Дянков стана ректор на Руската икономическа школа

Дянков стана ректор на Руската икономическа школа

© Георги КожухаровСимеон Дянков е назначен за ректор на Руската икономическа школа, съобщи Риа Новости, която се позовава на пресслужбата на висшето учебно заведение.Дянков влиза и в Съвета на директорите.


Основната задача на Дянков ще бъде реализация на стратегията на учебното заведение в съответствие с неговата мисия и приорирети за развитие, посочват от пресслужбата. Ректорът отговаря и за оперативната дейност на заведението и е подчинен пряко на Съвета на директорите.


"Симеон Дянков — икономист от световна класа, с превъзходни научни резултати и огромен практически опит", така определя новия ректор председателя на Съвета на директорите Максим Бойко. "Ние се радваме, че руската икономическа школа е оглавена от специалист от такава класа. С идването на Дянков ние очакваме преди всичко, подобрение на качеството на учебната програма, нов импулс в научните изследвания и утвърждаване на международната репутация на учебното заведение. Откриват се и нови перспективи пред развитието на връзките с най-добрите университети в Източна Европа и други страни от региона", допълва Бойко.
В края на май предишният ректор Сергей Гуриев е напуснал поста и е заминал за Франция като е заявил, че чувства заплаха за свободата си и няма да се върне докато тя не изчезне. Това се случило след направен обиск от следователи в офиса му и копирали документация за пет години в рамките на така нареченото в Русия второ дело ЮКОС. По-късно заместник-ректора Константин Сонин, който се смятал за основния претендент за овакантения пост, също обявил, че напуска учебното заведение.


Симеон Дянков беше министър на финансите и вицепремиер в правителството на ГЕРБ. Почти през целия мандат той беше много приближен на тогавашния премиер Бойко Борисов, но няколко месеца преди редовните избори той си подаде оставката, която бе поискана от премиера. Малко по-късно и цялото правителство подаде оставка.Руската икономическа школа е частно висше учебно заведение в Москва, което предлага магистърски програми по икономическа теория и финанси и бакалавърски - по икономика. Създадено е през 1992 г. по инициатива на академик Макаров, професор от Йерусалимския университет "Гур Офер" и други руски и чуждестранни учени-икономисти. Преподаватели там са известни имена с докторски степени от престижни в цял свят университети.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK