Отворени са номинациите за Човек на годината на БХК

Номинациите за "Човек на годината 2013" – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет (БХК), са отворени от днес, 1 октомври. До 31 октомври всеки може да номинира своя кандидат.


Може да бъде номинирана личност, а може и неформална група или регистрирана в България организация заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода от ноември 2012  до октомври 2013 г.
Критериите за номинации, както и формата за номиниране могат да се прочетат  на сайта www.humanoftheyear.org.


Наградата "Човек на годината" се присъжда за постъпки или практики, които са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права и изхождат от предпоставките на справедливостта и човешкото достойнство като абсолютна стойност. Наградата могат да получат и хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата. Така номинации за защита правата на животните и опазване на природата например също са допустими.


Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символно признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота. Награждаването ще стане на тържествена церемония в София на 10 декември – Международният ден на правата на човека.


Освен през сайта номинации се приемат и на [email protected] или на адрес: София 1504, ул. "Върбица" №7, за Български хелзинкски комитет. Ще бъдат разглеждани номинациите, получени до 31 октомври 2013 г. включително. Гласуването за наградата на публиката ще се проведе онлайн от 1 до 30 ноември.


Тази година журито е в състав: председател Маргарита Илиева и членове  Иван Бедров, Марин Бодаков, Тaтяна Ваксберг, Христо Комарницки, Петко Петков, Яна Бюрер Тавание, Мими Фурнаджиева.
Природозащитните протести на Орлов мост получиха наградата на публиката за 2012

През 2012 г. в наградите "Човек на годината" допуснатите номинации бяха 32. Гласовете, дадени онлайн при определяне на наградата на публиката, бяха близо 7500. Участниците в природозащитните протести на Орлов мост през 2012 г. бяха отличените с голямата награда "Човек на годината". Двете втори награди бяха за Асоциацията на европейските журналисти – България, и природозащитника Тома Белев. Бяха връчени и три специални награди: Росен Босев взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България, Спас Спасов взе специалната награда за журналистическа доблест, а ЛГБТ активистът Радослав Стоянов беше обявен за "Активист на годината". Носител на "Наградата на публиката" – събралият най-много гласове при онлайн гласуването, стана независимият сайт за разследваща журналистика "Биволъ". За месец гласуване тази номинация събра 1200 гласа.


 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK