Бежанци от Сирия се жалват от телевизия "Алфа" и депутатка от "Атака"

Магдалена Ташева

© Юлия Лазарова

Магдалена ТашеваГрупа сирийски бежанци са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу телевизия "Алфа" и депутатката от "Атака" Магдалена Ташева, съобщи Българският хелзинкски комитет.


Бежанците ще бъдат представлявани от правозащитната организация. От БХК обясняват, че като водеща на предаването "В окото на бурята" народната представителка от "Атака" сипе обидни епитети срещу сирийски бежанци от ефира на телевизията.


В редица предавания Ташева представя бежанците от Сирия като мними бежанци, ислямисти, екстремисти и престъпници и им отнема човешкия облик, смятат от БХК. Водещата нарича бежанците "изчадия", "сган", "масови убийци", "канибали", "диваци", "ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието" и "лъжат властите", "отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия" и "започнаха да крадат, да бият" в България и които ще "започнат да изнасилват, да режат глави" и др.
Според жалбоподателите и БХК тези изявления представляват "тормоз" по смисъла на Закона за защита от дискриминация спрямо цялата общност на бежанците и едновременно "подбуждане към дискриминация" срещу тях по смисъла на същия закон. Тези изявления създават обидна, унизителна и застрашителна среда не само за бежанците от Сирия, но и за всички мюсюлмани, други бежанци и чужденците по принцип.


"Такова крайно слово на омразата предизвиква ксенофобия и отравя средата за бежанците, като насажда предразсъдъци у околните. Така тези хора, дошли, за да спасят живота си у нас, се оказват изолирани, обект на омраза и в риск да станат жертва на нечовешко и унизително отнасяне, в това число физически посегателства", коментира адвокат Маргарита Илиева, директор на "Правна програма" на БХК. "В последните месеци враждебната реч срещу бежанците се шири безнаказано както от страна на медии, така и на властници. България обаче е правова държава и правата на човека тук имат защита. Завеждаме това дело срещу емблематична за омразата партийна медия, за да покажем на бежанците това", допълни Илиева.


В България от 2004 г. действа Законът за защита от дискриминация, който дава право на засегнати от всякаква дискриминация хора, както и на всички незасегнати, ангажирани граждани, да търсят в Комисията за защита от дискриминация отговорност за нарушенията на правото на равенство, включително на свободата от реч на омразата, припомнят от БХК.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK