"Дойче Веле": Ще обсъдим ново сътрудничество с Бедров и Барух, ще продължим да пишем за КТБ

"Дойче Веле": Ще обсъдим ново сътрудничество с Бедров и Барух, ще продължим да пишем за КТБ

© ДневникБългарската редакция на "Дойче Веле" публикува днес своята позиция по казуса с отстранените коментатори Иван Бедров и Еми Барух. Сътрудничеството с двамата беше прекратено след писмо от КТБ, чийто собственик е Цветан Василев.


В позицията се казва, че ДВ е приключила вътрешната проверка на българските си публикации за КТБ и ще бъде обсъдено как да продължи сътрудничеството с Бедров и Барух. От редакцията посочват още, че "независимо от реакцията на КТБ, ДВ и занапред ще публикува журналистически материали за банката и за председателя на Надзорния ѝ съвет".


"В близките дни представители на ДВ, които носят програмна отговорност, ще посетят София и лично ще разговарят с двамата автори за различните възможни възгледи относно това каква трябва да бъде журналистиката и за бъдещото сътрудничество с тези автори. ДВ се стреми към решение, което удовлетворява всички участници в този разговор" пише още в позиция.
Иван Бедров коментира за "Дневник", че предстоящата среща и професионалният му ангажимент към ДВ не е от такова значение, колкото посланието на случилото се. "Добрата новина тук е, че толкова много хора в България се изправиха в защита на свободното слово. Толкова много познати и непознати хора, наистина реакцията за мен беше приятно изненадваща. Изобщо не става дума за мен и за колегата Еми Барух, а за това, че номерата, които минават тук като груб натиск над медиите, могат да предизвикат само временно объркване в свободния свят, но не и да победят".


Заради казуса "Бедров и Барух" на 1 октомври представители на "Дойче Веле" ще дадат пресконференция в София, в която ще участват Кристиан Грамш, директор Мултимедия-Региони, Верица Спасовска, която е ръководителка на програмите за Средна и Югоизточна Европа, и ръководителят на българската редакция на радиото Александър Андреев.


"Дневник" публикува пълния текст на позицията на "Дойче Веле":


"От редакцията - за казуса ''Барух и Бедров''


От средата на септември в редица български медии се води дискусия за работата на Дойче веле (ДВ). Повод за тази дискусия е решението на ДВ временно да замрази сътрудничеството с двама автори, които работят на хонорар.


Те са автори на коментари за уебсайта на ДВ на български език. Българските медии информираха обществеността за решението на ДВ и оповестиха, че не го приемат.


В публикациите на ДВ многократно е ставало дума за нарастващата медийна концентрация и за скритото влияние, което се упражнява върху формирането на общественото мнение в България. По темата са публикувани аналитични материали, коментари и прегледи на печата. В този контекст многократно е ставало дума и за Корпоративна търговска банка (КТБ) в София.


В края на август 2013 година КТБ изпрати дълго писмо, в което обвинява ДВ, че води целенасочена кампания срещу банката и срещу председателя на Надзорния ѝ съвет Цветан Василев. Критиката се базира на различни публикации на уебсайта на ДВ на български език.


ДВ провери тези обвинения в унисон със съответните процедури. На външен изпълнител бяха поръчани преводи от български на немски на визираните публикации. В хода на тази проверка стана ясно, че видимо са налице различни схващания за журналистическите стандарти на ДВ. Така например тонът в някои от коментарите би звучал необичайно в германски медии, но като имаме предвид разгорещения медиен дебат в България, този тон е част от всекидневието там.


В крайна сметка бяха установени някои професионални пропуски, които не са в унисон с правилата на ДВ. По темата КТБ например не е било поискано становището на самата банка. Ръководителят на Българската редакция призна тези пропуски и пое отговорността за тях. В същото време той очерта бъдещите мерки, които ще предотвратяват повторението им.


Независимо от реакцията на КТБ, ДВ и занапред ще публикува журналистически материали за банката и за председателя на Надзорния ѝ съвет.


На 13 септември в писмо до КТБ ДВ категорично отхвърли внушението, че води "целенасочена политика" или "кампания" и подчерта своята независимост като медия. Част от тази независимост са и коментарите с акцентирана гледна точка, които не са нещо необичайно в публичната дискусия в България. В писмо от 19 септември КТБ съобщи на ДВ, че от страна на банката недоразуменията са разчистени. В своето заседание на 20 септември Надзорният съвет на ДВ разгледа случая и одобри позицията и действията на ДВ.


Вече от десетилетия ДВ е важен глас в България, който се цени заради неговата независимост. За българския медиен пазар е характерна висока степен на концентрация, много медии са поляризирани между различните политически лагери.


Благонадеждността, спечелена благодарение на независимостта, е най-голямото богатство на ДВ. ДВ не може да си позволи да бъде инструмент на която и да било групировка и да бъде използвана във вътрешнополитическите сблъсъци. Това важи за всички краища на света, където присъства ДВ.


С цел да гарантира качеството на своите публикации, през последните години ДВ редовно провежда обучения на своите сътрудници в съответните страни. Кореспондентите на Българската редакция също бяха запознати с правилата за работа.


ДВ приключи вътрешната проверка на българските си публикации за КТБ. В близките дни представители на ДВ, които носят програмна отговорност, ще посетят София и лично ще разговарят с двамата автори за различните възможни възгледи относно това каква трябва да бъде журналистиката и за бъдещото сътрудничество с тези автори. ДВ се стреми към решение, което удовлетворява всички участници в този разговор.


Дойче веле"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK