Гърмен преди есенния реванш между ГЕРБ и ДПС

В Рибново тютюнът е почти изсъхнал

© Георги Кожухаров

В Рибново тютюнът е почти изсъхналНатрапчив мирис на прясно отсечени дървета се носи в родопския въздух. Въпреки горещия септемврийски ден, почти пред всяка къща в Гърменско има купчина дърва за огрев. За разлика от печките, предизборната кметска борба е в разгара си. На всеки стълб и на много прозорци са залепени плакати на двамата претенденти Верхад Ислямов от ГЕРБ и Минка Капитанова от ДПС. По улиците непрекъснато се движат каруци, натоварени с бидони, туби и големи шишета. След последния партиен сблъсък на предсрочните парламентарни избори ромският квартал "Кремиковци" е без вода. И църква.


В продължение на 12 години кмет на община Гърмен е бил Ахмед Башев - сега депутат от ДПС. Неговото име се споменава и с добро, и с лошо в района. Битката кой да заеме мястото му е ожесточена и за партията на Лютви Местан, която иска да запази позиции в общината, и за ГЕРБ, амбицирана да разбие един от бастионите на съперниците си, както е направила на предсрочните избори през май, когато за първи път има най-много гласове в село Гърмен. Но ДПС е първа политическа сила за цялата община.


Село Рибново

© Георги Кожухаров

Село Рибново


Страх
"Башев обикаля навсякъде и заплашва, че който не гласува за ДПС, ще бъде уволнен... Хората пазят хляба си", тихо казва Иван Попангелов. Той е пред бакалията си в село Гърмен и докато говори, се оглежда наоколо, въпреки че политическите му пристрастия са публични - на витрината са залепени два плаката на кандидата на ГЕРБ. Може би е предпазлив заради задаващата се в далечината фигура.


Разказва, че бившият кмет и Минка Капитанова, която е била негов заместник, от няколко седмици обикалят по различни общински и държавни структури, за да агитират, но всъщност принуждавали хората да гласуват за ДПС.


"В района няма какво да се работи и всеки се пази", присъединява се към разговора Иван Бакалов - фигурата от далечината. Идва да пазарува от бакалията и Попангелов го кани да се присъедини към разговора. Очевидно са приятели. И според двамата ДПС има списъци и знае колко гласове да очаква. Посетени от Башев и Капитанова вече били учителите в училището, детските градини, чиновниците във ВиК, общината...


Гърмен преди есенния реванш между ГЕРБ и ДПС

© Георги Кожухаров


Разказват, че са чували как бившият кмет дели хората на християни и мюсюлмани. В общината живеят около 16 хил. души, от които 70 на сто се смятат за помаци. Нали видяхте по телевизията как обещава, че шеф на полицията ще стане помак. Ето, от тази сряда вече е назначен - говорят един през друг двамата мъже. В същата ситуация бил изпаднал и шефът на местното ВиК, който симпатизирал на ГЕРБ, но бил в спор с общината, която настоявала да няма водоснабдяване в ромската махала... Внезапно разговорът приключи - на една от масите пред бакалията сядат хора, които започват да играят карти.


В село Марчево, което ако няма табели, човек би помислил за част от Гърмен, по обед няма никой по улиците. По стълбовете съжителстват плакати от сегашните избори и от парламентарните от май. Преобладават тези на ГЕРБ, и на ДПС. От дувари и стълбове наднича ту Ахмед Башев, ту Бойко Борисов.


Фотогалерия: Гърмен, Марчево, Рибново в предизборно време >


Пред един от многото малки хотели в селото стои човек, представил се за Методи. "Борбата е кой да кадрува, кой да уволнява - все тая гербаджия ли ще е или пак от ДПС-то", смята той. Крие истинското си име, но иска да говори. "Капитанова беше заместник на Башев, а той какво направи - единствената промяна е, че циганското гето стана много голямо", разсъждава Методи. През цялото време е загледан в планината, но като да не я вижда. "Бачкам тук за 300 лева, колкото да ям" - продължава мъжът, който едва ли е по-възрастен от 40 години. Прекъсва го поредната преминаваща каруца-водоноска.


Кандидатът на ГЕРБ

© Георги Кожухаров

Кандидатът на ГЕРБ


Натиск или агитация


Възрастен мъж, седнал на стол пред дома си в центъра на Гърмен, отмаря. Поздравява ни, както повечето хора в селото с население около 1700 души. Не иска да се представи, но разказва как преди няколко дни кандидатът на ГЕРБ се срещал с избиратели. "Дойде до мен и ми подаде пет лева и ми вика бюлетина №1", възмущава се още човекът, макар от случилото се да са минали няколко дни. Бутнал му ръката и отказал петте лева. Затова щял да гласува за претендента на ДПС. След това премина към злободневието - изборите не му бяха толкова интересни.


На десетина метра по-надолу е единственият партиен офис в селото - на ГЕРБ. Като чуват историята за кандидата и петте лева, десетината души в малкото помещение избухват в бурен смях. "Това са пълни глупости", възкликва силно жена, която е в дъното на стаята. Отвърнаха с история, че от ДПС раздавали по 50 лева, сложени вътре в Корана, и карали хората да се кълнат, че ще гласуват за тях.


След това един през друг започват да обясняват какво е правил Ахмед Башев като кмет: Няма инвеститори, няма пътища, крадат се пари, кметовете от ГЕРБ в други села в общината не получавали достатъчно средства...  Отличава се разказът на Вили Цветкова, която твърди, че е напуснала под натиск местния клон на Агенцията по заетостта след общо 22 години работа в общината. Причината - била гербаджийка.


Село Гърмен репортаж за предстоящите избори

© Георги Кожухаров

Село Гърмен репортаж за предстоящите избори


"Принудиха ме да напуска, а не казаха защо. Единственото, което чух, беше, че съм от ГЕРБ, а не от ДПС", разказва тя и върти ръцете си хаотично. На моменти дори крещи. През годините по същия начин били уволнени хора и от горските стопанства, и от детските градини, и от общината. Нарича управлението на Башев "турско робство", самия него описва като "демагог", а кандидатът на ДПС за кмет "фигурант". И тя знае история как Башев и Капитанова обикалят, за да заплашват с уволения хората, които не гласуват за ДПС.


"Но ние водим изцяло положителна предизборна кампания. Да не си помислите нещо друго", прекъсва всички останали в залата жена на около 30 години. "Това е нашият депутат Даниела Савеклиева", представят я активистите. Мълчала досега, тя поема разговора. Започва: По времето на управлението на ГЕРБ са предоставени държавни пари на общината за детски площадки и никога не е отказвано съфинансиране на проектите на европейски проекти. "За нас, когато управлявахме държавата, нямаше значение кметът от коя партия е", продължава Савеклиева, докато Цветкова бърка в кашон и подава брошура със снимки с построеното с пари от държавата в община Гърмен по времето на кабинета "Борисов".


Представят и кандидат-кмета си, който по това време е на обиколка по селата в околността. Той е учител и помощник директор в училището в Гърмен. Спрели се на него, защото бил известен сред хората само с добро.


В късния следобед в офиса пък очакваха посещението на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, който закрива кампанията в Гърмен вечерта.


Плакати на двамата претенденти има навсякъде

© Георги Кожухаров

Плакати на двамата претенденти има навсякъде


"Какво? Не"


"Няма такова нещо. Всеки има право от сърце да помоли някого да гласува за него", отвърна на нападките кандидатът за кмет от ДПС Минка Капитанова, която на агитационните плакати е представена и с бащиното си име Сабриева. Реагира остро при всяко споменаване на името на Ахмед Башев. "Аз съм кандидатът! А той все е в устата на колегите от ГЕРБ и журналистите", възкликна тя. Капитанова е дългогодишен заместник на Башев и след избирането му за депутат тя стана изпълняващ длъжността кмет.


На обвиненията, че са отправяни заплахи към избиратели, Капитанова отвръща, че където я поканят на среща, тя отива и никога не е притискала никого да гласува за нея. "Това, което говорят, че има списъци с имена, моите уважения, но мислите си, че ако по този начин г-н Башев е работил, той щеше да бъде избиран толкова пъти за кмет - четири мандата подред", аргументира се тя и добавя, че такава тема не е достойно да бъде коментирана.


"Ние сме за свободата, хората да гласуват по съвест, за когото поискат", продължава тя по нападката от офиса на ГЕРБ, че карали хора да се кълнат върху Корана за 50 лева, за да гласуват за ДПС.


Накрая казва, че и тя води положителна предизборна кампания. Сред обещанията й са намаляването на безработицата, развитието на балнеолечението и СПА туризмът. Приоритет щели да бъдат и инфраструктурните проекти.


В ромската махала на Гърмен "Кремиковци" няма вода от 15 май

© Георги Кожухаров

В ромската махала на Гърмен "Кремиковци" няма вода от 15 май


Гърменското "Кремиковци"


Няма как необичайният засилен трафик на каруци да не направи силно впечатление на всеки посетител на Гърмен. В ромския квартал "Кремиковци" няма вода от 15 май - точно три дни след предсрочните парламентарни избори. Според привържениците на ГЕРБ това е отмъщението на ДПС, защото за първи път не е най-предпочитаната партия сред ромите. Капитанова пък обвинява шефа на ВиК, който симпатизирал на ГЕРБ - бил пуснал незаконно водата преди изборите, за да агитира за партията на Бойко Борисов. Тя нямало как да не спре водата - просто сметките на ромите към общинското дружество не били платени.


В "Кремиковци" живеят около 1000 души, от които почти 500 имат избирателни права, а в Гърмен общо гласоподавателите по списък са малко над 1500. На предните избори бюлетина са подали 972 души, пише в протоколите от двете секционните комисии, публикувани на сайта на ЦИК.


В ромския квартал е много мръсно, а липсата на течаща вода превръща миризмата в непоносима. Пълно е с деца на всякаква възраст. "А питахте ли кмета за разрешение", посрещат ни трима младежи, след като разбират, че сме журналисти. Не искат да отговорят кой е кметът и защо е нужно разрешение.


Гърмен преди есенния реванш между ГЕРБ и ДПС

© Георги Кожухаров


След малко идва младеж, с дънки и сако, който ни обяснява, че ще ни разведе наоколо. И той не иска да се представи, защото се притеснявал, че ако си каже името, още утре щели да дойдат хора на ДПС и да му "разкажат играта". Тримата младежи продължават да питат дали имаме разрешение от кмета, но придружителят ни им обясни нещо на ромски и те изчезнаха. "В махалата сме от ГЕРБ и затова не трябва да говорим тук. Има хора, които са агенти на ДПС, и следят какво става тук, но вече никой не вярва на Башев". Казва го съвсем тихо, почти не се чува.


В центъра на квартала стоят бетонните основи на липсваща сграда. "Това беше църквата, която Капитанова даде заповед да съборят", разказва той. Фондация "Интегро" преди няколко години построила малко помещение, което да използва за храм от хората с протестантска вяра. Оказало се е, че постройката е незаконна и затова било издадено разрешение за събарянето й.


Малко по-късно момчето иска да говори за ситуацията в Гърмен, но извън ромската махала. И той разказва почти идентичен разказ за Башев.


Малко по-късно младият мъж се оказва пред централата на ГЕРБ, а присъствието му там е обяснено с ангажимент по посрещането на Цветан Цветанов, който щял да се срещне по-късно през деня с избирателите на "Кремиковци".


В петък на среща с избирателище в района е и лидерът на ДПС Лютви Местан, който ще закрие кампанията на партията за кметските избори. И двете партии обещават възстановяване на водата и построяването на църква в "Кремиковци", ако спечелят.


В село Рибново изборите не са най-важната тема

© Георги Кожухаров

В село Рибново изборите не са най-важната тема


Рибново - далеч от изборите


В Рибново - известно като родното село на Ахмед Башев, приближава нощта. На залез високопланинското селище изглежда красиво и откъсното от злободневните битки долу в Гърмен. Възрастните са седнали по пейките пред домовете си, а младите се разхождат, облечени в традиционни от векове дрехи, из тесните каменисти пътечки на селото.


Мехмед и трима негови събеседници, седнали на пейка, не пропускат възможността да разговарят с непознатите. "Ей тука тази улица виждаш ли я - нашият кмет не я направи толкова години", жалва се Мехмед. Сигурно не осъзнава, че само с камъни тя изглежда впъти по-хубава. Но друго не поисква. Все тази му е кой ще бъде този път кмет, макар да признава, че досега е гласувал все за Ахмед Башев.


В село Рибново жена носи бебето си на цадилка, както местните наричат платнената торба за гръб

© Георги Кожухаров

В село Рибново жена носи бебето си на цадилка, както местните наричат платнената торба за гръб


Присъединяват се няколко души, които за 10 минути, прелистват миналото. Спомнят си кой къде е работил - няколко месеца по морето, в София или другаде, но в крайна сметка се връщал в Рибново.


Слънцето съвсем се скрива зад Родопите. Чуваме "Добър вечер" повече пъти, отколкото за месец някъде другаде. "Добър вечер" пожелава и превита под товара си старица. Какво да питаш за предизборната битка на ДПС и ГЕРБ?

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 520 Весело

  "На всеки стълб и на много прозорци са залепени плакати на двамата претенденти Верхад Ислямов от ГЕРБ и Минка Капитанова от ДПС. "

  И коя е турската етническа партия?!

 2. 2 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Тъжна, родна картинка.
  Тия хорица под какъв натиск живеят, просто не е истина.
  Все едно е средновековието и местните феодали колят и бесят.
  Това се отнася и за ДПС и за ГЕРБ....

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Става ми тъжно като чета такива статии. Една шепа народ сме, а лакомливите политици и шепата се опитват да разцепят.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  за съжаление в смесените райони комунизма никога не си е отивал ,а демокрацията никога не е идвала ,сега е дори по лошо от преди ,само дето не убиват хората и още не ги хвърлят по затворите лагерите ,циничното е ,че тези ,които преди 10 ноември бяха най отявлени комунисти и колеха и бесеха и тормозеха народа ,сега са депесари и правят същото ,само ,че от името на друга партия пак съдържаща в името си буквите ДС.

 6. 6 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Отлични наблюдения на автора за бита на народа. Селяните се запасяват с дърва, макар че днес е топло, а вечер всички си пожелават "Добър вечер". Естествено, ДПС са представени като чорбаджии изедници. За Герб - нищо лошо.

 7. 7 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":


  [quote#5:"tur671"]за съжаление в смесените райони комунизма никога не си е отивал ,а демокрацията никога не е идвала [/quote]Точно така.Само БКП е станала ДПС.Кадрите са същите.Методите на управление също.

 8. 8 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#6] от "Васик":


  [quote#6:"Васик"]Естествено, ДПС са представени като чорбаджии изедници.[/quote]А не са ли?!

 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Цитат от статията:
  ...."Слънцето съвсем се скрива зад Родопите. Чуваме "Добър вечер" повече пъти, отколкото за месец някъде другаде. "Добър вечер" пожелава и превита под товара си старица. Какво да питаш за предизборната битка на ДПС и ГЕРБ?"

  Земя на Ангели и Демони...Земя, като една човешка длан...
  Кое или кои мултиплицираха вторите в душите ни? Дали беше недоимъка, дали идеологическият вакум, в който изпадна нацията след 1989, или дори по-рано, когато за 24 часа едни безлични хора с лични униформи и автомати прекръстиха хиляди, та дори и починалите...А останалите, с правилните имена, но различно мислещи-разпънаха на кръст.
  Кой събори първата плочка в тази зловеща домино-лавина!??
  И Бог създаде човека по свой образ и подобие...И не раздели хората, но те сами се отчуждиха един от друг. И се обърнаха един срещу друг...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Малко параноична атмосфера, озъртане, шепнене, неказване на имена. Да, там конфронтацията с властта може да ти докара проблеми...

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  От всички избори от демокрацията насам с изключение на последните , ДПС постоянно качва резултат и лапа все нови и нови общини (най вече смесени райони и съдето има компактни маси мангали) !

  Изключението са последните защото ГЕРБ единствено посмя да им навре ибрика отзад - загуба на маса избиратели !!
  Затуй и беше яростния компромат в деня на изборите спретнат от медиите на Пеевски подпомогнат от гнусните комуняги (всъщност какви комунисти са ?) !!!

 12. 12 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Все едно се описва една отминала епоха. Да се чуди човек в кой век живеем. Тази вечер по новините един от контрапротестиращите каза нещо от рода на "ние чакаме Орешарски да даде коледни надбавки. И 50 лв. да са, ще сме доволни"! Има ли бъдеще България?

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Весело

  Ако бъде избран кмет от ГЕРБ онова човекоподобно Ахмед Башев ще позеленее от яд.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 690 Неутрално

  в кой век живеем...горките хора!

  4itatel
 15. 15 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много добър материал.Браво Марчев...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Aве герберите са големи ливади защото нищо не направиха на Башев !
  Всъщност по време на ВЕЛИКАТА ЛИКВИДАЦИЯ тукрофила Костов им раздаде на всеки там в региона военни комиони на разпродажба по 500лв и до днес там с тях се крадат дърва !
  [quote#13:"Julian Mall"]Ако бъде избран кмет от ГЕРБ онова човекоподобно Ахмед Башев ще позеленее от яд. [/quote]

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Любопитно

  [quote#9:"raining"]И Бог създаде човека по свой образ и подобие...И не раздели хората, но те сами се отчуждиха един от друг.[/quote]

  В интерес на истината трябва да припомня, че всъщност Бог раздели хората 100-на години след Потопа, докато строели вавилонската кула. Разбърква езиците и ги разпръсва по Земята, за да не се заразяват едни от други с идолопоклонство и спиритизъм (демонизъм). Скоро след това разделя и континентите. Допълнително разделя Стария свят и Новия с пустини, планини, морета и прочее, за да възпира кръвнишките набези и войните.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 18. 18 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Ся,да си имаме уважението ,ама не разбирам какво искат да кажат с тая тема.Гърмен е едно село дето стана интересно покрай ислямиста Башев. Първо -в селото има достатъчно българи дето не могат да шукнат,а гледам кандидатите са от Дебрен и двамата-от ГЕРБ и от ДПС,а самия Башев от Рибново. И двете села са помашки за разлика от Гърмен. Българите от Гърмен,Марчево,Огняново не смеят да шукнат там иначе заминават курбан.ОБСАДА.

 19. 19 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#1] от "qnv53316818":

  БСП, ако не ти е ясно.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 20. 20 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#16] от "comandante":

  Що е то "тукрофила"?
  Май ти си демократофоб?!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 21. 21 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Капитанова отвръща, че където _е_ поканят на среща, тя отива"

  Какво е това "е"? Местоимението за женски род, доколкото зная, е "я"!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Хубав репортаж на Марчев, честно и без залитания. От разказите на хората чуваме много за обиколките на бившия кмет Башев, но на терен в кампанията виждаме само депутатката от Герб, явно в подготовка на събитието "Цецо". А гетото "Кремиковци" дава еднозначен отговор на въпроса чии избиратели къде обитават.

 24. 24 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Мила родна картинка... "Демокрация"...

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  [quote#20:"Captain Shakespeare"]Що е то "тукрофила"?
  Май ти си демократофоб?! [/quote]
  Напротив много обичам демокрацията а какво е това и ималко ли го е в новата ни история?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Позната, мила, родна картинка! Ама, нали не искахме да търгуваме с хората, а да работим за тях?!

  goblenka
 27. 27 Профил на nightowl
  nightowl
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "qnv53316818": Ми чети, бе: " кандидатът за кмет от ДПС Минка Капитанова, която на агитационните плакати е представена и с бащиното си име Сабриева. " Да не си мислиш. че е чистокръвна българка?

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Въпрос,какво ще промени в Гърмен (и не само там),ако бъде избран кмет от ГЕРБ? Нищо,абсолютно нищо! Е да,вероятно ще се краде по-малко,но спестените пари няма да отидат в джобовете на хората,а за асфалт,т.е. ще си напълнят гушата някои чорбаджии.
  Да си кмет в България е сладка "работа",защото нищо не зависи от теб,(за разлика от американският кмет,на когото дори шерифът му е подчинен). Така нашият кмет е всъщност само разпределител на парите на народа,като заделя от тях и за себе си.
  Повече няма да гласувам на общински избори. И за последно ще гласувам за Бойко Борисов! На принципа на по-малкото зло. То и няма накъде повече,пътят на Бойко е само надолу. 600 000хил. гласа загуби на последните избори!

 29. 29 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 520 Весело

  До коментар [#27] от "nightowl":


  [quote#27:"nightowl"] " кандидатът за кмет от ДПС Минка Капитанова, която на агитационните плакати е представена и с бащиното си име Сабриева. " Да не си мислиш. че е чистокръвна българка? [/quote]
  Доколкото разбрах от коментара на Дивата има достатъчно българи. Няма ли един кадърен за кмет?!

 30. 30 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Весело

  Егати и избора - между леваци и простаци!

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Горките хора! Какъв само избор им се предлага!

 32. 32 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Където хората са по-богати там са по-свободни. Причината заплатите в България да стоят ниски, е само една - лесно се управлява онзи, който е беден. Ако искате да сте богати забравете лявото и либералното. Само дясното води до богатство.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 33. 33 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 957 Неутрално

  "Башев обикаля навсякъде и заплашва, че който не гласува за ДПС, ще бъде уволнен... Хората пазят хляба си"

  Във влас да тънеш башев, хляба да е пред ръката ти , водата пред носа ти и гладен и жаден да си останеш!

  Милите хора!!! Почти всяка година ги срещам-бродейки из Родопите!!! Те са тихи, усмихнати, доброжелателни! Дано Господ им даде сили ,да проумеят , че техния живот не зависи от кърлежи като този !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK