Московски: Не са предвидени евросредства за третия метродиаметър в София

Жельо Бойчев обеща, че до края на октомври ще даде доказателства, че метрото е държавен приоритет

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Жельо Бойчев обеща, че до края на октомври ще даде доказателства, че метрото е държавен приоритетНе са предвидени европейски средства за изграждането на третия метродиаметър в София за следващия програмен период 2014 - 2020 г. Това заяви днес депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски, който участва в Деня на диалога между представители на Столичната община и на законодателната власт.


Според неговите данни бюджетът на оперативна програма "Транспорт" най-вероятно ще бъде около 1.2 млрд. евро, а държавата предвижда 800 млн. евро да бъдат изхарчени за строителството на магистрала "Струма" и 600 млн. евро да бъдат инвестирани в жп транспорта и изграждането на пътища, което и сега надвишавало сумата.


Според него проектът за третия метродиаметър остава извън заложеното в програма "Транспорт" и така може и да не се реализира. На същото мнение е и зам.-кметът по бюджет и финанси на София Дончо Барбалов, който по-късно пред журналисти заяви, че няма откъде другаде да се намерят средства за реализацията на проекта, ако не получи финансиране от Брюксел.
Депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви, че до края на октомври тази година ще докаже на Столичната община, че строителството на метрото не е излязло от плановете на държавата за следващия програмен период, но не успя да даде точни доказателства за това. Новият министър на транспорта Данаил Папазов на няколко пъти заявява, че проектът за трети метродиаметър е сред приоритетите на страната.


В Деня на диалога бяха изнесени данни за участието на местната власт в европейските програми. Общо изготвените проекти за този програмен период са 6200, от тях 5000 са одобрени, поради недостиг на средства са финансирани 3100. Така средно на община се падат по 12 проекта за 33 млн. лева. Само Столичната община има 29 проекта за 2.6 млрд. лева, от които само 16 млн. лева са по вече приключили проекти. Останалите трябва да бъдат завършени до края на 2015 г., каквото е европейското изискване.


На срещата беше обсъдена и друга важна за общините тема. Според закона от 2014 г. местната власт ще трябва да плаща по 35 лева на тон за депониране на боклук, като в момента цената е 15 лева на тон. Целта е стимулиране на общините да депонират все по-малко отпадъци и да се насочват към рециклирането.


Дончо Барбалов посочи, че при новата цена Столичната община ще плаща по 10 млн. лева повече отсега, а малки общини, които изцяло депонират, ще бъдат много затруднени. Той предложи стъпките на увеличение да бъдат намалени. Депутатът от БСП и председател на парламентарната комисия по околна среда и води Петър Курумбашев се съгласи да бъде преразгледана тази такса.


В крайна сметка общинари и народни представители установиха, че контактът между тях не е на нужното ниво. Затова депутатът от левицата и доскорошен общински съветник в София Георги Кадиев предложи Столичната община да назначи човек на длъжност парламентарен секретар, който да следи всички законопроекти, които засягат местната власт. Предложението се хареса на председателя на общинския съвет Елен Герджиков, който заяви, че ще предложи да бъде създадена такава длъжност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK