За 83% от българите нарастващият брой бежанци крие риск за сигурността според "Алфа Рисърч"

Бежанци от Сирия в Пъстрогор

© Красимир Юскеселиев

Бежанци от Сирия в ПъстрогорОпасения, че нарастващият брой бежанци крие рискове за сигурността в страната изразяват 83% от населението, показва новото проучване на агенцията "Алфа Рисърч". Социолозите посочват, че около тази позиция се консолидира мнозинството от всички социално-демографски групи.


За 38 процента бежанците застрашават сигурността в голяма степен, според 45 на сто - в известна степен. Едва 17% от хората не виждат сериозна причина за притеснение, а само 2 на сто от тях смятат, че изобщо няма опасност.


"Увеличаващата се бежанска вълна към България и засилените дебати около възможностите на страната да се справи с възникналата ситуация изострят социалната чувствителност по темата. Макар да проявява разбиране към положението на бежанците, българското общество е силно поляризирано по въпроса дали страната трябва да продължи да ги приема." - коментират от "Алфа Рисърч".
Отношението към бежанците е противоречиво, както заради притесненията за сигурността, така и поради все още слабото познаване на тези хора, на техните проблеми и нужди, отбелязват от агенцията. Като цяло, обществото ни е съпричастно и приема, че бягат от война и преследвания (40%). Най-съществените притеснения са от протестите на бежанци срещу условията в центровете за настаняване (39%), и че в сравнение с местното население те са по-толерирани от държавата (37%).


Мнението "Бежанците имат право да протестират срещу лошите условия в центровете за настаняване" се отхвърля от 39 на сто, подкрепя се от 23 процента, а 38 на сто не са нито съгласни, нито несъгласни.


"В каква посока ще се развият обществените нагласи към бежанците зависи от реакцията и мерките на българските държавни институции. Докато техните действия са половинчати, а информацията, която предоставят недостатъчна, обществото ще продължава да проявява своите притеснения и поляризирано отношение.", коментират от "Алфа Рисърч".Редовното проучване на агенция "Алфа Рисърч" на обществено-политическите нагласи в страната е направено в периода 19–25 септември 2013 г. Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е по метода на пряко стандартизирано интервю сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1010 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 434 Гневно

  Моля много ясно да се знае, че недоверието към бежанците се дължи на недоверието към МВР.
  Имаме хиляди доказателства за некадърността на полицията / във всичките й форми/ и нямаме нито едно доказателство, че полицията МОЖЕ ДА ОТДЕЛИ АЛ КАЙДА ОТ НОРМАЛНИТЕ БЕЖАНЦИ....

 2. 2 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Достатъчно е само да посетиш някои от неконтролираните форуми на някои интернет вестници за да лъсне цялата красота на родната ксенофобска жилка.
  Под темата за сирийката, която почина заради закъсняла линейка имаше такива расистки и злобни изказвания, че ме беше срам да кажа, че тия идиоти са ми сънародници..

  Fail with honour then succeed by fraud
 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Много добре, Дневник!
  Бих се радвал ако сега сложите и руското изследване по същата тема, просто за да сравним работата на две социологически агенции
  http://www.levada.ru/01-10-2013/rossiyane-o-situatsii-v-sirii

 4. 4 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Весело

  Абе ,голяма активност на "Алфа Рисърч" днес! От рейтинга, през делегитимацията на институциите ,та до бежанците.
  Кво прай Кольо Голфъра с неговите шамански прогнози та да видим и другата гледна точка?!

 5. 5 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От една страна е рискът за сигурността, а от друга бежанците влияят зле и на икономиката ни и така се разпръсва ресурса, и малкото , което сме получавали до сега може за в бъдеще да не го получаваме.

 6. 6 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Логично е бежанците, да са причина за несигурност. Българската полиция и съдебна система , не могат да се справят с настоящата престъпност , какво остава с привнесената от вън. Българските затвори са недостатъчни и препълнени. Безработицата в България е надхвърлила 600 000 души. Логично е пришълците да се конкурират с местните и да подбиват заплатите и в малкото новооткрити работни места, а това ще доведе до конфликти!!! Безработицата поражда мизерия,а мизерията води до глад!!! Гладът е лош съветник!!! И когато дори индивид със здрави морални устои и ценностна система съзре очите на гладното си и болно дете е логично да се хлъзне по наклонената плоскост на престъпността!!! С други думи , бежанците са пряк удар срещу икономиката и националната сигурност на бедна и обезверена България!!!

 7. 7 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "issunbōshi":

  Ти май живееш в измислен свят ? Виждал ли си тълпа араби ?
  Обществото ще избухне, когато дръпнат някое момиче от улицата, и после почине от стотиците изнасилвания.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  До коментар [#7] от "tibidabo.da":

  А ти, в твоят реален свят, замислял ли си се някога как, примерно, изглеждаме ние българите в очите на западно европейците? Че ако всички имаха такава параноя като теб, трябва да се въоръжим и окопаем, всеки в неговата си държава?

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#6] от "kimba3":

  По същата логика всички с мнение като твоето не трябва да се сърдят за дето не ни искат в Европа, понеже там имат същите страхове от нас.

  Fail with honour then succeed by fraud
 10. 10 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "issunbōshi":

  На Запад в такива райони не ходят полицаи, а жандармеристи с автомати. Не ми се дискутира повече, защото това ще е повод да използвам обидни думи.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 11. 11 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#10] от "tibidabo.da":

  "На Запад в такива райони не ходят полицаи, а жандармеристи с автомати."
  Това пък какво общо има? Някъде да си видял да коментирам как трябва да се пазят бежанците?

  "защото това ще е повод да използвам обидни думи."
  Защо? Изчерпа ти се речника с нормалните ли?

  Fail with honour then succeed by fraud
 12. 12 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Сложна е ситуацията, защото нямаме пълната информация и не може и да я имаме, затова се увеличава подозрителността и страха. А и различията ни с тях не са малки в доста отношения. Много голям товар ни се стоварва, на населението, на цялата държава, имат право хората да негодуват от тази неориентираност на куфелниците -управници.

 13. 13 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Най-интересното е, че тези 83% не биха имали нищо против нашите цигани да станат бежанци във Франция, например.
  Ние не само сме най-бедната нация в ЕС, но и сме най-нетолерантните и най-консервативните. То всъщност тези неща си вървят заедно.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 14. 14 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  За 83% от българите нарастващият брой бежанци крие риск за сигурността според "Алфа Рисърч".......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 15. 15 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Страхът идва от липсата на контрол от страна на МВР и Граничен контрол. Между 5 и 6 хиляди са регистрираните бежанци, има още толкова нерегистрирани и влезли в страната по незнайни пътища. Те са без абсолютно никакъв контрол. Проблемът не е от хората изпаднали в нужда, а от престъпниците, които се промъкват с тях.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  Сигурноста е най-малкия проблем който ще създадът бежанците !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Аз не виждам какво могат да съсипят бежанците в БГ -КОЕТО Е МОГЛО ДА СЕ СЪСИПЕ ТО Е НАПРАВЕНО ОТДАВНА ОТ НАШИ ХОРА -РОДНИ ,МИЛИ БЪЛГАРИ.

 18. 18 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#7:"tibidabo.da"]когато дръпнат някое момиче от улицата, и после почине от стотиците изнасилвания. [/quote]
  КАТО ТЕЗИ ''АРАБИ'' ОТ БОРИСОВАТА ГРАДИНА ЛИ.

 19. 19 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#2] от "issunbōshi":

  Според статистиката само 19% от нашенците са реалисти, там е проблема. В белите държави само това и чакат, някой да дойде та да върши работа дето местните не желаят. Я колко неатрактивни свободни работни места имаме, ама никой не отваря дума за това. От прагматична гледна точка, разбира се. От хуманитарна пък да не говорим. След мелницата на социализъма и комунизъма нашенеца вече не е милозлив, определено. Не вярвя в нищо и на никого. Имаше и виц на темата - не вярвам и на средния си пръст, особено когато си бърша г..а! Тези хора не трябва да са зад решетки, а заселени на места където липсва работна ръка или са пустеещи. Я колко села са обезлюдени. Ако не САЩ, ЕС вече има богат опит в бързата адаптация на емигранта. Като че ли Португалия и Испания имат най-добър такъв! Само трябва да го приложим. И най-важното, трябва да приласкаем тези хора, тепърва ще идват отвсякъде, а и как по друг начин ще оправим демографията си.

 20. 20 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дива селянка":

  Там само женско беше, бе. Чаршафи и кърпи продаваха.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 21. 21 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#20] от "galio":

  ааа,а ЦЕЦИ е хасен арабин

 22. 22 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дива селянка":

  ++
  В десятката!
  Аман от разни ирационални селски расистчета.
  Все циганите или турците им виновни, сякаш цигани и турци окрадоха държавата и докараха народа до такова дередже.

  Fail with honour then succeed by fraud
 23. 23 Профил на winner1
  winner1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "...И ни научиха, че за да се отблагодарим на България, трябва много да я обичаме. Така и направихме. Думата България стана свещена за нас..."
  България е била изправяна пред навлизането на бежанци на нейна територия и e прокуждала бежанци от своята територия няколко пъти в най-новата си история. Ще разкажа за няколко от тях, в които, по стечение на обстоятелствата, аз или семейството ни сме били участници.
  На две последователни вълни – след абдулхамидовото (1896 г.) и младотурското (1915 г.) кланета се извършва масово преселение на арменци в България. Прокудени от родните си домове, те пристигали в България на кервани в продължение на години: майки и бащи без децата си, избити в клането; деца без родителите си, избити в клането... Бежанци... Стотици хиляди! Голи, боси, окървавени. Без документи.
  Тогава в България не е имало агенция за бежанците
  нито пък приюти за временно настаняване. Не е имало и ДАНС. Самата ни държава е била тежко пострадала от войни, населението е тънело в мизерия. Но е имало църква, имало е Български червен кръст. Българите са били добри и състрадателни. Държавата също е била много добра – на стотиците хиляди бежанци, които само са искали да преминат през територията й, за да търсят из Европа и Америка новите родини на своите неродени деца, България е дала свободен коридор за преминаване. Снабдила е бежанците с нансенови паспорти (нали се досещате, че тогава всичко се е вършело на ръка). На тези, които решили да се възползват от гостоприемството на местните жители и да забравят "предишни неволи и днешни беди" (по Яворов), правителството на Александър Стамболийски дава през 1923 г. българско гражданство.
  Какво благородство! Какво човеколюбие!
  На арменските бежанци България се сторила като късче от рая. Така са ни разказвали нашите баби и дядовци. Освен че в нея вече царял мир, магазините били пълни с храна: "В месарниците висяха цели заклани животни..." (Това ме е впечатлило, това съм запомнила от разказите.)
  И ни научиха, че за да се отблагодарим на България, трябва много да я обичаме.Така и направихме. Думата България стана свещена за нас.
  Големият български поет Пейо Яворов, самият той страдалец, написа стихотворението "Арменци", с което възпита в състрадание много бъдещи поколения:
  "Изгнаници клети, отломка нищожна
  от винаги храбър народ мъченик,
  дечица на майка робиня тревожна
  и жертви на подвиг чутовно велик –
  далеч от родина, в край чужди събрани,
  изпити и бледни, в порутен бордей,
  те пият, а тънат сърцата им в рани, и пеят,
  тъй както през сълзи се пей."

  Издигнахме му паметник в Борисовата градина, с който благодаряхме не само на него, но и на целия български народ за проявената добрина.
  Минаваха години. Въпреки че инстинктивно се съпротивляваха на неизбежната асимилация, като се женеха помежду си или пък запазвахме бащините си фамилни имена, ние с гордост се наричахме "български арменци". Вече не бяхме бежанци, а част от живата плът на българския народ, от неговите работници, занаятчии, интелектуалци и войници, музиканти и спортисти. За да не забравим езика си, построихме училища. Построихме и църкви. България беше станала вече наш дом.
  Беше ни хубаво у дома.
  Но ето, че изведнъж комунизмът нахлу в България със съветската окупация на 9 септември 1944 г. Разтури черквите ни, затвори училищата ни, нарече фашисти нашите бащи занаятчии. Какво се промени в България, която само преди година бе спасила от германските концлагери 48 000 български евреи, а през есента на 1944 г. вдигна "по списък" петдесетина свои граждани арменци и ги запрати по съветските лагери и затвори за да не се върнат никога оттам?
  Много и различни поробители ги бяха тъпкали векове наред, но свободолюбивият дух у арменците не умираше. И се застягаха за ново преселение.
  Да, но "народната демокрация" беше затворила границите на България.
  Тогава арменците (а също турците и евреите) използваха разпоредби на ООН за право на избор на ново местожителство като насилствено изселени от родните си места и в средата на миналия век побързаха да напускат комунистическата държава. А тя буквално ни изгони, като ни прибра документите за самоличност. Ливан тогава ни приемаше като политически бежанци...
  Летище София и гара София станаха сцени на нови семейни трагедии. Тръгвахме в една посока, почти като бегълците "изменници на Родината", и връщане назад нямаше. Прощавахме се с баби и дядовци (те не искаха да ни тежат в новия ни живот), със скъпи хора, с които тогава бяхме сигурни, че никога няма да видим пак. Милиони българи ни завиждаха, че се измъкваме от лапите на комунизма, но прощаването с България беше трагедия, която остави белег върху всички ни.
  (В спомените си Силви Вартан разказва за отпътуването им с влак и как с ужас изчезвала бялата кърпичка на любимия й дядо, който й махал за сбогом...)
  В наши дни в България потърсиха убежище около 2-3 хиляди бежанци от Сирия. Те също бягат от зъл и силен враг. Те бягат с дрехите на гърба си, с бременните си жени, с оцелелите си стари хора, с оцелелите си деца, с оцелелите си бебета. Колко ли са умрелите по пътя... Най-после се добират до границите на България и... попадат зад решетки, при много тежки условия, с 2 лв. за храна на ден.
  Мили Боже, не виждаш ли...

  Той вижда. Но Той ни е учил да бъдем добри и разчита, вярва на/в нас.
  А ние какво направихме?
  Обвинихме бежанците във всички възможни грехове
  – били болни, носели зарази, щели да ни струват много пари (Европа не ни давала), имало и терористи.
  Добре, може и така да е, но нали все пак са хора? Не можем да подслоним 2-3 хиляди човека? Турция, Ливан, Германия и Швеция приютяват милиони. За мен лично е трудно да си представя бедствие от подобен мащаб. Ясно е, че в тези държави институциите работят, съобразявайки се с нормите на ООН и ЕС. Службите им за сигурност също работят!
  Често се оплакваме, че много българи напускат България (Слава Богу, че границите са отворени!), защото тук животът не им харесва. Сега у нас идват други хора, на които тук им харесва. Мирно е. Между тях има хора образовани, специалисти. Те искат да работят.
  Можем да ги приобщим, така че техните деца да станат следващите добри граждани на нашата държава.
  Раздухваната омраза към тях преминава всякакви норми на хуманност.
  Аз знам кой раздухва тази омраза. Това са хората, които не са чели Яворовото "Арменци" и в час по български език и литература са им писали тройки по милост.
  Моля се на Бога това учебно помагало по милосърдие да не бъде изхвърлено от учебната ни програма.
  Ако някой не знае – има и такава дискусия.

  От Юлия Берберян

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  Хванали сме няколко опасни лица сред бежанците

  Това обясни вътрешният министър Цветлин Йовчев пред медиите след заседанието на вътрешната парламентарна комисия, на която той отговаряше на актуални депутатски питания.
  На Йовчев му се налага за четвърти път днес да коментира темата с бежанския поток.

  Той обаче не пожела да каже конкретна цифра, нито да даде повече подробности дали тези „опасни" бежанци са членове на някоя терористична организация.

  На въпрос на News.bg докога „опасните" бежанци ще останат на наша територия, министър Йовчев отговори: „ Няма да си ги държим. Веднага ще задействаме процедурите, за да можем да ги екстрадираме извън страната. Не желаем да си държим такива хора".
  Стана ясно, че докато започнат тези процедури, тези „опасни" бежанци ще бъдат под засилено наблюдение в местата от затворен тип.

  До 200 бежанци на денонощие преминават границите ни, като по думите на силовия министър едва ли скоро ще приключи ризата в Сирия и затова държавните власти не очакват бежанският наплив към територията ни да намалее. Дано да не се окажем прави, но трябва да се готвим и за по-лошото, подчерта министър Йовчев.

  До края на годината можем да надхвърлим 11 000 нелегални емигранти, прогнозира министърът. Около месец ще ни трябва, за да разкрием допълнителните места за бежанци, стана ясно още от думите на силовия министър. По-рано днес бе пояснено, че е възможно да приемем безрисково до 7000 души.

  Цветлин Йовчев е категоричен, че можем да разчитаме на европейска финансова подкрепа, тъй като Брюксел ни признава кризисната ситуация.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#19] от "charlesdegaulle":

  "Я колко неатрактивни свободни работни места имаме, ама никой не отваря дума за това. "
  И си мислиш, че негрите и арабите ще се затичат да работят ли? Арабина освен да клечи пред миризливия си дюкян цял ден и да пуши, друго не прави. Негъра също.Тези хора са дошли да се облажат от европейската социална система, а не да работят.Камо ли в България за жълти стотинки.

 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#25] от "viva13":

  Ами нали това казвам! Искаш да дойдеш у нас, дали по политически или икономически причини, няма значение. Получаваш, ама условието е, няколко години да работиш на място дето ти посочим. Не искаш, е прав ти път някъде другаде... Искаш, заповядай! В Португалия, например, не дават и лев на емигрант, да си търси сам работа. Ако не иска, обратно от дето е дошъл!! Това вообще не противоречи на законите в ЕС. Не може да даваме пари на някой бъдева, независимо че е зад решетки. Трябва да си ги отработи! Има толкова запустели села, ако някой иска да се засели там и да се занимава със земеделие, е, след 20 години може дори и да го оземлим, нали!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK