"Дойче веле" търси компромисен вариант за стила на коментарите си за България (допълнена и видео)

"Дойче веле" търси компромисен вариант за стила на коментарите си за България (допълнена и видео)

© ДневникДойче веле" търси компромисен вариант за стила на коментарите си за България, след като са установили, че имат принципни различия с начина на писане у нас спрямо този в Германия. От началото на скандала с отстраняването на журналистите Иван Бедров и Еми Барух, защото техни материали не отговаряли на стандартите на германското държавно радио, в сайта на българската секция не се публикуват коментарни и аналитични текстове.


Това се разбра от изказване пред "Дневник" на Верица Спасовска, която е ръководител на програмите за Средна и Югоизточна Европа на "Дойче веле", след пресконференция на медията днес в София по повод казуса с Барух и Бедров. Целта на събитието беше да се изчистят "някои недоразумения в публичния дебат, възникнали в последно време по случая с двамата български журналисти". На пресконференцията присъстваха и Кристиан Грамш, директор "Мултимедия региони", и ръководителят на българската секция Александър Андреев.


Спасовска посочи пред "Дневник", че са установени различни принципни разбирания по това, което е обичайно като журналистически стил в Германия и у нас. "Ако искате конкретен пример, това се отнася за общия тон на коментарите. Да речем, коментар от този сорт (бел. ред. - на Бедров или на Барух) се прочете от германски читатели, те биха преценили тона на подобни текстове като прекалено силен и едностранчив, но очевидно в България с оглед не само на медийната, но и на политическата обстановка в страната това е стил и тон, който е обичаен", заяви тя.
Връщат ли се Бедров и Барух в "Дойче веле"


На пресконференцията се разбра, че Спасовска и Андреев са провели разговори с двамата български журналисти с цел възстановяване на работата с тях за българската секция на "Дойче веле". Пред "Дневник" Иван Бедров потвърди, че са се провели срещи, но те все още продължават и не може да се каже, че авторите са се съгласили отново да пишат за германската медия.


Спасовска заяви, че практиката на радиото е при дадено оплакване, за което се установи, че има основание, да бъде прекратена временно работата с него до установяването на всички факти около казуса. "За съжаление комуникацията при този случай и тези детайли не беше особено успешна, поради което възникна впечатлението, че сътрудничеството с тези двама автори е прекратено окончателно, но това не отговаря на истината. Това не е така", посочи тя по отношение на казуса с Бедров и Барух.


Според Кристиан Грамш стандартите на "Дойче веле" включват разнообразие на гледните точки като цяло в медията, включително и чрез снимките. Проверката им в българската секция обаче е установила, че това не е така и "сумарно по дадена тематика са преобладавали". "Това означава конкретно, че един коментар може да бъде остър, дори полемичен, но общо всички коментари трябва да отразяват различни гледни точки", посочи още Грамш.


Първоначално това предизвика смях в залата, пълна с журналисти и представители на гражданското общество, защото остави впечатлението, че в самия коментар трябва да се съдържат всички гледни точки. Такова изискване за този жанр няма, защото той не е част от информационните материали, а израз на позиция. По-късно след въпрос се установи, че медията трябва да е балансирана, а самият коментар може и да бъде остър.


Блогърът Асен Генов попита дали следният текст отговаря на журналистическите стандарти на "Дойче веле": "За протестиращите, макар и не единствен в България, Делян Пеевски се е превърнал във всичко най-лошо в българската политика. Зад неговата "Нова българска медийна група" е притежаваната от Цветан Василев "Корпоративна търговска банка" - банката на повечето държавни предприятия."


"Мисля, че не е особено честно, ако сега навлезем в подобни игрички, затова ми се струва много по-важно да се върнем към центъра на дебата, а именно за някои журналистически правила, които следват да се спазват", отвърна Кристиан Грамш и добави, че не би било честно, ако се замерват с подобни изречения и да започнем да търсим кой какво е казал, кога, как и защо.


Генов накрая уточни, че това е част от текст на "Икономист", публикуван през септември със заглавие "Раждането на гражданското общество".


Независимо от писмото на КТБ


От "Дойче веле" отново повториха позицията си, че решението за отстраняването на Бедров и Барух е взето независимо от писмото, което КТБ е изпратила до редакцията в израз на несъгласие с някои факти за тях, написани в текстове на българската секция на медията. Атанас Чобанов от сайта "Биволъ" поиска информация на коя дата е постъпило писмото на банката, на коя дата е започнала преразглеждането на сътрудничеството с двамата автори и дали германското радио би публикувало целия текст на писмото в оригинал.


"Дойче веле" не публикува никога кореспонденцията си независимо с кого се води", отвърна Грамш и добави, че този принцип понякога е недостатък. "Иначе щях да ви покажа колко ясна и еднозначна е позицията ни спрямо писмото на КТБ. При нас процедурата обаче е, че се разглежда всеки постъпил сигнал за нарушение на журналистическите стандарти", добави той.


В момента все още тече проверка по този сигнал, като Грамш заяви, че чака превод от български на немски от двама независими източници на текстовете, срещу които КТБ е възразила. "Не знам дали тези упреци отговарят на истината", добави той.


В понеделник "Дойче веле" е взела интервю от собственика на банката Цветан Василев. Първоначално въпросите е трябвало да бъдат задавани от Александър Андреев, но той се е разболял и е отишла Верица Спасовска. Извън темите на разговора обаче е останала темата с писмото на КТБ до "Дойче веле". "Става дума за това, че през последните месеци при медийното отразяване на тази тематика ние за съжаление, пропуснахме да вземем и неговата гледна точка и сега го направихме", обясни Спасовска на въпрос по чие настояване тази тема е отпаднала от интервюто.


На въпрос на Румяна Червенкова от "Икономедиа" дали в Германия е възможно основните медии, които формират общественото мнение, да бъдат с неясна собственост, Грамш отвърна, че това е невъзможно, защото законодателството не го позволява и то се спазва.


Нови стандарти


Александър Андреев заяви, че е било негово задължение да следи дали всички материали в българската секция отговарят на стандартите на германската медия, защото той е човекът, владеещ български, на най-висок пост в "Дойче веле". "Аз съм шарнир между тези стандарти и стандартите в главите на нашите автори", посочи ръководителят на българската секция.


Той пое вината за казуса с Бедров и Барух, които били посочени с пръст, че не спазват изискванията на германското радио, а това не било така. "Моя отговорност е да се потърси гледната точка и на другата страна, когато преценя, че публикациите ни по дадена тема са в дисбаланс", посочи още той и добави, че стандартите на хартия са едни, но в главите на хората са различни.


На въпросите от залата дали ще бъде възстановен жанрът коментар в българската секция Андреев заяви, че това ще стане, след като се изяснят стандартите, по които да се пише. "Изготвил съм каталог от мерки - като жанр, като теми, като тези", посочи той, но не даде повече подробности какво се включва в този каталог.


В края на пресконференцията, продължила около час и половина, от "Дойче веле" обещаха, че ще продължат да пишат по различни теми за България, но текстовете ще отговарят на журналистическите стандарти. Ще участват активно и в публичния дебат в страната за развитието на медийната среда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK