Над 50 служители на ГДБОП отиват в МВР, защото не са подходящи за ДАНС

Макар и част от нова служба, бившите служители на ГДБОП ще продължат да ползват същата сграда, открита през ноември 2010 година.

© Дневник

Макар и част от нова служба, бившите служители на ГДБОП ще продължат да ползват същата сграда, открита през ноември 2010 година.Над 50 служители на ГДБОП не отговарят на изискванията за назначаване в ДАНС и ще бъдат преназначени в МВР, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след като беше изслушан на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи агенция "Фокус". На въпрос дали е приключило назначаването на бившите служители на ГДБОП в ДАНС министърът отговори, че съответните заповеди вече са издадени и те ще бъдат връчени в рамките на 2-3 дни.


"Ако има служители, които са се провалили на полиграфското изследване и има съмнения за тяхната лоялност, те ще бъдат преназначени на длъжности , които не са свързани с боравене с класифицирана информация и разследване", поясни Йовчев. Той допълни, че няма законово основание служителите, които не са издържали теста, да бъдат освободени.


Общо около 800 души от ГДБОП трябваше да бъдат преназначени в ДАНС след изваждането на службата от Министерството на вътрешните работи и вливането и агенцията. Преди това те трябваше да преминат през тест за езикова култура и психологическа годност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK