилието над деца от дома в Стралджа

Прокуратурата в Ямбол разследва насилието над деца от дома в Стралджа

© Юлия ЛазароваПрокуратурата в Ямбол разследва сигнала за насилие над деца от дома в Стралджа, съобщиха от Главната прокуратура.


На 03.09.2013 г. до главния прокурор на са постъпили сигнали за осъществено насилие над деца, настанени в Социално-педагогически интернат (СПИ), гр. Стралджа. Сигналът е изпратен незабавно по електронната поща до компетентната прокуратура – Районна прокуратура, гр. Ямбол.


Обвинителите в Ямбол са преценила, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 131 ал.1 т.2 НК (причиняване на телесни повреди на деца от длъжностни лица при и по повод изпълнение на служебните им задължения) и същият ден – 03.09.2013 г., са образували досъдебно производство. Предприети са активни действия по разследването и са разпитани пострадалите деца от интерната, уточняват прокурорите.
На 04.09.2013 г. в прокуратурата е постъпил нов сигнал за нанасяне на побой над дете в СПИ, гр. Стралджа, от възпитател. Пострадалото дете незабавно е освидетелствано от съдебен лекар и е разпитано пред съдия. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване на характера на причинената телесна повреда.


Към разследването е присъединен и доклада на комисията от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) от извършената в СПИ, гр. Стралджа, проверка, изискани са документи от СПИ, гр. Стралджа, ДАЗД и Министерство на образованието и науката.


Прокуратурата анализира доказателствата по делото и с оглед вземане на мерки за закрила на децата.


Пред Би Ти Ви възпитатели от дома днес отрекоха децата да са подлагани на насилие. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK