Здравното министерство ще имунизира всички деца-бежанци

Здравното министерство ще имунизира всички деца-бежанци

© Красимир ЮскеселиевВсички бежански деца ще бъдат ваксинирани два пъти през следващите два месеца. Това съобщи Министерството на здравеопазването, след като ведомственият щаб за координация и контрол при масово навлизане на чужденци в страната взе решението.  


На имунизация първо с петвалентна и месец по-късно с тривалентна ваксина ще подлежат всички деца от 1 до 15 години. С първата те ще бъдат предпазени от дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца и полиумиелит, а с втората - от морбили, паротит и рубеола. 


В допълнение, до края на седмицата Регионалните здравни инспекции ще доставят дезинфектанти до всички бежански центрове. За целта ще се отпуснат допълнително средства за звената в Хасково, Ямбол, Сливен и София. В тези райони ще има на разположение и експерти на министерството, които ще консултират местното население, живеещо в близост до бежанските лагери.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK